Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Etnistä profilointia harjoitetaan jo nyt

Helsingin kaupunginvaltuuston vasemmisto-, demari- ja vihreät edustajat ovat käyneet suunnilleen alkukesästä lähtien (varmaan jo aiemminkin) kiivasta taistelua vastikkeettomien terveydenhuoltopalveluiden järjestämiseksi kaupungissa ja sen lähiympäristössä tiettävästi varsin runsaissa määrin majaileville paperittomille siirtolaisille. Pääosin tämä tarkoittaa Romaniasta ja Bulgariasta kotoisin olevia romaneita, jotka ovat jokseenkin valitettavasti nousseet ainoaksi etniseksi ryhmäksi, joka nimeltä mainitaan.

Kuten lähes kaikki tiedotusvälineitä "sillä silmällä" seuraavat tietänevät, ehdotti perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen tänään Yhdistyneiden Kansakuntien alaisen järjestö United Nations Economic Commission for Europen (UNECE) antaman suosituksen mukaisesti, että Suomenkin valtio alkaisi tilastoida väestönlaskentojen yhteydessä ihmisiä niiden etnisen alkuperän mukaan.

Se, että kuinka paljon erilaisten etnisten taustojen tulee valtiossa esiintyä, jotta tällainen suositus voisi olla ajankohtainen, on melko tulkinnanvaraista.

Minulla ei ainakaan ole omasta puolestani mitään aloitetta vastaan. Jopa uudenkarheassa biometrisessä passissanikin voitaisiin sukupuoleni, syntymäaikani ja koko nimeni ohessa mainita se, että olen skandinaavi. On kirjoituksen alkuun viitaten erikoista ja jopa kaksinaismoralistista, että Immosen ehdotus on aiheuttanut paheksuntaa sekä suvaitsevaisuusdoktriinin keskeisimpien opinkappaleiden mukaisesti epäilykset koskien hänen "todellisia motiiveja".

Jokainen voi tykönään arvuutella sitä, että millaisia "motiiveja" (lue: kauhukuvia) Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila itse epäilee aloitteen taustalta löytyvän.

Etenkään Helsingin vihreällä, vasemmistolaisella tai sosialidemokraattisella valtuustoryhmällä ei pitäisi olla ehdotuksen suhteen mitään nokan koputtamista, koska vastikkeettomien terveydenhuoltopalveluiden järjestäminen tietyille kohderyhmille nimenomaan edellyttää etnistä profilointia.

Mikäli näin ei toimittaisi (muistaen, että nimenomaan itäeurooppalaiset romanit ovat olleet ehdotuksen keihäänkärkenä, vaikka puhutaankin "paperittomista/laittomista siirtolaisista"), olisi kenen tahansa joko EU-alueen tai jopa sen ulkopuolisen henkilön mahdollista alkaa Suomeen päästyään ja henkilöllisyyspaperinsa "kadotettuaan" mahdollista alkaa vaatia itselleen vastikkeetonta terveydenhuoltoa. Jokainen omilla aivoillaan ajatteleva ihminen ymmärtää tällaisen olevan pitkällä tähtäimellä täysin mahdotonta toteuttaa.

Sinänsä sekä taloudellisesti että yhteiskunnallisesti mitätön ja kansanedustaja Juho Eerolan Facebookissa esiin nostama menettelytapa on syytä nostaa esiin juuri nyt, kun etnisen taustan mukaista profilointia niin syvästi kammoksutaan:

    "Ihmettelen kuitenkin kuntia, jotka maksavat harkinnanvaraista lisätoimeentulotukea romaninaisille kansallispuvun hankkimista varten. Miten ne määrittelevät romanin? Voiko sen vaan kuka tahansa nainen ilmoittaa, että 'minä olen romani, antakaa hamerahaa.'"

Kaikkein räikeimpänä esimerkkinä jo harrastettavasta ja Suomen perustuslain vastaisesta viiteryhmien mukaan luokittelusta toimii niin ikään Helsingin kaupunkin rekrytointipolitiikassaan harjoittama positiivinen diskriminaatio, sillä se nimenomaan edellyttää ihmisten lokerointia sekä arvottamista heidän edustamiensa ominaisuuksien mukaan.

Kokonaan oma lukunsa on aiemmin linkitetyssä Ilta-Sanomien artikkelissa ääneen päästetyn ja Romaniyhdistyksessä toimineen Unto Jääpuron varsin sisällötön esiintulo:

    "Jos Suomessa tulee konfliktitilanne, silloin on helppo selvittää, missä romani asuu ja hakea hänet sieltä, huolestuu Unto Jääpuro."

Millaista konfliktitilannetta hän tarkoittaa? Stalinin tai Hitlerin vainojen kaltaista puhdistusoperaatiota, jonka yhteydessä romanit haetaan kodeistaan ja teloitetaan? Vai sotatilaa jotain ulkovaltaa kohtaan, jonka yhteydessä romanien olisi parempi olla löytämättömissä? Vai mitä?

