Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Syrjäytymisen ja väkivallan syyt sekä uhrit

  • Syrjäytymisen ja väkivallan syyt sekä uhrit

Aallonpohjassa lepäävässä yhteiskunnassamme on selvästi havaittavissa (ainakin) kahdenlaista syrjäytymistä, joille syitä sekä jopa jonkinlaista oikeutusta haetaan samasta suunnasta ja samankaltaisista sosiaalipoliittisista taustatekijöistä. Syitä ovat heikon taloudellisen tilanteen ja eriarvoistumisen aiheuttama syrjäytyminen yhteiskunnasta, joka edelleen johtaa toivottomuuteen sekä kenties epätoivoisiin tekoihin.

Tavanomainen tarina syrjäytyneestä kantaväestön nuoresta edustajasta on kotiinsa, nk. itsemurhayksiöön, lukittautuminen, internetin keskustelupalstoille omistautuminen ja muu sosiaalinen eristäytyminen.

"On niin tylsää ja ankeaa, enkä näe tilanteestani mitään ulospääsyä."

Uussuomalaisten nuorten tapauksessa otetaan porukalla kättä pidempää mukaan ja turmellaan irtaimistoa, haltuunotetaan luvatta vastaantulijoiden omaisuutta sekä käydään väkivalloin heidän kimppuunsa.

"On niin tylsää ja ankeaa, enkä näe tilanteestani mitään ulospääsyä."

Tämä ei ole yksinomaan suomalaisten sosiaalialan asiantuntijoiden keksintöä. Aina tämän tästä keskusteluun nousevat muut lähimenneisyyden tapahtumat, kuten Pariisin, Lontoon ja meitä läheisempien ruotsalaiskaupunkien lähiömellakat, joihin on myös etsitty syitä yhteiskunnan syrjivistä, syrjäyttävistä ja eriarvoistavista rakenteista.

Suunnaton vääryys ja ongelma on nyt ja alati se, että tällaisia syitä metsästämällä loukataan syvästi faktisten rikosten uhreja. Niitä inhimillisiä tarinoita, joiden seurauksena ihmisten käsitys omasta turvallisuudesta ja koskemattomuudesta meidän kaikkien yhteisessä Suomessa kääntyy päälaelleen heidän kohtaamansa väkivallan johdosta.

Väkivallan uhritkin ovat potentiaalisia tulevaisuuden syrjäytyneitä, jotka eivät uskalla poistua kodeistaan. Osa saa vakavia, pitkäaikaisia ja paljon kalliita sekä tuskallisia hoitoja vaativia vammoja. Koskahan joku viitsisi kiinnittää huomiota näihin tosiasioihin kaikenlaisten sosiaalipoliittisten teorioiden rakentelun sijaan?

Uhrien asema on Suomessa kaikenkaikkiaan melko lohduton. Sen sijaan, että he saisivat kokonaisuudesta edes ripauksen huomiota, keskustelu ajautuu siihen, kuinka yhteiskunnan rakenteellinen rasismi, eriarvoisuus ja taloudellinen ahdinko ovat syitä siihen, miksi kävi niin kuin kävi.

Tämä ei lämmitä vaan loukkaa syvästi heitä ja heidän kokemuksiaan. Pahoinpidelty on väkivallanteon eikä yhteiskunnan epäkohtien uhri.

Lisäsäväyksen keskusteluun antaa ainainen huoli siitä, millä tavoin maahanmuuttajataustaisten ihmisten oma käyttäytyminen vaikuttaa siihen, millä tavoin kantaväestö suhtautuu maahanmuuttajiin. Vanha sanonta "yksi mätä omena riittää pilaamaan koko korillisen" pitää tässäkin asiassa paikkansa erityisen mainiosti.

Ikään kuin kantaväestöä syyllistettäisiin heidän omista johtopäätöksistään, joihin ympärillä tapahtuvat asiat väistämättä ajavat. Ne pitäisi jättää tekemättä moniarvoisen ja suvaitsevaisen yhteiskunnan vuoksi. Ainakin ne pitäisi jättää sanomatta ääneen, jottei joku toinen hairahtuisi kerettiläiseksi.

