Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Kooste vihapuheesta perussuomalaisia kohtaan

  • "Taas ne nettirasistit... %?&@#!!"
    "Taas ne nettirasistit... %?&@#!!"

Olen vakaasti sitä mieltä, että puolueemme vastustajat ovat mitä suvaitsemattomampia. En puhu vastustajista sattumalta, sillä viime vuosien vaalien yhteydessä on julistettu, että kokoomusta, demareita, vihreitä jne. äänestävät paitsi kannattavat omiaan, ennen kaikkea vastustavat perussuomalaisia. Ääni kokoomukselle, demareille, vihreille jne. on paitsi ääni ko. puolueille, ennen kaikkea ääni perussuomalaisia vastaan ja pois meiltä.

Mitä suvaitsemattomuuteen tulee, olen yrittänyt hahmotella puolueemme vastustajien järjenjuoksua ja tullut siihen tulokseen, ettei suvaitsevaisuus sanan siinä merkityksessä, miten se monikulttuurin ja tasa-arvon juhlapuheissa esitetään, tähän henkilökuvaan sisälly. Ei varsinkaan yhtä elimellisesti kuin sävyltään aggressiivinen loanheitto, johon kuuluu myös muun yleisön agitointi mukaan.

Asennetta meitä kohtaan perustellaan sillä, että koska juuri me olemme suvaitsemattomia mm. sosiaaliturvan väärinkäyttäjiä, väkivalta- ja seksuaalirikollisia sekä maanpettureita kohtaan, emme itsekään ansaitse parempaa kohtelua. Kultainen kysymys kuuluukin, että kukapa se tällöin asettaakaan itsensä jalustalle ja kykeneväksi arvottamaan ihmisiä paremmuusjärjestykseen, sekä määrittelemään, kuinka kaikkien tulee kohdella heitä?

Lisäksi tyypillistä on se, että kun median totaalisen ala-arvoisesta ja epäreilusta kohtelusta erehtyy huomauttamaan, kukaan ei korvaansa lotkauta. Kun meininki jatkuu samana ja tästä huomauttaa toisen kerran, syytetään uhriutumisesta, marttyyrin viitan sovittelusta, jankuttamisesta ja kroonisesta herkkänahkaisuudesta.

Seuraavaksi uppoudummekin lähihistoriaan ja kertaamme, millaisia suvaitsevaisuuden, ymmärryksen ja myötämielisyyden kruununjalokiviä puoluettamme koskien on tunnettujen poliitikoiden, toimittajien sekä vaikuttajien taholta kirvonnut.

"Perussuomalaiset puolueena on kokonaan eri asia. Minä pidän sitä politiikan parasiittina, joka kylmäverisesti laskelmoiden käyttää hyväkseen vallitsevaa tyytymättömyyttä tarjoamatta tilalle mitään toteuttamiskelpoista."

- Osmo Soininvaara, 25.3.2011, vihr. (Osmo on samassa kirjoituksessa selitellyt sanomisiaan.)

"Olen erittäin pettynyt. Tilanne on todella vaarallinen, jos ajatellaan, mitä Euroopassa tapahtuu. Vuoden 2015 vaaleissa perussuomalaiset on Suomen suurin puolue, ja Timo Soini voi muodostaa yksin enemmistöhallituksen."

- Tarja Cronberg, 13.6.2011, vihr., europarlamentaarikko, ex-työministeri

"Silloin [historiassa] oli vahva presidentti ja kulman takana häilyi Neuvostoliiton uhkaava haamu. Tämmöistä asiaa ei nyt tietenkään ole, mutta toisaalta siellä kulman takana häilyy nyt perussuomalaisten uhkaava haamu."

- Jukka Tarkka, 30.5.2011, VTT, ex-kansanedustaja

"Äänestäjillä ei saa olla sellaista illuusioita, että he saavat ilmaista ulkomaalaisvihamielisyytensä vaaleissa esimerkiksi perussuomalaisia äänestämällä."

- Matti Vanhanen, 14.1.2009, kesk., ex-pääministeri

"Miksi heitä kuunnellaan? Puolueelle ei olisi tarvinnut antaa yhtään valiokuntapaikkaa. Persut olisi pitänyt eristää poliittisin keinoin."

- Dan Koivulaakso, 5.8.2012, vas., kaupunginvaltuutettu

"Perussuomalaisissa on selvästi tätä suuntaa [äärioikeistolaisuutta]. Tämä ilmiö on eristettävä, eikä tuumaakaan periksi. [...] Tästä [eristäminen pois hallitusneuvotteluista] voivat poliitikot tehdä omat johtopäätöksensä."

- Paavo Lipponen, 20.12.2008, sdp., ex-pääministeri, entinen eduskunnan puhemies

"Nyt SDP taistelee persuja vastaan Suomen kansan pelastamiseksi siltä häpeältä, jonka persujen voitto ulkomaisten tarkkailijoiden silmissä aiheuttaisi."

- Lars-Erik Wilskman, 11.5.2010, kokoomuslainen valtiotieteiden maisteri

"Miten voi olla mahdollista että tälläinen ihminen tulee valituks!? Jos mä nään joku päivä tän idiootin [Teuvo Hakkarainen] niin tiputan ekalla!"

- Perparim Hetemaj, 27.4.2011, maajoukkuetason jalkapalloilija

"Aktiivisia rasisteja Suomessa on todella vähän, mikä nähdäänkin seuraavissa vaaleissa perussuomalaisten pettymyksenä."

- Timo Harakka, 15.3.2010, toimittaja

"Perussuomalaiset ovat apinalauma, jolle pitäisi opettaa haarukan ja veitsen käyttöä."

