Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Tie Euroopan turmioon käy Välimeren kautta, osa 2

 • Tie Euroopan turmioon käy Välimeren kautta, osa 2
 • Tie Euroopan turmioon käy Välimeren kautta, osa 2
 • Tie Euroopan turmioon käy Välimeren kautta, osa 2

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt parin päivän aikana kuva vaaleanpunaiseen mekkoon sonnustautuneesta ja Välimerellä tuhansien muiden yksilöiden tapaan kuluvan vuoden aikana hukkuneesta tytöstä. En liitä kuvaa tähän, koska minusta se olisi hyvän maun vastaista. Ilta-Sanomien ISTV:n kanavajohtaja Hanna Kouri on vahvasti sitä mieltä, että "me" tapoimme hänet. Hänen mielestään kuva pikkutytöstä on lisäksi levinnyt "valitettavan vähän".

Kouri jatkaa sillä samalla, tarkoitushakuisella, linjalla kuin ihmisoikeusjärjestötkin. Länsimaalaisten syyllistämiseksi otetaan välineeksi lapsi tai muutoin kriisimaan kontekstissa heikko-osainen. Amnestyn, UNICEF:in ja Punaisen Ristin esitteissä on sääliä herättämässä (= kukkaron nyörejä höllentämässä) ja mannekiineina tavanomaisesti lapsi ja/tai nainen itku silmässä.

Miksei ikinä miessotilas Kalashnikov kourassa? Yhtä lailla hekin tarvitsevat ruokaa. Ja mitä Välimeren siirtolaisralliin tulee, ovat matkaan kävijät suurimmaksi osaksi miehiä. Kotipuoleen jäävät kärsimään epäilemättä kurjista oloista nimenomaan naiset, lapset, vanhukset ja sairaat. Syyn toki jo mainitsinkin: pari-kolmekymppinen näennäisen hyvävointinen mies ei herätä sääliä.

Vilkaistaan aluksi Kourin määritelmä siitä, keitä "me", lapsenmurhaajat, tällä kertaa olemme:

  "Mutta eihän se koske meitä? Kuinka pieniä olemme? Koskettaako meitä vain se, mikä koskettaa itseämme tai jos oikein isoja olemme myös perhettämme tai lähipiiriämme? Voisimmeko yrittää olla vähän parempia ja välittää myös niistä, jotka eivät ole verisukulaisia, joita emme tunne ja jotka kaipaavat meidän, etuoikeutettujen, huomiota ja apua? Voisimmeko välittää edes vähän?"

Läheskään jokainen Suomen kansalaisista ei jaa Kourin huolta koko maailman ongelmista (joihin "meistä" kenelläkään ei tietysti myöskään ole osaa eikä arpaa), esim. viettämällä unetonta yötä lukiessa niistä. En siis tiedä, kuinka laajaan väestöpohjaan Kouri vetoaa puhumalla "meistä", ja tuskinpa tätä osaisi kertoa hän itsekään, mikäli istahtaisi pohtimaan sanavalintojaan – edes vähän.

Kourin kaltaiset ihmiset, jotka kokevat väkevää moraalista ylemmyydentuntoa siksi, että välittävät, olisivat mielellään kuvainnollisesti ilmaistuna koko kansakunnan lompakolla jakamassa vastikkeetonta pääomaa kaikkiin kriisipesäkkeisiin, joita ei ole aivan vähän. He tietävät humaanis-moraalisen ylivertaisuutensa ansiosta rahvasta paremmin, mikä on oikein ja mikä väärin. Mikä on hyvää ja mikä huonoa toimintaa.

Kouri myös uusintaa sitä harhaluuloa, että länsimaalainen hyvinvointi olisi tulla tupsahtanut ilman mitään vaivannäköä etuoikeudeksemme ja säilyy sellaisenaan näkemättä myöskään vaivaa tilanteen ylläpitämiseksi yhteisellä tahdolla, yhteisellä huolella tulevaisuudesta sekä tätä tukevilla, oikeanlaisilla, poliittisilla päätöksillä. Lisäksi Kourin kaltaiset henkilöt uskovat vakaasti "hyvinvointia" ja "etuoikeutta" riittävän jaettavaksi määrättömästi. Aina on liian vähän. Koskaan ei ole tarpeeksi. Aina joku tekee enemmän.

