Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Risikko haluaa luoda Suomeen orjatyövoimaa

  • Kun Paulalla on asiaa, kaikki pysähtyvät kuuntelemaan.
    Kun Paulalla on asiaa, kaikki pysähtyvät kuuntelemaan.
  • Kuvassa Karim saatuaan Risikolta (palkattoman) työpaikan.
    Kuvassa Karim saatuaan Risikolta (palkattoman) työpaikan.

Suomen itsenäisen tasavallan sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) haluaisi muuttaa maamme sosiaaliturvajärjestelmän osallistavaksi, ts. sellaiseksi, jossa tuen vastaanottaja sananmukaisesti osallistuu yhteiskunnan rattaiden pyörittämiseen esimerkiksi palkattomien työpajojen merkeissä. Aivan kuin asiat eivät olisi näin sairaasti jo nytkin. Ilkan artikkelissa Risikko esittää ylimalkaisesti, että "kunnat, yritykset ja erilaiset työpajat voisivat olla mahdollisia paikkoja, joissa työikäinen sosiaaliturvaa saava henkilö pystyisi antamaan työpanoksensa."

Sitä, miksi tämä samainen työikäinen sosiaaliturvaa saava henkilö ei anna osaamistaan vastaavaa työpanosta ihan "normaalin" palkkatyön merkeissä - esimerkiksi juuri siinä samassa yrityksessä ja sen työpajassa, jossa hän saisi Risikon puolesta paiskia hommia palkatta -, saa jokainen tykönään miettiä.

Olen tietenkin aina ollut periaatteessa samaa mieltä ja kaivannut sosiaaliturvajärjestelmän muuttamista vähemmän passivoivaksi. Huoleni on koskenut erityisesti niitä maahanmuuttajaryhmiä, joilla ei ole maahan tullessaan riittävää (tai oikeastaan minkäänlaista) kompetenssia osallistua "normaaliin" työnhakuun, ja joille liian avokätinen sosiaaliturva on työnhakua ajatellen passivoiva vaihtoehto ja sananmukaisesti kannustinloukku.

Tämä koskee kuitenkin aivan yhtä lailla myös monia kantasuomalaisia pitkäaikaistyöttömiä, joiden kohtaloa Risikko on tohkeissaan muovaamassa uuteen uskoon.

Risikon ajatuksissa tökkii vastaan puhtaasti se, että hän esittää erilaisia tempputyöllistämismekanismeja paitsi tietysti järjestääksen tuensaajille mielekästä tekemistä, myös siistiäkseen valtakunnallisia (tai kunnallisia) työttömyystilastoja, eikä tämä ole paitsi kestävä myöskään hyväksyttävä tapa ratkaista suuriin työttömyyslukuihin liittyviä ongelmia.

Erään parin vuoden takaisen artikkelin mukaan joka kymmenes suomalainen työskentelee palkatta. Se, että he yksinkertaisesti työskentelevät, on tietenkin hyvä juttu ja kertoo siitä, että adekvaattia työtä on tarjolla.

Miksi sitä kuitenkin tehdään palkatta, eikä perinteiseen ja luvalla sanoen terveeseen malliin itse yrityksen palkkalistoilla? Normaalin rekrytointiprosessin kautta? Jiri Keronen ilmaisi asian Facebookissa niin tyhjentävästi, että päätän siteerata häntä (luvan kanssa):

"Risikko on täysin väärässä. Ihminen elää sosiaaliturvalla, koska hänellä ei ole töitä. Se, että hänet pakotetaan ilmaistyöhön tai humpuukikursseille saadakseen välttämättömän perustoimeentulon, on vielä nykyistäkin sosiaaliturvajärjestelmää surkeampi konsepti.

Ensin hallitus tuhoaa yrityksien mahdollisuudet työllistää ja luoda työpaikkoja ja sen jälkeen ministeri alkaa kaavailla, että nämä työttömät voitaisiin ottaa palkattomaan työhön. Etpä haluaisi luoda orjaluokkaa, herra Jonne "Risikko" Korianteri-Räsänen."

Se, että väkeä yritettäisiin Risikon "osallistavan sosiaaliturvan/perustoimeentulon" mallissa saada ottamaan osaa työelämään palkattomien tukityöllistämisjaksojen ja -kurssien sekä harjoittelujaksojen merkeissä paitsi antaa kunnille ja yrityksille entistä houkuttelevamman porsaanreiän saada osaavaakin työvoimaa osallistumatta niiden palkanmaksuun, myös halveeraa tämän työvoiman osaamista sekä työhaluja, joka saattaa johtaa ennalta-arvaamattomiin sosiaalisiin ongelmiin.

