Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Siksi suomalainen mies ei hakkaa vaimoaan

  • Poikkeus, ei rutiinia.
    Poikkeus, ei rutiinia.

Päätin laajentaa Nelli Baranille pelkäksi kommentiksi tarkoitetun tekstinpätkän omaksi julkaisukseen. Ihailen suuresti hänen rohkeuttaan hänen tuoreen kirjoituksen osalta. En tosin siksi, että hän olisi uskaltautunut nostamaan keskusteluun jonkin suuren tabun. Jatkuvastihan perheväkivallasta puhutaan – hieman eri painotuksin tosin. Pikemminkin siksi, että hän teki sen kaikista provosoivimmalla, rakentamattomimmalla ("epärakentavalla") ja täten keskustelua sivuraiteille vievällä tavalla. Kaikki eivät uskaltaisi toimia näin.

Ei asiaa ratkaista sillä tavoin, että pallo heitetään kollektiivisesti kansalle tai suomalaisille miehille, joista väkivallattomat ovat yliylivoimainen enemmistö. "Kerropas sinä, että miksi suomalaiset miehet hakkaavat vaimojaan?", joka noudattaa jo joskus aiemminkin näkemääni kaavaa sisältämänsä yleistyksen osalta.

Vastausta kun en tiedä. Tiedän vain sen, että itse en ketään pahoinpitele, koska se on väärin. Kirjoitukseni muuten ei ole tarkoitettu sen paremmin itsekehuksi saati henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi Nelli Barania kohtaan. Pikemminkin tämä on oma näkemykseni siitä, millainen on realistinen ja ehkä rakentavakin tapa tarttua aiheeseen. Kuitenkin myös puolustus yleistyksen kohteena olevaa viiteryhmää edustavana yksilönä.

Kuten jokainen yksilö – mies tai nainen –, vastaan tässä maailmassa vain ja ainoastaan omasta itsestäni ja siitä, mitä teen tai mitä en tee. En suostu potemaan huonoa omaatuntoa tai olemaan vastaus-/tilivelvollinen (ts. keksimään kattavaa vastausta) "suomalaisten naisia hakkaavien miesten" puolesta vain siksi, että olen suomalainen mies. Tämä pätee yhtä hyvin myös ns. valkoisen miehen taakkaan.

Kysymys ja toimenpiteet on kohdistettava yleistämättä, provosoimatta ja stereotypioita ruokkimatta väkivaltaisille kohdehenkilöille. Heillä täytyy olla kokonaisvaltaisia ongelmia oman temperamenttinsa hallinnan kanssa, ja kohteeksi ovat vaarassa joutua vaimot, lapset, tädit, naapurit ja vastaantulijat. Väkivaltaiset piirteet tulisi tunnistaa jo hyvissä ajoin.

Olen varma, että perheväkivaltaan syyllistyvillä käytöksen juurisyyt kumpuavat varhaislapsuudesta. Siitä huonosta omatunnosta, jota ei olla koskaan opittu. Ne lapset, joiden luette pahoinpitelevän ikätovereitaan koulupihoilla tavoin, joista annettaisiin aikuisten maailmassa rikostuomio, ovat potentiaalisia tulevaisuuden puolisoidensa hakkaajia.

Oikeastaan juuri kontrasti sen suhteen, kuinka lasten ja aikuisten toisiaan kohtaan suorittamaan väkivaltaan suhtaudutaan, voi olla yksi arvaamattoman paikkansapitävä juurisyy siihen, miksi jengi pahoinpitelee ja jopa surmaa toisiaan Suomenkin kaltaisessa hyvinvointi- ja sivistysyhteiskunnassa.

Ei se, että "suomalaiset naiset hakkaavat naisia" ole mikään kansallisgeneettinen erityispiirre (vaikka jotkut saattaisivatkin haluta tai oikeasti uskovat asian olevan niin), johon liittyviin kysymyksiin aivan kuka tahansa suomalaismies osaisi vastata kaikkien puolesta kuin selkäytimestään.

Tiedolla ja syvällä rintaäänellä, jonka on saanut äidinmaidosta.

Ongelma ei ole ratkaistavissa jollain patenttikonstilla. Ei yhdellä ainoalla siirrolla, jonka voi suunnitella, esitellä ja toteuttaa niin, että kaikki naisten pieksentä lakkaa kuin taikaiskusta. Kusipäisiä (mies)ihmisiä asuu joka paikassa ja se on yksinkertaisesti hinta siitä, että maailmassa on olemassa ihmisiä. Suomessa näitä sattuu olemaan (kiisteltyjen tilastojen perusteella) tiuhemmassa kuin jossain muualla.

Peräänkuuluttaisin väkivaltaiseen käytökseen puuttumista tiukemmalla otteella jo koulumaailmassa. Tähän voidaan vaikuttaa lainsäädännöllisillä muutoksilla, kuten tarkastamalla rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa. Jyrkempi suhtautuminen koulukiusaamiseen ja sellaisten asenteiden markkinointi ovat yksi tapa ennaltaehkäistä kasvamista tulevaisuuden rikolliseksi.

Niin, ja tämän kirjoituksen otsikko on mielestäni näin muodoin perustellumpi kuin Baranin tapauksessa. Se yliylivoimainen enemmistö suomalaismiehistä, jotka eivät kohtele vaimojaan tai muitakaan naisia kaltoin, oikeuttaa yleistykseen, vaikkei se ehkä tyylikästä näinkään päin olisi.

Muttei kuitenkaan missään tapauksessa päin vastoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Tuomas Järvilaki

Kuten useimmat lapsuudestaan muistavat, väkivaltta tuli pelkästään itsensä raivoon siivonneelta äidiltä, joka uhkasi isällä, joka kotiin tultuaan otti syliin. Saman kuuli pihalla muilta.

Toimituksen poiminnat