Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Pelkoa ja kauhua pääkaupunkiseudulla

 • Pelkoa ja kauhua pääkaupunkiseudulla

Monikansallisen nuorisojoukon voimin suoritetuista väkivallanteoista on vihdoinkin avattu runsain määrin otsikoita sekä sen seurauksena aina yhtä tervetullutta kansalaiskeskustelua. Ajoittain raakaankin väkivaltaan ja omaisuuden luvattomaan haltuunottoon tähdänneitä tapauksia on raportoitu jo n. 70 kappaletta. Määrä on millä tahansa mittarilla paljon.

Miksi asiasta puhutaan ja uutisoidaan laajamittaisesti vasta nyt, kun tapauksia on kirjattu ylös yksin rikosoikeudellisten seurausten vuoksi noinkin lukuisa määrä? Mikäli yhden kaupungin yhdessä kaupunginosassa liikkuu yksikin itsensäpaljastaja tai namusetä, varoittavat lehdet paikallisia asukkaita ja erityisesti lapsia sekä nuoria.

Ehkäpä tästä ilmiöstä tekee ylikomisario Tuomo Lottaa lainaten poikkeuksen se, ettei meillä ole sen kausiluontoisuuden ja jonkinlaisen epäpoikkeuksellisuuden johdosta mitään syytä panikoida:

  "Lotan mukaan kyse ei ole kuitenkaan aivan poikkeuksellisesta tapauksesta. Vastaavaa tapahtuu tasaisin väliajoin Helsingissä ja muissa suurissa suomalaiskaupungeissa."

Ymmärrän ja uskon, että poliisi tekee hartiavoimin töitä näiden tapausten selvittämiseksi, koska luotan yhä virkavallan toimintaan. Onko hyssyttelyn osalta kuitenkin epäonnistuttu? Vapaa tiedonvälitys toimii yhtenä ennaltaehkäisevänä keinona, vaikkakin "ei väkeä liikkeellä – ei uhreja" -ajattelutapa on syvästi väärin.

Lisäksi:

  "Tähän heidän alakulttuuriinsa vain nyt liittyy väkivalta syyttömiä kohtaan. Porukassa tyhmyys tiivistyy, Lotta sanoo."

Niinhän se tekee, mutta edelleen:

  "Sivullisiin nuoriin kohdistuneet hyökkäykset alkoivat Lotan mukaan loppukesästä Helsingin Hietaniemen uimarannalta. Ne ovat jatkuneet eri puolilla Helsinkiä ja levinneet myös Vantaalle ja Espooseen."

Odottiko joku, että pahoinpitelyt olisivat syksyn tullen loppuneet kuin taikaiskusta? En muista enkä heti löytänytkään loppukesästä ja Hietaniemestä vastaavia uutisotsikoita. Muistakaa kirjoituksen alkuosan vertaus.

Aseman Lapset ry:n toiminnanjohtaja Christian Wentzelin mukaan se, että tapausten motiivina väkivalta on jopa mahdollista ryöstösaalista tärkeämmässä roolissa, on ...

  "... vielä huolestuttavampaa. Sellainen kertoo erittäin vakavasti oireilusta ja pahoinvoinnista."

Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio komppaa seuraavasti:

  "Itse ilmiötä ei maahanmuuttajuus selitä, vaan syyt ovat taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä", Laitio korostaa."

Siitä, mitä tapaukset luonteensa ja tekotapansa osalta tekijöistään kertovat, voisi olla montaa muutakin mieltä, mutta tyydytään nyt toistaiseksi tähän johtopäätökseen. Lisää resursseja (= taloudelliset) syrjäytymisen ehkäisyyn, koulupudokkaiden määrän vähentämiseksi rimaa hieman alemmas, tukitoimintaa sekä draamatyöpajoja Caisassa (= sosiaaliset) ja erityisiä mielenterveyspalveluita (= terveydelliset syyt)?

Vaan onko tätä jo yritetty? Niin Suomessa kuin muuallakin Länsi-Euroopassa? Mitkä ovat lopputulokset? Mahdollinen väite siitä, että ilman nykypäivän ponnisteluita sosiaalisista ongelmista kumpuavia väkivallantekoja sattuisi vieläkin enemmän, perustuu kehäpäättelyyn.

Maahanmuuttajuus ei ehkä kerro mitään itse ilmiöstä, mutta mistä kertoo se, että suurin osa nyt riehuvasta nuorisojengistä on maahanmuuttajataustaisia ("toisen polven maahanmuuttajia") henkilöitä? Tämän poliisikin myöntää. Ovatko poliisit jälleen kerran rasisteja?

Tuomo Lottaa edelleen lainatakseni pidän itse todennäköisimpänä kombona sitä, että ...

  "... taustalla on niin sosiaalista pahoinvointia kuin katukulttuuriin kuuluvaa uhittelua."

