Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Budjettiesityksestä karmea pettymys Suomen Pakolaisavulle

  • Tulijat eivät vastaanottamalla lopu.
    Tulijat eivät vastaanottamalla lopu.

Suomen pakolaisavussa ollaan odotusten mukaisesti närkästytty perinpohjaisesti, kun valtiovarainministeriön uudessa budjettiehdotuksessa esitetään, että vuotuinen pakolaiskiintiö palautettaisiin tavanomaiseen 750:een. 

Annetaan joka tapauksessa puheenvuoro Suomen Pakolaisavun kotimaan toiminnan päällikkö Pia Lindforsille:

    "– Suomen ei tule perääntyä kansainvälisestä vastuustaan tässä tilanteessa. Olemme erittäin pettyneitä esitykseen, [hän] sanoo."

Ensinnäkin Kansan Uutisten artikkelin otsikko on harhaanjohtava. Käytin ensimmäisessä kappaleessa todenmukaisempaa termiä, sillä vuotuinen kiintiö palautetaan entiselle tasolle väliaikaisesta ratkaisusta (joskin tämän syy, eli Syyrian konflikti, uhkaa pitkittyä) - sitä ei suinkaan pienennetä.

Vielä kuukausi sitten näytti uhkaavasti siltä, että väliaikaiseksi alun alkujaan tarkoitetusta 1 050 pakolaisesta olisi salakavalasti asettumassa virallinen "tavoite". Ilmeisesti jotkut alkoivat todella kuvitella niin.

Toisekseen iänkaikkinen "kansainvälisestä vastuusta" puhuminen on tässäkin tapauksissa pelkkää tunteisiin vetoavaa retoriikkaa. Kiintiöpakolaisuus on toistaiseksi täysin vapaaehtoisuuteen perustuva ratkaisu eikä mikään kansainvälinen sitoumus, jollaiseen näppärästi rivien välissä vedotaan.

Kolmanneksi Lindfors lienee harmissaan siitä, ettei hänen edustamansa ja verorahoilla kustannettu maailmanpelastamisklubi saakaan enää lisärahoitusta. Tämähän saattaa tietää parin kaverin itse itsensä työllistävän ja puhtaasti pakolaisuudesta elävän pakasteviran lakkauttamista.

Kansan Uutisten artikkeli antaa joka tapauksessa karun muistutuksen siitä, millaisissa lukemissa pakolaisten kokonaismäärä todellisuudessa liikkuu:

    "UNHCR:n mukaan kiintiöpaikan tarvitsee tänä vuonna 94 000 pakolaista pitkittyneistä konflikteista, jonka lisäksi syyrialaispakolaisille tarvitaan noin 30 000 kiintiöpaikkaa."

Siinä Lindforsille ja kumppaneille tavoitetta, jotta koko pakolaisuusasia (ja tietysti Suomen karmiva työvoimapula sekä odotettavissa oleva huoltosuhdeongelma) saataisiin pois päiväjärjestystä ja koko kansakunnallemme kosmisia hyvyyspisteitä sekä muiden valtioiden pakahtunutta ihailua kaikkien tarpeisiin.

Vakavasti puhuen kiintiön palauttaminen entiselleen antaa signaalin siitä, ettei kyseessä ole valtiontaloutta puntaroivien elimien koskemattomissa oleva pyhä lehmä. Tästä sietää olla tyytyväinen, vaikkakin puheena on tässä vaiheessa pelkkä esitys.

Henkilökohtaisesti pidän luontevimpana vaihtoehtona sitä, että kiintiötä tarkastellaan vuosittain kulloinkin kotouttamiseen käytettävissä olevien resurssien perusteella. Sen jälkeen, kun Suomen valtiokoneiston oikeisiin ydintehtäviin kuuluvat tehtävät on budjetoitu.

Ei siis siten, että kiintiö ja sen turvaksi korvamerkitty budjetti kyllä säilyy ennallaan taloustilanteesta huolimatta ja rahat revitään vaikka kivenkolosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Blogisti Muhosen analyyseissä on havaittavissa José Raúl Capablanca-maista armottomuutta....

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ehdottaisin että pakolaisten ja turvapaikan hakijoiden ottaminen keskeytettäisiin kokonaan ja alettaisiin antamaan apua paikan päälle. Samoin ehdottaisin että jo täällä olevien palauttaminen kotimaihinsa aloitettaisiin välittömästi, ainakin niihin maihin jotka on havaittu turvallisiksi.

Ehdottaisin myös näiden Lindforssien siirtämistä näihin avuntarvitsijoiden kohdemaihin paikallisille palkoille, näin säästäisimme valtavat määrät rahaa ja apu kohdentuisi tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti avuntarvitsijoihin! Samalla nämä Lindforssit saisivat nauttia kaikin rinnoin paikallisista kulttuureista ja avustaa heitä oikein paikan päällä, juuri siellä missä on suurin hätäkin!