Tosiasiassa koko hyvinvointikäsitteelle saadaan jonain päivänä heittää hyvästit, kun eurooppalainen sosiaaliturva on romutettu siirtämällä kolmannen maailman prekariaatti ongelmineen tänne. Ongelmat eivät ole koskaan sisäänrakennettuja maihin, kaupunkeihin tai lähiöihin (viitaten keskusteluihin "ongelmalähiöistä"), vaan johtuvat ko. alueilla asuvista ihmisistä sekä heidän toiminnastaan, so. ongelmallisuudestaan. 

Kun Suomen nykyinen hyvinvointi (jonka tasosta ollaan täysin perustellusti montaa eri mieltä) oli alkutekijöissään ja sotatilannekin päällä, pidettiin pakenijoita tai muutoin maanpuolustuksellista vastuuta vältelleitä käpykaartilaisina. Niiden, jotka jättävät kotimaansa heitteille, tuhottavaksi ja roistojen käsiin tavoitellessaan leveämpää leipää Euroopasta, tulisi tässä kuviossa hävetä – ei esim. pohjoiseurooppalaisten.

Tilanne kriisimaissa kohenee kaikista vähiten siten, että muutokseen ja kotimaan kehittämiseen kykenevä väestönosa lähtee muualle. Tämä tapahtuu Euroopan toimesta joko itsetarkoituksellisesti haalimalla tai luomalla vetovoimatekijät ja lopulta myös keinot edistää laitonta massasiirtolaisuutta. Tästä lisää kirjoituksen lopussa, koskien EU-komission tuoretta ohjelmaa.

Yhdestä asiasta olemme onneksi Kourin kanssa harvinaisen samaa mieltä:

  "103 vuotta ja 17 päivää sitten Titanic upposi ja noin 1500 ihmistä kuoli. Olemme kaikki tietoisia siitä, kiitos lehtikirjoitusten, kirjojen ja elokuvien. Mutta moniko tietää, että jotain paljon pahempaa on tälläkin hetkellä käynnissä Välimerellä, jossa lähes me kaikki olemme käyneet lomailemassa?"

Välimeren hukkumisonnettomuuksista toki uutisoidaan ihan kiitettävästi, aivan kuten mm. vaaliviikonloppuna peräti 800 ihmishenkeä vaatineesta turmasta Libyan rannikolla. Ei kuitenkaan läheskään riittävästi, puhumattakaan EU-tasolla tehtävistä päätöksistä, joihin Suomikin joutuu jäsenyytensä myötä osallistumaan. Se, mihin kansan huomion tulisi kiinnittyä Kourin harrastaman kollektiivisen syyllistämisen ja häpeänlietsonnan sijaan, ovat katastrofin todelliset syyt:

 1. täysin hillitsemätön väestöräjähdys, joka pahenee jatkuvasti;
 2. lähtömaiden surkea hallinto ja ihmisoikeustilanne;
 3. ihmissalakuljettajat, eli häikäilemättömät rikolliset, jotka ottavat toiveikkailta jopa tuhansien dollareiden maksun siitä hyvästä, että heidät toimitetaan ruusuisten toiveiden kera läpimädässä vesisoikossa päiviä kestävälle matkalla mitättömien, ruoka-, juoma- ja polttoainevarastojen kanssa; sekä
 4. ne sekä oikean- että vääränsuuntaiset keinot, joilla EU yrittää tilannetta helpottaa.

Syyllisiä eivät ole millään muotoa työväen juhlaa viettävät suomalaiset. Emme sinä eikä minä.

Euroopan Unionin komissiossa ollaan tehty – täysin odotuksen- ja pahimpien pelkojeni mukaisesti – yhä sitovampia päätöksiä Etelä-Euroopan maihin, etupäässä Italiaan, rynnistävien laittomien siirtolaisten pelastusoperaation tehostamisesta ja jakamisesta ympäri kaikkia Unionin jäsenmaita. Tämä sotii toista tavoitetta, ihmissalakuljetuksen lopettamista, vastaan antamalla salakuljettajille jälleen uuden kannustimen kiihdyttää toimintaansa.

Pari lainausta Unionin tiedotteesta:

  "The EU should do everything possible to prevent further loss of life at sea, e.g. by expanding the mandate of 'Triton' operation in the Mediterranean to include 'search and rescue operations at EU level'"
  "[T]he European Commission should establish a 'binding quota' for distributing asylum seekers among all EU countries"
  "[M]ember states should make full use of existing possibilities for issuing humanitarian visas"

Jotain hyvääkin pelkän taakanjaon lisäksi:

  "The resolution calls for closer coordination of EU and member state policies in tackling the root causes of migration and more cooperation with partner countries in the Middle East and Africa."
  "It also calls for the strongest possible criminal sanctions against human trafficking and smuggling and urges member states and EU agencies to work more closely to detect and trace these criminal networks' funding and identify their modus operandi, so as to prevent them from making money by putting migrants’ lives at risk."

Unionin laajuudella sentään ymmärretään siirtolaisrallin juurisyyt, jotka eivät kumpua alkoholia vapun kunniaksi kuluttavista suomalaisista, tai rannalle hyökyvästä häpeästä maalailevan Hesarin toimittaja Virve Kähkösen näkemyksen mukaisesti ...

  "... Euroopan maiden – myös Suomen – kyvyttömyydestä yhteistyöhön ja taakanjakoon. Pohjois-Eurooppa on ollut haluton jakamaan vastuuta etelän kanssa, ja poliitikot ovat halunneet pysyä hissukseen maahanmuutosta, sillä he pelkäävät pakolaisten antavan lisäsytykkeitä populisteille."

Tulee jopa hieman mieleen, että tässä koetetaan istuttaa populistejakin syytetyn pukille. Toisaalta en lakkaa ihmettelemästä sitä, miksi "lisäsytykkeiden antamista populisteille" niin kovasti pelätään, jos monikulttuurisuutta ylistävät juhlapuheet ovat oikeassa siinä, ettei kvali- tai kvantiteetiltaan millainen tahansa maahanmuutto aiheuta ongelmia, ts. näistä pelottelevat populistit ovat yksiselitteisesti väärässä.

Itse kirjoitus on tuttuun tapaa sisällötöntä moraalista närkästystä, ruoskintaa, häpeän lietsontaa ja syyllistämistä vailla ensimmäistäkään konkreettista esimerkkiä tilanteen kohentamiseksi. Moraalisessa ylivertaisuudessa piehtarointi, á la Kähkönen ja Hanna Kouri, mahtaa todella antaa euforian tunteen. Ehkä sekin päivä tosin nähdään, jolloin EU-komissio syyttää Pohjois-Eurooppaa koko ongelmasta.

Esa Niemi kirjoitti blogiinsa komission linjauksesta suunnilleen kaiken olennaisen, ja erityisesti huomioita median toimintaa koskien, joten en käy niitä toistelemaan tätä kaiken kiteyttävää lainausta enempää:

  "Tälläisiä päätöksiä saadaan läpi vain antamalla ihmisille puutteellista tai harhaanjohtavaa tietoa. Sitten puhutaan onttoja hokemia maailman pelastamisesta."

Todella suuren mittaluokan peruuttamattomia ja kauaskantoiset vaikutukset aiheuttavia päätöksiä on tekeillä ja osittain jo tehtykin. Kaikki muut suomalaiset EU-mepit paitsi Jussi Halla-aho äänestivät puolesta. Yksi järjen ääni 12:sta (PS:n toinen edustajanpaikka on vielä vapaa) ei täten paljon merkitse.

"Meillä", keitä me nyt sitten ikinä olemmekaan, on osanamme vain matkustajan rooli itse kyydissä. Eroaminen EU:sta alkaa käydä yhä vakavammin harkittavaksi vaihtoehdoksi, mikäli se osallistaa jäsenmaitaan yhä voimakkaammin idealistiseen maailmanpelastamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Meidän rotumme tuli Eurooppaan samoja reittejä pitkin muutamia kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Me tuhosimme alkuperäiset eurooppalaiset sukupuuttoon. Toivottavasti uudet asukkaat ovat lepeämpiä meitä kohtaan!

