Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Antiperussuomalaisuus poliittisena aatteena

Toisinaan seuratessani poliittista diskurssia erityisesti tällä palstalla ja kahden iltapäivälehtemme etusivulla tuntuu siltä, että Suomessa oltaisiin siirrytty yksipuoluejärjestelmään. On tietenkin mainiota, että Perussuomalaisista kirjoitetaan monta palstametriä enemmän kuin muista, ehkä jopa muista yhteensä, jos ajatellaan, että kaikki julkisuus on hyväksi. Välillä homma käy kuitenkin jotenkin huvittavaksi.

Inho ja vastenmielisyyden tunne puoluettamme kohtaan koettelee parodiahorisontin rajoja. Missä tahansa puoluettamme tai mitään sen jäsentä kuinka näsäviisaalla, epäasiallisella ja henkilöön käyvällä tavalla hyvänsä käsitelläänkin, on tietty ryhmä haltioissaan. Olen hahmotellut heidän poliittiseksi katsomuksekseen kaikessa yksinkertaisuudessaan perussuomalaisvastaisuuden, ts. antiperussuomalaisuuden.

Tämä kirjoitus ei ole marttyyrin itkua, koska juuri kyseisten tyyppien vainoharhaisuus ja patologinen viha on omiaan tuomaan meille rutkasti uusia kannattajia. Pikemminkin tämä on metatason huomio tietyn ihmisryhmän internet-käyttäytymisestä, josta tämä sivusto – edelleen – toimikoon paraatiesimerkkinä.

Mietinpä myös sitä, että mikäli antiperussuomalaisuus ohittaisi ideologioista kaikki, niin esim. arvoliberalismin ja -konservatismin, libertarismin kuin sosialisminkin, muodostuisi toiminnastamme tavoitteiden saavuttamisen kannalta äärimmäisen helppoa. Voisimme esittää vankan kannatuksen saamiseksi pakolaiskiintiön kasvattamista 200 000 vuosittaiseen henkilöön ja ideologiset vastustajat haluaisivat todennäköisesti pitää kynsin ja hampain kiinni nykytasosta – ihan vain periaatteesta.

Avoin ja kritiikitön kannatus EU-liittovaltiokehitykselle saisi saman enemmistön kansan syvistä riveistä pikemminkin puoltamaan eroa koko unionista rahaliittoineen. Elinkautisvankien vapauttaminen ja ehdottomien vankeusrangaistusten "dekodifiointi" rikoslaista johtaisi ennennäkemättömään vankeusrangaistusten tiukentamisvaatimusten ryöppyyn.

Tiukkasanaiset vaatimukset ruotsin kielen opettamisen aloittamiseksi ensimmäisestä koululuokasta lähtien 10 viikottaisen oppitunnin voimin luultavasti johtaisi koko kaksikielisyysperiaatteesta luopumiseen tämän huikean enemmistön voimin.

Ja sitä rataa. Ihan vain periaatteesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Antiperussuomalaisuutta ei ole olemassa. Ei kannata kuvitella liikoja perussuomalaisesta puolueesta. Selväjärkisyyttä ja humaania ajattelua on olemassa. Onneksi.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Minä en ole mikään perussuomalaiset-fani, mutta kyllä minä tuon antipersuuden olen myös havainnut.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Muun muassa. Olet jäljillä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kun itse asemoi itsensä nurkkaan jakamalla maan me vs kaikki muut niin sitten on nurkassa. Niin paljon räkää, visvaa ja sylkeä on viskottu surutta ihan kaikkien muiden niskaan.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#4
"Kun itse asemoi itsensä nurkkaan jakamalla maan me vs kaikki muut niin sitten on nurkassa. Niin paljon räkää, visvaa ja sylkeä on viskottu surutta ihan kaikkien muiden niskaan"

En ole perussuomalainen (jäsen) äänestänyt kyllä olen ja joskus olen kommenteissa esittänyt mielipiteeni perussuomalaisia asiattomasti esitettyjä kommentteja vastaan. Usein ei kommenttejani ole julkaistu ja Sini Lappalainen on jopa minut bannannut vaikka en hänen blogeihin ole kajonnut, ihmettelen miksi.

