Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Suomi tarvitsee lisää vastaanottokeskuksia

  • Suomi tarvitsee lisää vastaanottokeskuksia
  • Molempien kuvien lähteenä Helsingin Sanomat.
    Molempien kuvien lähteenä Helsingin Sanomat.

Suomeen saapuneiden tai päätyneiden turvapaikanhakijoiden määrä on pysytellyt kohtalaisen hyvin ennustettavissa, 3 000 ja 4 000 tulijan välillä viimeisten seitsemän vuoden aikana. Ainoa merkittävä poikkeama tapahtui vuonna 2009 (kuva 1), mutten äkkiseltään muista, mikä mitä todennäköisin maailmanpoliittinen kriisi runsaan määrän aiheutti. Nämä helpon ennustettavuuden ja varautumisen ajat alkavat ikävä kyllä olla ohi.

Tiedossa on Välimeren yli pyrkivien siirtolaisten vuosittaisen volyymin jatkuva kasvu Euroopan unionin suunnitelmat hajasijoittaa turvapaikanhakijoita ja pakolaisia eteläisistä jäsenmaistaan kautta mantereen. Suomen vastuuosuus on ilmoitettu, mutta tähän ei ole katsoakseni luottamista paljolti sen vuoksi, että Eurooppaan pyrkijöiden määrän todella odotetaan kasvavan jatkuvasti.

Lisäksi ns. spontaaneiden turvapaikanhakijoiden ja Schengen-alueella vaeltavien elintasopakolaisten määrästä ei ole koskaan mitään takeita. Lisäksi on tämän kaverin kaltaisia tapauksia, jotka ovat matkanneet ympäri Eurooppaa, eivätkä ole pystyneet asettumaan oikein mihinkään. Dublin-menettely loistaa jälleen kerran poissaolollaan. En usko, että häntä on yritetty tappaa Ruotsissa, Tanskassa tai Saksassa.

Vaan jo tälläkin hetkellä, kun turvapaikanhakijoita on tullut kesän aikana varsin runsaasti (kuva 2) muihin kuukausiin verrattuna, alkavat vastaanottokeskukset olla tupaten täynnä ja näin ollen on jouduttu turvautumaan hätäratkaisuihin, joista Kirkkonummen Evitskogissa sijaitsevan KN Keskus -nimisen hostellin valjastamisesta asuttamista varten on viime päivinä uutisoitu jos jonkinnäköistä.

En toki tiedä, millainen puskuri maahanmuuttovirastolla on laajentaa asiakkaidensa asutusmahdollisuuksia äkkitilanteessa, mutta veikkaan tämän olevan alimitoitettu, jos ajatellaan Välimeren yli tapahtuvan ihmisvyöryn ennustamattomuutta ja ennen kaikkea juurisyiden, väestönkasvun ja aseellisten konfliktien, heikkoja ratkeamisennusteita.

Jotta vältyttäisiin hätämajoituksen järjestämiseltä kouluihin, liikuntasaleihin ja varastoihin, jollaista Saksassa on valitettavasti puuhattu, tarvitaan nopeaa varautumista yhä suurempien turvapaikanhakijamäärien asuttamiseen. Jottei taas havahduttaisi tilanteeseen liian myöhään ja jouduttaisi järjestämään katkeruutta aiheuttavia paniikkiratkaisuja kantaväestön kustannuksella, on otettava kustannustehokkaimmat vaihtoehdot käyttöön.

Tyhjillään olevat varastohallit, lakkautetut varuskunnat ja kyläkoulut sekä käytöstä poistetut hotellit, sairaalat ja leirikeskukset näin esimerkiksi. Yhdyn Tom Packalénin parin päivän takaiseen kirjoitukseen niiltä osin. Hostellien ja hotellien vuokraaminen on melko kallista ei-väliaikaiseksi järjestelyksi. Pahimmillaan turvapaikanhakijat joutuvat asumaan eurooppalaisissa vastaanottokeskuksissa useita vuosia.

Kiireen kaupalla keräämään lahjoituksina vaatteita, vanhoja sänkyjä ja muita tarpeellisia huonekaluja, sekä tarvittaessa remontoimaan tiloja asumiskuntoon huolehtimalla mm. lämmityksestä. Aina oikea katto pään päällä pakolaisleirien telttamajoituksen voittaa. Tämän linkin takaa löytyy joitain käypäisiä vaihtoehtoja.

