Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Romanitaustainen ampumavälikohtaus

Suvaitsevainen uuskielisyyskikkailu elää ja voi hyvin. Helsingin Malminkartanossa viime yönä sattuneessa ampumavälikohtauksessa osallisena olleet henkilöt ovat romanitaustaisia - eivät missään nimessä eksplisiittisesti romaneita.

Joku toinenkin on yrittänyt avata sitä, jos joku on jonkintaustainen. Ovatko Malminkartanossa ammuskelleet olleet joskus romaneita tai ovat nykyään osittain romaneita, mutteivat kuitenkaan ole ihan kokonaan romaneita?

Miten ihmeessä lakataan olemasta tiettyyn etniseen viiteryhmään kuuluva yksilö?

Millaista muuntautumista ja ihmisen siihenastisen elinhistorian uudelleenkirjoitusta se vaatii? Onko po. henkilöillä tai onko heillä joskus ollut romaneita suvussa/lähipiirissä (ts. löytyy siteet romaneihin), mutta eivät kuitenkaan itse varsinaisesti ole sellaisia?

Vai voisiko kyseessä olla sittenkin suvaitsevaiston itselleen asettama umpikuja, jossa asioista ja ihmisistä ei uskalleta puhua niiden oikeilla nimillä vaan käsittämättömillä kohdehenkilöiden "romanius-/muslimius-/somaliusastetta" lieventämään pyrkivillä kiertoilmauksilla, jottei yleisö vahingossa innostu laatimaan tapahtumista johtopäätöksiä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Martti Laines
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eikä yksikään suvis siis puolestaloukkaantuja ole vielä ehtinyt kailottamaan rasismia ja fasismia vaikka 2 tuntia kulunut blokin julkaisemisesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Muhosen saivartelu ei ole illan parasta antia.

Ilkka Huotari

Muistelen vastaavaa tapahtuneen aiemminkin.

Miksei näitä aseita saada kerättyä pois?

Martti Laines

Luvattomat aseet on kiellettävä!

Ilkka Huotari

Veikkaisin melkein että tuossa ollaan oikeilla jäljillä. Eli poliisi tietää että laittomia aseita on, mutta ei vain ole käynyt hakemassa pois.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kuten Immosen blogin seurannasta tiedetään, etniseen ryhmään kuuluminen on ensisijaisesti subjektiivinen ilmoitusasia. Vaikka olisitkin joskus ollut romaani, voi olla, että et enää samaistu ryhmään vaan tunnet itsesi pikemminkin perussuomalaiseksi. Silti edelleenkin sinulla on kyllä romaanitausta

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Lähtökohtaisesti etnisen taustan kertomisella ei saavuteta tutkinnan tässä vaiheessa mitään. Sitten jos/kun ammuskelun motiivi on saatu selville, niin romanikulttuurin perinteestä saattaa löytyä tapausta selittävä lisäpiirre. Tässä vaiheessa etnisen taustan esille tuonti virittää vain Muhosen kaltaiset ennakkoluuloiset ihmiset julkiseen rasismikiimaan.

Paavo Kymäläinen

n.18 tuntia.
Ei erityisen hyvä suoritus Börje. Kyllä kunnon antirasistin pitäisi pystyä paljon parempaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tässä vaiheessa etnisen taustan esille tuonti virittää vain Muhosen kaltaiset ennakkoluuloiset ihmiset julkiseen rasismikiimaan."

Ennakkoluuloisen? Kun kuulin uutisen ampumisista niin mietin ensiksi ettei kyse ole aivan tyypillisestä suomalaisten välienselvittelystä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei niin. Kukaan ei kuollut, eikä ampuminen tapahtunut koulussa tai keittiössä.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

En tehnyt mielestäni muuta kuin ihmettelin Iltalehden toimittajan erikoista tapaa tuoda esiin ampumavälikohtaukseen osallistuneiden henkilöiden etninen tausta. Olen samaa mieltä siitä, että etnisen taustan kertomisella ei saavuteta tutkinnan tässä vaiheessa mitään käänteentekevää. Miksi se sitten pitää kuitenkin tutkinnan tässä vaiheessa paljastaa jonkin hämärän, uuskielisen, kiertoilmaisun avulla, vaikkei sillä olisi yleisölle mitään merkitystä?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Määrittele: 1. romani, 2. puoliromani, 3. romanitaustainen, 4. han-suomalainen.

Kts: http://fi.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCrnbergin_lait

Ari Lotvonen

Hyi, ei saa tilastoida. Olet rasistinatsi.

(mun äiti oli karjalan evakko ja isoisisänisä saksalainen, ei tiiä vaikka olisi ollut saksan juutalaisia. Mutta itse syön sianlihaa ja esinahkakin on tallella)

Mutta silti olen "white" väritön, "no colour".

Mitä se haittaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Varsinaisesti kai ei voi lakata olematta kuulumatta johonkin etniseen ryhmään, mutta varsin moni pystyy omaksumaan etnisen kaksoisidentiteetin asuessaan jossain rajavyöhykkeellä. Identiteetin kokemisessa voimakkuuksissakin on vaihtelua...

- Kommentoijalla ei ole merkittävää rikostaustaa vasemmistolaisesta näkökulmasta huolimatta

Toimituksen poiminnat