Kun muistelee mennyttä aikaa niin kyllähän perussuomalaiset ovat olleet niitä jotka ovat saaneet räkää, visvaa ja sylkeä päällensä. Perussuomalaisista on kaivettu kunnanvaltuuston varajäseniä myöten kaikki mahdollinen pikkuinenkin rike tai suvakkien mielestä rasistinen lause heidän elämänsä ajalta, niillä on leimattu koko puolue.

EU politiikasta muistan kuinka Timo Soini sai ivaa ja pilkkaa kun hän EU:n talouspolitiikkaa arvostellessa esitti vertauksen # Omenalle ja melonille ei sovi sama lippalakki # Luulisin, että ainakin keskiverto suomalainen käsitti vertauksen, että tarkoitettiin eteläisten rupuvaltioiden ja pohjoisten paremmin talouttaan hoitaneita valtioita. Pilkattiin Soinia siitä, että puhujapöntöstä omnoista, meloneista ja lippalakeista puhuu.

Tuskin kukaan väittää, että Timo Soini ei ollut oikeassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos on olemassa antiperussuomalainen ideologia niin millainen se olisi?
Perussuomalaisuuden vastustustako?

Onkoi se jotain mikä olisi suomalaisuuden vastakohta, kenties kansainvälisyys tai globalismi.

Mutta mitä nämä ilmiöt sitten ovat? Ei suomalaisuutta tai kansainvälisyyttä voi määritellä poliittisiksi ilmiöiksi. Perussuomalaisuuskin on tavallaan kansainvälinen muotisuuntaus. Timo Soini on saanut mallia puolueensa linjojen hanmottamisessa eri maiden populistisista ilmiöistä.

Populismi on tavallaan kansainvälinen ilmiö siinä muodossa miten se ilmenee perussuomalaisuudessa. Toisaalta populismia on ilmentynyt kaikkina aikoina, mutta sen luonne on ollut jotenkin erilainen. Aina on ollut vasemmistolaista, oikeistolaista ja muunlaista populismia. Tässä yhteydessä kyse taitaa kuitenkin olla nimenomaan perussuomalaisesta populismissa.

Nykyinen populistinen liikehdintä eri puolilla Eurooppaa perustunee lähinnä erääseen nykypäivän ilmiöön, Eurolopan yhdentymisprosessiin ja sen vastustamiseen.

Toisaalta Euroopan yhdistäminen ei sekään ole mikään uusi juttu, sitä on yritetty vuosisatojen ja vuosituhanten ajan. Vastaavan suurusilla alueilla Kiinassa, Venäjällä, tai USA:ssa yhdistyminen sen sijaan on sujunut, tosin ei ilman kansallisia irtiottoyrityksiä.

Jos antipersulaisuutta pitäisi jotenkin luonnehtia, niin se kai olisi sitten myönteinen suhtautuminen Euroopan yhdistymisprosessiin, mihin persujen protesti etupäässä kohdentuu.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä voin omasta puolestani kertoa että nähtävästi puhumme kaikki toistemme ohi emmekä lopulta ymmärrä mitä kukin tarkoittaa.

Pakolaiskiintiö kasvattamista 200 000; En ihan varauksetta hyväksy. Suuri määrä kerralla. Nykyinen on hyvä.

Avoin ja kritiikitön EU:n kannattaminen; Hmm. vaikea sanoa. Asiassa on niin paljon eri puolia, hyötyjä ja haittoja, etten osaa maallikkotietämyksellä sanoa kumpi on parempi.

Elinkautisvankien vapauttaminen ja ehdottomien vankeusrangaistusten "dekodifiointi"; Itse kannatan kovempia rangaistuksia. Yhden testin mukaan olin siinä ankarimmissa päässä suomalaisista näiden rangaistusten suhteen.

