Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Yhden totuuden politiikkaa ruotsalaisittain

  • Yhden totuuden politiikkaa ruotsalaisittain

Kuten olemme saaneet lehdistä lukea, ei länsinaapurimme Ruotsin uuden punavihreän vähemmistöhallituksen taival ole alkanut järin ruusuisesti ja lähipäivät kertovat sen, päädytäänkö uudestaan neuvottelupöydän ääreen pohtimaan sen kokoonpanoa.

Aivan hetki sitten tulleen tiedon mukaan maan valtiopäivät on äänestänyt oppositiossa olevien porvaripuolueiden esityksen puolesta. Ratkaisu voi johtaa hallituksen kaatumiseen.

Maassa jännitetään Iltalehden toisen artikkelin otsikkoa mukaillen sitä, koettaako uudet vaalit vai jatkaako toimintaansa "hyvin heikko hallitus". Ongelmista syytetään oikeistopopulisteja. Pääministeri Stefan Löfven ennen äänestystä:

    Ruotsin valtiopäivillä käytäntönä on tähän asti ollut, että puolueet äänestävät vain omaa budjettiesitystään. Sen vuoksi ruotsidemokraatteja on kehotettu äänestämään tyhjää, kun hallituksen ja porvarien budjetteja punnitaan. Tähän ruotsidemokraatit eivät kuitenkaan suostuneet.
    - Ruotsidemokraatit ovat toimineet poikkeuksellisen vastuuttomasti. Tässä valta ja taktikointi menevät kaiken muun edelle, arvioi pääministeri Löfven tiistai-iltana Tukholmassa.

David Humella voisi olla sanansa sanottavanaan tuosta "käytännöstä", jonka mukaan toimimista suurin osa ilmeisesti odotti ja yllättyi, ellei jopa suorastaan tyrmistynyt.

Käytännössä tämä tarkoittaa samaa horinaa, mitä meilläkin on luukutettu edellisvaalien jälkeen perussuomalaisia koskien vastuunkannosta; eliitti (meidän tapauksessamme lähinnä kokoomus ja Ruotsin tapauksessa sosiaalidemokraatit) ovat määrittäneet yhden ainoan tavan toimia. Sen puolesta marssiminen osoittaa vastuunkantoa ja suoraselkäisyyttä, mutta vastustaminen tai edes kritisoiminen puolestaan vastuunpakoilua, takinkääntöä ja/tai moraalittomuutta.

Tosiasiassa Löfven hengenheimolaisineen saa syyttää kriisistä itseään, ylimielisyyttään ja yhteistyöhaluttomuuttaan parlamentissa kolmanneksi suurimmaksi nousseen puolueen kanssa. Pyrkimykset sulkea Ruotsidemokraatit ulos päätöksenteosta, kuten jättää ilman valiokuntien puheenjohtajistopaikkoja, on oma surullinen lukunsa poliittisen syrjinnän historiassa.

Löfvenille haluaisin todeta vanhan kliseen: Niin niittää kuin kylvää. Joskus olisi hyvä pysähtyä tarkastamaan se, millä tavoin pruukaa tulkita vaalituloksiaa, arvostaa parlamenttitovereita ja tehdä politiikkaa. Ruotsidemokraatit kun jätettiin kokonaan myös hallitus- ja budjettineuvotteluiden ulkopuolelle.

Aemmin linkkaamaani artikkeliin haastateltu Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg antaa näkemykselleni tukea ja ihmettelee ruotsalaispuolueiden omapäisyyttä kautta linjan. Epäilemättä niin hallituspuolueet kuin porvaripainotteinen oppositio ovat pitäneet kiinni omista näkemyksistään. Siitä ei kuitenkaan pitäisi lähteä, että vain yksi sädekehäpäinen on oikeassa.

    - Kaikki blokit pitävät tiukasti omia puoliaan, Sundberg analysoi yllättävää tilannetta.
    - Tämä on aivan poikkeuksellista ruotsalaisessa politiikassa.

Tokihan on yllättävää, ettei ilmeisen keskeneräistä esitystä hyväksytä tai hyväksytetä konsensushyminän vallitessa, kuten on totuttu näkemään. Tämänpäiväinen näytös ja se, mitä siitä mahdollisesti seuraa, oli sikälikin merkittävä, että punavihreä eliitti saattaa joutua taipumaan, nielemään ylpeytensä ja tekemään myönnytyksiä.

Toivon naapurimme puolesta, että tämä johtaa monipuolisempaan ja maanläheisempään politiikkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Jaahas! Tilannehan etenee yhtä nopeasti kuin Löfven lupasikin ja uusi vaaleja pukkaa Pohjanlahden toisella puolen:

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014120318889902_...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Toivottavasti punavihreä blokki saa nyt tulevissa vaaleissa enemmistön, jotta vastaavilta ongelmilta vältytään tulevaisuudessa.

Ilkka Huotari

Toivottavasti muut puolueet ottavat Ruotsidemokraattien näkemykset huomioon, jotta vastaavilta ongelmilta vältytään tulevaisuudessa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Ylitalon kommentti oli kai ironinen (?) Neukuissa muuten osattiin järjestää vaalit niin, että toisinajattelijoiden aiheuttamilta ongelmilta vältyttiin, ja know-how'ta taitaa olla sielläpäin edelleen saatavilla.

Jaakko Häkkinen

Toivottavasti Ruotsi päätyy edes tähän puolidemokratiaan, joka Suomessa vallitsee.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Ruotsidemokraatit tulevat saamaan vielä suuremman potin, ja sitten taas ihmetellään että miksi.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Toimituksen poiminnat