Tarkoitan siis sitä, että mikäli elinkeinoelämämme olisi terveellä pohjalla (jota se ei ole), olisi näiden ihmisten osaamisensa ja potentiaalinsa turvin periaatteessa mahdollista hakea sekä saada töitä ihan "normaalistikin", mutta tämä tie on usein tukossa yksinomaan siksi, että houkutus käyttää palkatonta työharjoittelua estää yrityksiä palkkaamasta sitä täysin omaehtoisesti, so. ilman valtiovallan interventiota. Ilman ylimääräistä hallintobyrokratiaa.

Mitä itse otsikkoon tulee, on Risikonkin ehdotuksessa kyseessä pohjimmiltaan uusfeodalismi, jossa tuottavan työn itseisarvo on yhtäältä poskettoman suuri ja toisaalta työssäolijoiden ja (ei edes vapaasta tahdostaan) työttömien välinen sosioekonominen kuilu paisuu. Työpaikkaan suhtaudutaan yhä suuremmissa määrin kuin taivaan lahjaan ja työntekijän tulisi olla työnantajalleen haltioituneen kiitollinen siitä, että hän saa palvella ko. yrityksessä. (Oheiset kuvat liittyvät tähän hyvin väkevästi.)

Tämä sairas touhu ulottuu vähitellen jo palkatta työskenteleviin.

Pelkään ihan rehellisesti, että Risikon ehdotuksen kaltaisten toimenpiteiden seurauksena Suomeen syntyy ikuisesti stigman otsaansa saanut orjatyövoimaluokka, joka on "osallistutettavissa" työhön kuin työhön tavanomaisten rekrytointiprosessien ohi - pelkkää perustoimeentuloa vastaan. Samaan laariin ulkomailta tuotavan halpatyövoimareservin kanssa.

Sen lisäksi ei ole kaukaa haettua pelätä, että perustoimeentulo muuntuu aikojen saatossa osallistavasta pakottavaksi, ja tällöin ilmaiseksi työskentelevien määrä lisääntyy huikeasti tuohon aiemmin linkittämäni artikkelin kymmenesosaan verrattuna. Palkanmaksuvelvoite on periaatteessa siirretty yrityksiltä valtiolle. Tästä tulee mieleen eräskin itärajan takana vielä reilut 20 vuotta sitten vaikuttanut doktriini...

Tämä kaikki ainoastaan siksi, että työllistämisestä on tehty mahdottoman hankalaa.

Olisiko käytettävissä mielekkäämpiä vaihtoehtoja? Aivan varmasti ja paras on liian pieneen rooliin jäänyt oppisopimuskoulutus. Tämä ei mitä luultavimmin tule ikinä kysymykseenkään siksi, että se on persujen kannattama ehdotus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

On tämän kokoomuksen sisällä kummalliset ristiriidat. Toinen vaatii satoja tuhansia työttömiä ilmaistöihin ja toinen hinaisi lisää työttömiä ulkomailta: http://www.youtube.com/watch?v=1H4byTP1q9s

Jos nyt ihan ekana kokoomus osoittaisi niitä työpaikkoja ja sitten vasta alettaisiin keskustelemaan palkasta.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Itse asiassa olen sitä mieltä, että nimenomaan kokoomuspuolueen sisäisiin ristiriitoihin kiinnitetään aivan liian vähän huomiota. Mediaväkeä kiinnostaa tällaisten kysymysten sijaan enemmän se, että Soini tykkää erivärisestä kravatista kuin Oinonen. Toisaalta huomaamani ja kokoomuksen toimintaan liitetty termi "politiikan moniajo" alkaa ehkä tehdä tehtävänsä ennen pitkää?

Käyttäjän vraiha kuva
Ville Räihä

Minusta rakas mediamme on kovin hiljaa tästä Risikon ulostulosta. Jos tämän saman esityksen olisi tehnyt vaikkapa ainaisesimerkki J. Halla-aho, huutaisivat kaikki lööpit "kaikuja 30-luvulta" tai "polttouuneja sytytellään jo". Eli kokkarilta ok avaus, persulta sama olisi tyypillistä natseilua. Kummallinen maailma meillä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aika vekkulin linkin Seppo on löytänyt. Vielä sileäotsainen nuori mies selvittää innokkaana tulevaisuuden lempihaasteitaan.
Kiinnitti huomiota sekin, että hän puhuu talouden laskusuhtanteesta "normaalina" ilmiönä.
Mitäs tässä nyt sitten niin kovasti hättäillävät, jos kohta on ihan luonnollisena odotettavissa taas nousukausi?

