Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Avioliitosta on säädettävä luvanvarainen

  • Newlyweds.
    Newlyweds.

Mikäli sattuukin käymään aloitteen kohdanneesta huomattavasta vastarinnasta huolimatta siten, että sukupuolineutraali avioliittolaki näkee päivänvalon, ehdotan, että koko avioliittoinstituutio alistetaan nykyistä tiukemman lupamenettelyn alaisuuteen kaikissa tapauksissa. Tämä tapahtuu huolimatta siitä, mitä sukupuolia avioliittostatusta haikailevat pariskunnat edustavat. Säilytetään kuitenkin määrä edelleen kahtena - kysehän on parisuhteesta. Lukumääräneutraalia parisuhdetta en tule missään olosuhteissa hyväksymään.

Lupamenettelyn myötä asialleen omistautuneet viranomaiset arvioivat omilla mittareillaan, onko parisuhteelle löydettävissä onnistunutta tulevaisuutta. Sitä, ovatko osapuolet kykeneviä vanhemmiksi sekä sitä, millä tasolla liikkuu heidän oma elämänhallintansa ja onko yhteiselle tulevaisuudelle olemassa riittävän vakaita taloudellisia edellytyksiä. Etenkin, jos talouteen liittyy tai on odotettavissa liittyvän jälkikasvua.

Alati suurempi osa "perinteisistä" avioliitoista – miehen ja naisen välisistä siis – päättyvät tätä nykyä eroon. Avioerot taas ovat varsin usein kaikkine perinnönjakomenettelyineen sekä huoltajuustaisteluineen sangen riitaisia. Esittämäni luvanvaraisuusmenettelyn myötä tällaiset tulevaisuuden katastrofit – jotka ovat kenties kaikkein olennaisimpana seikkana pariskunnan lapsille äärimmäisen raskaita – saataisiin mahdollisesti ehkäistyä ennalta. Kääntäen nykyinen avioliittolaki ei ole onnen ja selviytymisen tae.

Avioliiton osanottajien sukupuolet eivät ole ehdottomassani lupamenettelyssä millään tapaa olennaisia. Kelvollisia tai epäkelpoja vanhempia löytyy minkälaisesta tahansa asetelmasta, koska yksilöt ovat erilaisia.

Henkilökohtaisena esimerkkinä minun vanhempani ovat olleet minulle maailman parhaimmat, kannustavimmat ja rakastavimmat, mutta ovat sittemmin eronneet. Syistä, jotka eivät tietenkään kenellekään teistä kuulu. En koe, että lapsuuteni oli onnellinen vain ja ainoastaan siksi, että vanhempani olivat isä ja äiti. Syy oli se, että he olivat maailman parhaat vanhemmat. Ja ovat edelleenkin minun isä ja äiti.

Joku saattaa ihmetellä, kuinka oikein uskallan kirjoittaa tällaista puolueeni ja sen ohjelman vastaista materiaalia. Mielestäni Perussuomalaiset rp.:n kiintopiste on täysin väärässä suunnassa, mikäli se, millaisella juridisella parisuhdestatuksella kansalaiset touhuavat makuuhuoneissaan, saa kansanedustajamme Mika Niikon yöpymään makuupussissaan eduskuntatalon käytävällä.

(On tietenkin kunnioitettavaa, mikäli sukupuolineutraali avioliittolaki ja sen vastustaminen oli vuoden 2011 tienoilla Niikon tärkein vaaliteema, ja hän kunnioittaa näin uhrautuvaisella tavalla äänestäjäjoukkoaan.)

Niin ikään puolueohjelma tai varsinkaan puoluekuri ei saa heijastaa yksinomaan puheenjohtaja Timo Soinin (katolista) maailmankatsomusta. On pakko myöntää, että hänen asemassaan minullakin saattaisi olla kiusaus ajaa kanssaedustajia äänestämään elämänkatsomukseni (joka ei liene kenellekään epäselvä) mukaan, mutta niin henkilökohtaiselle tontille ei pidä astua.