Ylempi huolenaihe voitaisiin yhtä hyvin kysyä siten, että millä tavoin maahanmuuttajataustaiset rähinöitsijät itse edistävät käytöksellään paitsi omaa integraatiotaan länsimaiseen yhteiskuntajärjestykseen ja sen arvoihin, myös kantaväestön suhtautumista heidän edustamia viiteryhmiä kohtaan.

On itsestäänselvää, että moni saa tapahtumista lisää polttoainetta ennakkoluuloihinsa, joita ei edelleenkään pitäisi laajentaa koskemaan yksilöitä laajempaa kontekstia. Tämä on tosin puheenaolevassa vyyhdissä melko väistämätöntä ottaen huomioon, että poliisin tiedonannot antavat ymmärtää, että monietnisissä ja katuja terrorisoivissa jengeissä kantasuomalaisnuoret ovat yksiselitteisesti vähemmistössä.

Kuten jo alkuviikosta uutisoitiin, eivät jengien suorittamista pahoinpitelyistä talteen otetut yksilöt ole itse osanneet kertoa teoilleen minkäänlaista edes etäisesti järkeenkäypää motiivia. Ei syrjäytymisen tunnetta tai turhautumista yhteiskuntaa kohtaan. Nämä ovat asiantuntijoiden tuotantoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

”joihin on myös etsitty syitä yhteiskunnan syrjivistä, syrjäyttävistä ja eriarvoistavista rakenteista”

Kuka on etsinyt mistäkin. Euroopan Unionin alueella kattavin tieteellinen tutkimus nuorten väkivaltakokemuksista, tekijöinä ja uhreina, lienee edelleenkin Ala-Saksin osavaltion kriminologisen tutkimusinstituutin KFN, Kriminologisches Forschungsinstitut Niedersachsen e.V, liittohallituksen sisäministeriön toimeksiannosta vuonna 2009 tekemä selvitys

Dirk Baier, Christian Pfeiffer, Julia Simonson & Susann Rabold: Jugendliche in Deutschland als Opfer und Täter von Gewalt ; Erster Forschungsbericht zum gemeinsamen Forschungsprojekt des Bundesministeriums des Innern und des KFN (KFN-Forschungsbericht ; Nr. 107)

http://www.kfn.de/versions/kfn/assets/fb107.pdf

Tutkimuksessa todettiin, että jotkin maahanmuuttajaryhmät, erityisesti turkkilaistaustaiset ja entisen Neuvostolitton alueelta peräisin olevat olivat yliedustettuina väkivallan tekijöinä, eikä tätä voi selittää pois. Syyksi tarjotaan väkivaltaa legitimoivan miehekkyysnormin sisäistämistä, ei siis syrjäytymistä:

”-- da insbesondere türkische Jugendliche meist stärker als einheimische Jugendliche so genannte gewaltlegitimierende Männlichkeitsnormen vertreten,”

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Suunnaton vääryys ja ongelma on nyt ja alati se, että tällaisia syitä metsästämällä loukataan syvästi faktisten rikosten uhreja. Niitä inhimillisiä tarinoita, joiden seurauksena ihmisten käsitys omasta turvallisuudesta ja koskemattomuudesta meidän kaikkien yhteisessä Suomessa kääntyy päälaelleen heidän kohtaamansa väkivallan johdosta.
---
Uhrien asema on Suomessa kaikenkaikkiaan melko lohduton. Sen sijaan, että he saisivat kokonaisuudesta edes ripauksen huomiota, keskustelu ajautuu siihen, kuinka yhteiskunnan rakenteellinen rasismi, eriarvoisuus ja taloudellinen ahdinko ovat syitä siihen, miksi kävi niin kuin kävi.

Tämä ei lämmitä vaan loukkaa syvästi heitä ja heidän kokemuksiaan. Pahoinpidelty on väkivallanteon eikä yhteiskunnan epäkohtien uhri."

Millähän nappuloilla asetit itsesi meidän uhrien asemaan? Itseäni uhrin isänä nämä "mätäomena" -kommenttisi loukkaavat enemmän kuin arvostelemiesi sosiaaliasiantuntijoiden syy-seuraus -olettamat. Se, että keräät poliittisia irtopisteitä kärsimyksistämme on erityisen loukkaavaa.

Toimituksen poiminnat