Tuomas Taivasaho

Tuota Risikon mallia pitää kyllä vähän kehitellä. Vastuuta vastaan pitää tulla myös oikeuksia. Systeemi voisi toimia siten, että aktivoimalla itsensä Kela siirtäisi esim. 700-800 euroa /kk händyyn ilman kyttäystä ja byrokratiaa.

Tukea vastaan pitäisi tehdä jotain hyödyllistä esim. puolet ajasta. Hyödylliseksi voitaisiin katsoa ansiotyö, opiskelu, kurssi, yhteiskunnallinen muu puuhastelu. Hyödyllistämällä itsensä esim. puolivuotta, tukea tippuu toiset puolivuotta ilman vastikkeellista. Periaatteessa työtön hyötyisi aktivointiajasta 1400-1600 euroa/kk.

Vastaavasti työkkärikorvaus, sossutuet jäisivät silloin pois, joilla osittain rahoitettaisiin systeemi. Koska työnantajathan tuossa varsinaiset edun nauttijat halvan työvoiman muodossa olisivat, työnantajien sivukuluja pitäisi nostaa.

Mielekkäitä aktivoitumistapoja TT-toimisto voisi kyttäillä jälkikäteen joko pistotarkistuksina tai muulla tavoin antaen lausuntoja. Pääasia, että Kela pyörittää rahamyllyä aktivoitujan oman ilmoituksen mukaan. Fyrkat voi aina periä takaisin.

Ei tämä malli pelkästään kallis olisi. Työnantajilla olisi vetreä työvoimareservi käytössä ja paskaduunitkin tulisivat houkutteleviksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tarkoitatko et aktivoitunut työtön sais minimipalkan verran korvausta?
En saanut selkoa selityksestäsi.

Tuomas Taivasaho

Ilmeisesti kyllä, jos minimipalkka on 700-800 euroa kuussa. Aktivoimalla itsensä esim. 6 kuukaudeksi voit nostaa vastaavan suuruista korvausta ilman aktivoimistakin toiset 6 kuukautta.
Kk-korvauksen pitää olla ihmisarvoa kunnioittavaa. Pitäisihän ay-porukan tunnustaa, että ansiosidonnainen on harvain herkkua joka ei toimi globaalissa kapitalismissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #26

Minimipalkka on jotain mainitsemasi 1400-1600 kk.
Mikään ei toimi globaalissa kapitalismissa!

Juha Korhonen Vastaus kommenttiin #29

Ai noin paljon? Mulla palkka on väliltä 0-1600 kuussa. Osa-aikaisena kun ei minimiä oikeastaan ole. Toki useimmiten lähempänä tuota ylärajaa kuin alarajaa, muuten tietenkin olisin ennemmin sossun luukulla...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #33

Ei freelancerinakaan mitään minimipalkka ole tai yksinyrittäjällä.
Noi luvut laitoit itse, minä arvioin,että minimipalkka olis jotain tuota luokka kokopäivätöissä. Huonoimmin palkatuissa ammateissa.
Tilanteessa jossa olisi tarjolla tilapäistyötä tai osa-aika, usein ei kannata työtä ottaa vastaan , kun voisi mennä miinukselle jopa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Meillä on jo käytössä pitkäaikaistyöttömiin kohdistuvat ns. "aktivoivat työllistämistoimeenpiteet" kaikenmaailman kurssien, työharjoittelujen -ja kokeilujen ja kuntoututtavan työtoiminnan muodossa.

Ja kuten jossain aiemmassa ketjussa totesin meillä on myös työssäkäyviä jotka joutuvat palkkansa lisäksi turvautumaan toimeentulotukeen koskei palkka yksinkertaisesti riitä elämiseen ja asumiseen.

Oma lukunsa on sitten työkyvyttömät jotka eivät ole päässeet vielä eläkkeelle, mutta käytännössä eivät pysty toimimaan minkäänlaisessa työssä.

Risikko on vieraantunut köyhimmän kansanosan arjesta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Mutta järjestelmästä puuttuu vielä yritysten palkattomat(verovaroista maksetut) työpaikat ja tätähän Risikko ajoi takaa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Tulipa tässä mieleeni, että myös kokoomuksesta on tullut ajoittain varovaista puoltoa kansalaispalkkamallille. Olisiko Risikko hieman näillä linjoilla liikkeellä, mutta ensin ko. sosiaaliavustukselle pitäisi saada luotua häntä/kokkareita miellyttävät perustelut, ts. palkaton työ?

