Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Hyvä on olla, kun on toisen lompakolla

  • Hyvä on olla, kun on toisen lompakolla
  • Hyvä on olla, kun on toisen lompakolla

Meitä perussuomalaisia paheksutaan monen monituisesta syystä, mutta yksi erikoisimmista on se, että kannatamme kuria ja järjestystä, jotka takaavat yhteiskuntarauhan. Onhan nyt toki kerrassaan häkellyttävää, että joku porukka peräänkuuluttaa lainkuuliaisuutta, oikeudenmukaisia (keskimäärin kansalaisten oikeustajua vastaavia) rangaistuksia rikoksista ja viranomaisten toimintaedellytysten varmistamista riittävillä resursseilla.

Jotain tuli tällä kertaa mieleeni talonvaltauksista, vaikkei minkäänlainen aktiviteetti asian tiimoilta olekaan pitkään aikaan korviini kantautunut. Luultavasti sittemmin kuopattu (ainakaan sitä ei löytynyt YTJ:stä) Vapaa katto ry vaati jonkinlaisessa ohjelmajulistuksessaan seuraavaa joskus vuosikymmenen vaihteessa:

    "Me tahdomme tilan, jossa voimme järjestää omannäköistämme toimintaa tai vain olla tekemättä mitään. Haluamme itsehallinnollisen tilan; päätämme itse millaista toimintaa järjestämme. Haluamme tilan, johon voivat tulla nekin, joita kaupunki tai edes omat vanhemmat eivät huoli. Haluamme tilan, jossa voimme rakentaa avointa yhteisöllisyyttä, paikan, jossa jokainen voi kokea olevansa hyväksytty ilman ostopakkoa."

Talonvaltaukset keskittyvät pääsääntöisesti hylättyihin kiinteistöihin, mutta merkille pantavaa on tästä huolimatta se, että joku kapitalismin rattaisiin alistunut taho on ne aikanaan rakentanut tai rakennuttanut, rakentaminen on vaatinut kosolti pääomaa, työvoimaa kaikkine siihen liittyvine kuluineen, vapaan tontin (joka ei ole ilmainen), rakennusmateriaalit, veronmaksua ja erinäisiä lupia.

Katto pään päällä on mukava olla hipeilläkin heidän julistaessaan "autonomista sosiaalikeskusta" (tmv) talonvaltauksien yhteydessä. Hipit luultavasti viittaavat kintaalla työvoiman palkkaamiselle, työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuille, veroille ja rakentamisen luvanvaraisuudelle, mutta nämä ovat olleet elementtejä siinä prosessissa, jonka seurauksena mikä tahansa rakennus on ylipäätään valmistunut.

Haluaisin kuitenkin nähdä, millaisin panoksin katettu tila, jossa voi "tehdä jotain tai olla tekemättä mitään", syntyy, jos ei sellaista pakkolunasteta valtiolta, joltain kiinteistöosakeyhtiöltä tai peräti yksityishenkilöltä. Mietin, että hipeille voisi ihan valtion toimesta luovuttaa vapaaseen käyttöön ja toimintakeskuksensa perustamista varten vaikkapa jonkun Suomenlahdella sijaitsevan ja asumattoman saaren, jossa kuitenkin kasvaa puustoa rakennuspuuhia varten, ja joka ei muutenkaan ole turhan karu.

Hipit saavat työkaluja, siemeniä vihannesten sekä juuresten viljelyä varten ja muita tarpeellisiksi katsomiaan hyödykkeitä sillä ehdolla, että ne pitää itse maksaa käyvällä valuutalla. Luulen tietäväni, mitä ajattelette, mutta analogian tarkoituksena ei ole eristää/karkottaa hippejä pois manner-Suomesta vaan taata se, että heillä itsellään on mahdollisuus eristäytyä kaikesta materiaalisesta pahasta, jonka välikappaleena heidän kiivaasti vastustamat kapitalistit, markkinavoimat ja valuutta ovat toimineet.

Nimittäin se, että hipit haluavat itselleen (ja esimerkiksi suojelukseensa kuuluville romanikerjäläisille ja muille paperittomille siirtolaisille) sellaista vapaata tilaa, jonka joku toinen taho on omalla mittavalla panoksellaan rakentanut, on jollain tapaa... no, lievästi ja jopa kohdehenkilöitä kunnioittaen ilmaistuna irvokasta.

Tarkoitus on osoittaa, että nykypäivän punaviherliberaalien hippien ja anarkistien on luvattoman helppo esittää ympäröivälle yhteiskunnalle vaatimuksia joko itsensä tai kenen tahansa muun ryhmän hyväksi, koska tarkoituksena on se, että nämä ovat joko välittömästi tai välillisesti valmiiksi kustannettu ja järjestetty edunsaajia varten. En usko, että ei-hyvinvointivaltioiksi luetuissa menneiden aikojen kulttuureissa moiset vaatimukset olisivat kantaneet hedelmää.

Loiselämisestä kuulee usein puhuttavan milloin missäkin asiayhteydessä, mutta se, että joku vakavissaan vaatii itselleen ja kavereilleen vastikkeetta paikkaa, jossa "tehdä jotain tai olla tekemättä mitään", on aikamoisen härskiä.

Saariesimerkin tarkoitus on osoittaa, että vaatiminen loppuisi todennäköisesti melko lyhyeen, kun ei saa olla meuhkaamassa ja julistamassa ideologiaansa samanaikaisesti käsi toisten lompakolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Hannu Töyri

Kiitos Janne tämä oli hyvä kirjoitus. Tämä on aihe josta tulee käydä keskustelua jatkossakin. Täällä Helsingissä ja Helsingin seudulla on näitä loisia aivan liikaa. Täysin terveitä ihmisiä jotka ovat "naamioituneet" työttömiksi, syrjäytyneiksi tai on "pipi", ei voi mennä duuniin kun pitää "kelaa" ja se on uskomattoman helppoa. Kun saa osoituksen työhaastatteluun, niin silloin sattui olemaan juuri samaan aikaan pesutupavuoro jne....

Toimituksen poiminnat