Mahtaako joku toinenkin oivaltaa, mikä on väistämätön lopputulos, mikäli "iskut" jatkuvat? Tavanomaisesti iltaa kaupungille – esimerkiksi Alppipuistoon – viettämään lähtevät nuoret valitsevat jonkin toisen paikan tai pysyttelevät kotona. Uskokaa tai älkää, mutta nuorillakin on itsesuojeluvaistonsa edes jollain tasolla. Nuorikin pelkää kavereineen sitä, että riehuva joukkio saattaa sattua seuraavaksi omalle kohdalle.

Kyseessä on tuskin toistaiseksi mitenkään erityisen laajaa miehitystä taakseen kerännyt harrastusporukka. Uskon, että lähes kaikki tai ainakin suurin osa kirjatuista pahoinpitelyistä on samojen henkilöiden tekemiä. Onko tälläkään lopulta mitään merkitystä? On surullista, että pienikin määrä paskiaisia onnistuu pitämään suurempia ja rauhaa arvostavia ryhmiä pelon vallassa.

Osa julkisesta ja yhteisestä tilasta ei ole kansalaisten yhteisessä käytössä, koska siellä saa pelätä terveytensä ja/tai omaisuutensa puolesta. Se tässä on kenties kaikkein vastenmielisintä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Sitten vaan odotellaan Härkösten/Sinin "valkopesua" tähänkin aiheeseen...
Veikkaan kylläkin ettei tule kommenttia...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Niin latteaa kuin se onkin, väkivalta lisää väkivaltaa.

Kun tällainen on arkitodellisuutta ja näköjään kohteeksi joutuvat jopa lapset, niin sen tietää että sieltä pelon kautta päästään auttamatta vihaan. Että on siinä se todennäköisyys, että viimeistä viatonta uhria ei tässä nyt katsella.

Isoissa kaupungeissa tuollainen on mahdollista. On älytöntä, että peräänkuulutetaan yhteisöllisyyden katoa ympäristössä, jossa se lähtökohtaisesti on mahdonta. Tai ihmetellään arvomaailman rappeutumista tilassa, jossa ei ole mitään selkeitä yhteisiä arvoja. Moniarvoinen tila.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ei yhteisöllisyyden katoaminen kaupungeista ole mikään automaatio. Nykyaika vain antaa ihmisille liian helpot eväät selittää sen yhteisöllisyyden olevan juuri omalta kohdaltaan mahdottomuus.

En kuitenkaan laittaisi yhtäläisyysmerkkejä blogistin tapaan kääntää tällaiset typeryydet automaattisesti maahanmuuttajien syyksi.
Tällä kertaa uhreiksi valikoitui niinikään maahanmuuttajataustaisia joten mistään ö-luokan fantasiakirjojen tai Gates of Viennan höperöimästä rotusodasta ei ole kyse.
Tehdään iso virhe ellei syitä ja yhtäläisyyksiä vastaaviin aiemmin tapahtuneisiin selvitetä.
Typeryyksiin syyllistyneet tulee toki tuomita.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En väitä, että se on katoamassa. Väitän, että sitä ei koskaan ole ollut olemassakaan. Yhteisöllisyys ei ole mahdollista isoissa joukoissa. Se on yhteisöllisyyden näyttelemistä ja tuomittua epäonnistumaan.

Tosiasiassa ihminen kykenee aitoon yhteisöllisyyteen hyvin pienen porukan kanssa. Kun joukon koko kasvaa, seuraa erilaisia reaktioita, joista tällainen väkivalta on toki yksi muiden joukosta. Aidon yhteisön sisällä ei ole väkivaltaa samalla tavalla. Jos tästä ilmiöstä täytyy yhteisöä etsiä, se on se tuo porukka, joka hakkaa yhteisönsä ulkopuolisia. Jos yhteisiä arvoja täytyy etsiä, ne ovat ne arvot, joilla siinä yhteisössä saa pisteitä ja arvostusta. Jos sen porukan dynamiikkaa tarkastelisi, saatettaisiin huomata sen olevan itseasiassa heittämällä yhteisöllisempi kuin mikään kaupunki. Koskaan. Alakulttuurit ovat nimenomaan vastausta siihen paradoksiin ja näytelmään, jonka perään kuitenkin aina jaksetaan itkeä.

Ilkka Huotari

"Tällä kertaa uhreiksi valikoitui niinikään maahanmuuttajataustaisia "

Tiedä sitten mikä on totuus, koska alkuperäistä viestiä referoivassa (sanoo että "viesti kopioitu" ts. varmaan alkuperäisessä asussa) kommentissa luki:

- kohdentuu suomalaista syntyperää oleviin lapsiin/ nuoriin / nuoriin aikuisiin
https://www.facebook.com/groups/378550775497511/pe...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Hallitus on huolissaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja satsaa kymmeniä miljoonia sen vähentämiseen. Ei tällaiset nuoriin miehiin...

