Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Turvapaikanhakijavyöry vaatii nopeita toimenpiteitä

  • Turvapaikanhakijavyöry vaatii nopeita toimenpiteitä
  • Turvapaikanhakijavyöry vaatii nopeita toimenpiteitä
  • Turvapaikanhakijavyöry vaatii nopeita toimenpiteitä
  • Turvapaikanhakijavyöry vaatii nopeita toimenpiteitä

Kuten on tiedotusvälineissä viime päivinä uutisoitu, ei Eurooppaan kohdistuva – ja Balkanilta lähtenyt Euroopan sisäinen – siirtolaisliikenne ole enää millään mittapuulla mitattuna hallinnassa. Käytännön seurauksia ovat entisistä vankiloista, käytöstä poistetuista varuskunnista ja ties mistä haeskeltavat tilapäismajoitukset.

On oikea suunta, ettei kajota käytössä oleviin kouluihin tai sairaaloihin, kuten Saksassa on oltu pakotettuja tekemään. Aika näyttää sen, kauanko vapaita tiloja löytyy, kun tulijoille ei ole mitään määrää. Tästä on muistuteltu jo pienen ikuisuuden verran, mutta kaikki on kaikunut kuuroille korville.

Päivä kerrallaan -asenne ei ole kovin tuloksekas, jos uhrataan edes pari ajatusta myös tulevien vuosien toimintastrategioille. Muistaen sen karun tosiasian, ettei lähtömaiden humanitaarisen tilanteen tai väestönkehityksellisen ennusteen odoteta tuovan helpotusta Eurooppaan ja myös näin myös Suomeen kohdistuvaan muuttopaineeseen. Pikemminkin päin vastoin.

Miksei tämä kiinnosta ketään? Vielä merkittävämpää on se, miksei ketään kiinnosta ratkaisuesitykset, joilla Välimeren hukkumiskuolemia saataisiin roimasti vähennettyä ja samalla siirtolaistulvaa Eurooppaan tilkittyä.

Kielteisen päätöksen saaneilla elintasosurffareilla on mahdollisuus valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joissa käsittelyajat ovat venyneet pitkän puoleisiksi. Kyllä, uskallan sanoa käsitteen "elintasosurffari" "ääneen", mikäli tarkoitetaan yksinomaan kohti parempaa elintasoa pyrkimistä vailla henkilöön kohdistuvaa uhkaa, jota käytetään syynä, mutta joka on pakolaisstatukseen oikeuttava tekijä. Olennaisinta on rajata asiakaskuntaa.

Turvapaikkahakemusten käsittelyaikoja täytyy saada nopeutettua huomattavasti. Tämä edellyttää lisää viranomaisresursseja, mutta lisäksi on välttämätöntä, että kielteisestä päätöksestä valittamisen mahdollisuus poistetaan. Mikäli on syytä epäillä kielteisen viranomaislausunnon paikkansapitävyyttä, ei vastuuta pidä vyöryttää uudestaan viranomaisille ja edelleen oikeuslaitokselle vaan hakijalle itselleen.

Hakijan vastuu tarkoittaa vilpin myöntämistä ja maasta poistumista Suomen ulkomaalaislain mukaisesti. Kuten on tullut huomattua, ei vapaaehtoinen poistuminen ole itsestäänselvyys. Uskomattominta on se, että haluttomuus poistua maasta tulkitaan toisinaan syyksi olla poistamatta henkilöä maasta. Tämä on varsin ymmärrettävää, koska turvapaikanhakijaa ei kiinnosta mikään muu kuin maahan pääsy ja maassa pysyminen.