- Jörn Donner, 22.2.2012, rkp., kirjailija, ohjaaja, ex-kansanedustaja

"Suomalaisen harvainvallan ilmentymä Timo Soini pitää puoluetta yksinvaltaisessa otteessaan ilmoittaen samalla, ettei ota vastuuta kannattajiensa mielipiteistä. Äänet kyllä kelpaavat. Brysselin elintasopakolainen, seteliselkärankainen Soini kuppaa vain huonojen järjestelmien eduissa, ilman minkään valtakunnan vastuuta."

- Timo J. Tuikka, 31.3.2010, Suomen poliittisen historian tutkija, kolumnisti

"Perussuomalainen puolue on mykkä ja ahdistunut mies, joka omien ongelmiensa käsittelyn sijasta tekee maahanmuuttajista ja homoista itselleen ongelman, jota on helpompi käsitellä kuin omaa vajavaisuutta."

- Jyrki Lehtola, 5.6.2009, Iltalehden kolumnisti

"Minussa perussuomalaisten vaalivoitto herättää niin synkeitä tunteita, että näin vaalien jälkeisenä yönä painajaisia. Näen niitä vieläkin. Paitsi että ai niin, olen hereillä. [...] Persujen edessä olo on samanlainen kuin jos yrittäisi opettaa oraville kertotaulua."

- Anne Moilanen, 23.4.2011, toimittaja, Vuoden freelancer-journalisti 2008

"Tähän asti olen korostanut, ettei kyseessä ole samankaltainen muukalaisvihamielisyyteen ja suoranaiseen rasismiin perustuva oikeistopopulistinen liike, jollaisia on esim. Ruotsissa ja Tanskassa. [...] Nyt en enää vastaisi ihan samoin."

- Erkki Tuomioja, 11.2.2009, sdp., ulkoministeri

"Näkisin, että perussuomalaisten menestykseltä täytyisi jollain tapaa katkaista siivet. Minkälaisen vaikutelman Suomesta se antaisi esim. Lähi-Idän maissa, jos moisen hakaristiväen kannatus ylittäisi 10 %?"

- Ari Mäkelä, 19.01.2009, toimittaja

"Ei persu ole ihminen. Minä voin elää vain jos persu ei voi. Näin yksinkertaista se on. [...] Persulle joutaisi luoti mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. [...] Minulle kelpaa hyvitykseksi vain virtaava veri ja persujen kauhun ja tuskan huudot."

- Panu Petteri Höglund, kielitieteilijä

Jollain tapaa huolestuttavaa kuitenkin on se, että uskon hyvin monen yllä siteeratun henkilön vannovan käsi sydämellään olevansa perusluonteeltaan suvaitsevainen sanan varsinaisessa merkityksessä.

Entä mitä voimme tästä kaikesta päätellä? Ainakin sen, että perussuomalaisista saa sanoa kaiken, mitä sylki suuhun tuo, eikä kukaan päivystävistä mielensäpahoittajista ole moksiskaan, saati katsokaan vaikkapa JSN:n suuntaan.

Paremminkin tästä ollaan hyvillään. Mistä tämä kertoo?

Toisekseen mieleeni tuli vapaasti sovellettuna anekdootti, jonka huomasin Hommafoorumilta erään toisen käyttäjän allekirjoituksesta: "Kun (maahanmuutto)kriittinen massa saavutetaan, hyväksyntä ja suvaitsevaisuus loppuvat."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (72 kommenttia)

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

VASTUUVAPAUSLAUSEKE

Tiedän vallan hyvin, että perussuomalaisten tai laajempana käsitteenä maahanmuuttokriittisen rintaman suunnasta on langetettu vastaavanlaisia, jopa alatyylisiä tai suorastaan uhkaavia, kommentteja muita, ehkäpä erityisesti vihreitä ja vasemmistolaisia (ml. vasemmistoliitto + SKP) kohtaan, mutta tässä blogissa keskustellaan vain ja ainoastaan siitä, mitä perussuomalaisista on keksitty kirjoittaa tai sanoa.

Jani Heinonen

Aitoa vihapuhetta on vain Höglundin purkaus. Hetemaj'n uhoaminen kohdistui yhteen henkilöön, ei puolueeseen. Muut ovat normaalia kritiikkiä, jota kaikki puolueet saavat osakseen ja muut kuin persut sietävät ilman tolkutonta ruikutusta ja uhriutumista. Osa kritiikistä on fiksumpaa, osa vähemmän, kuten muidenkin puolueiden tapauksessa. Luonnollisesti persut ovat kaiken kritiikin yläpuolella. You're so special.

A.A. Remes

Jani Heinonen, ensimmäinen mielensä pahoittaja,Janne pyytänee anteeksi!

Markku Toivonen

Pitkä lista epäkorrekteja lausuntoja. Mikä ihme on saanut suvaitsevaiset ihmiset kirjoittamaan/lausumaan moista?

Juha Korhonen

Suvaitsevaiset? Ei yksikään antanut itsestään suvaitsevaista kuvaa. Mitähän sinä oikein mahdoit tarkoittaa, Markku?

Markku Toivonen

Janne Muhosta lainatakseni: "Seuraavaksi uppoudummekin lähihistoriaan ja kertaamme, millaisia suvaitsevaisuuden, ymmärryksen ja myötämielisyyden kruununjalokiviä puoluettamme koskien on tunnettujen poliitikoiden, toimittajien sekä vaikuttajien taholta kirvonnut."

Uskoakseni tarkoitin jokseenkin samaa.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Selviä vihakirjoituksiahan nuo, nykyisellä poliittisella liturgialla lausuttuuna.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Siinäpä sitä suvaitsevaisuutta kerrakseen. Joukossa myös suvaitsevia politiikkoja.

