Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Luurangot pois kaapista - Tiitisen lista 2012!

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on asettunut poliitikkona kannattamaan Tiitisen listan luovuttamista esimerkiksi rajoitetun tutkijakunnan käyttöön. Näin kertoo Suomen kuvalehti (39/2012). Lista on yhä suojelupoliisin hallussa. Niinistön mukaan rajoitettu tutkijakunta voisi selvittää, miten moinen ilmiö on päässyt syntymään.

Suojelupoliisi Supo on tähän asti torjunut vaatimukset listan julkistamisesta, mutta nykyisen viestintäpäällikön, Liinu Lehto-Seljavaaran mukaan lista voitaisiin kuitenkin antaa tutkijoiden käyttöön vuonna 2015.

Herääkin kysymys, että miksi juuri tuolloin? Miksei nyt tai miksei vuonna 2014? Pitääkö listaa ensin editoida? Odotellaanko, että välillä huonossakin kunnossa käynyt presidentti Koivisto (tai joku muu) kuolee? Vuonna 2015 on eduskuntavaalit - vaikuttaako tämä asiaan?

Lehto-Seljavaara kertoo MTV3 Uutisille, että Niinistö ei konsultoinut Supoa esittäessään listan rajoitettua julkistamista. Supo sai 18 suomalaisnimeä sisältävän listan vuonna 1990 ilmeisesti tietojen vaihdossa Länsi-Saksan tiedustelupalvelun, Bundesnachrichtendienst'n (BND:n), kanssa. Ketään listalla olevaa ei olla tutkittu tai syytetty vakoilusta epäiltynä.

Mielestäni asiakirja tulisi ensin (lue: välittömästi) luovuttaa puolueettoman tutkijaryhmän käyttöön ja seuraavaksi rajatusti kansan saataville. Kansan täytyy saada tietää - vaikkakin monen listalla mahdollisesti esiintyvän osalta hieman viiveellä -, millainen yhteys heidänkin äänestämillään poliitikoilla ja Stasilla (Ministerium für Staatssicherheit) on ollut.

Vastaavasti paljastus puhdistaisi monen kansalaispiireissä epäillyn saaneen maineen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Heikki Knookala

mitä näille listalta löytyville pitäisi tehdä? Luulisin sieltä löytyvän joitain demareita, mutta mitä sitten? Nirri pois? Toki tuo salaaminenkin on kummallista, mutta sitähän hallituskin tekee koko ajan...

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Eihän tällaista ole kukaan väittänyt (nirri pois). Stasi-yhteydet koskevat varmasti myös sellaisia poliitikkoja, jotka ovat nytkin hallinnollisessa virassa ja kansalaisten täytyy saada uudelleenarvioida heidän luotettavuutensa valitsemaansa virkaan saamalla tietää. Jos asiassa ei olisi mitään arkaluontoista, olisi lista ollut naulattuna Arkadianmäen liepeille niin kuin Lütherin teesit Wittenbergin kirkon ovessa konsanaan.

Salailua ja peittelyä ei tule perustella muulla salailulla.

Heikki Knookala

juu en toki ajatellutkaan että kukaan olisi ehdottanut nirripois meininkiä, kunhan mieluvioin....Mutta mitä nyt sitten vaikka Tarja haloselle tehtäis jos nimi sieltä putkahtais esille? Eipä nykymaailmalle merkitse oikeasti mitään jos joku on kymmeniä vuosia sitten jollekin listalle liittynyt tai liitetty. Kirveellä olis töitä näiden nykyisten päälliköidenkin kanssa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Ei kenellekään tarvitse tehdä mitään, ellei menneisyyden kätköistä löydy jotain sellaista, josta voitaisiin käynnistää rikostutkinta. Korkeintaan kansan tietoisuus lisääntyy, väärinkäytöksiin sekaantuneiden poliitikkojen uskottavuus laskee sille tasolle, mitä se kuuluukin olla, ja, lyhykäisyydessään: oikeus toteutuu. Politiikkaa pitää pelata siinä mielessä avoimin kortein, että kansalla täytyy olla kaikki sen tarvitsemat välineet arvioida merkkihenkilöiden luotettavuutta. Valtionsalaisuudet ovat asia erikseen. Esimerkiksi jokainen Suomen ja Neuvostoliiton bilateraalikaupan yksityiskohta ei ole mattimeikäläisten asia.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Ottaen huomioon, kuinka itse Saksassa on StaSi-arkistoja käyty läpi ja tutkittu kaikilla mahdollisilla resursseilla ja StaSi-arkiston johtaja toli valittua liittopresidentiksikin, tuntuu vähintäänkin oudolta, että Suomessa yhden pienen nimilistan salailu jatkuu selvistä valtionjohdon julkistamista puoltavista lausunnoista huolimatta.

Eipä suomettumisen ajasta ole henkisesti kauas päästy!

Mark Bayer

Listan salailu ja asian jatkuva vääntö sen esille tulosta vain nostaa epäilyksen sen todellisesta todistusarvosta.
Se lienee ikävä todistuskappale Suomen lähihistoriasta ja varmasti tälläkin hetkellä vallassaolevista poliitikoista. Ei tätä salailua voi muuten perustella.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mielestäni asiakirja tulisi heti luovuttaa median haltuun ja julkaista ensiksi täällä Uudessa Suomessa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Totta puhut. Ehdotan, että listan julkaisusta ja sen syväanalyysistä vastaa Pekka Siikala.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Juuri näin! Reijo Tossavainen saakoon ensinmmäisenä listan haltuunsa sillä ehdolla, että hän julkaisee siitä kertovan jutun, joka sisältää kaikki listan nimet täällä Puheenvuorossa seuraavan kanhden tunnin aikana!

