Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Saisiko olla kahvia?

  • Saisiko olla kahvia?

Huolestunut keskustelu suomalaisnuorten kaiketi sen kuin lisääntyvästä energiajuomavillityksestä uhkaa saada alkoholi- ja tupakkatuotekeskustelusta erittäin vahvasti tuttua hysteriaa osakseen. Minäkään en missään tapauksessa kannata ajatusta, että muutoinkin levottomat ja liian vähän nukkuvat mukulat kiskovat kofeiinin, guaranan ja tauriinin kaltaisia substansseja etenkään huvin ja muodin vuoksi.

Vaan mikä on kolikon kääntöpuoli?

Jos nuorison hinku energiajuomia kohtaan riisutaan trendeistä, on kofeiini ollut aina yhteiskunnassamme erittäin myönteisessä ja hyväksytyssä asemassa. Äitini esimerkiksi on tainnut juoda kahvia jostain 6-vuotiaasta saakka, eikä ole ikäluokassaan minkään sortin harvinaisuus saati poikkeus.

Energiajuomatölkit hyppysissä patsastelevat teinit ovat toki jokseenkin surullinen näky. Toisaalta kuljen kesäisin työmatkani pienen mutta aliarvostetun Jyväskylän Kauppatorin halki ja joka ikinen aamu, päivä ja iltapäivä torikahvilan terassilla istuu laumoittain hävyttömiä mummeleita ryystämässä sumppia posket lommollaan niin ettei mitään tolkkua.

Aina, kun uusi Siwa tai Valintatalo kahvi- ja pullatarjoiluineen avataan, on kaikki kulmakunnan eläkeläiset kahvinhimoissaan jonottamassa, eikä yksi kuppi takuulla piisaa. Avovaimoni todisti kolmisen vuotta sitten uudistetun Mestarin Herkun avajaisia edeltäneellä viikolla seuraavaa Sokoksen työntekijän ja vanhemman miesasiakkaan välistä keskustelua:

    "Onkos siellä Mestarin Herkun avajaisissa sitten kahvitarjoilukin?"
    "Onpa hyvinkin!"
    "Hyvä! Tietääpähän sitten jättää kotona keittämättä, että jaksaa oikein santsata!"

Tietääkseni erityisesti laitoshoidossa oleviin vanhuksiin pumpataan aika hurjia määriä uni- ja rauhoittavia lääkkeitä, vaikka kääntöpuolena uskoisin niiden (yli 75-vuotiaat esimerkiksi) ikäihmisten, jotka eivät juo päivittäin tai edes lähes päivittäin kahvia, muodostavan koko porukasta noin prosentin suuruisen vähemmistön. Voisiko ratkaisu levottomuuteen ja univaikeuksiin löytyä siitä, ettei ryystä pannukaupalla sumppia?

Iän ja elämänkokemuksensa myötä vanhukset eivät välttämättä ole ylivertaisen paljon viisaampia tai parempia ihmisiä kuin nuoriso. Etenkään ei kofeiiniriippuvaisessa Suomessa, jossa kahvin litkiminen on kansanperinne. Myös vanhusten nautintoainetendenssit on uskallettava rohkeasti kyseenalaistaa samalla, kun nuorisoa syytetään ja vainotaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Janne - Laitoksissa tarjotaan, ainakin niissä sairaaloissa joissa olen työskennellyt, ainoastaan kaksi kupillista päivässä. Lääkkeitä menee enemmänkin piilevän masennuksen ja vanhuustautien oireiden hoitoon, kun ei muutakaan ole keksitty - paitsi kaikki muu mihin ei ole varaa.

Energiajuomia on voimakkaasti demonisoitu. Muistatteko vielä tauriinikohun?

Edit: Saunassa tuli mieleeni äsken, että kahvi ei toisaalta fyysisiltä vaikutuksiltaan juuri saunaa vaarallisempi harrastus ole.

Jaakko Häkkinen

Kahvi ja alkoholi ovat suomalaisen(kin) kulttuurin sokeita pisteitä: niitä ei osata katsoa päihteinä (laajassa merkityksessä: kofeiinikin vaikuttaa mieleen) muiden joukossa, koska ne ovat olleet useimpien elinaikana aina normaaleja ja sallittuja.

Taisto Merilä

Ihmisen käyttämässä ravinnossa on monia aineita, jotka vaikuttavat mieleen – oikeastaan kaikki mahdollinen vaikuttaa mieleen.

Jaakko Häkkinen

Eivät kaikki ravinto- ja ruoka-aineet vaikuta mieleen havaittavasti ja nopeasti - on selvä ero esim. kahvilla, alkoholilla ja tupakalla verrattuna parsakaaliin.

Taisto Merilä Vastaus kommenttiin #4

Parsakaali vaikuttaa hyvältä, vaikka hitaammin toimiikin:

http://www.parsakaali.fi/terveys.html

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Epäilen että energiajuomissa kofeiini on se vaikuttavin aine. Siis se nopeammin piristävältä tuntuva (sokerin kanssa), ja tämä nopeahkosti vaikuttava piristävyys lienee se syy miksi niitä juodaan monesti. Eli sama kuin kahvissa.

Jostain muistelisin nähneeni mittailuja että kupposessa vahvaa kahvia olisi enemmän kofeiinia kuin energiajuomatölkissä. Miksi siis energiajuoma on kauhisteltava asia mutta kahvinjuonti ei?
Samaa olen kuullut että monet aikuiset kahvinjuojat ovat aloittaneet jo pieninä lapsina kahvinsa. Kuitenkin jos antaisi energiajuomaa 6-vuotiaalle lapselleen, se olisi monen mielestä varmaan hirveää ja kauhistus, mutta olisiko se merkittävästi pahempi kuin kahvinjuonti 6v lähtien, oikeasti?

Itse olen juonut vuosia energiajuomia liki päivittäin, koska olen "koukussa" kofeiiniin mutta en pysty kahvia oikein juomaan. Siitä on saanut kuulla kaikenlaista kettuilua ja paheksuntaakin. Töissä kuittailleet esim. vanhemmat "kollegat" että "ehehe oivoi kun tarttee nuo nuoremmat oikein energiajuomia!" (vaikka itsellään olis jo kolmas kuppi kahvia kädessään menossa).

Huonoin juttu energiajuomissa lienee sokeri. Happamanmakea limppari jatkuvasti naukkailtuna jo varsin nuoresta lähtien sulattaa vuosien mittaan hampaita. Jossain vaiheessa oli kaupoissa "energiavesi" eli se oli vain vissynkaltaista johon lisätty muuten samat aineet kuin energiajuomissa on. Itse olisin tykännyt siitä, mutta sen valmistus vaikuttaa olevan lopetettu. Ilmeisesti on siirryttävä kofeiinitabletteihin jossain kohtaa?

Toimituksen poiminnat