Käyttäjän TeroLeikkil1 kuva
Tero Leikkilä

Persuja vihaavat ihmiset ovat

a) niitä jotka tavalla tai toisella edustavat vanhaa valtaa ja pelkäävät tietenkin valtansa menetystä (=Perussuomalaisten nousu ja äänisaaliit ja suosio perinteisen median ulkopuolella). Tähän joukkoon kuuluu mm. lähes kaikki toimittajat, jotka vielä Neuvostoliiton aikaan saivat päättää poliitikkojen nousut ja tuhot.

b) niitä yksinkertaisia ja vanhanaikaisia ihmisiä, jotka vielä vuonna 2013 muodostavat käsityksensä asioista valtamedian (HS ja YLE pahimpina) perusteella.

c) niitä jotka yleensäkin pelkäävät muutosta ja kaikkea uutta.

Eivät nuo kaikki silti ole suvaitsemattomia, mutta suuri osa heistä on.

Perussuomalaiset on Suomen ainoa rasismin ja kaikenlaisen syrjinnän vastainen puolue ja se herättää (muka-)suvaitsevaisissa piireissä pelkoa ja vihaa. Persujen ei pidä vastata vihalla, vaan on yritettävä ymmärtää. Tietenkin entisessä eläviä ihmisiä ja vanhojen puolueiden kannattajia pelottaa, kun maailma ympärillä muuttuu ja valta jaetaan uusiksi.

Markku Toivonen

Perussuomalaisia vihaavat ihmiset voivat hyvinkin sijoittua yhteen tai useampaan noista kolmesta kategoriasta.

Persukriittisistä osa voi myös mahtua noihin kategorioihin. Myös mm. iäkkäät ihmiset, josta muodostavat käsityksensä sen perusteella millaisia lausuntoja perussuomalaiset aktiivipoliitikot ulos antavat. Joko median kautta kierrätettynä tai ilman välikäsiä. En kuitenkaan kutsuisi heitä yksinkertaisiksi. Enemmistö ikäihmisistä ei esim. omista tietokonetta ja nettiyhteyttä.

Muutoksen pelkääjiä löytyy hyvin paljon arvokonservatiivisista piireistä, vrt. esim. ilmiöt kansallismielisyys, monikulttuurius, tasa-arvoinen avioliittolaki. Siis ohjelmallisesti perussuomalaisista.

Perussuomalaiset r.p. on ohjelmallisesti antirasistinen ja tasa-arvoa ajava puolue. Upeata. Kritisoin aika ajoin sitä, että jäsenistönsä ja kannattajansa sivuuttavat puolueohjelman hienot teesit tarpeettoman usein rennoin huulin. Miksi? Koska sananvapaus, koska vitsi-vitsi, koska potutus, koska populismi.

Käyttäjän TeroLeikkil1 kuva
Tero Leikkilä

Persujen rumat puheet uutisoidaan isosti, muiden rumia puheita ei uutisoida ollenkaan. Syntyy herkästi väärä käsitys.

Monikulttuuri-ideologia on sairasta ja ihmisoikeuksien vastaista. Jos maahanmuuttajan kulttuuriin kuuluu esim. lapsiavioliitot tai raiskatun pikkutytön syyllistäminen sukunsa häpäisijäksi, tai se, ettei nainen voi uskonnon vuoksi työskennellä kodin ulkopuolella, ei tuollaisen kulttuurin vastustaminen ole "muutoksen vastustamista" vaan ihmisoikeuksien puolustamista. Vain persut ovat tämän ymmärtäneet.

Jos maahanmuuttajan omaan kulttuuriin kuuluu kategorinen suvaitsemattomuus, vihapuheet ja syrjintäpyrkimykset esim. juutalaisia kohtaan, en ainakaan minä voi tuollaista kulttuuria kunnioittaa tai hyväksyä, vaikka islamiin rähmällään oleva vihervasemmisto minut rasistiksi määrittäisikin. Monet kulttuurit ovat suorastaan kivikautisen takapajuisia ja ihmisoikeuskäsitykset niissä ovat vuosisatoja meitä impivaaralaisia jäljessä.

Sen sijaan suomalaiseen kulttuuriin on tietenkin tervetulleita uudet piirteet, myös ulkomailta. Ei kukaan vastusta sitä, jos maahanmuuttaja maustaa ruokansa eksoottisesti tai kuuntelee outoa musiikkia.

Täällä nyt vaan on vuosien saatossa muodostunut kutakuinkin yhtenäinen käsitys esim perustavista ihmisoikeuksista, vaikka monikulttuurin kannattajat ovatkin nuo käsitykset kovaa vauhtia murentamassa.

Maassa maan tavalla, vaikka tavat luonnollisesti muuttuvatkin.

Petri Rautiainen

Jos perussuomalaiset sanovat jonkun toisen puolueen ehdokkaasta tai siitä puolueesta jotain samanlaista, heidät leimataan heti suvaisemattomiksi.

Juha Korhonen

Niin, ja seuraavaksi nämä vastenmieliset persut haastetaan oikeuteen rasismista, kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta ja herratiesmistä muusta. Höh.

Käyttäjän JussiSaarelainen1 kuva
Jussi Saarelainen

Kirjoittajan olisi syytä selventää tarkoittaako vihapuheella perussuomalaisten määritelmää siitä vaiko yleisesti käytettyä määritelmää. Kun persujen suoraa vihapuhetta sanotaan kritiikiksi ja perussuomalaisiin kohdistavaa kritiikkiä vihapuheeksi niin aina ei voi tietää mitä tarkoitetaan.