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #12

Demarit ja ay-vasurit ovat siilipuolustuksessa ansiosidonnaisuutensa puolustamisessa. Kaikki mikä "uhkaa" heidän saavutettua vanhentunutta työttömyysturvamalliaan, pitää vastustaa. Olisihan se toki katastrofi, jos ihminen tulisi tasa-arvoiseksi työntekijän kanssa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tiedän ihmisiä jotka ovat tehneet yhteensä vuosia palkatonta työtä yrityksille erinäisten hyödyttömiksi osoittautuneiden "työllistämiskurssien" harjoittelujaksoilla. Alan ammattikoulutuksen saaneena.

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #25

Eikö niillä työllistämiskursseilla istumisesta pitäisi saada kunnon korvaus? Minusta ainakin.

Nuo kurssipelleilyt ovat ay-liittojen pakkomielle, joiden tavoite on oikeuttaa ansiosidonnaisen juokseminen pidempään. Heidän jäsenistönsä vihaa kursseja, mutta minkäs teet kun eivät ymmärrä omaa parastaan.

Faktana voi jo pitää, ettei kaksi ammattia riitä mikäli aikoo työn syrjässä elämänsä viettää. Miksi ihan oikea ammattikoulutus ole realistinen vaihtoehto. Minulle kyllä maistuisi 700-800 euron kk-korvauksella.

Timo Härtsi

Yhtenä skenaariona on tietenkin se, että annetaan potkut yhä useammalle ihmiselle myös julkiselta puolelta. Ja kappas kummaa näille samoille ihmisille tarjotaan työkkäristä sama työ pelkällä työttömyyskorvauksella.

Näinhän muuten on jo käynyt tässä ilmais/orjaduuni pelleilyssä, firmat haluavat ammattitaitoisen työntekijän ilmaiseksi, veronmaksajien maksaessa työttömyyskorvaus, eikä yrittäjälle tule työntekijästä mitään kuluja.

Kukahan puolustaisi tässä maassa työntekijöitä? Voisiko joku puolue ilmoittautua ajamaan välillä duunarin asioita. Voi meinaan käydä vielä, niin että kohta tässä maassa työn tekemisestä ilman asianmukaista korvausta tulee maan tapa, jos se ei jo sitä ole.

Tuomas Taivasaho

Johan kolme kymmenestä on työstä syrjäytetty tavalla tai toisella. Loppuihin työllisiin on mukaan laskettu kaikki tunnin palkkatyötä viimeisen viikon aikana tehneet.

Ihmettelen kuinka pitkää kestää usko perinteiseen palkkatyömalliin, ennen kuin tajutaan mallin takaavan toimeentulon ja toimivan vain kehitysmaissa. Ay-porukka pettää jäseniään härskillä tavalla, mutta minkäs teet.

Timo Härtsi

Minusta on todella väärin, kun ruvetaan sellaisia ihmisiä rasittamaan kaikenmaailman hölynpöly kursseilla, työpaikoilla joissa et saa kunnon liksaa joilla on ammattitaito, monilla myös vuosien työkokemus.

Mutta eihän tämä mene kenellekkään jakeluun vaikka vääntäisit rautalangasta tai ratakiskosta, että ei ole oikein käyttää ihmisiä hyväksi tällä tavalla. Yksi kaverini on tehnyt ties kuinka kauan näitä ilmaisduuneja, heitä vain kierrätetään, ihan samoja töitä hän tekee mitä moni muu samassa firmassa, mutta hänelle ei makseta samaa korvausta.

Minkätakia tälle touhulle ei saada mitään tolkkua? Joidenkin mielestä ihmisiä voidaan käyttää vain härskisti hyväksi ja tämä on oikein.

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #20

Kyllä minulle sopii sellainen vaihtoehto, jossa duuni tai muu itsensä hyödyllistämisen vaihtoehto tulee muualta ja tulot Kelalta. Oleellista on summa joka sieltä Kelalta tilille juoksee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"firmat haluavat ammattitaitoisen työntekijän ilmaiseksi, veronmaksajien maksaessa työttömyyskorvaus"

Eihän mikään yhteiskunta tätä kestäisi ja natiseehan Suomen talous jo kriisirajoilla. Tarvitsemme oman valuutan ja julkiselle puolelle rajun saneerauksen.

