Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Ikäihmisten Suomi ei ole valmis valtio

  • Ikäihmisten Suomi ei ole valmis valtio
  • Ikäihmisten Suomi ei ole valmis valtio
  • Ikäihmisten Suomi ei ole valmis valtio

Sekä yksin että hoitolaitoksissa asuvien vanhusten saaman hoidon ja ravinnon tason rinnastaminen mihin tahansa muuhun kulumomenttiin, kuten humanitaarisen maahanmuuton nielemiin verovaroihin, nähdään usein halpahintaisena populismina. Laajemmassa mittakaavassa voidaan kuitenkin todeta otsikkoa mukaillen, että niin kauan kuin merkittäviä puutteita hoidossa ilmenee, Suomi ei ole valmis maa.

Iltalehti uutisoi paperilehdessään 26.5., ettei monilla vanhuksilla ole varaa kunnolliseen ruokaan. Huomio artikkelissa kiinnittyi siihen, millainen on vanhusten päivittäin saama proteiiniannos, joka vaikuttaa elimistön puolustuskykyyn sairauksia vastaan. Gerontologinen ravitsemus Gery ry:n dosentti Merja Suominen:

    "Ateriakokonaisuus pitäisi miettiä kunnolla, että miten pienituloiset vanhukset saavat korkeatasoista ruokaa."

Lisää artikkelista:

    Proteiinivajeessa eivät ole ainoastaan oman avun varassa elävät vanhukset, vaan dosentin mukaan myös kotipalvelun ja omaishoitajien ruoissa on parantamisen varaa.

Niin ikään artikkelissa mainitaan, kuinka vanhukset tarvitsisivat ohjausta ja neuvoja, kuinka pienillä tuloilla kaupasta voi ostaa proteiinipitoista ruokaa. Yllä mainittuun viitaten osoitan kritiikkini ensisijaisesti puutteellisesti tuettuja hoitokoteja kohtaan. Monet niistä ovat yksityisiä.

    "Monesti voidaan ajatella, että vanhuksen oireet jotuvat jostain lääketieteellisestä syystä, mutta kyllä se voi olla ihan heikentyneestä ravinnon saannista, Suominen selittää."

Sellaisia budjettimomentteja, joihin kajoaminen on tavannut olla kuin pyhäinhäväistys, kuitenkin löytyy. Minun logiikalla humanitaarisen maahanmuuton ja kehitysavun kaltaista hyväntekeväisyyttä ei tulisi harjoittaa etenkään nykyisessä mittakaavassa tai nykyisillä toimintatavoilla, koska omakaan pesä ei ole kunnossa. Tuoreeltaan valittu hallitus on päättänyt leikata kehitysapua, mutta se, mihin saavutettavat säästöt kohdistetaan, kaipaa keskustelua.

Vanhusten hoitoa voitaisiin alkaa käsitellä omana asianaan unohtamatta sitä, että tuoreemmat, kuten minun edustamat, sukupolvet ovat kunniavelassa etenkin sotaveteraaneille ja nykyisenkaltaisen hyvinvointipalvelun pohjan luoneille kansalaisille.

On hävytöntä käsitellä vanhuksia menoeränä muiden joukossa. Koska alati huulilla pyörivää vastuunkannon käsitettä laajennetaan koskemaan edes jotain kotimaista kansanryhmää, kuten vanhuksia?

Pitääkö asiasta tehdä yhteiskunnallisen keskustelun kautta trendikästä ennen kuin siihen oikeasti kiinnitetään huomiota?

Loppupeleissä kyse on priorisoinnista – siitä, onko valtion kannalta tärkeämpi menoerä osoittaa kymmenien vuosien kokemuksella tehottomaksi osoittautunutta kehitysapua ulkovalloille vai keskittää nämäkin resurssit Suomen kansalaisille tarkoitettujen palveluiden, kuten tässä tapauksessa vanhusten hoidon, tukemiseen sekä kehittämiseen. Sitä suuremmalla syyllä, että nykytilanteesta löytyy jatkuvasti huomattavia puutteita.

Diskurssin kannalta olennaista on myös se, neutralisoiko humanitaaristen maahanmuuttajien kustannuksia vaativat tarpeet sen, millaisissa olosuhteissa vanhukset joutuvat asumaan. Käyvätkö maahanmuuttajien kokemukset validina perusteluna sille, ettei lisämäärärahoja esim. hoitajien palkkaamiseksi tai omaishoitajien tuen korottamiseksi tarvitse osoittaa?

Pitääkö nimenomaan suomalaiset – nuoret ja vanhat – ehdollistaa ajattelemaan, että kaikki, mitä he saavat, on juuri niin paljon kuin kukin ansaitsee?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eettinen kysymys: onko suomalainen vanhus arvokkaampi, ja tärkeämpi, kuin kehitysmaan lapsi?

Ilkeä eettinen kysymys: onko suomalainen pahasti dementoitunut vanhus tärkeämpi, kuin kehitysmaan nälkää näkevä lapsi?