Mielestäni vihepuheeksi noista edellisistä voisi lukea ainoastaan Höglundin 'purkaus', pidän tuota Hetemajin möläytystä ainoastaan yhteen henkilöön kohdistuvana impulsiivisena ja asiattomana 'kriitiikkinä' en vihapuheena.

Muut esimerkit ovat politiikkaan ja journalismiin kuuluvaa kritisismiä.

Jani Heinonen

Katsos kun persujen kanssa pitää olla kaikesta samaa mieltä, jotta voi olla suvaitsevainen.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Heh, heh. Samalla vastauksena sinun ylempänä olevaan kommenttiin, jossa samaa asiaa utelit, laadin kirjoitukseni, tai pikemminkin koosteeni (eihän se sisällä kuin murto-osan omaa tekstiä), taustoista seuraavan selonteon.

Koska koen, että koko vihapuhe käsitteenä ja valmisteilla oleva viharikoslainsäädäntö ovat muodostuneet ensisijaisesti vastustamaan sananvapautta poliittisesti epäkorrektien tosiasioiden julkituomiseksi, päästin seulan läpi sellaisiakin lausuntoja, jotka olisivat ns. käännettävät kääntäen -menetelmää käyttämällä saman tien iltapäivälehtien lööpeissä.

Toisin sanoen, miltä kuulostaisi "Nyt perussuomalaiset taistelevat vihreitä vastaan Suomen kansan pelastamiseksi siltä häpeältä, jonka vihreiden voitto ulkomaisten tarkkailijoiden silmissä aiheuttaisi", mikäli lukija ymmärtää jostain muusta kontekstista tämän taistelun ja häpeän liittyvän vaikkapa turkistarhaukseen.

Voin paljastaa, että minulle juuri mikään - puolin tai toisin - esitetty ja vihapuheeksi julistettu sanailu ei tuollaisesta määritelmästä kävisi, kas, kun pidän viharikoslainsäädäntöä sen tulkinnanvaraisuuden ja ennen kaikkea subjektiivisuuden nimissä totaalisen epäonnistuneena.

Eikä kyse muuten ole pelkästään jostain lakiin kodifioidusta viharikoksen määritelmästä vaan yleisesti yhteiskunnallisessa keskustelussa jatkuvasti yltyvästä "VIHAPUHETTA!"-demonisoinnista. Leimakirveestä, ystävät, rakkaat.

Siitä syytetään yksinomaan meitä.

Viimeisimpänä esimerkkinä tulee mieleen Reija Härkönen, joka piti Hirvisaaren tuohtumusta ruotsin kielen käyttöä kohtaan vihapuheena - Hirvisaaren käyttämät ilmaisut olivat lätinä, snobbailu ja ajan varastaminen. Eivät kovin raakoja ilmaisuja, eiväthän?

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #64

"Hirvisaaren käyttämät ilmaisut olivat lätinä, snobbailu ja ajan varastaminen."

Lätinä on lätinää vaikka millä kielellä, mutta selvää snobbailua ja ajan varastamistahan tuo ruotsinkielen käyttö eduskunnassa on, silloin kun kuulijakunta on pääosin suomenkielistä.

Jani Heinonen Vastaus kommenttiin #64

"Toisin sanoen, miltä kuulostaisi "Nyt perussuomalaiset taistelevat vihreitä vastaan Suomen kansan pelastamiseksi siltä häpeältä, jonka vihreiden voitto ulkomaisten tarkkailijoiden silmissä aiheuttaisi", mikäli lukija ymmärtää jostain muusta kontekstista tämän taistelun ja häpeän liittyvän vaikkapa turkistarhaukseen."

Tuohan kuulostaa tavalliselta vihreitä koskevalta persubloggaukselta US:n Puheenvuorossa. Herra Tossavainenhan töräyttelee noita keskimäärin puolen tusinaa päivässä.

"Siitä [vihapuheesta] syytetään yksinomaan meitä."

Niinkö? Etkö juuri ole syyttänyt siitä suunnilleen koko maailmaa? Vai oletko niin vähäpätöinen hahmo, ettei sinua lasketa?

"Viimeisimpänä esimerkkinä tulee mieleen Reija Härkönen, joka piti Hirvisaaren tuohtumusta ruotsin kielen käyttöä kohtaan vihapuheena - Hirvisaaren käyttämät ilmaisut olivat lätinä, snobbailu ja ajan varastaminen. Eivät kovin raakoja ilmaisuja, eiväthän?"

Timo Soini ei tunnetusti ole vastuussa yhdenkään persujen äänestäjän/jäsenen/kunnanvaltuutetun/kansanedustajan/hypoteettisen ministerin möläyttelyistä. Mikä tekee minut vastuulliseksi Reija Härkösen mielipiteistä? En muuten ole viime aikana jaksanut seurata Erkki Kalevin edesottamuksia. Tuntuu, että Siriuksen lähettilään 15 minuuttia alkavat olla ohi.

Mika Samuel Kiekkijev

Itse olen sitä mieltä, että tänä mediaseksikkyyteen pohjautuvana joukkoindividualismin kulta-aikana on syntynyt valtava joukko ihmisiä, jotka oman mielipiteen puuttuessa ovat omaksuneet itselleen sen, minkä valtamedia ja oma sosiaalinen ympäristö on opettanut.

Mainitun seurauksena on muodostunut joukko niin keskenään kuin itselleenkin sopivasti suvaitsevaisia henkilöitä, joiden elämän tehtävä on levittää omaksumaansa sanomaa lahkouskonnon lailla pysähtymättä ajattelemaan sen enempää sanomansa sisältöä tahi ennen kaikkea sen pitävyyttä.