Tässäpä tällainen mukava ja edes jollain tapaa maahanmuuttomyönteinen kirjoitus Maailman humanitaarisen avun päivän kunniaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Esa Niemi

Sisäministeriö on kehottanut kuntia varautumaan laajaan turvapaikanhakijoiden tulvaan ja etsimään majoituksen 80 000 Suomeen saapuvalle turvapaikanhakijalle. Kuntalehteä lukuunottamatta media on vaiennut asiasta, jotta tätä ei arvosteltaisi.

http://esaniemi0.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195802-s...

Sairaalat ja vanhainkodit voidaan vapauttaa turvapaikanhakijoiden käyttöön koska suomalaisten hoitamiseen ei jää rahaa.

Suomi on luovuttamassa päätäntävallan turvapaikanhakijoiden suhteen EU-komissiolle taakanjaon muodossa eikä Suomi voi tämän jälkeen päättää turvapaikanhakijoiden määrästä, vaikka yhteiskuntarauha järkkyisi tai hyvinvointivaltion rahoitus sakkaa.

""Kunnilta varautumissuunnitelmat isoon pakolaismäärään

....

Kunnat ovat puolestaan saaneet toukokuun alussa sisäministeriön ja ELY-keskusten pyynnön tehdä suunnitelmat miten ne varautuvat pakolaisten laajamittaiseen maahantuloon.

Ministeriön maahanmuutto-osasto on pyytänyt ELY-keskuksia aloittamaan valmistelun alueellisten yhteistyöryhmien asettamiseksi maahanmuuttoon varautumiseksi.

...

Kuntia pyydetään nyt tekemään touko-kesäkuun aikana, viimeistään elokuussa aiesopimukset siltä varalta, että Suomessa alkaa laajamittainen maahanmuutto. Maahantulon ja pakolaisten sijoittamisen järjestelyn organisoinnissa on tarvittaessa mukana koko viranomaiskenttä: kuntien ohella sisäministeriö, ELY-keskukset, poliisi, puolustusvoimat sekä järjestöjä, muun muassa SPR.

Koulut ja hallit
majoituskäyttöön

Kunnissa varautuminen merkitsee konkreettisten majoitustilojen etsimistä. Tehtävänä on laatia esitys sekä aikataulu aiesopimusten mukaisesti mahdollisista perustettavista järjestely- tai vastaanottokeskuksista. Niiden tilojen osalta, joista ei tehdä aiesopimuksia, laaditaan erillinen käyttöönottojärjestys.

Kunnissa pakolaisten järjestely- ja vastaanottokeskuksina voivat toimia esimerkiksi urheiluhallit ja osa kouluista.

Kunnille esitetään varautumissuunnitelmassa, että ne solmivat pakolaisten vastaanotosta aiesopimuksen ELY-keskuksen kanssa. Uudellamaalla ELY-keskuksen tavoitteena on 11 400 majoituspaikkaa.

Sisäministeriön ohjeen mukaan laajamittaisen maahantulon varautumisessa majoituspaikkatavoite kaikkien ELY-keskusten alueella on yhteensä 80 000."

http://kuntalehti.fi/kuntauutiset/sote/kunnilta-va...

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Tuleeko nyt ydinsota kun kunnat varautuneet rakentamalka väestönsuojia?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Väestönsuojiinhan sitä saisi äkkiä majoitettua lisää väkeä!

Käyttäjän DavenAki kuva
Daven Aki

Sosiaalinen media ja lähes kaikki foorumit joissa käsitellään yhteiskunnallisia asioita, ja tällä hetkellä luonnollisesti kaikkien aikojen suurinta pakolaistulvaa itä-afrikasta sekä lähi-idästä, ovat aivan sekaisin ja täysin käsittämättömässä juupas-eipäs mustavalkoisessa sanasodassa. Mistään keskustelusta ei tule yhtään mitään, kun kaikki päättyy muutaman vastauksen jälkeen toinen toistaan suorempiin henkilökohtaisiin solvauksiin, ja ikäviin tilastoihin eri puolilta maailmaa.

Euroopan historian yksi kaikkien aikojen suurimmista ponnisteluista, ja ongelma kymmenien miljoonien ihmisten tulevaisuudesta on aivan nurkan takana ja jo toinen jalka oven välissä, mutta silti kaikki keskittyvät vain etsimään toisistaan joko rasistia, tai suvakkia, vaikka pitäisi etsiä kaikkein inhimillisintä ja toimivinta tapaa hoitaa aivan erilaisesta kulttuurista saapuvien kielitaidottomien ja kouluttamattomien ihmisten hoitaminen ja mahdollinen kotouttaminen suomeen myöhemmin.