Sen jälkeen ehdottaisin että meidän pitäisi alkaa hoitamaan oman maamme asioita ja jättää muiden maiden asiat niiden maiden kansalaisten hoidettaviksi!

Olavi Mansikka

väliaikainen ratkaisu joka on hyvä palauttaa normaalitasolle. Turhaa kitinää vasemmistosta. tosin siihen on oikeastaan jo tottunut. sellainen ratkaisu mulle sopii jossa haluavat ottavat pakolaisen kotimajoitukseen ja kustantavat hänen kustannukset. No matkat voi maksaa. sekä tulon että paluun.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

"...pidän luontevimpana vaihtoehtona sitä, että kiintiötä tarkastellaan vuosittain kulloinkin kotouttamiseen käytettävissä olevien resurssien perusteella", sanoo Muhosen Janne. Mistä määräytyisivät nämä "käytettävissä olevat resurssit"? Käsittämätön määrä ihmisiä on sietämättömän väkivallan ja sorron kohteena eri puolella maailmaa. Eikö se ole suure, johon annettava apu pitää perustaa?

Suomi ei ole irrallinen saari ilman yhteyttä muuhun maapalloon. Eivät ihmiset, joilla on säälliset elämänolot kotiseudullaan, lähde sieltä kummalliseen Suomenmaahan ihan vain huvikseen. Tänne tulevat kiintiöpakolaiset eivät voi elää kotonaan, siksi heidät tuodaan pois sieltä tai useammin pakolaisleireiltä tms. väliaikaissijoituksesta.

Olisiko syytä järjestää vielä Karjalasta muualle maahan toisen maailmasodan jälkeen "kotoutettujen" evakkojen kiertue, jolla he kertoisivat nykynuorille, millaista on joutua lähtemään rakkaasta kodistaan outoon paikkaan rakentamaan elämää uudelleen alusta. Heille jäi kotimaa ja tuttu kieli, mutta he kohtasivat silti paljon syrjintää ja ulossulkemista uusilta naapureiltaan.

Suomen on toimittava muualla maailmassa olevien kriisien rakentavien ratkaisujen edistämiseksi kaikin tavoin, mutta se ei valitettavasti poista tännekin suojan tarpeessa tulevien ongelmia hetkessä. Pakolaisten joukossa on paljon korkeasti koulutettujakin, jotka antavat oman panoksensa Suomen talouteen. Kun kriisialueelle palaa normaalielämä, monet palaavat heti kotiinsa, mutta yhteydet Suomeen voivat vaikkapa edistää maiden välisiä kauppasuhteita tulevaisuudessa.

Ilkka Huotari

"lähde sieltä kummalliseen Suomenmaahan ihan vain huvikseen"

Turvapaikanhakijat saattavat lähteäkin (päätellen mm. hylkäysprosentista, sekä siitä että pakolaisiksi hyväksytyt lomailevat kotimaissaan).

Kiintiöpakolaisista en tiedä, mutta tässä yksi Suomeen 17 v. sitten tullut kiintiöpakolainen sanoi, että Suomen ei tule ottaa enempää (kiintiö)pakolaisia:
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/07/11/muhis-azi...

Azizilla on aika kriittinen näkemys kiintiöpakolaisjärjestelmästä.

"Olisiko syytä järjestää vielä Karjalasta muualle maahan toisen maailmasodan jälkeen "kotoutettujen" evakkojen kiertue"

Miksi? No ainakin tuo kertoisi sen, että pakolaisuus ei ole heille itselleenkään hyvä asia ja kiintiöpakolaisten ottamista kannattaisi välttää heidän itsensä takia? Ja kertoisi sen, että jos mahdollista, pakolaiset kannattaa sijoittaa saman maan turvallisiin osiin (koska tuskin Karjalan evakoilla olisi ollut helpompaa jossain muussa maassa?).

Martti Laines

Marjatta voi omalla rahallaan ja ajallaan tukea tärkeäksi katsomiaan asioita. Kovin tympeää esittää moraalin opettajaa kädet naapurin taskulla.

Janne Hilden

Tässä yksi Ruotsissa asuva maahanmuuttaja uhkaa sodalla Ruotsia. ISIS:n kannattaja soittaa suoraan talk show-lähetykseen.
Ei ihme, että medelsvenssonit ottivat asian vastaan järkyttyneinä:

http://m.thelocal.se/20140813/talk-show-isis-threa...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ei elättejä yhtään lisää veronmaksajien elätettäviksi. Veromme on tarkoitettu oman kansan tarpeisiin. Ja niitä omiakin, jotka ovat avun tarpeessa, arvostellaan eläteiksi, vaikka jokaisen kansakunnan on huolehdittava omistaan....

Pekka Pylkkönen

Täysin epälooginen ajatus. Veronmaksajan kannalta siinä ei ole mitään eroa, syökö pöydässä aseella uhkaamalla musta vai valkoinen mies.

Hannu Töyri

Kehitysavusta olisi myös luovuttava.

Toimituksen poiminnat