Juha Korhonen

Editoida? Jos sitä halutaan editoida, se on tehty jo.

Olen kyllä minäkin samalla kannalla, se pitää julkaista NYT, ei joskus myöhemmin. Mutta tietysti, jos sitä ei julkaista, kaikki demaripoliitikot ja vihreät (minne monet kommunisteista loikkasivat) ovat epäilyksen alaisina. Tämä koko Suomen kansan pitäisi muistaa seuraavissa vaaleissa, kaikissa seuraavissa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

No mutta Korhonen, ainahan voi editoida lisää!

Lasse Laaksonen

Jos et ole listalla, niin sinulle ei listasta koidu harmia. Siis, anna julkaista.

Jos olet listalla, niin varmasti osaat jo kertoa hyvän tarinan, miksi olet sillä listalla.

- Jos olet siinä muuten vaan tyhmyyttäsi, niin siitä ei enää kukaan mitään erityistä pulttia saan.

- Jos olet siinä maanpetturuuttasi, niin sinun pitääkin saada siitä harmia.

Listan on oikeasti nähnyt muutama henkilö. Heillä ei voi olla mitään laillista velvollisuutta vaieta, mutta heillä on laillinen syy kertoa tietonsa, jotta oikeuslaitos ja "kansa" voivat ottaa kantaan. Vai onko sittenkin jossain damokleen miekka sen yllä, joka laulaa? Jos näin on, niin taas tuli todistetuksi, että suomalaiset ovat maailman palkurimaisin kansa: ovat itse pelkureita ja antavat niiden olla, joilla on mahdollisuus olla rohkeita.

Ne, jotka tietävät, mutta eivät kerro tietojaan, syyllistyvät myös maanpetokseen ja kansan halveksimiseen.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Minä en näistä mitään tiedä, mutta olen jossakin vaiheessa tallentanut seuraavia aikaisemmasta Puheenvuorosta:

Vakoojat(ko) ovat edelleenkin varjeluksessamme ?
25.10.2011 15:17 Matti Keränen

Antti Suhonen
2.12.2010 19:31 http://www.promerit.net/2010/11/2295/

tiitisen listat
http://img829.imageshack.us/img829/1653/maanpettur...
http://img257.imageshack.us/img257/968/maanpetturi...

-T Cluso627

Pentti Juhani Järvinen

Tosiasiallinen tilanne Suomessa yya-sopimuksen ajan oli, ettei Supo pystynyt tekemään työtään, siis vastaamaan valtion turvallisuudesta. Näin se oli sen omien sanojen mukaan. Puolustusvoimienkaan turvallisuus ei siihen pystynyt. Eli 50 vuodessa kasaantui suma selvittämättömiä juttuja, joista monen "selvittämättömyys" oli virkarikos, ellei suora osallisuus maanpetoksiin. KGB/GRU saivat mitä halusivat, mikä peitettiin Suomessa, mutta mistä informotiin vieraita valtioita: USA:ta, Englantia ja Ruotsia. Ja siitäkin vastuu hämärrettiin.

Tässäkin tilanteessa oli lisäksi erikoisratkaisuja. Jos tärkeä henkilö, korkea virkamies, ministeri, upseeri tai lähettiläs, joutui kiristyksen kohteeksi esim. DDR:n tai Helsingin KGB:n toimista, ja hän raporttoi asian, sen selvitti useinkin presidentti tai ministeri. Ei Supo edes sitä tiennyt. Se taapersi kaduilla, kuunteli, rapportoi mitä näki ja kuuli, mistä suuri osa oli sille järjestettyä.

Jos tähän tilanteeseen tulee todella jostakin BND:ltä sen kokoamaa tietoa, se on hankala juttu, ellei sen sisältö ole ennalta sovittu. Se ollee noin 50 prosentin mahdollisuus. Mutta "systeemin ulkopuolelta" tuleva on joka tapauksessa "ulkoa." Koska systeemi suojasi maineita, salasi todellisuutta, jota ei ole vielä myönnetty. Tuollaisen nimilistan kohdalla "nimien" olisi tullut saada rekisteröidä oma kommenttinsa. Jos näin ei ole, jotakin on taas pahasti pielessä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Oletan, että listalta löytyy koko nykyjohtomme nimet koska eivät sitä uskalla julkaista. Presidentinkin nimi.
Salaisia listoja pitävä valta ei ole tasavalta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lipponen, Pitsinki, Koivisto, Väyrynen...

Pekka Heikkinen

"Herääkin kysymys, että miksi juuri tuolloin? Miksei nyt, miksei 2014? Pitääkö listaa ensin editoida? Odotellaanko, että välillä huonossakin kunnossa käynyt presidentti Koivisto (tai joku muu) kuolee? - KYLLÄ

Vuonna 2015 on eduskuntavaalit - vaikuttaako tämä asiaan?" - Aivan varmasti

SUPO estää listan julkaisun ja jos sieltä löytyy maanpettureita, julkaisun kieltäjät on saatava vastuuseen maanpetoksellisen toiminnan pimittämisestä ja maanpettureiden suojelemisesta.

Toimituksen poiminnat