Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Isoveli valvoo ja kerää meistä tietoja

  • Isoveli valvoo ja kerää meistä tietoja

Tämä kirjoitus on melko suoraa temaattista jatkumoa marraskuiselle kirjoitukselleni Google ja yksityisyydensuojan synkkä tulevaisuus, sillä viime päivinä on uutisoitu varsin näkyvästi siitä, kuinka esimerkiksi Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA:n on mahdollista kerätä kansalaisista monenlaista tietoa älypuhelinten sovellusten avulla. Itse käytän lähteenä tämän päivän Keskisuomalaisen paperiversiota ja sen artikkelia "Viestintävirasto kummastelee älylaitteiden tiedonkeruuta".

Viestintäviraston mukaan on käytännössä mahdotonta estää sovelluksia keräämästä käyttäjistä esimerkiksi paikkatietoja, mutta lisäksi (itselleni tosin nimettömiksi jäävien) sovellusten on mahdollista hyödyntää myös puhelimessa olevia yhteystietoja. Viraston johtavaa asiantuntijaa Erka Koivusta tällaiset tiedonkeruukäytänteet kummastuttavat, sillä suurin osa sovelluksista ei tarvitse paikkatietoja toimiakseen.

Koivunen tosin muistuttaa, että kaikki sovellukset nykyaikaisissa älypuhelimissa keräävät tietoja matkapuhelimen haltijasta.

Alaa opiskelleena tiedän jonkun verran ns. markkinointiprofiloinnista, jota varten sitä harrastavat yritykset keräävät jo tietoa asiakkaiden ostokäyttäytymisestä esimerkiksi etu- ja maksukorttien avulla. Mitä tietoliikenteeseen ja sen seurantaan tulee, saattaa markkinointifirmaa lehden mukaan kiinnostaa tieto siitä, missä ja kuinka kauan (ja oletettavasti myös mihin aikaan) käyttäjä pelaa.

Näiden ja vastaavien tietojen avulla voidaan tehdä varsin tarkkojakin päätelmiä käyttäjän iästä, perheoloista, sukupuolesta ja Keskisuomalaisen mukaan sekä epäilemättä todenmukaisesti myös siitä, käykö käyttäjä päivätöissä.

Keskisuomalaiseen lainatun brittilehti Guardianin mukaan ...

    "... tiedustelupalvelut pääsevät kerättyihin tietoihin esimerkiksi markkinointiprofilointia tekevän yrityksen kautta, joka hyödyntää sovellusten keräämää aineistoa."

Tavallista pulliaista tällaisessa tiedonkeruussa kiinnostaa ja/tai huolestuttaa lähinnä seuraavat kolme asiaa:

  1. Mihin NSA tai mikä hyvänsä, esimerkiksi kotimainen instanssi tarvitsee tietoa juuri minun internet- tai puhelinkäyttäytymisestäni - puhumattakaan yhteystiedoistani? (En kylläkään vielä omista älypuhelinta.)
  2. Mitä kontakteistani voidaan päätellä ja kenelle ne sitä paitsi kuuluvat? Mitä tällainen toiminta tarkoittaa yksityisyydensuojan kannalta?
  3. Koska tällaisia tietoja oletettavasti kasataan johonkin yksilöä koskevaan rekisteriin (Erka Koivusen sanoin "nurkkiin homehtumaan"), antaa se kyberrikollisille erittäin potentiaalisen tietomurtokohteen ja vääriin käsiin joutuessaan henkilökohtaiset tiedot saattavat johtaa arvaamattomiin seurauksiin

Keskisuomalainen:

    "Sovelluksia on miljoonia, ja jotkin niistä ovat kiinnostuneita myös käyttäjän seksuaalisesta suuntautumisesta, uskonnollisesta vakaumuksesta, aviosäädystä ja etnisestä taustasta."

Tämähän on todella hurjaa puhetta. Tekee jopa mieli foliohattuilla sen verran, että ovatko suurimmat älypuhelinvalmistajat, kuten Apple, Samsung ja Nokia, sisällyttäneet laitteidensa ohjelmistoon puheena olevia sovelluksia erinäisten viranomaisten vaatimuksesta?

Salaliitto-/NWO-teorioitsijat ovat aina enemmän tai vähemmän vakavissaan esitelleet uhkakuvia siitä, että tulevaisuudessa ihmisiin alettaisiin sijoittaa mikrosiruja heidän ympärivuorokautisen seuraamisen mahdollistamiseksi.

Vaan ovatko vähitellen jokaisen taskusta löytyvät älypuhelimet sittenkin se keino, jolla vastaavaa seurantaa harjoitetaan, ts. päästään sananmukaisesti kansalaisten ihon alle?