Ilkka Huotari

Kannattaa huomioida myös se, että tämä ilmiö tuli julkisuuteen vahingossa (viranomaisten näkökulmasta) Facebook-kirjoituksen kautta. Alkuperäinen kirje kuuluu ilmeisesti "kirjesalaisuuden piiriin".

Susanna Kaukinen

Oma kolumnini aiheesta:

Oikeusjärjestelmän täydellinen haaksirikko
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Näyttää kuitenkin siltä, että maahanmuuttopolitiikka on täysin epäonnistunut. Samanlaiset maahanmuuttajalähiöt syntyvät tänne kuin ruotsiin ja eurooppaan. Eikä ole tarjota työtä.

Hannu Töyri

Sama ilmiö oli Ruotsissa jo vuosia sitten. Maahanmuuttaja nuoret ryöstelivät ruotsalaisia täysin suunnitelmallisesti pitkiä aikoja, eikä viranomaiset uskaltaneet puuttua asiaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Elämme kohta vuoden 1918 toisinnossa.

Värillinen nauha, mitä mukanamme kannamme, määrittelee sen, missä saamme liikkua ja mitä tehdä, ilman, että joku taho puuttuu tekemisiimme.

Tämä on todellisuutta jo monissa suurkaupungeissa.

Suomessa on aina ollut vakivaltaa sen eri muodoissa ja vakavuusasteissa jopa siinä määrin, että olemme läntisen-Euroopan väkivaltaisimpiin kuuluva maa.

Uutta kuitenkin on se, että väkivalta saa etnisiä piirteitä ja tähän liittyy jengiytyminen.

Minkä nimen Itä-Helsingin katujengi omii tai mitä värejä se tunnustaa, sen aika näyttää.

Oma mielipiteeni kuitenkin on, ettei tässä majatalossa pidä antaman sijaa sen enempää bloodseille kuin cripseille.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Bloods

Moottoripyöräjengejä voidaan vielä niukin naukin sietää, koska ne eivät puutu tavallisten ihmisten elämään, elleivät tavalliset ihmiset puutu niiden elämään.

Colours-jengien toimintaperiaatteena taas on se, että ellet kanna heidän värejään, olet heitä vastaan.

Jengit ovat nyt hajotettavissa. Muutaman vuoden kuluttua se on jo myöhäistä.

Jengin jäsenet saavat tällöin elantonsa jengiltä, hengittävät sen mukanaan tuomaa adrenaliinia ja nauttivat sen mukanaan tuomasta kunnioituksen ja pelon ilmapiiristä.

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

Yksi oleellinen tekijä suomalaisen yhteiskunnan turvallisuudessa on se, että ihmiset luottavat poliisin kykyyn pitää yllä järjestystä ja oikeuslaitoksen kykyyn antaa sanktioita niille jotka eivät sääntöjen mukaan toimi.
Nyt kun tämmöinen jengi on saanut häärätä kaikessa rauhassa ja jonka uhriksi on joutunut kymmenittäin ihmisiä, ilman että asia olisi selkeästi saatu hoidettua poliisin tai oikeuslaitoksen puolelta, se syö ihmisten uskoa nöihin instituutioihin. Tästä seuraa se, että pian ihmiset eivät enää uskalla ottaa yhteyttä poliisiin tai todistaa tämmöiseen toimintaan syyllistyneitä vastaan.
Siinä vaiheessa yleinen turvallisuus on mennyttä. Ei tarvitse katsoa kovinkaan paljoa länteen päin, kun eteen tulee lähiöitä joissa ammuskellaan viikoittain ja joissa on mellakoita, vaan ketään ei saada tuomittua kun kukaan ei uskalla todistaa. Ei uskalla, koska ei luota poliisiin ja oikeusjärjestelmän kykyyn suojella tavallista kansalaista.
TÄMMÖISEEN TILANTEESEEN PÄÄTYMINEN PITÄÄ EHDOTTOMASTI ESTÄÄ!
Odotan poliisilta tehokkaita, jopa ylimitoitettuja toimia. Nyt tästä pitäisi tehdä esimerkkitapaus siitä kuinka rikollinen jengitoiminta murskataan. Pasit kehiin jne, kyllähän liivijengien käsittelystä pitäisi olla jotain kokemusta vielä tallella ja hyväksikäytettävissä.

Toni Seppänen

http://toniseppnen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152752...

"Sopeutumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan puhutaan lähes aina siitä näkökulmasta mitä yhteiskunta on tehnyt ja kuinka se on epäonnistunut kotouttamisessa, itsesyytökset lentelevät.

Syyttä.

Suomalainen yhteiskunta tarjoaa mitä parhaimmat eväät kotoutumiseen.
Pelkän ottamisen sijaan on myös annettava, jokaisen.
Pallo on tulijoilla."

Toimituksen poiminnat