Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Mitä luvassa ensi itsenäisyyspäivänä tai vappuna?

  • Mitä luvassa ensi itsenäisyyspäivänä tai vappuna?

On aina kurja maalailla piruja seinille, mutta ilmapiirin aina vain polarisoituessa ja kiristyessä olen yhä enemmän huolissani siitä, millaisia yhteenottoja ääriliikkeiden ja viranomaisten välille kehkeytyy lähitulevaisuuden juhlapäivinä sekä vasiten järjestetyissä mielenosoituksissa. Tänä vappuna äärioikeiston edustajat kunnostautuivat Porissa, vasemmistoanarkistit taas sekä Helsingissä että Tampereella.

En usko, että kenenkään muistia tarvitsee liiemmin virkistää lähihistorian tapahtumien osalta, mutta mieleen ovat jääneet mm. kiakkovierasjuhlat Tampereella viime itsenäisyyspäivänä, Pride-kulkueiden häiriköinti useampaan otteeseen sekä myös Suomen Sisu ry:n suurkäräjien sabotointi.

Kukaan vakavasti yhteiskunnallisen vaikuttamisen ottava ei hyödy ääriliikkeiden toiminnasta. Päin vastoin. Sen sai tänään huomata vasemmisto, jonka jäsenistöltä takavarikoitiin lippuja nähdäkseni sen vuoksi, että vappumarssin (muiden) osanottajien hallusta oli aiemmin löydetty lipuiksi naamioituja, oletettavasti itse valmistettuja astaloita.

Virkavallan taltuttamiksi joutuneiden mellakoitsijoiden, mielenosoittajien tai aktivistien – miten itse kukin tietyssä kontekstissa haluaakaan itseään nimitettävän – uhriutuminen on aina yhtä suurta kummastusta herättävää seurattavaa. Kun provosoi niin silloin pitää itse maksaa seurauksista. Viattomat työväen marssille mukaan lähteneet kansalaiset eivät kanna mukanaan hyökkäysvalmiuteen asetettuja teräviä esineitä - etenkään valtakunnallisena pyhäpäivänä, jolloin tapahtumaan osallistuu kokonaisia lapsiperheitä.

Näitä esineitä ei tavattu monelta, mutta ottaen huomioon anarkististen mielenilmausten organisoidun luonteen, en usko, että moinen lisävarustus tulee kellekään asiaan vihkiytyneelle ja jotain kautta kutsun saaneelle täytenä yllätyksenä. Ei ainakaan minulle. Empiria on merkittävästi Siperiaa parempi opettaja.

Vaikkei varustustaan aikoisikaan käyttää suoraan väkivaltaan, ei luulisi ällistyttävän, että sellaisen kantaminen mukanaan herättäisi epäilyksiä. Itsepuolustukseen? Ketä vastaan, jos aikoo olla ihmisiksi?

Kytät ovat tietenkin aina natseja – älköömme unohtako sitä –, kun vahingontekoon soveltuvien esineiden kanssa heiluvat ja kommandopipoihin tai Guy Fawkes -naamareihin sonnustautuneet kansalaiset kohtaavat virkavallan. Ne, joiden mielestä fasistipoliisit raudoittavat väkeä täysin syyttä suotta, saavat lähes poikkeuksetta syyttää itseään.

Ei porukan pidä voida mellastaa rauhassa. Omasta mielestäni poliisin kynnys puuttua tilanteisiin voimakeinoin on kylläkin toisinaan turhan korkea. Poliisin tehtävä on turvata sekä viattomien sivullisten että julkisen irtaimiston koskemattomuus. Toisinaan virkavalta seurailee riehumista päältä yllättävänkin pitkään.

On melko moneen kertaan nähty kuvio, että ensin huudellaan hävyttömyyksiä, heitellään kaljapulloja tai tehdään joku ns. kupru (kuten vallataan talo), odotellaan kotvanen kunnes poliisi alkaa tehdä työtään, ja "kytät on fasisteja" -laulu raikaa. Jos nyt leikitään, että nämä ihmiset kuvittelevat saavansa jotain aikaan tällä tekniikalla niin haluaisinpa tietää, että mitä se on marginaalisen medianäkyvyyden lisäksi?

Ymmärrän tekijöitä, jotka johtavat alati lisääntyvään tyytymättömyyteen, ts. syihin, jotka ajavat osoittamaan mieltään. Blogini julkaisutahti ei olisi nämä vuodet ollut sitä mitä se on, jos olisin itsekin kaikkeen täysin tyytyväinen.

Siksi hyväksyn muitta mutkitta rauhanomaiset mielenosoitukset. SIinä vaiheessa, kun mukaan kannetaan kaikenlaista kättä pidempää, olisi viisainta pysähtyä vetämään henkeä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat