Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Jos ei rasismia löydy, sitä täytyy tuottaa

  • Jos ei rasismia löydy, sitä täytyy tuottaa
  • 1.) "Tervettä rotutietoisuutta ja ylpeyttä." 2.) "Suvaitsemattomuutta ja rotusyrjintää. Ilmoita sosiaaliviranomaisille."
    1.) "Tervettä rotutietoisuutta ja ylpeyttä." 2.) "Suvaitsemattomuutta ja rotusyrjintää. Ilmoita sosiaaliviranomaisille."

Näytöt kantasuomalaisten rasismista ovat usein alueellisia ja tulkinnanvaraisia. Paino on jälleen asetettava segregoivaan sävyyn sanalle kantasuomalaiset, koska tunnetusti mikään, mitä maahanmuuttajat (tai "ulkosuomalaiset") tekevät, ei voi omata rasistista motiivia – ei aina edes toisten maahanmuuttajien kaltoinkohtelu. Koska syrjintäuutisia ei muutoin tule riittävästi kattamaan tiedostajiston ehtymätöntä kansallista itseinhoa, -häpeää ja -halveksuntaa, niitä täytyy janon sammuttamiseksi alkaa tuottaa itsetarkoituksellisesti.

Eduskuntavaaliehdokas Thomas Elfgren (r.) kirjoittaa tuoreimmassa ja tutulta palstan käyttäjäporukalta suosiota saaneessa kirjoituksessaan, kuinka "muukalaisviha on Suomen brändi". Kai se on, jos brändityöryhmänä toimii YLE Kioskin Raakel Liekki & co, omanlaisensa tutkivan journalismin keinoin. Kaksi romania laitettiin kuvausryhmän kera pyytämään "suomalaisilta" puhelinta lainaksi ja lopputulos oli tietenkin järkyttävä.

Eikö mitään parempaa ja hyödyllisempää tutkittavaa löydy kuin käytännössä "suomalaisten" lavastaminen rasisteiksi? Mitä muutakaan tarkoitusta tämä palvelee kuin tuottaa Liekille ja kumppaneille todistusaineistoa, jonka turvin päästä revittelemään väestön ennakkoluuloisuudella? Pitääkö näyttöä saada luotua vaikka väkisin? Onko inhossa, häpeässä ja syyllistämisessä piehtarointi todellakin niin nautinnollista?

Ei riitä, että viattomia kaduntallaajia ylipäätään laitettiin epämiellyttävään ja kiusalliseen tilanteeseen, kun jotain hyvin henkilökohtaista tullaan lainaamaan. Kotiläksynä lätkäistään julkinen rasistin leima otsaan. Ja samanmielinen kantaväestöä halveksuva, häpeävä ja hamaan tappiin saakka syyllistävä väestönosa taputtaa hurmiossa.

Kuten jokaisen nykyihmisen pitäisi tietää, on etenkin älypuhelin melkein kuin katsaus koko sen hetkiseen elämään. Jos on pienikin mahdollisuus, että ensinnäkin kallis laite ja lisäksi työ- ja privaattisähköpostit, pankkiyhteystiedot, yksityiset valokuvat, muuta henkilökohtaista tietoa ja tuttujen yhteystiedot osoitteineen päätyvät vääriin käsiin, on ahdasmielisen yksilön leima pieni hinta tästä menetyksestä.

Edellä mainitusta syystä minä en lainaa älypuhelintani kenellekään tuntemattomalle. Se on niin yksinkertaista. Ilmeinen johtopäätös on se, että jokaisen tulisi kuljettaa mukanaan prepaid-liittymällä varustettua halpispuhelinta, jolla tuntemattomatkin saavat soitella, toki kohtuuden rajoissa, jotta puheaikaa riittää muillekin.

Koko operaatio oli perusasetelmaltaan outo. Miksi korostettiin sitä, että kaksi romania lainasi 40 suomalaiselta puhelinta? Minkä maalaisia nuo romanit sitten olivat? Aksentin perusteella luulisin, että hekin olivat suomalaisia, vai eivätkö sitten olleet? Eikö suvaitsevaisuuteen joka tapauksessa kuulu suhtautuminen kaikkiin Suomen kansalaisiin yhtälaisesti, eikä erotella joukosta romaneita, somaleita, kurdeja jne.? Moniarvoisemman diskurssin mukaisesti tempaus olisi pitänyt otsikoida: "Kaksi suomalaista pyysi 40 suomalaiselta puhelinta lainaan".

Tämä on raivostuttavinta kaksilla rattailla ajamista, mitä tiedän. Nimenomaan tätä mokuttajia kritisoivat tarkoittavat kaksoisstandardeilla.

Tietyssä käyttötarkoituksessa etnisyys yritetään häivyttää, tai vaieta siitä kokonaan (= maahanmuuttajien rikollisuus), mutta tietyissä tapauksissa – kuten tässä ihmiskokeessa – koko asetelma ja komeljanttarien etnisyys oli ykkösprioriteetti, jotta suomalaisten "syrjivät asenteet" saatiin kaivettua pöydälle.

Koko näytös perustui etniseen vastakkainasetteluun ja heräteltyihin ennakkoluuloihin.

Miksi muuten nimenomaan romanit valikoituivat tämän kokeilun päähenkilöiksi? Siksi, että asetelmalla saatiin sataprosenttisella varmuudella rasismihysteerikoille käyttökelpoista todistusaineistoa. Ilman epäonnistumisen mahdollisuutta. Toivotun lopputuloksen saavuttamisessa olisi ollut omat riskinsä, mikäli lainaavat henkilöt olisivat olleet vaikkapa kaksi saamelaista nuorta miestä kansallispuvuissaan.

Yhtä lailla voisi tehdä testin, jossa perustetaan ulkoisesti pätevältä näyttävä mutta oikeasti olematon thai-hierontapaikka, jonka oviaukkoon sijoitetaan nuori aasialaisnainen (josta ei voi olla varma, onko hän täysi-ikäinen) houkuttelemaan ohi kulkevia "suomalaismiehiä" visiitille. Kieltäytyvät ovat tietenkin tuomittuja kiirastuleen ulkomaalaisia vieroksuvista asenteistaan. Pelkkä stereotypiahan se on, että thaihierontapaikoissa työskentelee prostituoituja!

Ja koko lysti oli jälleen kerran verorahoilla tuotettua. Verorahojen käyttöä siihen, että veroja maksavia suomalaisia saataisiin itsetarkoituksellisesti lavastettua pahoiksi ihmisiksi, joiden asenteita ruoskia, piiskata ja soimata. Ei pysty pieni ihminen käsittämään.

Ja mitä minä juuri eilen kirjoitinkaan suomalaisen "laatu"journalismin tasosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tämä on ollut asia, johon en ole halunnut koskea pitkällä tikullakaan. Olen lähtökohtaisesti ollut sitä mieltä, että Perussuomalaiset ovat ihan yhtä oikeutettu poliittinen ryhmittymä kuin mikä muu tahansa. Sen arvo on sen politiikassa ja sen kannatuksessa. Jokaisen liikkeen piirissä on myös omat idioottinsa.

Valitettavasti vain taas tämä maahanmuuttokeskustelu näyttää taas lähtevän tangentille, ettekä ole suinkaan vähiten syyllisiä siihen. Tuolta netistä löytyy myös jamesgonzo sivusto, jota en voi parhaalla tahdollakaan uskoa muuksi kuin Perussuomalaisia, erityisesti halla-aholaista hommaporukkaa lähellä olevaksi tahoksi. Pitäydyn aihetodisteisiin siltä pohjalta, mitä ryhmää kohtaan siellä ei ruokita vihamielisiä ennakkoluuloja. Joten itse olette kuoppanne kaivaneet.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Älä nyt vedä puoluepolitiikkaa tähän mukaan, koska minäkään en moiseen edes viitannut. Kirjoituksessa mainitsemani tempauksen tarkoitus oli lietsoa kaikkia suomalaisia koskevaa mielialaa, jonka mukaan olisimme oikein erinomaisen ahdasmielisiä, ennakkoluuloisia ja - kyllä - myös rasistisia. Eli rautalangasta: nyt ei leimata persuja vaan kaikkia ns. han-suomalaisia.