Mitä hyötyä koko ulkomaalaislaista on, jos sitä ei noudateta, ts. panna toimeen, ja jos noudatetaankin, se tapahtuu valikoivasti? Luottamus lain kirjaimen toteutumiseen on yksi nykyisen yhteiskuntajärjestyksemme peruspilareista. Ennen kaikkea perusteettomien turvapaikanhakijoiden asianmukaisesta käsittelystä hyötyvät ne oikeasti hädänalaiset, joita varten on järjestetty vastaanottajaosapuolen osalta resursseja majoituksen, ruokinnan ja terveydenhuollon osalta. Tätä harva vaikuttaa ymmärtävän tai hyväksyvän.

Mikäli asettuu turvapaikkahakemusten lain sanelemaa käsittelyprosessia vastaan, oikeuttaa turvapaikkakeinottelun ja vastaavasti hylkää ulkomaalaislain, Dublin-tapausten kansainvälisesti sovitun käsittelyjärjestyksen ja Schengen-sopimuksen lainalaisuudet. Edelleen näiden todellisten sopimusperusteisten prosessien ohittaminen tai hylkääminen sinisilmäisen humanismin nimissä antaa legimititeetin mille tahansa syylle maahan pääsyksi.

Euroopan unionin vapaata liikkuvuutta ja Schengen-järjestelmää koskevia peruspilareita ei rakennettu tämän päivän siirtolaistulvaa saati koko järjestelmän hyväksikäyttämistä varten. Jos ei yhteisistä säännöistä pidetä kiinni, on kyseessä jälleen kerran yksi EU:n valuvirhe ja syy pyrkiä sellaisesta eroon.

Miksi valheelliseen todistukseen perustuvan turvapaikkahakemuksen tulisi saada legitimiteetti? Siksikö, että suomalaisessa vastaanottokeskuksessa saa kevytlevitettä leivän päälle, mutta Somaliassa, Afganistanissa, Irakissa tai Eritreassa vain ylähuulen?

Ovatko kansainväliset sopimukset, joihin näkee usein varsin puolivillaisesti viitattavan, jo itsessään väärin, koska ne edellyttävät jotain tulijalta itseltään?

Turvapaikanhakijoita itsessään ei tule syyttää. Ihminen on pohjimmiltaan aina ja ikuisesti utilitaristi ja opportunisti, joka pyrkii järjestämään paitsi itselleen myös lähipiirilleen mahdollisimman kelvolliset elinolosuhteet keinolla millä hyvänsä.

On puhdas illuusio kuvitella, että hyvinvointia riittäisi loputtomasti. Hypoteettinenkin tilanne vaatisi elinkeinorakenteen täydellistä reformia, jossa kaikkien muiden kansantalouden ja elinkeinoelämän realiteettien kustannuksella painotettaisiin sataprosenttisesti sosiaali- ja terveyssektoria.

Lopuksi tähdennän, että Karjalan evakoista tai Ruotsiin ja Tanskaan lähetetyistä sotalapsista paasaaminen osoittaa historiallisen perspektiivin totaalista puutetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Näitä, kuten sinä heitä nimität "elintasosurffareita", kuoli yli seitsemänkymmentä kylmäkuljetusautoon Itävallassa alkuviikosta, löydettiin torstaina. Tänään saatiin Itävallassa kiinni kuorma-auto missä oli 26 "surffaria", näistä kolme lasta kriittisessä tilassa - suomeksi henkihieverissä - nestehukan takia.

Minä kunnioittaisin muunmuassa näiden, sekä kuolleiden että hengissä selvinneiden ihmisarvoa puhumalla ihmisistä, leimaamatta, mutta sinä valitset tietenkin vapaassa maassa termit mitä käytät.

Sinusta, Janne Muhonen, uskaltaisin käyttää monenkinlaista herjaavaa nimitystä, ääneen, mutta kunnioitan sinun ihmisarvoasi sen verran että pidän suuni kiinni.

Esa Niemi

Antti, olet kyllä kiinnostunut käytettävistä termeistä, mutta miksi et halua lopettaa tälläistä politiikkaa, joka johtaa kuolemiin ja loukkaantumisiin?

Oletko ihan tosissasi?