Kuulun moniin yhteiskunnallista keskustelua käyvään ryhmään, ja foorumiin, lähinnä jonkinlaisena tarkkailijana ja erilaisten näkemysten pohdiskelijana ja pureskelijana omassa päässäni. Kymmenistä ja kymmenistä erilaisista asiaan liittyvistä keskusteluista, ja tuhansista vastauksista toinen toisilleen, ei ole paljon muuta jäänyt tähän mennessä käteen kuin että suvaitsevaiset laittavat jokaisen joka ei suvaitse kaikkea, rasistien/natsien kategoriaan, ja kriittiset taasen jokaisen joka ei halua sulkea rajoja totaalisesti, kukkahattusuvakkien kategoriaan. Keskustelut alkavat jo olla niin tylsää saman toistoa, että osittain olen menettänyt toivoni että missään vaiheessa päästäisiin edes jonkinlaisiin hyvän kuuloisiin visioihin miten suomen kohdalla vältettäisiin Malmö-tyyppinen aika usein kaikkialla euroopassa toteutunut piiloapartheid-malli, jossa pakolaiset ilman mitään oikeasti kunnollista kotouttamista ja pärjäämisen mahdollisuuksia sysätään valtakulttuurin sekaan asuinalueille joilta valtaväestö on karannut, ja jossa integroituminen vain tyssää muiden pakolaisten ja maahanmuuttajien kanssa pyörimiseksi.

Eilen sitten kuitenkin eräässä keskustelussa kuin ihmeen kautta erilaisten näkökantojen edustajat saivat aikaan lähes ennätysmäisen pitkän keskustelun ilman suurempaa loanheittoa. Eräs osallistunut keskustelija nosti pöydälle ainakin minulle aivan uudenlaisen toteutustavan joka voisi suomen kaltaisessa todella harvaanasutussa maassa jopa toimia, ja olla kenties uusi kokeilu muutenkin. En ainakaan ole ikinä itse moisesta kuullut, ja siinä toteutuvat monet positiiviset asiat jotka voisivat helpottaa niin mahdollista pakolaisten kotiinpaluuta joskus tulevaisuudessa, tai mikäli asiat lähtömaassa eivät ikinä palaudu ennalleen, niin sujuvaa integroitumista valtakulttuuriin. Kopioin tuon alkuperäisen ajatuksen alle, vaikka se onkin vain selvästi raakile, mutta syvemmin mietittynä erittäinkin mielenkiintoinen ja omaa paljon inhimillistä potentiaalia;

"Tuli mieleen sellainenkin seikka, että mistä lähtien näiden hädänalaisten sota-alueelta tulevien pakolaisten kanssa on aina ajateltava mahdollisimman hyvää kotouttamista lähes ainoana vaihtoehtona? Eikös kotouttaminen esim tänne suomeen pitäisi olla se viimeinen vaihtoehto kun alkaa olemaan aika varma keissi että paluuta omille kotikonnuille ei vaan ole, syystä tai toisesta. Eikö olisi myös mahdollista lähteä liikkeelle sellaisella strategialla, että kaikki samasta maasta tulevat pakolaiset laitettaisiin aluksi vaikka samalle isolle maatilalle ja sen yhteyteen rakennettuihin asuntoloihin, tai parhaimmassa tapauksessa vaikka valtio ostaisi jonkun näivettyneen pikkukylän kokonaisuudessaan, ja muuttaisi jättimäiseksi pakolaiskeskukseksi vaikkapa Syyrialaisille pakolaisille.

Kyseiselle väliaikaiselle "etä-Syyrialle" sitten palkattaisiin tarvittava määrä terveydenhoitoalan ja pakolaisviraston ammattilaisia auttamaan ihmisiä heidän akuuteimpiin ongelmiinsa, ja muut aloittaisivat perusopiskelun ja maanviljelyn ihan kuin eläisivät omassa maassaan. Alueella toimisi voittoa tavoittelematon kauppa, kenties muutamiakin, Syyrialaisia ravintoloita, mitä vaan pakolaiset haluaisivat pyörittää, ja tietysti heidän itsensä toimiessa työntekijöinä. Myös käsitöitä ja ihan mitä vaan paikallisten tekemiä herkkujakin olisi mahdollista käydä "pakolaiskylän" torilta ostamassa. Koulussa annettaisiin aimo annos yleisivistystä kaikille haluaville, ja ammattikouluissa perus mekaanikon, timpurin, rakennusalan, maanviljelyn, hoitoalan, ym peruskursseja... potentiaalisimmille mahdollisuus vaikka insseiksi asti.

