Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Ovatko EU-tukipaketit tärkein poliittinen kysymys?

  • Vapaa suomennos: "Eduskunta on kansan keskeisin edustaja."
    Vapaa suomennos: "Eduskunta on kansan keskeisin edustaja."

Hallitusneuvottelut ja niiden myötä Suomen itsenäisen tasavallan tulevien kuvioiden suunnittelu on vasta käynnissä, mutta tulevaa nelivuotiskautta on valmiiksi ennustettu surkeaksi, ja kaiketi yhä jatkuvan taloudellisen taantuman ja edellisen hallituksen jonkinasteisen epäonnistumisen vuoksi. Ansioitunut, aina asiassa pitäytyvä ja poliittisesti neutraali toimittaja Timo Haapala MTV:stä kirjoittaa seuraavasti:

    "Nyt alkaa Suomen perusporvarillistaminen. Kyyti tulee olemaan kylmää ja poukkoilevaa."

Mihin yhtäkkiä katosi yhteinen vastuunkanto ja välttämättömien sekä vaikeiden päätösten teko? On muutenkin erikoista, että ministerisalkut ja tästä vedettävät johtopäätökset on jo katsottu kristallipallosta. Minäkin haluan tuollaisen kapineen, jonka avulla saa tehtyä paikkansapitäviä ennustuksia tulevista poliittisista linjauksista sekä niiden yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Kun perussuomalaiset eivät hyväksyneet vuonna 2011 kokoomusvetoista EU-tukipakettipolitiikkaa, oli se jollain etäisellä logiikalla takinkääntöä ja vastuunpakoilua. Nyt, kun tällä sektorilla ollaan ensi käden tietojen mukaan ja puolueemme taholta tehty jonkinasteisia myönnytyksiä, on sekin väärin.

Tämä herättää monta kysymystä.

Onko tärkeämpää se, että näitä mahdollisesti tehtäviä ja vastuullisia päätöksiä tehdään, vai se, ketkä niitä päätöksiä ovat tekemässä? Tähän lisäyksenä, tai paremminkin muistutuksena, eduskuntavaaliohjelma ei ole sama asia kuin tuleva hallitusohjelma, johon kuuluu - valitettavaa tai ei - myös kompromisseja. Jopa minäkin olen vuosien varrella oppinut muuttamaan mielipiteitäni joidenkin asiakysymysten, esimerkiksi aselainsäädännön, kohdalla.

Lisää kysymyksiä heille, jotka pyrkivät jo nyt - niiden ollessa vasta meneillään - myrkyttämään käytävät hallitusneuvottelut:

Ovatko tukipaketit paras mahdollinen elvytyskeino EU:n pahimmassa talouskurimuksessa olevien maiden pelastamiseksi, vai eivätkö ne ole? Onko kanta riippuvainen yksinomaan siitä, kuuluvatko perussuomalaiset hallitukseen ja Timo Soini mahdollisena valtiovarainministerinä päättämässä tulevista varainsiirroista? Tämä skenaario pääsi jopa jonkin viimeviikkoisen iltapäivälehden lööppiin. En muista tarkkaan.

Onko hallitukseen kuulumisen ainoa funktio pedata seuraavien eduskuntavaalien äänestystulosta? Onko yhteisistä asioista tehtävät päätökset toissijaisia poliittisen valtataistelun sijaan?

Tällainen asennoituminen kertoo Suomen nykyisestä poliittisesta toimintakulttuurista, joka keskittyy lähinnä valta-aseman saavuttamiseen ja sen ylläpitämiseen kansan edun ajamisen, eli keskeisten poliittisten kysymysten ratkaisemisen, sijaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos nyt edes päästäisiin pakkoruotsista eroon, niin voisin hyväksyä muut takinkäännöt.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Minulle on syntynyt sellainen vaikutelma, että eu-tukipakettien vastustaminen on perussuomalaisten politiikan ydinkysymyksiä, niitä on puolueen toimesta vastustettu johdonmukaisesti alusta alkaen. Saarakkalan esiintulon perusteella, se on sitä yhä myös kansanedustajien piirissä, äänestäjistä puhumattakaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sama vaikutelma on kyllä syntynyt minullekin..varsinkin,kun perussuomalaiset juuri näihin tukipaketeihin vedoten jätti viimeksi menemättä hallitukseen. Ei kuulemma persettä myyty.

Nyt kun asiasta sitten muistuttaa,niin se on väärin.. vastuuta pitää kantaa ja tehdä kompromisseja. Tässä hieman haiskahtaa jokin sellainen...

Kari Ahveninen

Sikäli kuin olen asiaa seurannut, niin Kataisen/Stubbin hallitus sementoi EU-sopimuksiin Suomen osallistumisen (ja maksoi kanssa) siihen mennessä sovittuun tukipakettipolitiikkaan. Tällä hetkellä tilanne lienee se että että sanotaan mitä vaan täällä, niin rahat ovat menneet jo.

Enemmän tällä on merkitystä sille että hyväksytäänkö mahdollisesti tulevaisuudessa olevat tukien laajennukset (voisi olla syytä, sillä Suomi tarvitsee niitä ihan tuossa tuokiossa ellei tilanne parane ja mukaudutaan EU:n tulonsiirtounioniin!) vai pitäydytäänkö siinä mitä Suomen osalta edellinen hallitus on mennyt lupaamaan.

Tässä siis mennään edelleen Kataisen piirtelemien suuntaviivojen kanssa, ja ainoa jolla pystyisi tulevat kataistrofit täysin väistämään olisi eroaminen EU:sta. Mutta edelleen on olemassa se mahdollisuus että kieltäydytään mistään vakuuksien/takausten/lainoituksen laajennuksista tai liittovaltioajatuksen pohjalta tulonsiirtounionista.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #8

Jos Yhdistynyt kuningaskunta eroaa EU:sta 2017, siinä tulpan auettua voi ehkä lähteä suurempaa huomiota herättämättä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

EU-tukipaketit on perussuomalaisille tärkeä poliittinen kysymys. Aivan kuten puoluetukien vastustaminen. Nythän nämä hommat hoituvat kun PS on hallituksessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"EU-tukipaketit on perussuomalaisille tärkeä poliittinen kysymys"

Kyllä Soini on ollut koko yhteisvelkavaluuttaa vastaa alunperin, sama lippalakki kun ei sovi kaikille kuten olemme karvaasti jo havainneet.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Näinhän se tuntuu olevan. Toivottavasti Soini nyt, jos pääsee valtionvarainministeriksi, ratkaisee euroon liittyvät ongelmat. En usko enää, että euroa voidaan korjata toimivaksi, joten yhteisvaluutan purkaminen lienee ainoa mahdollisuus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #6

"Toivottavasti Soini nyt, jos pääsee valtionvarainministeriksi, ratkaisee euroon liittyvät ongelmat."

Älä nyt ylimielinen viitti vaikka oletkin kepuleiden kannattaja.

Toimituksen poiminnat