Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Miten raiskauksista saa keskustella?

  • Naisen ilme on harvoin yhtä muikea.
    Naisen ilme on harvoin yhtä muikea.

Laivavarustamo Tallink Silja on viestintäpäällikkö Marika Nöjdin suulla sanoutunut irti konsernin henkilöstöjohtaja Vahur Ausmeesin kommentista liittyen naisten liialliseen alkoholinkäyttöön laivalla. Kuten esim. Lutkamarssin ja sen keskeisen teeman osalta on itsestäänselvästi keskusteltu, ei naisen pukeutumisella, käytöksellä tai edes "väärään seuraan joutumisella" saa olla mitään merkitystä, mikäli tämän kimppuun käydään. Vaan kuinka raiskauksista sitten saa keskustella, mikäli tilannetta haluaa auttaa edes hieman?

Kaikki tervejärkiset ovat yhtä mieltä siitä, että seksuaalinen hyväksikäyttö on aina väärin sekä tuomittavaa ja syyllinen ansaitsee sanktionsa. Pidän silti valitettavana sitä, että itsensä suojelemiseen liittyvän neuvon antaminen rinnastetaan uhrin syyllistämiseen rikoksesta. Jani Korhonen kommentoi toisaalla osuvasti: "Ohjeen antamisesta ei seuraa se, että ohjeen vastaisesti toimiva olisi syyllinen johonkin kolmannen osapuolen tekemään tekoon".

Vaikkei niin tietenkään pitäisi olla, elää yhteiskunnassa aina väistämättä (mies)henkilöitä, jotka eivät kykene hillitsemään itseään – johtuipa tämä sitten päihtymystilasta, kulttuurin myötä opitusta suhtautumisesta naisiin tai siitä, että tilaisuus nyt vain sattui tekee varkaan. Käänteinen naturalistinen virhepäätelmä ("no is from ought") ja sen mukaan tehtävä olettamus, tai pikemminkin toivomus siitä, kuinka olisi parasta, ei tilanteessa auta.

Tämä on empirian kautta havaittava väistämätön tosiasia, jonka tiedostaminen on ensimmäinen askel. Toinen askel on pyrkiä eliminoimaan riskit. Koska tämä ei esim. seksuaalivalistuksen myötä ole tuottanut sataprosenttista lopputulosta, eikä (hetero)miesten kuohitseminen nähdäkseni ole mielekäs tapa ratkaista ongelmaa, on kolmas ja täysin hyväksyttävä askel/vaihtoehto minimoida riskit. Tämä pätee mihin tahansa sellaiseen rikokseen, jossa ihminen tekee jotain toiselle. Avainasemassa on itsesuojeluvaisto.

Kehotus juomisensa kontrolloinnista pätee sitä paitsi aivan hyvin myös miesjuhlijoihin, sillä käsite "rähinäviina" lienee tuttu kaikille. Myös humalassa aggressiivisiksi muuttuvien miesten tulisi kanssaihmisten vuoksi tunnistaa riskitekijät itsessään (tai sitten ne on hänelle osoitettava), pitää juomisensa tiukasti hallinnassa seurassa ollessaan tai pysyä kotona. Tokihan sama koskee itsensä vahingoittamisen (tahallisen tai tahattoman) johdosta myös yksin tinttaamista, mutta se on toinen juttu.

Kukaan tuskin antaa puheenaolevia neuvoja pahantahtoisuuttaan vaan nimenomaan päin vastoin: varoituksen sanana ikävyyksien välttämiseksi. Tämä ei tarkoita absolutismia, pukeutumista säkkiin tai kotiin lukittautumista. Mielestäni se, että jättää jotain uhkarohkeaa tekemättä tai jättää käyttäytymättä riskialttiisti on verrattain pieni hinta siitä, että jotain ikävää todella sattuisi omalle kohdalle. Ottaa esimerkiksi keskellä yötä taksi humalassa puiston poikki kävelyn sijaan.

Perinteinen snagarijonoesimerkki on mielestäni oikein mainio. Luullakseni toisille jonottajille riitaa haastava ja voimiensa tunnossa pullisteleva mies saavuttaa tempauksellaan suunnilleen yhtä paljon kuin sylitanssiesityksen kaula-aukko ammollaan antava nainen, vaikkei mitään väkivaltaista tapahtuisikaan. Mies tuntee olevansa kova jätkä, nainen haluttava. Onko mahdollisesti saavutettava mielihyvä suhteessa mahdollisiin riskeihin?