Alueelta ei saisi poistua, mutta lääniä olisikin sen verran ympärillä että mitään ahtaan paikan keskitysleirifiilistäkään ei syntyisi. Suomen kieltä olisi mahdollisuus opiskella ihan varmuuden vuoksi jos syystä tai toisesta paluuta kotimaahan ei ikinä tulisikaan. ...eli toisinsanoen, eikös aina ajatus pitäisi olla siinä että otetaan vastaan hätää kärsivät, ruokitaan ja hoidetaan, annetaan lisätaitoja ja tietoa, ja palautetaan sitten kun se on turvallista, ja kaikin puolin paremmassa hengen ja ruumin voimissa. Tällaiset hyvin prepatut ja koulutetut paluumuuttajat varmasti toisivat paljon kaivattua lisäarvoa omiin yhteisöihinsä kun jälleenrakentamisen aika olisi.

Vankilaympäristöfiiliksen pystyy varmasti helposti välttämään suomen kaltaisessa maassa, eikä tietenkään pidä olla mitään piikkilanka-aitoja peltojen reunassa sitä tekemässä. Sinne vaan metsään mustikoita poimimaan tai kalastamaan järville jos mieli tekee. Pitää vaan tehdä selväksi että omalla vastuulla... suomessa metsä voi helposti jatkua vaikka sata kilometriä jos oikein eksyy. Busineksen pyöriminen pakolaiskylissä olisi lähinnä tavallisen elämänmenon tunnun luomista, ja samalla myös yrittäjyyteen ja työntekoon totuttautumista. Monille se myös tuo tunnetta siitä että omalla olemisella on jokin tarkoitus. Minä ainakin menisin tuollaiseen kylään kesällä käymään ja maistelemaan 'paikallisia' herkkuja. Maanviljelystä saaduilla tuotoilla saataisiin varmasti myös kustannuksia katettua jonkin verran, ja kaikkein arvokkainta olisi tietysti tietotaito joka siitä heille itselleen kertyisi. Missään nimessä ikinä tällaista ei saataisi lähellekään itsensä rahoittavaksi, eikä sen tekemä myynti myöskään söisi kenenkään toisen leipää.

Mikäli esimerkiksi Syyria ei ikinä palautuisi sellaiseen tilaan, että sinne kukaan muuttaisi takaisin, niin näiltä pakolaiskyliltä olisi tietysti kenen tahansa asukin/perheen mahdollista myöhemmässä vaiheessa halutessaan muuttaa myös muualle suomeen tulevaisuudessa. Suomen kielen jo taipuessa tarpeeksi hyvin, ja saadun koulutuksen antaessa mahdollisuuden työllistyä muuallakin kuin kylän omissa hommissa, niin miksei... rohkeasti vain sinne mistä töitä ja asunto löytyy. Kielikokeiden ym vaatimusten täyttyessä Suomen passi käteen ja onnea matkaan. Kyllä täällä aina osaaville tekijöille on tilaa, kunhan kulttuurin pelisäännöt on selvillä ja niitä haluaa noudattaa sekä kunnioittaa.

...ja siis tuossa hahmotelmassani ei tosiaan olisi kyse mistään satametriä X satametriä pläntistä, vaan lähinnä ihan oikean pikkukylän kokoisesta alueesta jonne voisi helposti muutamankin tuhat ihmistä asuttaa siksi ajaksi kun pakolaisuus kestää. Kaikkien hajasijoittaminen sinne tänne ilman mitään kunnon ideaa ei vaan oikein tunnu hyvältä, paitsi jos jo alunperinkin on tarkoitus että kukaan ei takaisin päin ole edes lähdössä."

Minkälaisia ajatuksia tällainen hahmotelma teissä herättää? Jeesustelu sillä onko tällainen sitä tai tätä, ja vertaileminen vaikkapa keskitysleireihin sun muihin ikäviä mielikuvia herättäviin asioihin ei ole nyt se mitä haluaisin kuulla, koska fakta on se että suomeen tulee kuusinumeroisia määriä ihmisiä seuraavien kymmenien vuosien aikana, ja meidän pitäisi nyt saada luotua joku oikeasti heille hyvä tapa viettää aikansa pakolaisstatuksen aikana, kun ei osaa kieltä, ei tunne kulttuuria, eikä varmaan koulutuskaan ole lähelläkään sitä mitä tässä yhteiskunnassa tarvitaan.

Toimituksen poiminnat