Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Suora demokratia ja kolikon kääntöpuoli

  • Suora demokratia ja kolikon kääntöpuoli

Kansalaisaloite "aidosta avioliitosta", eli edellisen eduskunnan hyväksymän sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta jo reilusti ennen kuin uuden lain on määrä astua voimaan pistää mietityttämään jopa kohtalaisen vannoutunutta suoran demokratian kannattajaa. Ei niinkään käsiteltävänä olevan ikuisuuskysymyksen vaan koko kansalaisaloitelain ja -mahdollisuuden vuoksi.

Mikäli jostain löytyy aina vain 50 000 ihmistä, jotka eivät suostu hyväksymään muutosta, voidaan eduskuntaa äänestyttää kerta toisensa jälkeen uudestaan ja uudestaan kuin konsanaan irlantilaisia Lissabonin sopimuksesta. Kenen tahansa mielestä tämä on sekä hyvä että huono asia, jos ajattelee omia henkilökohtaisia intressejä ja ideaaleja.

Kansalaisaloitelakia sen syvällisemmin tuntematta tuli mieleen, että aihealueita, joihin voidaan hakea muutosta ei kai ole sen kummemmin rajattu. Täten lienee kai mahdollista esittää kansalaisaloitteen kautta, että eduskuntakäsittelyyn vaadittavien allekirjoitusten määrä lasketaan vaikkapa 25 000 kappaleeseen.

Tämä tuskin etenisi eduskunnassa mihinkään, mutta silti: entä jos. Tämä tarkoittaisi hyvinkin marginaalisten ryhmien välistä, jatkuvaa nimenkeruuta ja vääntöä. Suoraa demokratiaa, kyllä. Sitä ei käy kiistäminen. Onko järjestelmästä saatavat hyödyt minkään arvoiset, jos ei mitään pysyvää saada aikaan?

Omasta mielestäni 50 000 allekirjoitusta on liian vähän sekin. Jos kansalaisaloitelakiin itseensä on niin ikään mahdollista esittää muutoksia, pitäisin suotavana, että eduskunnan käsittelyyn alettaisiin pikapuolin vaatia 100 000 allekirjoitusta siitä huolimatta, että esim. minulle tärkeä aloite vapaasta kielivalinnasta sai niitä "vain" reilut 62 000.

Tämä olisi allekirjoitusten määrän laskun sijaan perusteltua kansanedustajien työkuormaa ajatellen. Puhumattakaan siitä, ettei eduskuntaa tultaisi äänestyttämään samasta asiasta yhä uudestaan ja uudestaan. Etenkään niistä arvokysymyksistä, joissa osapuolet ovat tiukasti omiin poteroihinsa kaivautuneita.

Toinen vaihtoehto on, että huolimatta kaikkien täysivaltaisten äänioikeutettujen mahdollisuudesta allekirjoittaa kansalaisaloite, johtaisi riittävä määrä allekirjoituksia aina sitovaan kansanäänestykseen, josta säätää eri laki kuin kansalaisaloitteesta. Siinä suora demokratia toteutuu parhaiten.

Kansalaisaloitetta voi ainoastaan kannattaa tai olla kannattamatta, jossa jälkimmäinen vaihto ei realisoidu millään muulla tavalla kuin siten, että puoltava ääni jää näkymättä. Kansanäänestyksessä sen sijaan voi konkreettisesti ilmaista myös vastustuksen, antamalla kielteisen äänen.

Koska kuitenkaan en ole minkään valtakunnan lainoppinut, en lähde aloitteenvalmistelupuuhiin, vaikka kävisikin ilmi, että se on mahdollista. Ja vaikka johtoajatus olisi kannatettava, on suuri kompastuskivi nimenomaan puutteellinen esittely.

Siksi heitänkin ajatuksen vain ilmoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Sitä voisi aina vähän nostaa, kun käy absurdiksi. Kyllä se "sweet spot" sieltä löytyy. Minusta se on tosi jees, että vääntöä tapahtuu ja eloa on. Se taas ei ole jees, että Väyrysen aloitetta lukuunottamatta kyseessä yleensä on seurauksiltaan aika yhdentekeviä alotteita jotka noita äänisaaliita vetävät. Mutta sehän ei ole systeemin vika, vaan ihmisten.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

On se kyllä hullua kun pistetään eduskunta käsittelemään samaa asiaa moneen kertaan. Olisi sillä isompiakin asioita kuin se, että saavatko homot mennä naimisiin vai ei.

Ehkä pitäisi tosiaankin nostaa tuota nimien minimimäärää vaikka 75 tuhanteen. Tai toinen vaihtoehto on, että vasta-aloitetteen saisi tehdä vasta tietyn ajan aloitteen hyväksymisestä. Kolmas ratkaisu olisi järjestää kansanäänestys tapauksessa, jossa tehdään vasta-aloite. Mutta se vaatisi muutosta Suomen poliitiseen kulttuuriin. Meillä kun ollaan vähän arkoja järjestämään kansanäänestyksiä ja silloinkin kun järjestetään, ne eivät ole sitovia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kerrankin olemme täysin samaa mieltä, asiaa!

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

No mutta, olihan se mukavaa nähdä tämäkin päivä!

Toimituksen poiminnat