PeruSuomalaisuus koetaan edellisessä joukkiossa uhkana, koska PerusSuomalaiset eivät tunnu välittävän itselleen sopivasti suvaitsevaisten mielipiteiden ehdottomasta oikeellisuudesta ja vaikka he sitä ajoin volyymia lisäten esittävät, PerusSuomalaisille sanoma merkitys ei vaikuta kasvavan, turhauttaahan tuo?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kommentissasi kirjoitat tietystä joukosta jotka kokevat Perussuomalaiset uhkanaan. Kuitenkaan heillä ei nätä kirjoitusten perusteella olevan mitään perusteluja sanomansa sisältönä. Siis asiallista. On vain epämääräistä 'örvellystä' melkeinpä aina. Tämä on sitä jota ainakaan itse en ymmärrä.

Tiedän ettei kaikilla ole samanlainen ajatusmaailma. Ei myöskään politiikan kysymyksissä. Siitä huolimatta hyväksyn esitetyn toisenlaisenkin kannan ja kun olen eri mieltä ja kommentoin niin pyrin myös tuomaan esille oman näkemykseni.

En tiedä onko havaintoni virheellinen, mutta mielestäni tämä lehden keskustelupalsta on kyllä siistiytynyt. Tästä kiitokset omalta kohdaltani US:n toimitukseen.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

"Asennetta meitä kohtaan perustellaan sillä, että koska juuri me olemme suvaitsemattomia mm..... maanpettureita kohtaan"

Olen joskus esittänyt muille perussuomalaisille kysymyksen siitä, mitä tuo maanpetturuus on mutta en ole saanut vastausta. Rikoslaki määrittelee maanpetoksen:

"Suomen kansalainen, joka Suomea koskevan sodan, aseellisen selkkauksen tai miehityksen aikana tai sellaisen välittömästi uhatessa

liittyy vihollisen asevoimiin,
osallistuu sotatoimiin tai muihin sotilaallisiin toimiin Suomea vastaan,
palvelee sellaisissa vihollisen sotilas- tai siviilitehtävissä, jotka välittömästi edistävät sotatoimia Suomea vastaan, taikka
ryhtyy yhteistoimintaan vihollisen kanssa tai muulla vastaavalla tavalla vihollisen eduksi vahingoittaa Suomea,

on tuomittava maanpetoksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi."

Näin syvän rauhan aikana on aika vaikea syyllistyä maanpetokseen. Puolueenne arvostettu jäsen, James Hirvisaari totesi lyhyesti että "maanpetturit sotaoikeuteen" sen tarkemmin määrittelemättä. Sotaoikeus on tuomioistuin, jonka tehtävänä on tutkia sotilaiden ja joissain tapauksissa myös siviilien rikoksia. Lähes kaikkien maiden asevoimat käyttävät jonkin tyyppistä sotaoikeutta tutkimaan sotilaidensa tekemiä rikoksia. Suomessa sotaoikeuksia on nykyään vain sota-aikana.

Miten on, koska olen Vihreät r.p puolueen jäsen ja olen toistuvasti kirjoittanut Perussuomalaisissa esiintyvästä rasismista niin kysyn, olenko maanpetturi?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Olen nyt useamman päivän miettinyt, että mitä tähän vastaisin ja tullut siihen lopputulokseen, että tavallaan kadun tuon maanpetturuuden mainitsemista tuossa "luettelossa", koska en keksi mitään hyvää esimerkkiä. Korkeintaan näistä Suomi-Kreikka-lainajärjestelystä voisi joku pakkomielteinen vetää yhtäläisyysmerkit maan pettämiseen, koska kyseisestä on mitä luultavimmin haittaa Suomelle, ts. moisen järjestely on haitantekoa Suomelle, jos tuota lainkohtaa ajatellaan.

Kommentoidaan nyt kuitenkin edes sen verran, että alinna oleva määritelmäsi maanpetturuudesta ei pidä minun silmissäni paikkaansa. Yhtäältä siksi, että vaikka perussuomalaiset on mielestäni aitosuomalainen kansanliike, emme kuitenkaan ole niin ylimielisiä, että katsoisimme edustavamme suomalaisuuden kovinta ydintä ja koko olemusta. Toisaalta siksi, että myönnän puolueestamme löytyvän rasismia, jota pitääkin arvostella.

Pentti Järvi

Blogi ja möläytykset tallennettu. Kiitos koosteesta!

(pysyisi nyt se s****n Lipponen siellä eläkkeellä vaan!)

Käyttäjän jyrkikasvi kuva
Jyrki Kasvi

Mitä, eikö minulta löytynyt mitään?

Susanna Kinnunen

Anna tulla. Henkilö joka haluaa tuhota Tapiolan lisäkerrostaloilla ei voi olla läpeensä paha.

Käyttäjän SamiKorkiakoski kuva
Sami Korkiakoski

Panu Höglund on sanonut monta osuvaa kommenttia teistä, joten hauskaa että olet noteerannut hänet. Monet hänen kolumneistaan teistä ovat valitettavan tosia.

Taina Lintula

Jos tarkkoja ollaan, henkilö on poliisin tiedossa. Kaikki toiminta ei ole ollut pelkkää suunsoittoa. Uhreina mm. Raakel Liekki. Vihaa kaikkia ihmisiä, etenkin naisia.

A.A. Remes

Yhtätosia kuin suosittelijasi Ukko Makkosen Perussuomalaisuus!

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Hieno lista. Itse tällaisena sananvapausaktivistina olen sitä mieltä, että on hienoa että tuollaistakin on oikeus sanoa. Valitettavasti vain laki ei ole kaikille sama ja valitettavasti joidenkin oppositiopuolueiden edustajien vainoaminen on hyväksyttyä ihan tuomioistuimia myöten.

