Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Äänestäjä: Tiedätkö puolueesi parlamenttiryhmän?

  • Äänestäjä: Tiedätkö puolueesi parlamenttiryhmän?
  • Äänestäjä: Tiedätkö puolueesi parlamenttiryhmän?

Toistetaanpa heti alkuun otsikon kysymys hieman täydennettynä: Tiedätkö kannattamasi puolueen ja edelleen kannattamasi ehdokkaan europarlamenttiryhmän? Seuraavaksi hieman kiperämpi jatkokysymys: Tiedätkö, mihin ryhmään puolueesi ja ehdokkaasi sijoittuu tulevien vaalien jälkeen? Kielteiset vastaukset ovat täysin ymmärrettäviä ja hyväksytään. Syyt tietämättömyyteen ovat ymmärrettäviä, koska EU-politiikka ja -päätöksenteko on melko kaukaista, (liian) harvaan uutisoitua sekä vaikeaselkoista.

Mielestäni jopa tarkoituksella. Kansan peräänkuuluttama läpinäkyvyys parlamentin toiminnassa tietäisi euroeliitille kylmää kyytiä.

Nykytotuuden mukaan perussuomalaiset halveeraavat suomalaisen äänestäjän kuluttajansuojaa ennennäkemättömällä tavalla, olemalla paljastamatta ennen vaaleja sitä, mihin ryhmään puolueemme edustajat tulevat sijoittumaan.

Kokoomuksen meppi Petri Sarvamaa on ollut monen muun poliittisen vaikuttajan tavoin samoilla linjoilla perussuomalaisten parlamenttiryhmävalintaa (ikään kuin se nyt olisi yksipuolisesti meidän päätettävissämme) tivatessaan.

Tässä alkaa, ystävät rakkaat, olla vähitellen sellainen tunne, että kun kaikki muut vähättely- ja leimaamiskeinot on käytetty sekä johdonmukaisesti ammuttu alas, on takerruttu seuraavaan, onnettomaan oljenkorteen.

Monen muun vastaavan yrityksen tavoin ihmetystä ja hämmästystä kuitenkin aiheuttaa se, miksei moista olla tivattu aiempien vaalien (vaikkapa vuosina 2009 ja 2004) yhteydessä jokaiselta eduskuntapuolueelta – puhumattakaan ei-eduskuntapuolueista?

Sama vaatimus ei koske ketään muuta näidenkään vaalien alla.

Tänään samaan kuoroon liittyi keskustan kansanedustaja sekä meppiehdokas Mirja Vehkaperä Uuden Suomen blogissaan, esittäen suorasanaisen vaatimuksen euroryhmän paljastamisesta ennen vaaleja. Kokonaan oma asiansa on se, että mieltäylentävistä galluptuloksista huolimatta keksisin Vehkaperälle ja muille kepulaisille paljon muuta vaaleja ajatellen tärkeämpää tekemistä kuin jauhaa tästä samasta asiasta.

Annetut vastaukset eivät ole kelvanneet. Ehdokkaat Terho ja Halla-aho ovat ottaneet kantaa vaihtoehtoihin, jotka ovat entiseen malliin EFD tai mahdollisesti ECR. Puheenjohtajatentissä viime viikolla Soini vahvisti tämän sekä väläytti yhtenä mahdollisuutena uutta, vasta vaalituloksen selvittyä, perustettavaa ryhmää.

Miten kerrot sellaisen ryhmän nimen, jota ei ole vielä olemassakaan? Ei ole ennenkuulumaton tilanne katsoa vaalit ensin, kaikessa rauhassa. Sen jälkeen alkaa itse parlamenttityö, jonka aluksi suoritetaan ryhmiytyminen.

Puolueellamme on jopa tulevia vaaleja ajatellen runsaasti sellaista substanssiosaamista, johon tulisi epäolennaisuuksien sijaan keskittyä. On aina yhtä surullista huomata, että yhteisten asioiden hoitaminen ja jopa yhteistyöasetelmien rakentaminen jää etenkin näin vaalien aikaan toissijaiseksi joutavanpäiväisen loanheiton jälkeen.

Parlamenttiryhmä ei toki sinällään ole toissijainen asia, mutta tämän päivän keskustelu uhkaa saada monomaanisia piirteitä. Sen lisäksi annetut vastaukset eivät kelpaa. Ilmeisesti Sarvamaa, Vehkaperä ja muut samanmieliset ovat – edelleen tuttuun tapaan – päättäneet, mitä haluavat kuulla.

Harmi vain heidän kannaltaan, että moinen opportunismi kalahtaa hyvin todennäköisesti omaan nilkkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse tiedän tasan tarkkaan, mihin europalamenttaarikkoni tulee menemään tullessaan valituksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eihän perussuomalaisillekaan kelpaa mitkään keskustalaisten vastaukset, joten tämähän on vain tasapeli.

Älä hienostele sanoilla. Substanssiosaaminen sopii paremmin Kataiselle kuin perussuomalaiselle. Vaikka olenkin vapaan kielivalinnan kannalla, vastustan huonoa suomea.

Aika kuhinan Vehkaoja sai aikaan kirjoituksellaan. Perussuomalaiset ovat nyt vihaisia kuin ampiaiset.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vehkaoja sohaisi ampiaispesään?

Toista kun esim. PS:n eurovaaliehkkas Simon Elo kirjoittaa:

Ylitetäänkö eurovaaleissa kepukynnys?

http://simonelo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/168092-yl...

tai

Jatkaako keskusta liittovaltiohenkisessä euroryhmässä?

http://simonelo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159420-py...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuo on nyt niin normimeininkiä Perussuomalaisista Keskustan suuntaan, että ei siitä kukaan jaksa innostua.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Oma ehdokkaani on jo vuosikaudet edistänyt europarlamentissa sukupuolivähemmistöjen asiaa. Sikäli taustaryhmällä, tai edes puolueella kansallisella tasolla, ei ole mitään merkitystä, kun tietää, että valituksi tultuaan ehdokkaani jatkaa samalla linjalla.

Tapanani on ollut aina äänestää henkilöä eikä puoluetta.

Toimituksen poiminnat