Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Tukipakettien anteeksianto ei ole hyväksyttävää

 • Tukipakettien anteeksianto ei ole hyväksyttävää

Suomalainen vihervasemmisto vaikuttaisi vastoin suuren yleisön tuntemia vaihdantatalouden periaatteita kannattavan euroalueen kriisimaille annettujen tukipakettien lainaehtojen muuttamista jälkikäteen, ruotsalaisen kansanpuolueen antaessa tulitukea. Asia käy ilmi MTV3:n suorittamassa vaalikonetarkastelussa (Kymmenen ja Seitsemän uutiset tänään 6.5.-14).

Sanantarkasti vihreät, vasemmisto ja RKP pitävät kriisimaiden humanitaaristen olojen vakauttamista lainarahojen takaisinsaantia tärkeämpänä asiana, mutta käytännössä alkuperäisten sopimusten ehtojen siirtäminen toissijaiseksi koko järjestelyn kannalta on askel kohti lainojen mitätöintiä, ts. anteeksiantoa.

Tämä ei toki ollut ensimmäinen kerta, kun moista kyseiseltä suunnalta ehdotetaan, mutta sitäkin osuvampi esimerkki huolestuttavasta eurososialismista, joka tulee yhä suuremmissa määrin perustumaan solidaarisuuden verhoon puettuihin vastikkeettomiin tulonsiirtoihin, ellei liittovaltiokehitystä torpata. Itse kukinhan saa mielipiteenvapauden nimissä kannattaa moista täysin vapaasti, mutta käsittääkseni EVM neuvoteltiin alun perin siten, että Kreikka sitoutui lainojen vastaanottajana takaisinmaksuaikatauluun.

Eiväthän pääministerimme (2 kpl) muuten olisi voineet pitää koko järjestelyä Suomea ja talouttamme hyödyttävänä. Tokihan tiedämme, että nuo puheet on sittemmin kuitattu joutaviksi moneen kertaan, mutta olennaisinta on kuitenkin se, mitä vastaanottajamaiden kanssa sovittiin. Periaatteen lisäksi myös koko järjestelyn moraalinen puoli on raskas. Mitä kansalle puhuttiin, kun vakausmekanismiin lähdettiin?

Kokonaan oma lukunsa on se, että vihreiden europarlamentaarikko Tarja Cronberg, edelleen hyvä ystäväni, kokee kriisimaiden nuorisotyöttömyyden kitkemisen tärkeänä tavoitteena (tv-uutisissa hän puhui jotain maagista "kasvu-urasta") myös lainojen takaisinsaannin kannalta. Tässä on kiistatta totuuden siemen, mutten kyllästy hämmästelemään sitä, millaisella tarmolla armoitettu meppimme huolehtii Etelä-Euroopan nuorison voinnista samalla, kun niin ikään MTV3:n tämänpäiväisessä artikkelissa jutellaan suomalaisopiskelijoista seuraavaa:

  "Kuudella kymmenestä opiskelijasta on vaikeuksia saada rahat riittämään, käy ilmi tänään julkaistusta raportista.
  [...]
  Tulokset perustuvat vuosi sitten keväällä tehtyyn verkkokyselytutkimukseen. Siihen osallistui yli 3600 perustutkinto-opiskelijaa ja vajaat 900 jatkotutkinnon suorittajaa."

Kuten aina kyselytutkimusten tapauksessa, saa otannasta olla jokainen omaa mieltään.

Toinen artikkeli – edelleen MTV3:n verkkosivuilta:

  "Opintotuen taso ei ole pysynyt mukana nousevissa elinkustannuksissa, arvioidaan Suomen ylioppilaskuntien liitosta (SYL).
  Liitosta muistutetaan, että esimerkiksi opintotuen asumislisään ei ole tehty minkäänlaisia parannuksia, vaikka vuokrataso on noussut varsinkin suuremmissa kaupungeissa."

Uskon, että Cronbergin luvalla sanoen omintakeinen logiikka perustuu edelleen huonovointisuuden sekä köyhyyden taakanjakoon, kuten hänen ehdotettua kymmenten tuhansien eteläeurooppalaisten työ- sekä opiskelukiintiöitä Suomeen. Cronbergin logiikalla taakanjako (ja oman kansan syrjään sysääminen) pysyy mielekkäänä tasan niin kauan, kun nuorisotyöttömyys on Suomessa mitä tahansa avunsaajavaltiota pienempää.

Vihreitä nuoria edustaa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto. Olisin yhä vilpittömän kiinnostunut tietämään, että mitä kyseisen järjestön jäsenistössä ajatellaan Cronbergin aivoituksista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Tästä ei ole kovin kauan aikaa, kun Financial Times julkaisi artikkelin,
minkä mukaan ainoa vaihtoehto maailman talouden selvitttämiseen kuuluu
velkojen anteeksiantaminen.

Richard Wolf ehdottaa, että rahan luo valtiot, eikä enää yksityiset pankit.

Tästä alkaisi valtioden elvytys, ja suuresta määrästä virtuaalirahaa
joudutaan sopeuttamaan. Velkojen anteeksiantaminen tarkoittaa, myös
sijoittajien ja tilien olemassaolon jatkumoa, kunnes rahasta tulee
taas vähemmän fiat.

Hän ehdottaa mm. että valtion hankkeet rahoitetaan maan omalla tehdyllä
rahalla, ei pankkien lainaamina. Pankit pääsisivät takaisin alkuperäiseen
rooliinsa, rahan välittäjinä. Sitten ei tarvita sotiakaan, rahakuplien
ylläpitämiseksi!

Eli pankit voisivat vain lainata, jos joku säästää. Näinhän ei ole ollut
miesmuistiin, kun maailman systeemi muutettiin 1930-luvulla.
Se oli suurin virhe, mikä on vienyt kaikkiin sotiin, tavalla tai toisella. Tosin on opetettu kuin mitään ei olisi muuttunut, kouluissa,
ja näillä säästöpossu lapsille, eli on harhautettu kaikkia, tavallaan.

Toimituksen poiminnat