Salva Tortali

Kyllähän suvaitsemattomuuden aina ymmärtää, mutta se ettei hyväksytä tasavertaisena ihmisenä joukkoon (esim. edus- tai valiokuntaan), mihin kansalaiset ovat vaaleissa tahtonsa ilmaisseena valinneet omat edustajansa.

Käyttäjän Darkki kuva
Antti Alanen

Kas kummaa jollen väärin muista niin persuille tarjottiin mm. hallituspaikkaa. Vastuunkanto vaan ei napannut.

Juha Korhonen

Mukamas tarjottiin, sellaisilla ehdoilla mihin he eivät voineet suostua pettämättä koko äänestäjäkuntaansa. Luitko sinä lehtiä hallitustunnusteluiden aikaan?

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström Vastaus kommenttiin #27

Anttipa ei vastannut kun ei lukenut mutta kirkkain silmin agitoi vanhaa fraasia =D

Käyttäjän Darkki kuva
Antti Alanen

"Suomalaisen harvainvallan ilmentymä Timo Soini pitää puoluetta yksinvaltaisessa otteessaan ilmoittaen samalla, ettei ota vastuuta kannattajiensa mielipiteistä. Äänet kyllä kelpaavat. Brysselin elintasopakolainen, seteliselkärankainen Soini kuppaa vain huonojen järjestelmien eduissa, ilman minkään valtakunnan vastuuta."

- Timo J. Tuikka, 31.3.2010, Suomen poliittisen historian tutkija, kolumnisti

Olipa helvetin osuvasti sanottu. Tässähän on koko puoluejohto tiivistettynä.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

"Suomalaisen harvainvallan ilmentymä Timo Soini pitää puoluetta yksinvaltaisessa otteessaan ilmoittaen samalla, ettei ota vastuuta kannattajiensa mielipiteistä. Äänet kyllä kelpaavat.

Kuka helvetti voi ottaa "vastuuta" kannattajiensa mielipiteistä?
Siis miten kukaan voisi olla jotenkin vastuussa jonkun toisen mielipiteestä. Aivan älytön ajatus.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Ja olennaisinta on se, että ketä muuta puoluejohtajaa vaaditaan olemaan vastuussa kaikkien puolueen jäsenten mielipiteistä.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

No voi kyynel, taas meitä sorretaan.

Ihan aikuisten oikeesti kaikista polittisista puolueista ja niiden jäsenistä (Käteisestä lähtien) lauotaan ikäviä totuuksia ja epätotuuksia. Pitäisikö Teitä varten olla jokin koskemattomuuspykälä?

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Jos Katainen puhuisi kerta toisensa jälkeen rehellisesti ja sanoisi asiat suoraan, hänen kovasanainen arvostelu voisi olla kohtuutonta. Näyttää tietysti ikävältä, kun johtava politikko jää pehmoisten puhumisesta rysän päältä kiinni. Negatiivinen julkisuus tulee silloin aiheesta. Harvemmin Soini on jäänyt rysän päältä kiinni. Mitä tahansa hän tekee, se on aina tietyn porukan mielestä väärin.

Sari Masku

Kyllä tässä maassa eniten vihapuheesta kärsivät somalit ja romanit, mutta he eivät asiasta jatkuvasti ruikuta, niinkuin persut.

Juha Korhonen

Ihankos näin? Anna pari linkkiä somaleja tai romaneja arvosteleviin nettikirjoituksiin (suomalaisiin, tietenkin). Ei tarvitse antaa niin montaa esimerkkiä kuin Muhonen, ihan yksi tai kaksikin riittää, aluksi.

Juha Korhonen Vastaus kommenttiin #31

Siellä on monta sataa kirjoitusta eri aiheista. Mitä niistä tarkoitat?

Sari Masku Vastaus kommenttiin #49

En minä ala niitä lukemaan. Halla-aho on saanut tuomionkin vihapuheesta somaleja vastaan. Hän myös haluaa ampua homot ja muuta sairasta. Minua ei todellakaan saa lukemaan miehen sairaita tuotoksia.

Lue niistä mikä tahansa. Samaa vihaa siellä kaikki on.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #55

"En minä ala niitä lukemaan. Halla-aho on saanut tuomionkin vihapuheesta somaleja vastaan. Hän myös haluaa ampua homot ja muuta sairasta. Minua ei todellakaan saa lukemaan miehen sairaita tuotoksia.

Lue niistä mikä tahansa. Samaa vihaa siellä kaikki on."

Etkö pidä ollenkaan ristiriitaisena sitä, että julistat samaan hengenvetoon kaikki Scriptan kirjoitukset "samaksi vihaksi" (ml. kirjoitus, jossa Halla-aho kertoo terveisiä isyyslomaltaan muutamia vuosia sitten), vaikket ole lukenut niistä ensimmäistäkään?

Tässä taas totisesti huomataan, mihin median valta väärinkäytettynä johtaa, ts. tilanteet, joissa luotetaan ainoastaan siihen, miten joku Hesari tai Iltalehti asiasta kirjoittaaa, eikä lukija suostu hakeutumaan tiedon alkulähteille.

A.A. Remes

Johtuiskohan puutteellisesta kirjoitustaidosta ainakin joidenkin osalta.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Ovatko romanit ja somalit rinnastettavissa eduskuntapuolueisiin?

Älä lipsu aiheesta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Otsikossa ei lukenut PS-puolue vaan "perussuomalaisia". Useinkin väitetään persujen olevat vihattu kansanryhmä, siis uhriutujat väittävät.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Muistanattehan kuntavaalein alla, kun ulkonäöstäkin oli oikein linkkejä?

http://www.iltasanomat.fi/kuntavaalit/art-12885057...