William Green

Jotta muistaisimme:

olla työtön = olla vailla palkkatyötä

olla "kuntoutumassa" palkattomissa pakkotöissä = olla vailla palkkatyötä

olla vailla palkkatyötä = olla työtön

olla "kuntoutumassa" palkattomissa pakkotöissä tehden jotain jota voitaisiin palkkatyönäkin teettää = olla keinotekoisesti viranomaispäätöksellä vailla palkkatyötä

olla keinotekoisesti viranomaispäätöksellä vailla palkkatyötä = olla keinotekoisesti työtön.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Näistä palkattomista tempputöistähän on jo tehty hiipumassa oleville vientimarkkinoillemmekin uusi hittituote, jonka suosio on taattu, kirjoitin toisaalla omassa blogissani.

Kohonneita työvoimakustannuksia ei nimittäin enää tarvitse lähteä korjaamaan siirtämällä tuotantoa maapallon toiselle laidalle, vaan palvelun voi tilata meiltä Suomesta. Esimerkiksi ruotsalainen silmälasiyhtiö osaa jo nettikaupassaan hyödyntää rovaniemeläistä työpajaa, jossa ei olekaan työntekijöitä, vaan palvelua saavia "asiakkaita". (=pitkäaikaistyöttömiä!)

http://karilaurila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/145813...

Harri Lahtinen

Populistiset politiikot vastustaa Risikon edotusta ja asiantuntijat kannattaa, joten HALOO. ps. Me ei voida olla enään niin ylimielisiä, itsekkäitä, ahneita, mukavuudenhaluisia, naiveja, laiskoja ym. ym että esim. kaikki siivoojat ja mairjanpoimijat ovat ukomaalaisia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ammattiyhdistystenkö vika on , ettei globaali markkinatalous toimi ideologian mukaan. Niidenkö tehtävänä on säädellä koko talous?

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Olen ainakin itse käsittänyt, että toimeentulotuki on ainakin kantasuomalaisilla huomattavasti pienempi kuin esim. maahanmuuttajalla/pakolaisella - Joten en ymmärrä miksi kukaan menisi esim. tekemään työtä - jopa raskasta sellaista vain että saisi kuun lopussa/alussa minimikorvauksen eli sen tuen, kun taas petteri samassa työpaikassa saa kolminkertaisesti enemmän kuin tämä "orja"?

Tuomas Taivasaho

En minäkään suostuisi tekemään minimikorvauksella hommaa. Jos lähdetään siitä, että työnantaja maksaisi reiskalle vielä lisäksi se väliin jäävä osuus.

Vaikea uskoa ihan niin radikaaliin uudistukseen työmarkkinoilla lähdettävän kertalaakista, että kaikki olisivat järjestelmän piirissä. Olettaisin aluksi mallia sovellettavan alle 29 v. ja yli 60 vuotiaisiin, sekä pitkäaikaistyöttömiin.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Eli jos tuollainen malli tulisi, niin silloin ne nuoret, jotka eivät pääse töihin, joutuvat pakkotöihin minimipalkalla, ja koska sellainenhan on kannattavaa yrityksille pitää "orjatyövoimaa" - niin miten minä pystyn jo näkemään tämän skenaarion, että kohta on vain yrityksiä, joissa työllistetään tätä "halpaa työvoimaa" jolle valtio maksaa pienen tuen toimeentuloon.

Juuri tästä syystä 1800-luvulla moni yrittäjä alkoi takoa rikkauksia, kun työvoima oli töissä 30cnt tuntipalkalla, joskus se oli jopa koko päivänpalkka. Juuri tästä suustä maailmassa on suuria yritysjättejä ja miljardibisneksiä, kun ennen vanhaan konsernin perustaminen ei ollut kiinni eettisyysssännöistä.

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #39
Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka Vastaus kommenttiin #40

Käsittääkseni ihmiselle jolla ei ole esim. koulutusta johonkin alaan vaan on itse oppinut pitää lakisääteisesti maksaa vähintään 5.50€ tunnilta.
Myös monissa yrityksissä uuden palkollisen palkkaaminen aloitetaan samasta rahakorvauksesta ja se sitten nousee sitä mukaan mitä kauemmin on töissä.

Itselläni oli minimipalkka aluksi kun aloitin tarjoilijan hommat, joihin pääsin hygieniapassin turvin, vaikka en gatering-koulutusta olekaan käynyt.

Toimituksen poiminnat