Ruotsin kieli koulussa; Ihan sama, ei kiinnosta koko aihe.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

T.E:"Mä voin omasta puolestani kertoa että nähtävästi puhumme kaikki toistemme ohi emmekä lopulta ymmärrä mitä kukin tarkoittaa."

Minusta tuntuu ettet todellakaan taida ymmärtää mitä tässä ajetaan takaa. Uskoakseni Muhonen esittää, että PS-puoluetta vastustetaan suunnilleen siksi, että se on PS-puolue. Näin ollen, jos puolueen agendalla olisi saada maahanmuuttokiintiötä kasvatettua tuhansittain, niin sitä vastustettaisiin, koska persu. Jos halutaan ruotsin opetusta lisää puolueen esittämänä, niin sitä vastustettaisiin, koska persu jnejne.
Olethan varmasti itsekin huomannut, ettet hakemallakaan taida tältä alustalta löytää "persu"-mielisen blogia/kirjoitusta/kommenttia, mitä voisit peukuttaa.
Sitä vastoin jokainen kommentti, kirjoitus tjms. minkä Reija, Sini, tahi joku muu vastaava laittaa tänne, saa itseltäsi varman peukutuksen, riippumatta suunnilleen mitä siinä sanotaan.
Vaikka toki aihetta arvosteluun useasti on ollutkin, niin median kirjoittelu PS-puolueesta ja sen jäsenistä on useastikin ollut väheksyvää, pilkallista, diskriminoivaa yms. Uskaltaisin väittää että aika paljon erilaista kun mitä toisten ns. "hyvien" puolueiden kohdalla on ollut tapana.
Ja joo, tämä ei ole mitään "uhriutumista"(vee, mikä sana, kukahan ton on keksinyt), vaan kokolailla sivullisen huomiota nykymenosta.

Päästään siihen, että teki persu mitä hyvänsä, niin mikään ei ole hyvä toisille.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niin no tunteiden puolella minua ärsyttää Persujen mania kontrolloida ihmisten seksuaalista saati uskonnollista/ei uskonnollista käyttäytymistä. Jokunen jopa on ihmisten syömisiä vastaan, varsinkin jos kasvissyönti.
Mä olen hitto vieköön olen aikuinen ihminen en mä mitään uutta äitiä tarvitse.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei sitten ole hetkeksikään juolahtanut mieleen, että olette itse rakentaneet tämän asetelman viimeisen 10 vuoden aikana. Olette olleet jatkuvasti kaikkia muita vastaan kaiken lisäksi erittäin ikävältä kuulostavalla retoriikalla.

Nyt näköjään sitten esimerkiksi Mutanen ei oikein kunnolla tunnu enää sopivan edes vaatteisiinsa, niin kova asia hallituksessa mukana olo on. Vaikka ei edes tunnusta olevansa perussuomalainen. Kommentointi kuitenkin on muille siihen tyyliin, että olkaa köyhät hiljaa, kun isännät puhuu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mä voin omasta puolestani kertoa että nähtävästi puhumme kaikki toistemme ohi emmekä lopulta ymmärrä mitä kukin tarkoittaa."

Osaako monikaan perustella kantaansa realistisesti. Eivätköhän henkilökohtaiset mielipidet perustu etupäässä tunteisiin. Tunteista tulevia mielipiteitä pyritään sitten perustelemaan muka rationaalisin perustein. Harvalla kuitenkaan löytyy tietoa tämän "muka rationalisminsa" tuoeksi.

Itse olen nykyisin sitä mieltä että yhteistyötä tarvitaan, olkoonpa sen nimi EU. tai joku muu. Kritiikkiä tarvitaan etteivät yhteistyön muodot muodostunbyrokraattisiksi ja kankeiksi ja erilaisuus Euroopan eri osissa säilytetään.

Tietenkin kaikki Euroopan osat muuttuvat koko ajan, muutosta ei voi pysäyttää, eikä oikeastaan ohjatakaan muuten kuin rajoitetusti. EU pitäisi laatia ja harsia kokoon sillä tavoin että se voisi käsittää ja pitää sisällään kaikki eurooppalaisuuden koko ajan muuntuvat erilaiset elementit.