Täysimittainen valvontayhteiskunta vaikuttaa olevan jälleen askelen lähempänä, emmekä me mahda asialle mitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Elias Määttänen

NSA ja SÄPO eivät voineet vastustaa kiusausta, haukkasivat hedelmää pahan tiedon puusta. Kavalan backdoorkyyn nettiin ujuttivat, suden saareen saattivat, troijan hevosen faradayn häkkiin juonivat, madon järjestelmään luikersivat. Petturuudella luvattamme tietämättämme takaportittivat ohjelmat, standardit, päivitykset, palomuurit, prosessorit, näytönohjaimet, biosit, verkkokortit ja reitittimet. Kataluudella kaappasivat kovalevyt, kännykät, kamerat, mikrofonit ja älyteeveet. Piilottivat lähettimet piuhoihin ja muistutikkuihin. Salaa kurkkivat sähköpostit, tekstiviestit ja luottokorttidatan. Kerubin palava miekka paljastui NSA:n pikkurilliksi. Suojelusenkelin siivet mikropirusirun tunkeilevaksi verkkosarviksi. Kryptausalgoritmit peukaloiduiksi pedonluvuksi. Tietokonevalmistajat juudakseksemme. Snowden ristiinnaulituksi uudesti syntyneeksi jeesukseksemme.

Kun isot edellä, Suomenkin seurattava perässä. SUPO:n on saatava nuuskia NSA:n urkintaohjelmien takaporteilla nettiliikkumistamme, hakkeroida FRA:n mahdollistamana tietokoneitamme, skannata kasvoja ja autojen rekisterikilpiä, ratsata baarien rapputreffejä, päivystää hotellien takaovitapaamisia, salakytätä kerrostalojen porttikongeissa vuokrahuoneistojen elämää.

Valvontakameran silmä olkoon allahimme. Agenttikuuloke pyhä henkemme. HDMI-kaapeliin kätketty radiolähetin hornamme. Takaovikrakkerin urkintaohjelma kirouksemme. Kuukkeli kirkkoherran kirkonkirjat, twitteri pappilan emännän tietotoimisto, naamakirja pitäjän kinkerit.

Vakoilukameravampyyri varastakoon viikunan lehtemme. Nappimikrofoniloinen imeköön sydänveremme. Takaportinmusta-aukko nielaiskoon yksityisyyden suojamme. Disfirelohikäärme syököön kirjesalaisuutemme.

Satelliitti seuratkoon kalhun kannan potkujamme. Isoveljen korva kaikuna kallioista kuunnelkoon kintereillämme kulkuamme. Gepsi kalkattakoon kohta auton ajotietokoneessa ajamiamme kilometrejä kuin ennen opotalla kello karjan kaulassa. http://www.youtube.com/watch?v=EKGjVUoKC3U

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Angela Merkel arvosteli tänään jyrkin sanakääntein käytäntöjä, joissa päämäärä oikeuttaa keinot ja kaikki, mikä on teknisesti mahdollista, myös tehdään. Merkel tapaa perjantaina USA:n ulkoministeri Kerryn.

Tietoja pitää käyttää siihen tarkoitukseen, johon ne on kerätty, tässä tapauksessa terrorismin torjuntaan eikä kaikkeen mahdolliseen muuhun.

Toisaalta ja erityisesti Suomessa jatkuvien epäluulojen ja väärien syytösten ilmapiirissä esim. Älypuhelimen liikkeiden ja yhteyksien tallentaminen tarjoaa käyttäjälle tarvittaessa hyödyllistä dokumentaatiota.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jotta asia sijoittuu oikeisiin mittasuhteisiinsa, niin sen enempää NSA, Säpo tai suomalainen Supo tuskin kiinnostuu matti-meikäläisen tekemisistä.

Ne alkavat kiinnostaa vasta siinä vaiheessa kun matti-meikäläinen tekee jotain yhteiskunnallisesti merkittävää tai poikkeavaa. Näitä poikkeamia eri tiedustelupalvelujen supertietokoneet etsivät siitä valtavasta tiedustelutietomassasta, jota ne keräävät.

Enemmän on syytä tällä hetkellä olla huolissaan siitä tiedosta, mitä kerätään rikollisiin tarkoituksiin ja rikollisen hyödyn tavoittelemiseksi. Ihmiset ovat varsin leväperäisiä tunnuslukujensa, pankkitunnustensa ja salasanojensa kanssa ja näin mahdollistavat erilaiset Internetin kautta tehtävät rikokset.

Ketään yksilöä ei ainakaan Suomessa voida seurata sillä intensiteetillä, että viranomaiset tietäisivät em. yksilön elämästä kaiken mahdollisen.

Eihän meillä tässä tilanteessa olisi ensimmäistäkään etsintäkuulutettua rikollista.

Viranomaiset joutuvat tyytymään ainakin toistaiseksi ja kenties vielä tulevan vuosikymmenenkin hyvinkin perinteisiin tiedonhakumenetelmiin.

Yksilö voi vielä tänä päivänä "kadota" vain olemalla käyttämättä erilaisia kortteja ja hankkimalla identiteetittömän matkapuhelimen.

Aina voi ja kannattaa maalata piruja seinille, mutta pirujen olemassaoloa ei kannata liioitella.

Toimituksen poiminnat