Pakolaisleireillä on suojelua tarjolla ja EU:n vetovoimatekijät houkuttelevat ihmisiä tälläisiin. Suojellaksemme näitä ihmisiä meidän tulee hoitaa pakolaiskriisi pakolaisleirien kautta.

Jaakko Häkkinen

Luitko Antti edes koko kirjoitusta? Janne määrittelee näin:
"Kyllä, uskallan sanoa käsitteen "elintasosurffari" "ääneen", mikäli tarkoitetaan yksinomaan kohti parempaa elintasoa pyrkimistä vailla henkilöön kohdistuvaa uhkaa, jota käytetään syynä, mutta joka on pakolaisstatukseen oikeuttava tekijä."
-- Mikä tässä määritelmässä on perusteetonta?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kyse ei tässä kommentissani ole perusteettomuudesta vaan ihmisarvosta, roisin kielenkäytön kohtuuttomuudesta. Itävaltaan ei tulla kylmäkuljetusrekalla kulkematta jonkin toisen EU-maan rajojen kautta. Henkilöön kohdistuvaa uhkaa ei olohuoneen sohvalta käsin voi tietää. Ellei ole nuiva persu.
Nämä ihmiset olivat tulleet (sinetöitynä?) rekkakuljetuksena. päämääränä arvattavasti Saksa. Heitä kuskanneet salakuljettajat ovat romanialaisia/bulgarialaisia autonkuljettajia, apureita, rikollisen organisaation alinta, suorittavaa porrasta.
Normaalissa kielenkäytössä käsitetään nämä ihmiset uhreina, salakuljettajat rikollisina. Persusanastossa uhreista tulee syyllisiä, "elintasosurffareita", "iphonemiehiä", Göteborgissa "iphonelapsia" automaattisesti, poliittisen tarkoituksenmukaisuuden vuoksi.
Pyrkimyksenä on koko ajan leimata ihmisryhmiä.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #10

Antti, miksi emme lopettaisi koko touhua, josta ei ainakaan kertomasi mukaan pidä?

Mikä on niin painava peruste, että jatkamme mielummin tälläistä ihmisten tapattamista ja ahtaamista kylmäkuljetusrekkoihin kuin pakolaisuuden keskittämistä pakolaisleireille?

Miksi nämä ihmiset ovat kieltäytyneet YK:n tarjoamasta suojelusta pakolaisleirillä? Onko matkan motiivi elintasorajan yli suojeluperusteinen jos kieltäytyvät suojelusta?

Jos nälkä olisi kriteeri turvapaikalle ja Syyriasta lähtevä herra x hakee Suomesta turvapaikkaa nälän takia, mutta kieltäytyy matkalla tarjotusta ruoasta, niin onko motiivi nälkä?

Entä jos jano olisi turvapaikan kriteeri ja Syyriasta lähtevä herra x hakee Suomesta turvapaikkaa janon takia, mutta kieltäytyy matkalla tarjotusta vedestä, niin onko motiivi jano?

Antti, olet fiksu ihminen, niin kerro millä perustein voi kieltäytyä siitä minkä perustella väittää hakevansa turvapaikkaa?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

On totta että tällä hetkellä aika uusi tilanne. Suomeen on tullut vuosittain hyvin vähän turvapaikanhakijoita. 2000-luvulla määrät olleet 2000-3000 luokkaa vuosittain. 2009 muistaakseni oli piikki ja tuli lähes 6000. Tänäkin vuonna alkuvuosi meni rauhallisesti mutta määrät lähti nousuun toukokuussa ja heinäkuun jälkeen tulee aika paljon. Jos tahti jatkuu voi tulla jopa 15 000 tänä vuonna. Ollaan silti aika alhaisissa määrissä jos vertaa esimerkiksi Ruotsiin ja Saksaan.

