Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Lasten pakkoavioliitot lisääntyvät Suomessa

  • Vähitellen naimaiässä?
    Vähitellen naimaiässä?

Tämänpäiväisessä Iltalehden artikkelissa raportoidaan siitä kylläkin jo pitkän aikaa tiedossa olleesta, mutta vaietusta tosiasiasta, että nuorimmillaan jopa vain 12-13-vuotiaiden tyttölasten pakkoavioliitot on ilmiönä paitsi vahvasti rantautunut Suomeen, myös määrällisesti kasvussa. "Vielä viisi vuotta [sitten] se oli lähes tuntematon ilmiö meille, mutta nyt tapauksia tulee säännöllisesti", toteaa väkivaltaa kokeneita maahanmuuttajataustaisia naisia auttavan Monika-Naiset liiton voimavarakeskuksen johtaja Natalie Gerbert.

Lisäksi artikkelissa muistutetaan seuraavasta:

    "YK:n alainen CEDAW-komitea totesi vasta helmikuussa, että myös Suomessa eritoten maahanmuuttajataustaiset naiset ovat haavoittuvaisia erilaisille väkivallan muodoille, joista yhtenä muotona mainittiin kunniaan liittyvä väkivalta.

On positiivinen yllätys virheellisten harhakäsitysten välttämiseksi, että artikkelissa todetaan melko ykskantaan alaikäisten pakkonaittamisen olevan maahanmuuttajataustaisten ryhmien ilmiö, eli puhtaasti tuontitavaraa. Väitän, että 12-13-vuotiaiden tyttöjen pakkoavioliitot ovat kantaväestön keskuudessa melkoisen harvassa koko kirjoitetun historian ajalta.

    "Suomessa ei tilastoida kunniaväkivaltatapauksia. Tämä johtaa siihen, että käsitystä ilmiön laajuudesta ja kunniapaineen alla elävistä ihmistä, ei ole varmuudella kenelläkään."

Tämäkö on osoitus onnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta, kotouttamisesta ja integraatiosta, joita ei saisi kritisoida puolella sanallakaan? Tokihan koko prosessi saadaan vaikuttamaan onnistuneelta, kun tilastointia ongelmista ei sallita. Tällöin estyy näppärästi niistä puhuminen ja ennen kaikkea niihin puuttuminen.

Kultainen kysymys kuuluukin, että kenen etua hyssyttely palvelee? Maahanmuuttajatyttöjen?

Olennaisinta kunniakulttuureista puhuttaessa on se, että niiden fundamentaalisimpia oppeja sekä arvoja noudattavissa piireissä 12-13-vuotias tyttö on ihan passeli morsmaikku, jonka naittamisessa partasuiselle setämiehelle ei nähdä mitään väärää, ts. avioliitto nauttii yhteisön kollektiivista hyväksyntää. Sama pätee valitettavasti myös muuhun kunniaväkivaltaan. Toivotuin vaihtoehto, eli muutoksen lähteminen po. kulttuuripiirien sisältä käsin, on siksi valitettavan epätodennäköistä.

Kulttuurirelativismin nimissä ennustan, ettei asialle tulla koskaan tekemään mitään. Suomen maahanmuuttopolitiikkaa kun pitäisi tunnetusti toteuttaa tulijoiden ehdolla – palveluna, jossa maahanmuuttajat ovat asiakkaita. Virkavalta on täysin hampaatonta ja munatonta, kun puhutaan maahanmuuttajaryhmien sisäisistä ja ihmisarvoa tylysti polkevista ongelmista.

Sisäministeri Päivi Räsänen:

    "- Suomen lain mukaan alaikäinen ei voi mennä avioon ilman poikkeuslupaa. Alaikäisen kanssa solmittu avioliitto ei ole Suomessa lainvoimainen. Alaikäisiä suojelee ensisijaisesti lastensuojelulaki."

Tämän toteaminen on toki kaikesta itsestäänselvyydestä huolimatta tärkeä ensiaskel, mutta koskahan asialle pyritään pelkän puheen sijaan myös tekemään jotain, jotta mainittu lastensuojelulaki toteutuisi?

Sitä, että vähemmistökulttuureihin liittyvän yliherkkyyden nimissä lastensuojelua annetaan polkea, ei tule missään tapauksessa tai olosuhteissa hyväksyä, jos pidämme Suomea sivistys- ja oikeusvaltiona.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mitäs ajattelit asialle tehdä ja kuka esittäisi asialle budjettirahoitusta?