Mitä stereotyyppinen (humalainen) sinkkumies haluaa mennä naisen kanssa hyttiin touhuamaan? Tuskin ainakaan keskustelemaan henkeviä. Pelkään pahoin, että huomattavassa osassa laivaraiskauksia, jotka ovat siis lisääntyneet rajusti, on läsnä kuvio, jossa pariskunnan intressit illan kulun suhteen eivät kohtaa joko väärinymmärryksen, päihtymystilan tai suoranaisen petoksen ansiosta. Niin ikävää kuin se onkin todeta, on valtaosa sinkkumiehistä bileristeilyillä vain sen yhden asian perässä.

Mikäli nainen haluaa juttukaverin eikä irtoseksiä, hänen tulisi tiedostaa, ettei hän tule välttämättä sellaista saamaan – ainakaan sinä iltana. Humalassa ihmistuntemus saattaa tehdä tepposet ja siksi kohtuus alkoholin nauttimisessa kannattaa. En usko kenenkään olevan pohjimmiltaan eri mieltä siitä, etteikö näin olisi.

Mainitunkaltaisen tilanteen koittaessa ei ole vaarallista hyvästellä seuralainen ja tavata hänet kaivatun keskustelun merkeissä buffetaamiaisella. Jos ei miestä kiinnosta, hän on siinä tilanteessa sopimatonta seuraa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Keijo Räävi

Hyvä idea raiskausten vähentämiseen:puetaan naiset burghaan niin miehille ei tule himot mieleen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Puhu aina niin kuin puhuisit tyttärellesi, joka on lähdössä nuorten risteilylle tai ensimmäisiin kotibileisiinsä.

Jotkut toimittajat ja lehtien kolumnistit ilmeisesti opastavat tyttäriään: "Tyttäreni, jJuo niin paljon kuin haluat, jos sammut ja joku sitten raiskaa sinut tiedottamassa tilassa, niin syyllinen on se mies tai poika, joka makaa. Sitten voidaan yhdessä jälkeenpäin mennä tekemään rikosilmoitus".

Jos ruotsalaiset vanhemmat näin opastavat risteilylle lähteviä tyttäriään ja yleensä tyttäriään, niin ei ihme, että Ruotsin raiskaustilastot näyttävät länsimaiden huippulukemia.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Mulle on kyllä opetettu että pään sekaisin saaminen ei ole itsetarkoitus, alholiannosta kohden pitäisi aina juoda lasillinen vettä, vahinkoja sattuu joskus kaikille, raiskaus ei ole ok ja mitä tehdä jos tulee se järkyttävä darra.

Ei kukaan halua lastaan raiskattavan tietenkään.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Otsikon kysymykseen lukematta vastaus: No mielellään niin, että ei syyllistettäisi uhria.

Oli ylipäätään typerää puhua naisten liiallisesta alkoholinkäytöstä raiskauskeskustelun yhteydessä, koska mikään asia maailmassa ei tee raiskauksesta uhrin omaa vikaa. Ja toisaalta liiallinen ryyppäys laivalla on kyllä (vähintään) yhtä lailla miestenkin ongelma, joten sitä on ihan turha sukupuolittaa.

Ne itsesuojeluvinkit tulisi antaa jossain ihan muussa yhteydessä kun keskustelussa raiskauksen uhreista. Tämä ei tunnu menevän monille jakeluun.

Raiskaajat haluavatkin saada uhrit kokemaan häpeää ja syyllisyyttä, jotta he eivät veisi asiaa eteenpäin poliisille. Tuollaiset lausunnot ovat omiaan lisäämään uhrien tuntemaa häpeää. Siksi haitallisia.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

No voi hyvää päivää sentään.
Tässä kaikki tietää ettei ollut kenelläkään tarkoitus syyllistää uhria mutta ei kai se siltikään ole turhaa varotella naisiakaan liiallisesta alkoholinkäytöstä vallankin jos sillä on vielä sellainen sivuvaikutus että tulee helpommin raiskatuksi vaikka se onkin raiskaajan tekemä rikos tietysti.

Kyllä joskus tekis mieli huutaa mutta kun se on netiketissä kielletty .

Matoja on on.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Pitäis olla vähän pelisilmää sen kanssa missä yhteydessä se varoittelu tehdään.

Martti Laines Vastaus kommenttiin #10

>Pitäis olla vähän pelisilmää sen kanssa missä yhteydessä
>se varoittelu tehdään.

