Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Eutanasia ei ole tragedia - sietämättömät kivut ovat

  • Rojaltivapaa siunaus.
    Rojaltivapaa siunaus.

Belgia sallii ensimmäisenä valtiona maailmassa eutanasian kuolemansairaille lapsille, joilla on sietämättömiä fyysisiä kipuja. Maan parlamentin alahuone hyväksyi lain äänin 86–44 ja lisäksi on huomionarvoista, että kansalaisilla teetetyn kyselyn mukaan jopa kolme neljästä belgialaisesta kannatti eutanasialain laajentamista koskemaan kuolemansairaita lapsia. Joku voisi peräti todeta, että alahuoneen lopullisesta äänijakaumasta huolimatta parlamentti toteutti kansan enemmistön tahdon.

Ongelmallisena voidaan niin halutessa pitää sitä, että "sietämättömät fyysiset kivut" on subjektiivinen tuntemus, jota kukaan ulkopuolinen ei kykene mittaamaan yksilön puolesta - puhumattakaan alle ymmärrysikäisten ja mahdollisesti syntymävamman johdosta kommunikaatiokyvyttömien lasten tapauksessa. On pakko myöntää, että kalskahtaa melko hurjalta (Hesarin artikkelista), mikäli ...

    "... lain mukaan parantamattomasti sairaat lapset voivat pyytää kärsimystensä lopettamista, jos he ovat 'tajuissaan' ja jos heillä on 'arvostelukykyä'."

Uuden eutanasialain yksityiskohtia sen tarkemmin tuntematta nojaan ainoastaan lehtitietoihin, joissa ei olla kerrottu ainakaan mistään alaikärajasta. Ei-ihmisarvoisen elämänlaadun arviointi voitaisiin suorittaa myös muilla mittareilla, kuten parantumattoman sekä ennenaikaiseen kuolemaan johtavan sairauden taudinkuvan kautta. Tämä on kiistatta uudistuksen kyseenalaisin kohta, ehkäpä jopa suoranainen puute.

Brysselin arkkipiispa sekä Belgian katolisen kirkon johtaja André-Joseph Léonard puolestaan on esittänyt huolenaiheensa siitä, että eutanasia tulisi onnistumaan jatkossa liian helposti. Arkkipiispa Leonard pelkää, että mikäli eutanasian mahdollisuus laajenee koskemaan (edelleen kuolemansairaita) lapsia ja (ilmeisesti iäkkäitä) dementikoita, tietää se tuhoa yhteiskunnan toimintaedellytyksille.

Aiemmin linkatusta Iltalehden artikkelista:

    "Lain mukaan alaikäiset eivät voi päättää esimerkiksi raha-asioistaan, mutta yhtäkkiä heistä on tullut tarpeeksi kypsiä päättämään kuolemastaan."

Uskoisin aiempaan viitaten, etteivät esimerkiksi kolmevuotiaat lapset itse tee tätä päätöstä, vaikka kykenisivätkin ilmaisemaan itseään, vaan heidän vanhempansa tai huoltajansa lääkäreiden laatiman arvion pohjalta. Sitä paitsi naapurimaa Hollannissa eutanasia on ollut sallittu 12 vuotta täyttäneille lapsille jo yli kymmenen vuoden ajan, mutta vain viittä alaikäistä on autettu kuolemaan tänä aikana.

Edustaa kaltevan pinnan ajattelua pelätä, että mikäli tällainen äärimmäinen toimenpide legitimoidaan, alettaisiin kaikkia vähänkään sairaita lapsia pistää päiviltä kuin liukuhihnalta. Ei sellainen ole yhdenkään sivistysvaltion terveydenhuoltojärjestelmän tahtotila. Uusi eutanasialaki on laadittu nimenomaan parantumattomasti kuolemansairaita yksilöitä varten, sillä ...

    "... uusi laki sallii eutanasian lapsille, jotka ovat 'toivottamassa lääketieteellisessä tilanteessa, kärsivät jatkuvista ja sietämättömistä kivuista joita ei voi lievittää ja jotka aiheuttavat kuoleman lyhyellä aikavälillä'."

Jos jätetään hengelliset aspektit huomioimatta, on syytä tiedustella, onko sellainen (lyhyeksi ennustettu) elämä elämisen arvoista kaikkine kipuineen, joita ei voi lievittää?

Eutanasian vastustajat ovat tavanomaisesti samat tahot, jotka vastustavat myös aborttia. Näitä asioita tulisi kuitenkin käsitellä jokseenkin erillään toisistaan, sillä eutanasian tapauksessa päästetään parantumattomasti sairas ja jatkuvista, suorastaan epäinhimillisistä, kivuista kärsivä henkilö tuskistaan.

Eutanasia ja abortti kytkeytyvät toisiinsa vain siinä ja tietääkseni varsin tavanomaisessa tilanteessa, että vanhemmat päättävät raskauden keskeytyksestä saatuaan tietää, että lapsi tulisi syntymään vaikeasti vammaisena, ja kokevat, että on lapsen parasta, ettei tämä ehdi kärsiä ensimmäistäkään elinpäivää.

Kuten ensimmäisen eutanasialain liikkeellepanija Philippe Mahoux totesi, ei eutanasia ole skandaali - lasten sairastuminen ja kuolema sen sijaan on. Niin ikään viitaten siihen, että armokuolemalla vapautetaan tuskastaan henkilö, jolla ei yksinkertaisesti ole parantumisennustetta, on lain uudistus sen kannattajia mukaillen "äärimmäinen/perustavanlaatuinen humaaniuden ele". Olen samaa mieltä.

Kaiken uhallakin lisään tähän, että eutanasian toteuttamatta jättäminen sietämättömistä kivuista kärsivälle ihmiselle, ts. väkisin elossa pitäminen ja joka tapauksessa väistämättömän sekä tuskaisen kuoleman odottaminen, on mitä epähumaaneinta. Suorastaan verrannollista kidutukseen. Muistaen, että tätä saattaa pyytää syyntakeinen henkilö iästä riippumatta.

Jälkiruoaksi tarjoan kirjoitukseni Oikeus arvokkaaseen kuolemaan, liittyen armokuoleman periaatteisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat