Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Rotuoppia siellä, missä sitä ei todellakaan ole

  • Antakaa ihmisten kuulua erilaisiin ryhmiin ja myös näyttää se!
    Antakaa ihmisten kuulua erilaisiin ryhmiin ja myös näyttää se!

Tiedotusvälineitä seuraillessa tulee väistämättä sellainen olo, että rasismin nk. länsimainen ilmenemismuoto, eli lässyttäminen netissä, huutelu kadun varrella tai "rodullisen elementin sisältävien" vitsien kertominen, on kaikkein anteeksiantamattomin sekä aiheuttaa vakavimmat ja peruuttamattomimmat seuraukset. Kokonaan oma hienoutensa on lasten oppikirjoista pulpahteleva symboliikka sekä se, että mitä enemmän aikaa 1930-luvun Euroopan tapahtumista kuluu, sitä hysteerisemmin ihmiset suhtautuvat erinäisiin kuvioihin ja väreihin. Tätä vauhtia hysteerisyys on 2020-luvulla vielä hurjempaa.

Kenties kaikkein älyttömintä on eri kulttuureiden ja ihmisten ominaispiirteiden piilottaminen ja kääntäen niiden esilläolon tai esilletuonnin syvä tuomitseminen. Närkästyksen esimerkiksi Katy Perryn esiintymisestä AMA-gaalassa olisi voinut ymmärtää, mikäli sen yhteydessä olisi annettu ymmärtää, että japanilaiset geisha-asusteet ovat rumia tai niihin sonnustautuvat ihmiset tyhmiä.

Tietenkin on muistettava, että "kohu" heräsi tuntemattomaksi jääneiden henkilöiden Twitter-kommenteista, mutta herää kuitenkin pelko, että suuremmatkin massat ovat asiasta aivan vakavissaan samaa mieltä.

Kiusallinen tosiasia on se, että näin ajatellen minkälaisen tahansa ihmishenkilön esittäminen kuvallisesti millään tavalla on rasistista, koska jokainen ihminen edustaa jotain etnistä ja/tai kulttuurista viiteryhmää, joka käy yleensä hänen habituksestaan ilmi. Kulttuurittomia ihmisiä ei ole, vaikka jotkut saattavatkin näin kuvitella. Esimerkkejä on helppo etsiä vaikkapa tuotemerkeistä ja Fazerin kina-karamellit ovat yhä tuoreessa muistissa.

Elovena-tyttö uusintaa pohjoismaista impeä, Uncle Bens -riisipakettien hahmo afroamerikkalaista miestä, monesti aiemminkin mainitsemani Valdemar-viinin etiketissä irvistelevä miekkonen esittää suomalaisen miehen pahemman kerran huonossa valossa (tässä ei toki ole mitään pahaa) ja Dolmio-pastakastiketta markkinoiva viiksekäs kaveri stereotypisoi italialaisen miehen höpsöksi.

Rasistisia stereotypioita uusintaviin oppikirjoihin palataksemme ei flamencotanssissa tai bongorumpujen rytmissä ole mielestäni mitään pahaa. Sekaisin menee iloisesti kaksi niinkin paljon toisistaan erillään olevaa asiaa kuin rotuoppi ja kulttuuripiirteet. Lisäksi on olemassa myös myönteisiä tai vähintäänkin neutraaleja tällaisia piirteitä - jopa myönteisiä tai neutraaleja stereotypioita. Geisha-asusteet ovat melko neutraaleja.

Hysteerikot kuvittelevat kitkevänsä rasismin maailmasta piilottamalla ihmisten kulttuurilliset ominaispiirteet - joskin äärimmäisen valikoivasti. Muutoin täytyy olla yhtä paheksuttavaa esittää venäläisiä kasakkatanssijoita, argentiinalaisia tangon taitajia ja letkajenkkaavia suomalaisia.

Jostain syystä näin ei ole. Lisäksi toiset ovat hieman etnisempiä kuin toiset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kyl mä ainakin suuresti paheksun jos mut esittää harrastavan letkajenkkaa :D

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Liekö kiittäminen itsekriittisyyttä vai mitä, mutta kaikista esitellyistä vaihtoehdoista (flamenco, kasakkatanssi, tango ja letkis) letkajenkka on hirveimmän näköistä touhua ja vaatii lisäksi vähiten osaamista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Oikeassa olet Muhonen. Nyt vallitsee eräänlainen hysterian ja suvaitsemattomuuden aalto, joka pukeutuu suvaitsevaisuuden kaapuun.

Suvaitaan niin fanaattisesti jotakin keskimääräisestä, tavanomaisesta poikkeavaa, että ei suvaita siinä asiassa vähemmän fanaattisia lainkaan.

Käyttäjän almafiina kuva
Anki Heikkinen

Rasismihysteria on mennyt aivan mahdottomiin. En kerta kaikkiaan tajua, mitä rasistista tuossa Katy Perryn kimonoon pukeutumisessa esimerkiksi on. Eikö hän nimenomaan arvosta ja kunnioita japanilaisia perinteitä ja kulttuuria puketuessaan japanilaisen naisen perinteiseen asuun?

Tällainen tolkkua vailla oleva kohkaaminen aiheuttaa väistämättä vastareaktion ja sokeutta. Sen seurauksena sitä oikeaa rasismia (jota valitettavasti löytyy - Suomestakin äärimmillään Kansallisen vastarinnan edustamana) ei havaita tai ainakaan oteta todesta. Siinä sitä sitten ollaan. Oikeastaan tämä seuraus on totta jo nyt. Olen havainnut tälläkin sivustolla, ettei äärioikeistoa uskota aina olevan maassamme laisinkaan tai ainakin sen haitallisuutta liioitellaan. Jyväskylän puukotuksen jälkipuinneissa tätä näki monen taholta. Jotkut pitivät sitä jopa false flag -tempauksena.

On myös tragikoomista, miten sokeita nuo hysteerikot tapaavat olla omalle kulttuurilleen. Tämän sokeuden yhdeksi ilmentymäksi tai haaraksi voitaneen nähdä täysin turha sanapari "etninen ravintola". Sillähän tarkoitetaan kaikkien muiden paitsi suomalaisten pitämiä ravintoloita/syömäpaikkoja. Ikään kuin me suomalaiset emme olisi etnisiä.

Toimituksen poiminnat