Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Meitä odottaa kieltolain kevennetty versio

  • Meitä odottaa kieltolain kevennetty versio

Sosiaali- ja terveysministeriön vuoden takainen päihdepoliittinen neronleimaus tavoitti minut vasta nyt ja oli vaihteeksi niin uskomaton, että sitä on pakko kommentoida muutamalla sanalla. Itselleni tulee ensin mieleen lähinnä sellainen kysymys, että kuka tämän hyysäämisen oikein pystyisi lopettamaan ja miten? Asia on sikäli ajankohtainen tänäkin päivänä, että meillä perussuomalaisissa nuorissa on esitetty nelosoluen ja viinien myynnin vapauttamista ruokakauppoihin, mutta mikäli ihmisten kiusaaminen on tuleville hallituskumppaneille täysin tinkimätön kynnyskysymys ja mainitun tavoitteen kera lähtisi neuvotteluihin, saattaisi yhteistyö katketa heti alkuunsa.

Toistanpa vielä senkin, että lisäverotulojen saamiseksi kansan syyllistäminen alkoholin liikakäytön haitoista tuntuu toimivan aina. Se, joka pitää nykyisenkaltaista kieltojen sekä rajoitusten viidakkoa jotenkin edistyksellisenä, on pahemman kerran väärässä. Näitä älyttömyyksiä vain yksinkertaisesti tulee rajoittamaan ja kiusaamaan kansalaisia kuin taikaiskusta, eikä kukaan tunnu mahtavan asialle yhtikäs mitään. Oloni on melko toivoton ja voimaton, vaikken ammattipoliitikko olekaan.

    "Muistiossa todetaan, että alkoholin kulutusta 'voitaisiin todennäköisesti vähentää ainakin lyhentämällä joko vuorokautisia tai viikoittaisia vähittäismyyntiaikoja'."

Ahdistavaa piipertämistä. "Lyhennetäänpä alkoholin myyntiaikaa – numeraalista arvoa – vartilla niin ehkä Suomessa kulutetaan vuositasolla 500 tölkkiä hirveää ja pahanmakuista kaljaa vähemmän! Hip hurraa!" Varsinainen patenttiratkaisu. Onpahan taas yritetty tehdä edes jotain.

Kielletään alkoholin myynti huoltoasemilla, joilla myös peltilehmiä tankataan, niin ei ole rattijuoppoja! Niinhän se homma toimii. Kuinka ihmeen tyhminä ja yksinkertaisina nämä ihmiset oikein kansalaisia ja vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä pitävät? Kirkollisina juhlapyhinä ei saa myydä bisseä, jotta Jeesus ei suutu.

Suorastaan toivon, että kokonaiskulutus jatkaisi kasvuaan, mikäli nämä pelleilyt menevät läpi. Ja mikseivätpä menisi – onhan tämä kuvio nähty monta kertaa aiemminkin. Kansalaisten oman harkintakyvyn vähättelyä.

Kaikkein idioottimaisinta (tähän mennessä) on ollut se, että kaikilta alle 30-vuotiailta tuhmuuksien ostajilta pitää tarkistaa henkilöllisyys. Ei sen takia, että he näyttäisivät alaikäisiltä, eli alle 18-vuotiailta, vaan yksinomaan siksi, että he näyttävät 18-30-vuotiailta. Ostin kesällä 29-vuotissyntymäpäiväni aattona kaupasta ykkösolutta ja naureskelin henkkareita pyytäneelle myyjättärelle, että onhan tässä tätä ikää tulossa lisää huomenna. Tähän tämä paikkansapitävästi totesi: "Vielähän sinä olet kuitenkin vuoden ajan alle 30-vuotias."

Pelkkää kiusantekoa ja ostostapahtuman hankaloittamista, jotta siitä tulisi mahdollisimman syyllinen olo asiakkaalle. Takana jonottavat joutuvat odottamaan, kun tämä paheellinen ja kuolemaa halveksuva kaljan- ja/tai tupakanhimoinen asiakas joutuu etsiskelemään henkilöllisyystodistustaan. Kaikki varmasti huomaavat, että siellähän ostetaan KALJAA! Halutaan herättää syyttäviä katseita ja pahaa verta.

Ehkä joku sosiaalisesti rajoittunut 18-30-vuotias jättää kaljansa ja tupakkansa ostamatta, ettei kiinnittäisi toisten huomiota ja ahdistuisi. Oikeastaan kaljan ja tupakan ostajan voisi pistää lausumaan jonkun runon oikeaoppisesti ja kovaäänisestä, jotta kassalla kuluu vielä enemmän aikaa, ja kaikki muut asiakkaat varmasti huomaavat, että millaisiin paheellisuuksiin siellä oikein hassataankaan rahaa.