Tällaistahan tämä on, mitä blogin kirjoittajakin taivastelee - naisten kanssa. Saara tässä juuri itsekin kertoo kuinka asioita ei naisille saisi sanoa suoraan niiden oikeilla nimillä, vaan pitäisi olla vastaanottajan tietämä 'oikea tilanne ja pelisilmä'.

Martti Laines

>No mielellään niin, että ei syyllistettäisi uhria.

Jokainen on viimekädessä itse vastuussa omista tunteistaan. JOs kokee aiheetonta syyllisyydentuntoa, siihen lienee paras apu omien tunteiden käsittely vaikkapa ammattilaisen kanssa.

Kauhea urakka on meinaan sinulla edessä saada kaikki maailman ihmiset tai edes miehet kommunikoimaan niin, ettei joku vahingossa koe aiheetonta syyllisyyttä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Voi silti edes yrittää. Kun tätä painottaa mahdollisimman paljon, niin ehkä jokupäivä ei ole liikaa vaadittu että miettisi hetken kannattaako se naisten varoittelu hoitaa samassa asiayhteydessä missä kerrotaan raiskauksista.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Saara Huttunen: - "No mielellään niin, että ei syyllistettäisi uhria."

Tuo voi olla vaikeaa, kun nykyään vaikuttaa siltä, että kaikki tulkitaan uhrin syyllistämiseksi. Jos ei voi antaa edes sellaista yksinkertaista ja järkevää ohjetta kuin, että ajattele kuinka paljon alkoholia juot, ilman, että se tulkitaan uhrin syyllistämiseksi, niin en minä ainakaan keksi mitään tapaa keskustella aiheesta ilman syyllistämistä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Niin ja tosiaan sen verran, että totaaliöverikänneissä olevan kanssa seksin harrastaminen on aina lain harmaalla puolella. Toki laivalla saa seksiä harrastaa, mutta sellaisen ihmisen kanssa joka on sellaisessa kunnossa että kykenee tekemään päätöksiä ja ilmaisemaan ne selkeästi. Sammuneen paneminen on nykyään tosiaan myös raiskaus, ennen oli vain hyväksikäyttö.

Niin ja ei varmaan kannata vetää överikännejä, mutta kerrankos käy vahinko taxfreeviinojen kanssa. (Heittäköön se ekan kiven joka ei ole ikinä vahingossa juonut liikaa.) Ei se silti oikeuta raiskatuksi tulemista.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Ei se silti oikeuta raiskatuksi tulemista." ?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Timo Soinilta voi kysyä tuota. Hänän tukee pikkukuoropoikien raiskauksia ja hyväksikäyttöä..

Käyttäjän hbralternative kuva
Mikko Saari

On ihan hyvä huomioida että miehillä on hormonaalinen vietti ja joillain mentaliteetti luisunut huonoksi, että ei ymmärrä mikä siinä toisen loukkaamisessa on väärää. Oli sitten ymmärtämätön mistä syystä tahansa. Se on kuitenkin realiteetti ja vähän sama kuin että baarireissulle ei kannata ottaa tonnia lompakkoon, riskit on ainakin hyvä tiedostaa jos pukeutuu provosoivasti. Että olisi joku luotettava kaveri mukana tai osaisi puolustaa itseään perus janttereilta eikä ottaisi niin mahottomasti JOS pukeutuu tosi provosoivasti.

Mutta tuo on tosiaan vaan puolet kakusta. Jos oikeasti tahdotaan saada raiskaukset loppumaan niin pitää kasvattaa huomaavaisuutta ja selkärankaa, molempia. Koska se on kuitenkin tekijän korvien välissä että aistikkaasti pukeutunut nainen kävelee illan aikana monen miehen ohi ja sitten se on juuri se yksi tietty kaveri joka hiipii takana, ei ihan kuka tahansa ohikulkija hetken päähänpistosta vaan joku puutteessa ollut kaveri joka on valmis ottamaan nilkin leiman ja rangaistuksen. Se kaveri raiskaa sopivimman uhrin, se on vaan valintakysymys.

Jos sama kaveri olisi eläimiin sekaantuja ja asuisi yksin ei sitä estäisi mikään eikä kukaan. Se raiskaus kuitenkin lähtee siitä että kaveri ei hyväksy olotilaansa ja ottaa oikeuksia rikkoa toista ihmistä omien himojen takia. Meidän pitää kasvattaa lapsiamme paremmin näissä asioissa ja tehdä pitkäjänteinen työ että saadaan vallalle asenne ettei raiskaus ole ok. Pitää saada hyvä pohja molemminpuolisen hyväksynnän kunnioittamiselle.