Onneksi viranomaiset reagoivat suhteellisen ripeästi. Albanialaisten kohdalla otettiin pikakäsittely käyttöön (eivät voi tehdä valituksia päätöksistä) ja nyt kuulemma ei enää tule Albaniasta hakijoita. Vähän vastaava tilanne oli 2009 kun Bulgariasta yhtäkkiä tuli paljon hakijoita. Resursseja on myös lisätty että saadaan käsiteltyä hakemuksia. Aikaisemmin kesti n 6 kk mutta tämä aika varmaan venyy sen takia että resursseja ei ole lisätty suhteessa hakemusten määrään.

Uusia vastaanottokeskuksia tarvitaan ja jo nyt on saatu kiitettävästi lisää majoitustilaa Kirkkonummella, Helsingissä (Koskelan sairaala) ja lisäämällä olemassaolevien vastaanottokeskusten kapasiteettia. Toivottavasti saadaan ripeästi rekrytoitua osaavaa henkilöstöä sen takia että nämä ovat aika avainasemassa. Pitäisi myös lisätä säilöönottokapasiteettia sen takia että tämä puoli on avainasemassa että saadaan käännytykset sujumaan ripeästi ja ongelmitta.

Ilahduttavaa on myös kansalaisten myönteinen suhtautuminen. Paljon tarjotaan lahjoituksia, vapaaehtoistyötä ja muuta ja näitäkin tarvitaan.

Mitä tulee tuohon valitusoikeuteen niin oikeusvaltioon kuuluu että viranomaispäätöksestä pitää voida valittaa.

Ja termi elintasosurffari on asiaton tässä tilanteessa ottaen huomioon kuinka paljon kuolonuhreja tulee välimerellä ja muualla.

Esa Niemi

Bodil:
"Ja termi elintasosurffari on asiaton tässä tilanteessa ottaen huomioon kuinka paljon kuolonuhreja tulee välimerellä ja muualla."

Toinen samanlainen, jota kiinnistaa käytettävä termi, mutta ei itse tapahtumat tai politiikka, joka johtaa näihin tapahtumiin.

Auttamisesta puhuvat henkilöt näyttävät vahvasti tukevan juuri tälä kuolonuhreja ja loukkaantumisia aihettavaa politiikkaa kun voimme myös lopettaa sen palauttamalla nämä tarjotusta suojelusta kieltäytyneet turvapaikanhakijat pakolaisleireille.

Välimeri hiljenee muutamassa päivässä kun vain EU-lopettaa kuolemia aiheuttavan politiikkansa.

Bodil:
"Jos tahti jatkuu voi tulla jopa 15 000 tänä vuonna. Ollaan silti aika alhaisissa määrissä jos vertaa esimerkiksi Ruotsiin ja Saksaan."

Suomen tulee palauttaa tarjotusta suojelusta kieltäytyneet turvapaikanhakijat Ruotsiin tai pakolaisleireille.

Perusteita kieltäytyä tarjostusta suojelusta ei ole ja tämä kertoo matkan motiivin olevan jokin muu kuin turvapaikka.

Hyväntahtoisuuttamme eikä kansainvälistä hätämekanismia ei tule väärinkäyttää etenkään hyvinvointivaltion tuhoamiseen.

Bodilin mielestä tulee väärinkäyttää ja oikeiden pakolaisten kustannuksella ja lukuisista kuolemista välittämättä.

Jaakko Häkkinen

Bodil, turvapaikanhakijoihin nähden todellinen väestönlisäys kyseisiin etnisiin ryhmiin on moninkertainen. Esimerkiksi somalien kohdalla kerroin on 5, eli vuosittaiset 200 turvapaikanhakijaa tarkoittaa, että suomensomalien lukumäärä kasvaa yli tuhannella.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201148-turva...

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Korjaan asiavirheen, Konnunsuo on toiminut jo vuosia vastaanottokeskuksena

Jaakko Häkkinen

EU suunnittelee onneksi ulko- ja merirajojen valvonnan tiukentamista, eli ihmissalakuljetus ehkä pystytään jossain vaiheessa pysäyttämään.
http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/e-library/doc...