Kokonaiskulutuksen kasvua pidän oikeastaan todennäköisempänä kuin sen laskua. Jos näin käy, näkevätpähän sossuilijat, ettei kansalaisten ainainen kiusaaminen, rajoittaminen ja holhoaminen vaikuta yhtään mitään yhtään mihinkään. Ihmiset eivät ole aivottomia tietueita, joiden toiminnan voi ohjelmoida/määritellä asettamalla ympäristöön halutunkaltaisia arvoja ja asetuksia. Jos kansalaisen tekee mieli ottaa kuppia sunnuntaina, hänhän myös sen tekee. Hän järjestää sen jotenkin.

Se, että lähikaupan oluthyllyjen eteen vedetään ko. ajankohtana jotkut naurettavat mustat lakanat ehdassa hyihyi-salailu-demonisointihengessä, ei tavoitteesta huolimatta aseta kaikkiin kyseistä näkymää todistaviin sellaista signaalia, että nyt ei saa korkata. Voi apua, kun on niin tyrmistyttävää, järkyttävää ja ennen kaikkea paheksuttavaa!

Olisi yhtä helppoa vain kieltää sunnuntain olemassaolo. Paremminkin kaikki viikonpäivät voisi kieltää olemasta (Räsäs-Päivi: käyhän jo toimeen!) ja aika-avaruusjatkumon kääntää negatiiviseksi, jottei yli päätään olisi nykyisenkaltaista todellisuutta, josta mitata kauheuksia kansan kaljanjuonnista.

Kyllä minä vakavasti puhuen ymmärrän ihan mainiosti sen, että sossuhyysäreidenkin vilpitön tavoite on aiheuttaa hyvää. Hyvinvointia, terveyttä ja pitkää ikää. Lähestyn asiaa kuitenkin siltä kannalta, että tässä aihealueessa kieltämistä ja rajoittamista ei tarvita. Lisäksi näillä rajoitustoimenpiteillä ei saavuteta muuta kuin ärtymystä jo entuudestaankin rajoitusten ja direktiivien täyttämässä kotimaassamme. Jostain suunnasta voisi mieluummin alkaa poistaa merkityksettömiä tai toimimattomiksi osoittautuneita rajoituksia.

Samalla tavalla liukkaalla jäällä kävelemisen, kaatumisen pelossa, voisi kieltää oikein erityisen napakasti. Itsensä nirhaaminen pitää myös kieltää. Pilaantuneiden liharuokien syönninkin voisi kieltää oikein isolla K:lla siltä varalta, etteivät harkintakyvyttömät ihmispoloiset itse moista itsestäänselvyyttä ja terveysriskiä tiedosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen periaatteessa aivan samaa mieltä blogin sanomasta, mutta sen verran on todettava, että tuo "alle 30-vuotiaalta näyttäminen" ei ole pelkästään suomalainen keksintö. Vaikka Englannissa myydään kaikkea viinaa ruokamarkettien hyllyillä, niin siellä on sama ohjesääntö: "If you look under 30 you are requested to show your ID".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Moni vanhempi neiti-ihminen varmaankin loukkaantuu, jos papereita ei kysytä. Englannissa näköjään saa itse päättää esittämisen tarpeen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Pahkasiassa ehdotettiin aikanaan, jotta heräteostojen välttämiseksi kaikkia alkon myymälöitä siirretään jatkossa kerran kuukaudessa eri osoitteeseen, joka on selvitettävä käytännössä maastotiedustelun ja viidakkorummun avulla.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mielipiteesi kävisi hyvin selväksi paljon paljon lyhemmällä tekstillä, mutta täytyyhän sitä omaa erinomaisuuttaan korostaa. Mielikuvituksesi on hyvin yksinkertainen ja rajoittunut. Sen osoittavat nuo "hyysäämisen" ohella voitaisiin tehdä vaikka sitä ja jopa tämä jutut.

Hyvin asiallisesti kirjoittaen tuli mieleen jonkun Alkon suuren pomon sanominen, että mikäli viinit ja vahva olut ns. vapautetaan vähittäismyymälöihin se on Alkon toiminnan loppu. Tuo valtion monopoli ei pysty toimimaan riittävän kannattavasti.

En ota lopputulokseen mitään kantaa, mutta vaihtoehdot ovat vain ja ainoastaan nykyinen järjestelmä tai sitten kaikkien juomien myynti kaikkialla elintarvikeliikkeissä. Välivaihtoehtoa ei ole.

Pekka Iiskonmaki

Keskisuomalaisten kiusaamista. Me eteläsuomalaiset karautamme Viroon ja ostamme pari - kolme kertaa vuodessa tarpeemme.

Se on kätevää. Lähetät netissä tilauksesi ja juomat on valmiiksi pakattu, kun tulet niitä noutamaan.

Toimituksen poiminnat