Ei se mitään, Halla-Aho sanoi EK-vaalein jälkeen, että peli tulee menemään rumaksi PS.ää vastaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kylläpä se tosiaan perussuomalaisten menestys osaa kaivertaa, että muka sivistyneinä itseään pitävät ääliöt kehtaavat tuollaista kieltä...no, muistan nuoruusajoiltani, kun vasurit uhkasivat hirttää kaikki vennamolaiset...elikkä, ei noiden raakalaisten puheet ole paljoa noista ajoista muuttuneet. Mutta mehän vaan porskutellaan, eikö?

Markku Gröndahl

Mielestäni on hienoa.Menestyminen.Älytöntä toisten haukkuminen.Yhteistyöllä, toisiamme arvostamalla ja myös kritiikkiä reilusti vastaanottamalla.
Rakennamme Suomen,paremman!
Jokaisessa ihmisessä ja puolueessa on hyviä mielipiteitä.Kaikkea ei tule tyrmätä.Valitettavan moni siihen sortuu.Yhtä totuutta ei ole vaan kompromisseihin se avioliittokin usein perustuu.
Kavereita kun on jokaisesta näkövinkkelistä.Se,jos mikä,kantaa.
On ne sitten pottuja,omenia,oliiveja tai ouzoa.

Juha Korhonen

Heh, ei vasemmistolaisten tyyli ole sitten mihinkään muuttunut, väkivaltaa ne himoavat 'verisesti'!

Taina Lintula

HS toimittaja Sami Sillanpää hommalaisista:

"Nämä samat pelkurit eivät uskalla kohdata ulkomaalaista muuten kuin pesäpallomaila kädessä. Halla-ahon ja hänen seurakuntansa suurin erehdys on luulla, että ihmisvihalla on jotain tekemistä isänmaallisuuden kanssa."

Käyttäjän TeroLeikkil1 kuva
Tero Leikkilä

Sitä välillä mietin, että uskooko nuo "Sami Sillanpäät" ihan aidosti omiin puheisiinsa? Uskooko hän todella Halla-ahon ja hommalaisten olevan tuollaista väkeä kuin tuossa kuvailee?

En tiedä kumman ymmärtäisin ja hyväksyisin paremmin, sen että hän todella kuvittelee tuollaista, vai että hän kyllä tietää ettei noin ole, mutta kirjoittaa silti tuollaista vihapuhetta.

Taina Lintula

Muutamat täällä puolustelee, että kyllähän muitakin on haukuttu.

Ei ole näin rankasti.

Erityisen huolestuttavia ovat poliitikkojen ehdotukset puolueen "eristämisestä". Tämän voisi ymmärtää, mikäli puolue kannattaisi laittomia keinoja.

Ukko Makkonen

Mielestäni perussuomalaiset haluaa itse eristäytyä kaikista muista puolueista. Vai onko kovastikin esittää esimerkkejä tilanteista joissa persut olisivat hakeutuneet yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa omia tavoitteitaan edistääkseen? Toisen oppositiopuolueen, Keskustan kanssakin näkyy olevan taas vaihtteeksi välit poikki. Puhemiesvaalista on turha turhan pitkään kantaa kaunaa jos pyrkii tekemään politiikkaa. Politiikkaa tehdään kompromisseilla ja konsensuksella, tämä ei ole mielestäni suinkaan huono asia oikein ymmärrettynä.

Ilkka Huotari

Kuka haluaa eristäytyä kenestä? Ettei vain olisi toisinpäin...

A.A. Remes

Ukko Makkonen, tulet varmaankin puolueemme jäsenenä myös Joensuun puoluekokoukseen panemaan puoluettamme kuntoon, siis tapaamisiin siellä.

Jouni Haimi

Eikös se ollut juuri perussuomalaiset itse jotka toivat kovenevan retoriikan politiikkaan ? Ja nyt samat valittaa siitä kun tuleekin siipeen....No just.vanha kansa sanoo sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Myös ikävä puhetyyli netissä tai Puheenvuorossa on levinnyt samasta lähteestä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos PS ja muut puolueet ovat ajautuneet kahteen leiriin, niin on molempien osapuolien asia saada rintamalinja purettua, vai mitä Janne?
Esim pressanvaalien aikaan oli ihan eri tunnelma kun monessa puolueessa oltiin vähän kahden vaiheilla. Ps kanta alkoi ennen äänestystä sitten olla aika yksituumaan Niinistön puolella mikä oli tietysti pettymys monille kokoomuksesta vasemmalle päin olevalle ihmiselle. Ja juuri tuo kehitys pois iloluonteisesta vähän rehvakkaasta kansanliikkeestä autoritaariseen, patriarkaaliseen, rikkaiden puolella olevaan suuntaan löytiin lukkoon.
Ei sitä asetelmaa vaan toinen puoli voi avata. Ennen pressanvaaleja te olitte ärsyttäviä mutta meillä tavisvihervassareilla oli myös uteliasuutta ja odotuksia teitä kohtaan. Siinä se meni lukkoon.

Ukko Makkonen

"Ja juuri tuo kehitys pois iloluonteisesta vähän rehvakkaasta kansanliikkeestä autoritaariseen, patriarkaaliseen, rikkaiden puolella olevaan suuntaan löytiin lukkoon."

Hyvin kuvaat Sini perussuomalaisten kehitystä, juuri näin sen näen itsekin.Kyseenalaistamaton patriarkaalisuus tosin on mielestäni ollut puolueessa aina, Soinikin kääntyi katoliseksi kun Suomessa saivat naiset oikeuden toimia pappeina.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se ei vaan heti pistänyt silmään. Muistan kyllä sen aborttilööpin, se herätti ymmärtämään että tärkeää on miehen valta ja kontrolli.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Oikkosen blogeja kannattaa lukea, että ymmärtää suomalaisen sisäistä elämänlaatua.Kun ei löydy edes juutalaisia mitä pitäisi alistaa niin onhan onneksi perussuomalaiset.
Olen kaupungissamme opettanut 30 vuotta ihan tasa-arvoisesti eri puoluetaustan omaavien vanhempien lapsia ja omasta mielestäni onnistunut suhteellisen hyvin.
Asenneilmastoa kuvaa hyvin kokoomuksen lehdykäisessä olleen kokoomuslaisen moukkamainen ilmaisu " jopa perussuomalaiset ovat integroituneet porukkaamme hyvin". Miksi perussuomalaiset, jotka hoitavat työnsä ja toimivat eri yhdistyksissä pystyisi integroitumaan myös poliittisiin kuvioihin?
Suurin osa kanssaihmisistä ajattelee ja toimii ihan asiallisesti. Voi vain kysyä, että onko kyseessä asenneVAMMA tai henkinen jälkeenjääneisyys jos ei ymmärrä ihmisten erilaisuutta ja erilaisia taustoja ja samalla myös oikeutta ajatella asioista eri tavalla!

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Jos yhtään lohduttaa (jaa eikö?), minusta persut ovat aika lailla vain "tylsä" puolue siinä missä muutkin. Kyllä persuillakin on tahoja joita he syrjivät mielestäni tarpeettomasti, mutta niin on joka muullakin eduskuntapuolueella.

En voisi äänestää persuja, mutta en halua heitä poiskaan politiikasta. Heitä tarvitaan tuomaan uusia näkökulmia, kyseenalaistamaan maan tapoja ja ravistelemaan vanhoja rakenteita. Se on hyvä juttu. Persuissa on sekä todella fiksuja tyyppejä että häpeällisin typeriä tapauksia - jälleen, kuten muissakin puolueissa.

Ei minun tarvitse pitää persujen päälinjoista voidakseni arvostaa heidän olemassaoloa. Sitä paitsi, jossain määrin demokratiaan ja moderniin tehokkaaseen tiedonkulkuun uskovana jaksan vielä ounastella että persuissakin ymmärrys lisääntyy ja joku päivä nykyistä pienempi osa ystävistäni pelkää persuja. Siihen toki tarvitaan muutosta molemmin puolin.

Sori. Tylsä vastaus tuli. Kiihkomieli jäi toisten housujen taskuun.

Keijo Räävi

Perussuomalaisten vihapuheet kannattaa myös merkata ylös.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Aika vähän tuossa oli vihapuhetta, sillä Persut on puolue eikä syntyperänsä tai ominaisuuksiensa takia erilainen ihminen tai ryhmä.

Puolueen kritisoiminen ei ole vihapuhetta vaan poliittista keskustelua.

Ei sillä etteikö vihapuhettakin esiintyisi, mutta aika paljon sieltä Persujen suunnasta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mark, olen toista mieltä tuosta vihapuheen tulemisesta Persujen suunnasta. Omien havaintojeni mukaan ainakin tällä saitilla, muilla kun en paljonkaan käy, tulee kylläkin muiden aatteiden kannattajilta ja nimenomaan henkilöön kohdistuvina ala-arvoisina tölväisyina. Jotakin voidaan kiistatta pitää vihan 'voimalla' kirjoitettuina.

Miksi pitää olla vihaa täynnä toisin ajattelevia kohtaa ja mennä henkilöön asiattomin kirjoituksin? Tuo kun ei enää ole puolueen tekoja arvostelevaa vaan tietynasteista henkilön loukkaamista.

Jotta voi edes esittää vihapuheen tulevan Persujen taholta on siitä kyllä esitettävä pitävämpää näyttöä kuin tuollaisia ylimalkaisia heittoja.

Please rakentavaa keskustelua kehiin.

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

Teinköhän oikean havainnon, että v. 2013 ei ole enää uskallettu ihan entiseen malliin lausua perussuomalaisista..? Vaikuttaisiko kuntavaalijytky tähän.

Joka tapauksessa kiitokset Jannelle, että olet nähnyt vaivan kootaksesi jäävuoren huipun kirjoitukseesi.

Käyttäjän JouniJoneViitanen kuva
Jouni Viitanen

Oikeessahan ne on. Perussuomalaiset ei ole yhtään kummempi puolue kuin muutkaan. Selkään puukottajia täynnä.
En ole vielä päättänyt kerronko kaiken paskan keltaiselle lehdistölle vai en.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Kiitos, Janne! Tämä on silkkaa ajojahtia!

Tämän vuoksi kannattaa poistaa varmistin heti, kun kuulee sanan 'parlamentarismi', hekotella nojatuolissaan kun vihreä poliitikko raiskataan tai muslimityttö tapetaan. Nyt niitä mitaleja siviilien ampujille kiireesti! Jos ei kikkarapäitä saa enää vetää kuonoon niin Suomi uppoaa ennen kuin Vihreät ovat UKK-kansallispuistossa!!111

APUA!!

Merja Heikka

Kammottavia lausumia tunnetuilta poliittisilta tahoilta. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Sen näkee pienmittakaavassa täällä puheenvuoroissakin. He projisoivat oman inhimillisen pahuutensa perussuomalaisiin, joukkona. On helppoa olettaa olevansa täydellinen ihminen, kun on likasanko mihin kaiken kuonansa heittää. He eivät kuuntele, vaan huutavat vain kädet korvilla.

Toimituksen poiminnat