Monika-naiset on ainota järjestöjä Suomessa, jotka ovat yrittäneet kyseiselle ongelmalle tehdä jotain, mutta ainakin Hommafoorumilla kyseisen järjestön valtionavut haluttaisiin lakkauttaa. Toivottavasti perussuomalaisissa ollaan toista mieltä mieltä tai siis haluttaisiin lisätä kyseisen järjestön rahoitusta.

http://www.monikanaiset.fi/

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Jos näin on asia niin allekirjoittanut asettuu perussuomalaisena tukemaan Monika-naisten rahoituksen jatkumista ja tarvittaessa myös lisäämistä. Kaikkein toivottavinta toki olisi (tuon itse kirjoituksessa mainitsemani kulttuurien sisäisen muutoksen jälkeen) se, että vastuuta ei sälytettäisi jollekin valtiosta irralliselle järjestölle vaan ohjat ottaisi valtion viranomaiset. Sen tarkemmin en valitettavasti osaa nimetä instansseja, jotka näitä tahoja ovat/olisivat. En väitä, etteikö näin jo jossain määrin olisi, mutta paljon on töitä tehtävänä. Yksikin tällainen julkea lastensuojelurikkomus on liikaa, enkä usko kenenkään olevan tästä eri mieltä.

Ville Nieminen

"... joista yhtenä muotona mainittiin kunniaan liittyvä väkivalta."

Minusta pitäisi lopettaa puheet "kunniaväkivallasta", koska väkivallassa ei ole mitään kunniakasta, ja puhua sen sijaan "häpeäväkivallasta", koska siitä siinä on pohjimmiltaan kysymys. Häpeästä uskonnollisen yhteisönsä silmissä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikös nykyään Suomessakin aloitella seksikokeilut jo yläkouluiässä?

Ns. lapsiavioiliitot olisivat aivan johdonmukainen jatke tälle trendille jossa seksin aloittamisikä varhenee.

Ville Nieminen

Eli lapsiavioliitot vanhojen, riettaitten ukkojen kanssa olisi johdonmukainen tapa kouluttaa lapsia seksuaalisuuteen?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Älä viitsi ylitulkita minun kommenttiani. Tavallisesti on kyseessä teini-ikäiset, jotka naitetaan keskenään.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Väite otsikon mukaisesti ei pidä paikkaansa.

Suomen kirkko ei vihi alaikäisiä avioliittoon, se on jämpti.
Siviilivihminen, joka minulle ei ole tuttua, uskon saman säännön toimivan.

Jos Suomessa vihitään alaikäisiä avioliittoon, ne tapahtuvat ulkomaisten perinteiden mukaisesti ja viranomaisilta suljetuissa tiloissa. Tai, ne tehdään suoraan alikehittyneillä ulkomaa-alueilla, ja elämän arki Suomessa.

Missään tapauksessa ne eivät ole laillisia avioliittoja TÄSSÄ maassa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Kirjaimellisesti ottaen olet oikeassa, mutta se, millainen alistettujen ja seksuaalista väkivaltaa kokevien tyttöjen juridinen asema on, ei paljon lohduta.

(Editoitu huono lauserakenne klo. 18:57.)

Ville Nieminen

Kyllä yhteiskunta ne hiljaisesti hyväksyy, kun niistä ei kerran ketään tuomita. Puhutaan peitenimillä "yksinhuoltajaäideistä" ja "ottolapsista".

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

No, sinä puolesi valitsit ja olet varmaan oikeassa.

Vastaan vaan oli asia kuin asia kun kerran perussuomalainen sen esittää.

Jari Leino

Ainoa toimiva keino estää lasten pakkoavioliitot Suomessa on lakata ottamassa Suomeen maahanmuuttajia sellaisista kulttuureista, joissa lapsia pakotetaan avioliittoon.

Pieni ja velaksi elävä Suomi ei voi tehdä mitään poistaakseen maailmasta sellaiset kulttuurit ja uskonnot, joihin lasten pakkoavioliitot kuuluvat. Me emme myöskään voi toimia koko maailman sosiaalitoimistona tai turvakotina.

Me voimme ainoastaan tehdä Suomesta pakkoavioliittovapaan vyöhykkeen ja karkottaa kaikki moiseen syyllistyvät. Tärkeintä on kuitenkin lakata ottamasta niitä Suomeen lisää.

Toimituksen poiminnat