Nyt ei voi puhua edes "kantiksista", koska hakemalla haetussa vastakkainasettelussa olivat osallisena yhtä lailla suomalaiset romanit puhelimen lainaajina sekä "ennakkoluulojen uhrina" (lainausmerkit korostamaan sitä, että tämä oli kokeilun ilmeinen tavoiteasetelma eikä koko totuus) ja ei-romanit suomalaiset, kaiken pahan ja vieroksunnan alku ja juuri. Eräänlaista tosi-tv-teatteria.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jaa, no mistähän se johtuu, että itse en mitenkään kokenut itseäni leimattavan. Ja olen kai nyt suunnilleen niin änkyrä, lihaa, pekonia ja munia syövä suomalainen valkoinen heteromies kuin olla ja voi.

Enkä todennäköisesti olisi itsekään antanut puhelintani kenellekään. Jos 112 soittoa tai muuta apua olisi tarvittu, olisin kyllä osannut soittaa pyynnöstä itsekin. Kerran olen markan antanut pyytäjälle, joka tarvitsi sitä Vinettoon eikä bussilippuun.

Joten kyllähän sinä asetuit perussuomalaisena närkästymään ja puolustamaan kaikkia suomalaisia. Mutta älä nyt turhaan puolusta niitäkin, jotka kyllä tulevat omillaan toimeen, eivätkä suostu ottamaan rasistin leimaa itseensä vaikka sitä tarjoittaisiinkin.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #9
    "Joten kyllähän sinä asetuit perussuomalaisena närkästymään ja puolustamaan kaikkia suomalaisia. Mutta älä nyt turhaan puolusta niitäkin, jotka kyllä tulevat omillaan toimeen, eivätkä suostu ottamaan rasistin leimaa itseensä vaikka sitä tarjoittaisiinkin."

Sorrun sen verran semantiikkaan, etten niinkään katso puolustavani ketään - edes itseäni - miltään, koska mitään puolustamisen arvoista ei ole. Olemme varsin suvaitsevaista kansaa. Pikemminkin asetun omalta vaatimattomalta osaltani kyseisen episodin kaltaista tarkoitushakuista leimaamista vastaan.

Jos tämä olisi ainoa kerta, kun törmään moiseen, voisin kyllä ns. asettua sen yläpuolelle, kuten sinäkin. Olen aiemmin toiminut juuri näin. Kyseessä vaan ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta. Humanitaarista maahanmuuttoa sekä kehitysapua perustellaan samaan, syyllistävään, sävyyn tämän tästä.

Voin tarjota tästä lukuisia esimerkkejä tarkasteltavaksi, mikäli ne ovat ohittaneet silmäsi heti tuoreeltaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #13

Ei tarvitse. Perustellaanhan maahanmuuton vastustaminenkin samaan, syyllistävään, sävyyn, tämän tästä.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Tietääkseni Rakel Liekin ainoa meriitti on jalkojen välissä.

Asia mitä itse ihmettelen: miksi lähdette mukaan idioottien rasismihuuteluun?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Jos tämä kysymys oli osoitettu minulle perussuomalaisena, en koe asiaa (= Liekin ohjelma) meihin kohdistettuna. Kaikkien terveellä tavalla isänmaallisten kansalaisten tulee vastustaa moista tekemällä tehtyä mustamaalaavaa ja syyllistävää journalismia puoluekantaan katsomatta. Sitä suuremmalla syyllä, että propagoijan toiminta rahoitetaan verotuloilla. Kyseessä ei siis tällä kertaa ole kyse poliittisesta rasismista, vaan koko kansan kollektiivisesta syyllistämisestä.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... en koe asiaa (= Liekin ohjelma) meihin kohdistettuna"

Jaa, jos Liekki ei kohdistanut rasismisyyttelyä teihin, sinä sen sitten teit!