Niko Sillanpää

Hanna Kouri julistaa väkevästi. Hävetkää murhaajat!1!!

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Tänään Turun Sanomissa oli argeologi Tarja Sundellin selvitys mistä suomalaiset geenit tulevat.
- ensimmäiset asukkaat tulivat Suomeen idästä ja pohjoisesta jääkauden jälkeen noin 10000 vuotta sitten eli suomalais-ugrilaista väestöä idästä
- noin 4500 vuotta sitten kansaa on tullut Baltiasta ja Skandinaviasta ruotsalaisperäistä väestöä

Pohjoismailla ei ole ollut siirtomaita, joten vanhaa "syntiä" ei meillä ole sovitettavana.
Naisena ja äitinä tunnen suurinta huolta siitä, että ne heikommat ja haavoittuvammat jäävät kärsimään kun itse konflikteihin ei ole kansainvälistä rohkeutta puuttua.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Pohjoismailla itseasiassa on ollut siirtomaita, mutta se ei ole tässä oleellista.

Jos tälle asialle ei tehdä mitään ongelma pahenee kaikkialla Euroopassa, myös EU:n ulkopuolella. Ns. taakanjako ei ratkaise koko ongelmaa vaan sen lisäksi on puututtava lähtöalueiden ongelmiin. Tästä olemme varmaankin samaa mieltä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Vanha tuttumme Susanna Kaukinen kirjoittaa myöskin vahvasti, mutta täysin päin vastoin kuin Hanna Kouri.

http://anarkisti.vuodatus.net/lue/2015/05/empatiat...

"Emme voi siirtää koko Afrikkaa Eurooppaan."

Kari Savinen

Välimerta ylittävät pakolaiset eivät todennäköisesti ole suomalaisten verisukulaisia, ainakaan kaikki. Ainoa joka meitä heihin yhdistää taatusti on se, että he ovat meidän lähimmäisiämme siinä mielessä, että jokainen ihminen maapallolla on toisensa lähimmäinen.

Se ajatus, että me suomalaiset olisimme huonoissa veneissä matkaavien ja siitä syystä hukkuvien lähimmäisiemme murhaajia, tuntuu kyllä kaukaiselta ajatukselta.

Tällä logiikalla ajatellen olisimme sitten kaikkialla maailmassa tapaturmaisesti kuolevien ihmisten murhaajia. Enpä tiedä, enkä osaa edes kuvitella mistä Hanna Kouri on saanut tuollaisen ajatuksen päähänsä. Hän varmaan kertoo sen itse jossain vaiheessa, lehtijutusta asia ei kyllä selviä.

Murhaajat joutuvat useimmiten oikeuden tuomittavaksi, kuinkahan mahtaa käydä nyt ?

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

ISIS jyrää laajalti, Pohjois-Afrikka on sekasortoisessa tilassa ja Keski-Afrikassa jyllää ebola. Mikään noista ei ole sattumaa, vaan tarkoituksella aikaan saatua.

Se että EU-päättäjät haluavat "tasata" pakolaisongelman, sekään ei ole sattumaa vaan liittyy suoraan edelliseen. Ainoat joita "viilataan öögoniin" on maailmanparantajat.

Kuka maksaa "tasauksen"?

"Koko Afrikan väkiluvun odotetaan yli kaksinkertaistuvan nykyisestä 1,1 miljardista 2,4 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Ennusteen mukaan Afrikassa asuu jopa 4,2 miljardia ihmistä vuonna 2100".

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/59983-maailma-vuo...

Ja tässä hieman pakolaisten "elinkeinoista":
http://www.pekkatuunanen.fi/aineisto/maahanmuutto.pdf

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Otetaan tässä nyt esiin pikku-uutinen päivän lehdestä. -Yhdysvaltain johtaman liittouman pommikoneet tappoivat 50 siviiliä pienessä kylässä Syyriassa-. Rakenna tässä nyt maata kun pommikoneet rusentavat maan kivikaudelle.

Toimituksen poiminnat