Vielä ilkeämpi eettinen kysymys: suomalaisella 80-vuotiaalla naisella on syöpä, joka voidaan saada remissioon pari sataa tuhatta euroa maksavalla hoidolla. Montako kehitysmaan lasta voitaisiin näillä rahoilla pelastaa nälkäkuolemalta?

Niin, mitä on oikeudenmukaisuus?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Passi vissiin ratkaisee? Mutta ymmärrän kyllä tuota kansalaisuusajatteluakin. Oma mamma kuoli ysikymppisenä viereeni taksissa Jouluna 2008. Oli omatoiminen loppuun asti, eikä halunnut "mihinkään laitokseen". Kyselin kyllä vaihtoehdoista ja pari arviointiryhmääkin kävi paikalla. Oli kuulemma (skarppasi aina) hyväkuntoinen, eikä ollut vanhainkodin tarpeessa?

Jotain tässä maassa mättää ja pahasti, ja huonompaan suuntaanhan ollaan menossa.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Käynnissä oleva väestöräjähdys tulee mullistamaan maailman paljon aikaisemmin kuin ilmastonmuutos ja muut uhkat. Väestön lisääntymisvauhti on suurin kehitysmaissa. Paljosta pahasta säästyisi ihmiskunta, jos kehitysmaat saisivat hillittyä syntyväisyyttä. Tästä seuraa lisää eettisiä kysymyksiä.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Suomalainen vanhus, mies tai nainen, sairas tai ei, on "etulyöntiasemassa" siksi, että on maksanut Suomen valtiolle veroja sekä kulutushyödykkeiden että ansiotulojen myötä. Täten hän nauttii kansalaisena Suomen valtion tarjoamaa suojelua sekä sosiaalietuuksia, joiden rakentamisessa hän on itse ollut mukana. Tämä on minun näkemykseni oikeudenmukaisuudesta, eikä ollenkaan monimutkaista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lääkärille on opetettu, jotta kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Toisin sanoen pedofiilisarjamurhaajaa pitää hoitaa aivan yhtä hyvin, kuin vaikkapa Ahtisaarta. Maallikoiden epäilemättä on tätä vaikea ymmärtää.

Ihmisiä ei saa asettaa paremmuusjärjestykseen, resurssit pitää jakaa jollakin toisella perusteella.

Veijo Ylä-notko

Luulisin Pekka, että kysymyksiisi vastaa tapahtuneet asiat.
Sen kummemmitta tutkimuksitta, veikkaan, että havaitaan ihmisen huolehtivan ensin omistaan, sitten naapureistaan ja jos jotain jää, muista.
Jos tuossa kuviossa joku yrittää kusta omaan pesään, tulee melko varmasti delete.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eettisiä ongelmia ei voida ratkaista viittaamalla siihen, miten asiat ovat. Suosittelen tutustumaan valistusfilosofeihin, ennnen muuta Voltaireen.

Veijo Ylä-notko Vastaus kommenttiin #8

Sana "eettinen" otti silmään.
Kerroin vain miten niihin on käytännössä suhtauduttu.
Voit vetää siitä johtopäätökset.
Menes vetään jonkun mummon letkut irti omaisten nähden kun kerran laitospaikkarahat vois panna punaiselle ristille.
Tietänet että pitää puhua "nesteytyksen lopettamisesta"
Niin minulle sanottiin isästäni. Suruissani tajusin jälkikäteen, että veteraani tapettiin janoon.
"Eettinen" on tilannekohtainen subjektiivinen käsite.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #9

Etiikka on moraalifilosofian haara, eikä se ole mitenkään subjektiivista. Eettisen ongelman ratkaisu ei voi perustua siihen, miltä tuntuu.

Veijo Ylä-notko Vastaus kommenttiin #10

Voi, eikä se muuhun perustukkaan.
Tieteenfilosohovialla voit pyyhkäistä.
Astrologia on sporalogian haara.

Yrität ikäänkuin sanoa, että ihminen toimisi johdonmukaisesti, tilanteessa kuin tilanteessa. Mitäkäkökähän kokemuksesi sanoo?
Etiikkaa ei ole.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Miksi laitat juuri kehitysavun ja humanitaarisen maahanmuuton vastakkain vanhusten hoidon kanssa? Sekä kehitysavusta että humanitaarisesta maahanmuutosta on leikattu ja nämä muodostavat parisen prosenttia budjetista. Onko siis tuo 98%menoeristä tärkeämpiä kuin vanhukset?

Veijo Ylä-notko

Bodil, nuo kaksi ovat hyviä esimerkkejä "kaivoon kannetusta vedestä"
Mutta malta!, muitakin on: tuettu kulttuuri jne.
Kun tehdään pesänselvitystä prioriteetit asettuu yleensä.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Siksi, että kehitysapu ja humanitaarinen maahanmuutto ovat hyväntekeväisyyttä, johon tulisi käyttää rahaa vasta siinä vaiheessa, kun kaikki valtiovallan ydintehtävät, eli tässä kontekstissa maan kansalaisten tarpeet, on rahoitettu.

Toimituksen poiminnat