Luuletko että maailmasta älämölö vähenee kun rupeaa huutamaan idiootin kanssa kilpaa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #4
    "Jaa, jos Liekki ei kohdistanut rasismisyyttelyä teihin, sinä sen sitten teit!"

Enkö todellakaan voi kirjoittaa missään muussa roolissa kuin perussuomalaisena? Edes siinä tapauksessa, että selkeästi alleviivaan subjektit, joita tarkoitan?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #12

Et todellakaan voi kirjoittaa missään muussa roolissa kuin perussuomalaisena, et näin vaalien alla etkä näin kärjistyneessä ilmapiirissä.

Ne realiteetit, nääs.

Toni Hiltunen Vastaus kommenttiin #17

Taisit tulla vain suuta soittamaan. Pointtia hyökkäävässä asenteessasi ei oikein ole. :)

Markku Lehtinen

Kiitos, täyttä asiaa, ei mitään lisättävää

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eipä ole Suomi ainoa vinksahtanut maa, Ex-James Bondia, Roger Moorea syytetään rasismista kun oli sanonut ettei tummempi-ihoinen sovi esittämään tuplanolla-agentti James Bondia.

Mauri Skön

Sisä-Suomen poliisi kertoo Facebook-sivuillaan Tampereella viikonloppuna tapahtuneesta varkaudesta.
– Se koskettaa paatuneintakin poliisia, kun rikos kohdistuu lapseen. Esimerkkinä vaikkapa tämä, viime lauantaina klo 17 jälkeen sattunut tapaus, poliisi aloittaa Facebook-päivityksensä.
Poliisin mukaan 14-vuotias tyttö oli yksin Hatanpään valtatien ja Hämeenkadun risteyksessä odottamassa liikennevalon vaihtumista vihreäksi. Mies, jonka seurassa oli nainen, tuli kysymään tytöltä kelloa.
– Tyttö katsoi kelloa puhelimestaan ja vastasi kellonajan. Mies pyysi näyttämään puhelimen kelloa niin, että hän näkisi sen. Tyttö näytti puhelinta, ja mies nappasi puhelimen suoraan hänen kädestänsä. Mies ja nainen lähtivät juosten pois, poliisi kertoo päivityksessä.
Poliisin mukaan mies oli vaaleaihoinen ja noin 185 senttiä pitkä. Miehellä oli laihat kasvot ja suurehkot silmät. Miehellä oli yllään musta collegekankainen tuulitakki. Miehen seurassa olevalla naisella oli pitkät, tummat ja kiharat hiukset. Nainen oli lyhyempi kuin mies ja hänellä oli punainen villakangastakki. Nainen ja mies polttivat kumpikin tupakkaa.
Poliisi pyytää laittamaan mahdollisia vinkkejä tapahtuneesta Facebookin kautta yksityisviestinä.
Sisä-Suomen poliisin Facebook-sivut

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ai jaha, Muhonen on tykästynyt Josh in Kentuckyn sarjiksiin. Aiotko seuraavaksi linkata tämän taideteoksen?

Veijo Ylä-notko

....suomalaisten geneettinen erityispiirre. Entä jos suomalaisen paikalle vaihdettaisiin.....jne tuomio tuli

Oletko varma Jussi, ettei M. Illman irroita tätä linkkausta asia yhteydestä.

Seppo Hildén

Heh, romaaneille ei koskaan pidä antaa lainaksi puhelinta. Ne tekee sillä ryhmäpuhelusoiton ja vaikka puhelimen hyvässä tapauksessa saisikin takaisin, raksuttaa koko muun romaanisuvun puhelut koko ajan lainaajan liittymän laskuun.

Toinen vakiotemppu niillä on se, että ne tilaa koko suvulle pizzat ja ne näkyy lainaajan puhelinlaskussa myöhemmin.

heh, vai romaaneille puhelinta lainaksi, anna mun kaikkea kuulla...

Toimituksen poiminnat