Impivaaralaisuus ei saiai olla edes vaihtoehto.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Perusssuomalaiset menestyvät puolueena koska muut puolueet ovat surkeita vai mitä mieltä yleensä ollaan maan nykyisestä tilasta jonka muut puolueet ovat toimillaan aiheuttaneet.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

En ole havainnut mitään persuvastaisuutta. Sitä ei Suomesta edes löydy, siitä todistaa jo PS:n asema hallituspuolueena. Tiettyä persukriittisyyttä löytyy runsaastikin ja se on itse aiheutettua ja ansaittua. Syinä on Perussuomalaisten herjaava tyyli muita poliittisia toimijoita kohtaan ja jatkuvat hyökkäykset erilaisten vähemmistöjen kimppuun.

Juha Kuittinen

"Persukriittisyyttähän" se on sekin kun laitetaan ikkunat helisemään.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128874012258...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Uskotko että PS on ainoa puolue joiden toimistojen ikkunat on hajoitettu?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olisko tässä usein tavattu esimerkki valikoivasta asenteesta?
PS:n eurokriittisyyttä on usein istutettu mm. "impivaaralaisuuden", "pölhöpopulismin", "nat[s]ionalismin" tai "suljetun Suomen" synonyymiksi.
Tämä vanhan Erkin eurokriittinen ajatus sen sijaan on sivuutettu elegantisti:
http://www.talouselama.fi/uutiset/erkki+tuomioja+s...

Olisiko Erkin persuajatus kadonnut tovereiden agendalta - ihan periaatteesta... :D

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Niin makaa kuin petaa, Muhonen. Olisiko joskus syytä kurkistaa sinne peilin puolelle myös persuleirissä? Ei kai suurin osa suomalaisista teitä inhoaisi, ellette olisi ihan itse antaneet kaikki syyt näille tunteille.

Itse en inhoaisi Perussuomalaisia, jos se ei olisi ottanut rasismia yhdeksi kantavaksi teemakseen. EU-kritiikillekin on paikkansa, mutta ei ihmisarvokritiikille.

Mika Lehtonen

Suurin osa suomalaisista inhoaa noin 20% äänestäneistä? Jo on skitsofreniset jutut.

Tuota valheellista väittämää peukuttaneet puolestaan allekirjoittavat Muhosen kirjoituksen pointin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Silloin han on kysymys siitä että perussuomalaiset inhoavat uutta puoluetta joka kutsuu itseään perussuomalaiseksi.

Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #34

Olisi mielestäni asiallista esittää lähde, jos väittää että suurin osa suomalaisista inhoaa persuja. Itse en ole elävässä elämässä törmännyt keneenkään, joka inhoaa persuja. Ainoat inhoajat olen kohdannut täällä blogeissa, ja heidän kiihko ruokkii toisiaan. Toki tämä on sivustakatsojalle hyvä, niin voi muodostaa omat mielipiteensä ja ehkä jopa siirtyä lähemmäksi persuja.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

"Ei kai suurin osa suomalaisista teitä inhoaisi, ellette olisi ihan itse antaneet kaikki syyt näille tunteille."

Onkohan inhopuhe hyväksyttävämpää kuin vihapuhe?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Muhonen on kai itse Keski-Suomesta. Sielläpäin PS ei ole pop tätänykyä. Ei sen ymmärtämiseen mitään blogeja tarvitse lukea.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Etno-nationalismi ja suomalaisuuden ahdas määrittely saavat minut vierastamaan perussuomalaisia eniten. Onko blogistille tullut mieleen, että tausta Suomen Sisussa voi myös saada monet vierastamaan osaa perussuomalaisista enemmänkin?

Lisäys: Hetkinen, "kahden iltapäivälehtemme etusivulla"? Luulisi ainakin Ulla Appelsinilta löytyvän jonkin verran ymmärrystä persuille.

Toimituksen poiminnat