Mikäli tämä avioliittoasia ohitettaisiin nyt ja mahdollisimman kivuttomasti (= ilman puoluekurin mukanaan tuomaa negatiivista julkisuutta), saataisiin fokus keskitettyä jälleen sinne, minne pitääkin, eli EU:n liittovaltiokehityksen torppaamiseen, edelleenkin kehityksen tarpeessa olevaan maahanmuuttopolitiikkaan sekä valtiomme alati paisuviin tuloeroihin.

Tämä kirjoitus on lähinnä vastaveto niille, jotka pitävät heteroavioliittoa ainoana ja oikeana yhteiskunnan perusyksikkönä tai – Mika Niikon sanoin rakennuspalikkana. Ainoastaan siksi, että siinä ovat läsnä mies ja nainen. Asettaen sellaisen heikosti toteennäytettävän premissin, etteivät näiltä ole mahdollista odottaa epäonnistumista sen paremmin avioliitossa kuin toimiessaan jälkikasvunsa vanhempina jonkin suoran tai epäsuoran menettelyn kautta. Jälkimmäisellä viittaan kansanedustaja Jani Toivolaan.

Kuten yllä mainitsin, on historia osoittanu tällaisen premissin kertakaikkisen paikkansapitämättömäksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Heli Hämäläinen

Kutsutaan Kyllönen verottamaan. Avioliittoon jalkapanta ja silloin kun puolisoiden jalkapannat ovat vierekkäin, naimaveroa 5 euroa tunti.

Petrik Halinen

Koko avioliiton voisi minun puolestani kieltää. Vastenmielistä ja tehokkuutta laskevaa tuollainen ihmissuhdesotku. Aiheuttaa työtehon heikkenemistä ja jopa pitkiä poissaoloja kaikenlaisten vapaiden muodossa. Lisääntymisen voisi myös kieltää, koska ihmisiä on jo vaikka kuinka..

Jouko Koskinen

Eihän nämä puoluepukarit mitään järkevää saa aikaan.

Muhonen on oikeassa - varmaan savolainen alkujaan? Nuorena koneapulaisena minulla oli IVOlla esimihenä eräs konemestari Muhonen. Savosta. Hänen kaunis tumma rouvansa poikkesi joskus yövuoroon tuomaan kahvit tai jotain. Isotpojat sai siitä piikittelyn aiheen. Muhonen vain myhäili 'ei haittoo mittää'.

Ei todellakaan haittaisi mitään jos vaikka verottaja ottaisi asiakseen määritellä parisuhteen samassa taloudessa elävät rekisteriinsä sallien edullisemman verokohtelun sillä perusteella että pariskunnan yhteiselo säästää yleisiä resursseja hoivapalveluissa ja vanhustyössä.

Parit voisivat vihkiytyä uskontokuntansa siunauksella kunhan siunaus ei velvoita rikollisiin tekoihin tai rikokseen yllyttämiseen.

Adoptio on nykymuodossaan tarpeeksi hyvin säänneltyä. Samoja vaatimuksia on syytä noudattaa lapsen hankkimisessa yleisemminkin. Eli ei mitään erityisoikeuksia ihonvärin, sukupuolen tai ideologian mukaan.

(tuleekohan bannit taas?)

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Miten niin "taas"? En ole koskaan laittanut ketään kirjoittajaa estolistalle - ellet sitten tarkoittanut koko Uutta Suomea. Pohjoisesta Keski-Suomesta (Kivijärvi-Karstula-Kannonkoski -akselilta) ovat lähimmät ehkäpä viisi sukupolvea kotoisin, eikä kyseistä aluetta etenkään puhetyylin perusteella juurikaan Savosta erota, joten sikäli ihan osuva arvio. Hyvä kommentti!

Toimituksen poiminnat