Käyttäjän hbralternative kuva
Mikko Saari

Ja lisäyksenä että meidän yliseksualisoitunut yhteiskunta korostaa aika paljon ruumista seksissä mutta muistan lukeneeni että 98% seksuaalivietistä tapahtuu aivoissa, tietynlainen elekieli ja kaikki alitajuinen viestintä jne. Pukeutuminen tietty vaikuttaa kyllä, sekin on meidän ajattelun tuotosta kaikki vaatevalinnat.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Amerikan kielessä (englanti) on sanat street smart tai streetwise, jotka tarkoittavat suurin piirtein sitä, että osaa käyttäytyä nykyisen urbaanin yhteiskunnan edellyttämällä tavalla.

Tähän taitoon sisältyy mm. se, että älyää ajoissa väistää kadun toiselle puolelle, jos vastaan tulee päihtyneiden nuorten miesten älämölöä tuottava joukko, tai jos selkeästi suurikokoisempi vastustaja alkaa uhoamaan nakkikioskijonossa, niin juuri siinä hetkessä ei kannata alkaa puolustamaan ylpeyttään.

Samaa taitoa on olla päihtymättä siten, ettei enää kykene huolellisesti harkitsemaan omia tekemisiään tai puheitaan tai pukeutua siten, ettei provosoi mahdollista päällekarkaajaa.

Suomeksi sanottuna puhumme maalaisjärjen käytöstä.

Risteilyllä nainen voi olla lutka tai vain näyttää sellaiselta, mutta yli kahden promillen humalassa hänestä varmuudella tulee sellainen ja taas saavutetaan raja, jolloin menettää kyvyn harkita asioita.

Aamulla joutuu kohtaamaan arjen ja pohtimaan, mitä tulikaan tehdyksi.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Nimenomaan alkoholin (yletön) käyttö laivalla tai maissa on saanut koko aihepiiristä keskusteltaessa liian suuren painoarvon ja tästä lienee syyttäminen tältä erää tuota Tallink Siljan tyyppiä. Eilen ja tänään kukaan ei oikein muuhun ole ottanut kantaa kuin siihen ja tuohon uhrin syyllistämiseen. Yritin kirjoituksellani varovaisesti ohjata keskustelua koskemaan riskitilanteisiin hakeutumista ja riskialtista käyttäytymistä, johon liiallinen humalatila altistaa, mikäli siihen on taipumusta.

Humaluus on siis näissä tapauksissa vain "portti" siihen, millaiset tilanteet (millaiseen seuraan hakeutuminen, käytös humaltuneessa seurassa) voivat johtaa itse hyväksikäyttöön, tai vanhassa kunnon snagarijonoesimerkissä turpiin saantiin.

On totta, että myös sellaista tapahtuu, jossa sammunut henkilö väkisinmaataan, jolloin nimenomaan humalatila on olennainen faktori. Halusin kuitenkin nostaa esiin vastuuttoman ja oman turvallisuuden riskeeraavan käyttäytymisen, johon liiallinen humaltuneisuus altistaa, mikäli itsehillintä on heikkoa - ja kääntäen, että näiltä tilanteilta on todennäköisintä välttyä pitämällä juominen maltillisena.

Rautalangasta: ei kai humalahakuinen juominen yhdistettynä vieraiden miesten sylissä istumiseen ja kihertämiseen, eroottissävytteiseen tanssimiseen, mukaan vieraassa seurassa (ilman muutamia hyviä ystäviä) jatkoille lähtemiseen ja "antaa ymmärtää" ole mitään välttämättömyyksiä, joita on pakko toteuttaa? Neljänneksi viimeinen kappale on mielestäni onnistunut havainnollistamaan tämän aspektin.

Jotenkin on lisäksi sellainen ujo tunne, että tässä samalla puolustellaan (naisten) oikeutta juoda itsensä änkyräkänniin, edesvastuuttomaan tai jopa suorastaan tiedottomaan tilaan. Kuinka yhtäkkiä kävikään sen vastuullisen ja sivistyneen alkoholikulttuurin, jollaista Suomeen haikaillaan? Eihän se ole terveellistäkään.

Riski johtua väkivallan uhriksi (myös seksuaalisen) kuvittelisi olla yksi ponnin kontrolloida juomistaan viihteelle lähtiessään, sillä ei-liian-humalassa oleva henkilö kykenee huolehtimaan itsestään siten, ettei kulje missä sattuu tai missä sattuu, kenties itselleen tuntemattomassa, seurassa, tai käyttäydy liian estottomasti.

Toimituksen poiminnat