Silloin turvapaikanhakijat saadaan Esan mallin mukaan virallisilta pakolaisleireiltä, eli rikkaat ja röyhkeät eivät tule jonon ohi Eurooppaan.

Esa Niemi

Jaakko, suunnittelee vielä pahempaa. Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa ja ideologiaa koko EU:hun.

EU-komissio aikoo laittaa taakanjaon voimaan julistamalla hätätilan, vaikka sitä vastustetaan. Kun hätätila on julistettu ja taakanjako voimassa, niin Suomi ei saa enää päättää mikä määrä on Suomen kannalta mahdollista hoitaa, vaan EU-komissio määrää Suomen puolesta paljonko tänne tulee väkeä. Ruotsin lailla mikään ei ole liian suuri, vaan sitä parempi mitä enemmän tuloksista huolimatta.

EU-komissio saa sitten aloittaa humanitaaristen viisumien jaon, eli esim. syyrialaiset ja irakilaiset saavat matkustaa EU:hun hakemaan turvapaikkaa ilman palautusoikeutta.

Irakissa ja Syyriassa asuu yht. 55 miljoonaa ihmistä ja kaikki ovat oikeutettuja matkustamaan tänne. EU aikoo kuitenkin ulottaa humanitaarisen viisumin koskettamaan kaikkia konfliktimaita, joissa asuu toistasataa miljoonaa ihmistä ja kaikki ovat yhtäläisesti oikeutettuja muuttamaan tänne emmekä voi palauttaa.

Hum. viisumia yritettiin saada käyttöön jo Arabikevään aikana, jolloin se olisi koskettanut 100 miljoonaa pohjois-afrikkalaista.

EU:n komissaari Cecilia Malmström pahoitteli taannoin ettei humanitaarista viisumia saatu tuolloin voimaan ja EU menetti ainutlaatuisen tilaisuuden saada väestöä Eurooppaan. Näin siitäkin huolimatta ettei Arabikevät edellyttänyt maastapakoa.

EU:ssa mietitään lähinnä vain rajojen avaamista Afrikkaan ja Lähi-Itään seurauksista välittämättä. EU:n johdon visiot ajavat lähinnä Euroopan Lähi-Idän kaltaiseksi ongelmapesäkkeeksi eikä meidän kannata olla sellaisessa mukana. Kyse ei ole edes mistään pakolaisten auttamisesta, vaan puhtaasta maailmanpelastamisen hulluudesta. Epävakauteen ajautuva Eurooppa ja Suomi on helppo pala Putinille. Venäjä varustautuu samaan aikaan hampaisiin asti kun meillä ajetaan Eurooppaa epävakauteen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kirjoittaja lähtee siitä, että UVI olisi rehellinen eikä pelaisi "Kännö-korteilla".
Voin vakuuttaa, että UVI pelaa edelleen Kännö-korteilla.

_______________________________

Ja mitä tulee rajavalvontaan - niin ei tule onnistumaan. Välimerellä varmaankin onnistuu, mutta ei Turkin mannermaa/Kreikan saaristossa.

Henry

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Määrä romahtaa heti kun tehdään palautussopimukset esim. Irakiin ja Somaliaan. Itse asiassa nämä sopimukset voisivat tulla suoraan EU:n kautta kaikille jäsenmaille.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En käyttäisi sanaa "romahtaa", koska Syyrian sisällä on 8 miljoonaa pakolaista ja naapurimaissa 4 miljoonaa pakolaista.
Kyse on enemmänkin siitä, etteivät salakuljettajat pysty vielä hoitamaan enempää kuin 300 - 400 kumivenettä vuorokaudessa. Määrä kasvaa kuitenkin joka päivä.

Henry

Toimituksen poiminnat