Koko asia (= etninen profilointi/tilastointi) on minulle loppujen lopuksi täysin yhdentekevä. Sen aiheuttamat vastareaktiot sen sijaan ovat jopa surkuhupaisia ja toisaalta hyvin erikoisia uhkakuvia maalailevia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hei, Immosen ehdotus oli silkka sekasotku ja kaatuu ihan omituisiin seikkoihin, kuten että pitäisi apinoida suurten monikulttuuristen valtioiden tapoja monitoroida väestöään. Se, että hän toivoo datapankkiinsa jaottelua esim. aasialaisiin ja afrikkalaisiin ei tuo mitään informaatiota, ei sitten pennin vertaa. Jos haluttaisiin kerätä arvokasta tietoa esim.
Etelä-Aasian, Itä-Aasian, Kaakkois-Aasian, Kaukasian, Keski-Aasian, Lounais-Aasian, Länsi-Aasian, Pohjois-Aasian tai Sisä-Aasian eri valtioiden etnistä perää olevien henkilöiden pärjäämisestä Suomessa, ollaan jo jonkinlaisilla jäljillä.

Se oli nyt vaan keskeneräinen ja hömelö ehdotus vailla minkäänlaisia perusteluja ja selityksiä, ja turha syyttää ketään siitä että se nostattaa joidenkin niskakarvoja.

Sinä olit valinnut etnisyydeksesi skandinaavin, mutta Immonen oli ehdottanut "suomensuomalaista", joten hän on jo puolestasi luokitellut sinut.

Unto Jääpuron pelkotiloihin en ota kantaa. Ainoastaan tähän Immosen esityksen heikkouteen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"suomensuomalaista"

Mikä ihmetys on suomensuomalainen ja onko olemassa myös amerikanamerikkalaista tai ruotsinruotsalaista?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kysy Immoselta, tämä on hänen ehdotuksiaan.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

"Sinä olit valinnut etnisyydeksesi skandinaavin, mutta Immonen oli ehdottanut "suomensuomalaista", joten hän on jo puolestasi luokitellut sinut."

Vastaan kaikille yhteisesti, että näköjään en itsekään tiedä etnisyyttäni. Minua ei kuitenkaan haittaa, vaikka joku viisaampi kansantieteilijä määrittäisi sen puolestani.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jostain syystä SS-Immosen ehdotusta puoltavat lähinnä julkirasistit. Osaatko kertoa mistä tämä johtuu?

Martti Laines

Pysäyttäkää keskustelu: natsikortti lyöty pöytään!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Suomen Sisu on siis natsijärjestö?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Olettaen, että tämä kysymys oli ohjattu alentavine syytöksineen minua kohtaan, korostan, että Immosen ehdotus on minulle täysin yhdentekevä. Mainitsin tämän itse kirjoitukseni loppupuolella, mutta ilmeisesti SS-peikkoja siellä täällä näkevä Uimonen luki sen tuttuun tapaansa otsasuoni asennelatauksesta pullistellen, ettei tätä huomannut.

Tarkoitukseni oli (edelleenkin) osoittaa, että etnistä profilointia ja luokittelua - ihmisten arvottamista heidän viiteryhmiensä perusteella - harjoitetaan jo nyt tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden nimissä. Tosiasiassa tällainen "suvaitsevaisuus" on rasismia pahimmillaan.

Tämän johdosta kauhistuneet reaktiot ovat tekopyhiä sekä kaksinaismoralistisia ja kertovat ainoastaan siitä, millaisella kiihkeydellä nämä mielensäpahoittajat suhtautuvat ehdotuksen esittäjään sekä hänen puolueeseensa. Kaikenlaisia rotuerotteluun liittyviä uhkakuvia pulppuaa esiin - täysin ja tismalleen odotusteni mukaisesti (viitaten Viljo Heinosen blogiin). Eipä todellakaan ollut vaikea arvata.

En kyllästy ihmettelemään sitä, että millaisella järjettömällä hingulla ihmiset haluavat etsiä joka paikasta jotain natsismiin viittaavaa. Odotan sitä päivää, kun minua nimitetään SS-Muhoseksi ja Sisua aletaan kutsua Waffeniksi. Kenellä tässä on pakkomielteitä, neurooseja ja fiksaatioita, ja keillä ei?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Minä menen aina mielelläni alkuperäislähteille. Yritin etsiä ed. Immosen mainitsemaa UNECEn lähdettä, mutta huonolla menestyksellä. Olitko sinä osaavampi? Entä oletko oikeasti skandinaavi? Meinaan vain, että luullakseni Suomi ei kuulu Skandinaviaan, etkä näytä käyttävän skandinaavista kieltäkään.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Täytyy sanoa, että tuo skandinaavi yllätti minutkin. Pohjoismaalainen, kyllä, mutta skandinaaviksi yllättävän perussuomalaista settiä. Täytyy pistää etninen profilointi pystyyn :)

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Anteeksi viive vastauksessani, mutta täältä löytyy lähde:

http://www.unece.org/fileadmin/DAM/stats/publicati...

