Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Epäluottamuskirjoitus

  • Epäluottamuskirjoitus
  • Epäluottamuskirjoitus

Luin tai kuulin jo hyvän aikaa sitten eräästä tiedottamista koskevasta kultaisesta säännöstä, joka tapaa sitäkin useammin unohtua tätä nykyä: Kuka tahansa pääsee huomattavasti vähemmällä harmilla sekä kasvojensa menettämisellä, mikäli myöntää suoraan itsensä tai edustamansa instanssin töpänneen, ja kenties jopa pyytää anteeksi. Suoraselkäisyys jää ikävissäkin asioissa ihmisten mieleen myönteisenä piirteenä.

Vaikka se olisikin toisinaan jopa logistisesti tai ajankäytöllisesti mahdotonta, eikä lehdistön eteen välittömästi pyydettäessä asettuminen kuulu sopuleiden innokkuudesta huolimatta kansalaisvelvollisuuksiin, on "ei tavoitettu/saatu kommentoimaan" huomattavan yleinen toteamus. Ilmoitusluontoinen asia.

Parempien ja/tai ajankohtaisempien (paria tapausta lukuun ottamatta) aiheiden puutteessa koostan tähän muutamia esimerkkejä siitä, mitä tarkoitan. Lisäksi haluan kysyä jokaiselta lukijalta, että herättääkö esimerkkien mukainen toiminta luottamusta?

Lukkofirma Abloy Oy:n työntekijöiden pääluottamusmies Kenneth Lindblom Björkbodan tehtaalta kertoi eilisessä Iltalehden uutisessa, etteivät työntekijät ymmärrä yhtiön päätöstä irtisanoa henkilöstöä, sillä tehdas on tuottanut voittoa pitkään.

Lukkotehdas vähentää lähes puolet Björkbodan työntekijöistä vuoden 2015 loppuun mennessä. Lukkorungot-liiketoimintayksiköstä irtisanotaan kaikkiaan 34 työntekijää ja yksi toimihenkilö.

Iltalehti ei tavoittanut Abloy Oy:n toimitusjohtaja Jorma Siréniä kommentoimaan asiaa.

Salpausselän kisoista tutun Lahden stadionin katsomorakennuksessa on romahdusvaara, kertoi Rakennuslehti vajaa viikko sitten. Kaupungin viime vuonna teettämässä kuntotutkimuksessa vakavan riskin mahdollisuutta ei pystytty sulkemaan pois, mutta siitä huolimatta kaupungin tilakeskus ja rakennusvalvonta päätyivät arvioon, jonka mukaan riskit ovat hallinnassa eliminoimalla lumikuormat.

Sisäpuolisen kuntotutkimuksen lisäksi kaupunki tutkitutti kisakatsomon rakenteet myös niiden ulkopinnalta. Molemmat kuntotutkimukset sekä kunnostussuunnitelman on laatinut Insinööritoimisto Toivo Koistinen Oy.

Uutinen romahdusvaarasta säikäytti lahtelaiset. Lahden tilakeskusta vetävä toimitilajohtaja Mauri Koistinen sanoo, että vastuu stadionin romahdusriskin arvioinnista on kaupungin rakennusvalvonnalla, jonka kanta siis oli, ettei välitöntä vaaraa ole.

Rakennuslehti ei tavoittanut Lahden rakennusvalvonnan päällikköä Raimo Luukkaa kommentoimaan asiaa.

Taloussanomien mukaan Nokian Intian Chennaissa sijaitsevan tehtaan ammattiliitto on tiedottanut, että yhtiö on vähentänyt tehtaan tuotantoa 13 miljoonasta puhelimesta 1–4 miljoonaan puhelimeen kuukaudessa. Henkilökunta uhkaa yhtiötä nälkälakolla, sillä Asha-puhelinmallin tuotanto on heidän mukaansa siirretty kokonaan muualle.

Arvatkaapa mitä? Taloussanomat ei tavoittanut Nokian viestintää kommentoimaan tietoja.

Journalistiliitto puolestaan kertoi aiemmin keväällä, helmikuussa, kuinka "Helsingin Sanomat myllää organisaatiotaan yt-neuvottelujen jälkipyykkinä". Monien työntekijöiden työnkuviin on tehty radikaaleja muutoksia, osalle työntekijöistä on jaettu myös niin kutsuttuja ehdollisia irtisanomisia ja näin uuteen tehtävään siirtymällä työntekijä on voinut välttää irtisanomisen. Liiton työehtoasiamies Valtteri Aaltonen kertoi tuolloin, että toimenkuvan (pakotetulla) muutoksella on ollut myös palkkavaikutuksia

Tammikuun alkupuolella päättyneiden yt-neuvotteluiden tuloksena HS:n toimituksen 342 työntekijästä lähtöpassit sai yhteensä 52 henkeä, joista 37 irtisanottiin.

Journalisti ei tavoittanut HS:n pääluottamusmiestä kommentoimaan organisaatiouudistusta.

Kouvolan kaupunginhallituksen oli 8.4.-14 julkaistun Kouvolan Sanomien uutisen mukaan määrä käsitellä tämän viikon maanantaina, 14.4.-14, kaupungin yt-neuvottelujen kakkosvaiheen aloitusta. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Jari Larikan (kok.) mukaan aikataulussa pysyminen on välttämätönt

- Päätösehdotuksen on pakko tulla seuraavaan hallitukseen, koska muuten emme kerkeä ennen kesää tehdä päätöksiä palveluverkoista.

Larikka muistuttaa, että hallitus on tekemässä päätöstä yt-neuvotteluiden aloituksesta, ei lopputuloksesta.

Kouvolan Sanomat ei tavoittanut viikko sitten tiistaina hallitukselle esityksen tekevää kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäkeä kommentoimaan aikataulua.

Huomaatteko, mikä lähes kaikissa näistä artikkelitiivistelmistä on enemmän tai vähemmän keskeisin elementti? Säästäminen, irtisanomiset, tehostaminen, keskittäminen tai ahneus. Salpausselän kisatornin korjaaminen sen sijaan maksaisi, eikä se käy päinsä. Oma asiansa on insinööritoimiston ja kunnallisen viranhaltijan mahdollinen arvovalta-/asiantuntijuuskiista, jolla en toki halua lähteä spekuloimaan.

Yhtä kaikki puhumme nyky-yhteiskunnan kylmistä, kovista arvoista, joita onkin vaikeaa ellei jopa suorastaan mahdotonta asettua puolustamaan. Etenkään puhtain omatunnoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko pakko elää järjestelmässä jonka ainoa tavoite on raha?

Erkki Joonala

Eipä tässä ole näkösällä juurikaan vaihtoehtoja. Hohhoijaa. Näetkö sinä ainuttakaan vaihtoehtoa?

Toimituksen poiminnat