Edit: laitetaan nyt edes pieni yhteenveto siitä kohdasta (sivulta 95 alkaen), johon nyt viitataan:

"Countries with a culturally diverse population may wish to collect information on the ethnic identity (or composition) of the population, on mother tongue, the knowledge and practice of languages as well as on religious communities and denominations"

Hyvin vapaasti suomennettuna:

"Valtiot, joissa asuu väestöä useista eri kulttuureista, saattavat haluta kerätä tietoa heidän etnisestä identiteetistä (tai yhteenliittymästä), äidinkielestä, kielellisestä osaamisesta sekä sen käytöstä - samoin kuin uskonnollisista yhdyskunnista ja lahkoista."

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jo immoselta kysyin (mutta en saanut vastausta) siitä mihin noita kerättyjä tietoja olisi tarkoitus käyttää? Sillä ei kai tarkoitus ole kerätä tietoja vain keräämisen ilosta?

Tuossa on tavallaan kaksi mahdollisuutta, eli lisätä ns positiivista syrjintää, mutta sitähän perussuomalaiset vastustavat, vai onko teillä vaihtunut kanta tuohon? Toinen vaihtoehto näyttäisi olevan, että haluatte rajoittaa joidenkin ryhmien toimintaa tai vaikkapa maassaoloa kerätyn tiedon avulla. Ja se on asia joka useimpia huolestuttaa.

Eli uudelleen, mihin mahdollisesti kerättävää etnisyystietoa on tarkoitus käyttää?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"mihin noita kerättyjä tietoja olisi tarkoitus käyttää?"

Mihinkäs Pisa-testien tuloksia käytetään? Tai tilastointia ylipäätänsä?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä
Veikko Korhonen

"...nimenomaan itäeurooppalaiset romanit ovat olleet ehdotuksen keihäänkärkenä, vaikka puhutaankin "paperittomista/laittomista siirtolaisista"), olisi kenen tahansa joko EU-alueen tai jopa sen ulkopuolisen henkilön mahdollista alkaa Suomeen päästyään ja henkilöllisyyspaperinsa "kadotettuaan" mahdollista alkaa vaatia itselleen vastikkeetonta terveydenhuoltoa. Jokainen omilla aivoillaan ajatteleva ihminen ymmärtää tällaisen olevan pitkällä tähtäimellä täysin mahdotonta toteuttaa."

Helsingin kaupungin lupaus järjestää lähes ilmainen terveydenhoito kaikille paperittomille alle 18-vuotiaille lapsille ja raskaana oleville äideille koskee nähdäkseni kaikkiaan miljardeja ihmisiä, joilla on oikeus tulla Helsinkiin turistina ja "hukata" paperinsa. Mitään erottelua romaneihin ja muihin ulkomaalaisiin ei voi tehdä.

Mielenkiinnolla seuraan tilannetta.

Toni Lahtinen

Jos 'paperittomuuteen' riittää henkilön oma ilmoitus, Helsinkistä voi hyvinkin nopeassa ajassa muodostua aivan uuden 'terveydenhoitoturismin' matkakohde.

Ilmainen terveydenhoito on maailmalla melkoinen harvinaisuus, ja mikäli sellaista on saatavilla pelkän oman ilmoituksen perusteella, voi houkutus tilaisuuden hyödyntämiseen käydä suureksi. Houkutus kasvaa varsinkin, jos tarvittavan hoidon kulut kotimaassa uhkaavat nousta korkeiksi. Käytännössä siis tällaisen 'turismin' asiakkaat olisivat pääsääntöisesti kalleimpia hoitoja tarvitsevia lapsia/nuoria.

ETNISELLÄ PROFILOINNILLA ilmaisten palveluiden hyväksikäyttöä voitaisiin tietysti vähentää/rajata, mutta ETNINEN PROFILOINTI vastaa vähintään polttouunin suuluukkujen saranoiden rasvausta, joten...

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Tätä minä olen yrittänyt todella monessa yhteydessä korostaa, mutta menee kuuroille korville. Suoraan sanottuna Helsingin kaupunginvaltuuston demarit, vihreät ja vasemmistolaiset eivät ymmärrä lainkaan, millaiseen hulluuteen ovat ryhtymässä.

On aivan järjetöntä naivismia väittää, ettei tällaisen mahdollisuuden tarjoaminen kenelle tahansa, joka vain on tarpeeksi härski pyrkiäkseen käyttämään tilaisuutta hyväkseen, johtaisi ennennäkemättömään maahanpyrkijöiden tulvaan.

Nämä viisaat maailmanparantajapoliitikot asettavat paitsi itsensä myös pääkaupunkimme terveydenhuoltojärjestelmän selät seinää vasten. Erittäin tyypillistä vihervasemmistolaista maailmansyleilypolitiikkaa syytää valtion varoja moiseen uhkapeliin ja sälyttää syyllisyyttä koko kansalle, ja tuntea itsensä kuuluvaksi Hyviin Ihmisiin.

Tällaisen päätöksen myötä Helsingin terveydenhuoltohenkilöstöllä on moraalinen velvoite hoitaa ketä tahansa ja millä hyvänsä tavalla tai verukkeella maahan keplotellutta henkilöä. Kääntäen tämän velvoitteen myötä ei ole mitään mahdollisuutta rajata potilaiden määrää.

Toimituksen poiminnat