Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Kun ihmisten huoliin vastataan pilkalla

  • Etsiskellessäni tätä kirjoitusta varten kuvitusta, tuli mieleeni kirjoittaa Googlen kuvahakuun "psychedelic art installation".
    Etsiskellessäni tätä kirjoitusta varten kuvitusta, tuli mieleeni kirjoittaa Googlen kuvahakuun "psychedelic art installation".

Koska en ole kaikessa tunkkaisessa kansallismielisyydessäni missään määrin laskettavaksi intellektuelliksi, edistykselliseksi ja avarakatseiseksi kansalaiskeskustelijaksi, minua jurppii suunnattomasti juuri mainitun kaltaisina korkeaotsina itseään pitävien egoistien yksi tapa reagoida huolestuneisiin ihmisiin. Porukka on alkanut kenties paniikinomaisesti reagoida pakolaiskatastrofiin lyömällä asiat läskiksi.

Ylimielisyys, joka on paradoksaalisesti kenties elimellisin osa suvaitsevaista maailmankatsomusta, on vahvasti läsnä, kun ihmisten aidosta ja luvalla sanoen varsin perustellusta huolesta tai epäoikeudenmukaisuuden kokemuksista käännetään pilkan aihe. Jopa usein parjaamani draamatyöpajat, joissa monikulttuurisia kohtaamisia prosessoidaan leikin ja laulun kautta, olisivat tässä tapauksessa parempi vaihtoehto.

Tämähän koskee tietysti vain tilanteita, jotka liittyvät maahanmuuton lieveilmiöihin. Kuten vaikkapa siihen, että tämän hetken tulijoista enemmistö on elintasosurffareita yksinomaan sillä perustein, että oikeutusta turvapaikkaan ei hakijoiden kuulemisen jälkeen löydy ja lisäksi turvaa ei ole haettu ennen Suomea muista ja epäilemättä lähtömaan yleiset elinolot päihittävistä kauttakulkumaista.

Sen sijaan arktisen öljynporauksen, avioliiton kahden täysi-ikäisen välille rajaamisen, sen, että taloja ei saa vallata miten lystää "autonomisiksi kulttuurikeskuksiksi", joissa bilettää, tai yhteiskunnan heteronormatiivisuuden ("Poikien ei anneta pukeutua mekkoihin ja sukkahousuihin!") aiheuttama närkästys ei vastaväitteitä kaipaa. Ne ovat, nähkääs, Tärkeitä, Oikeita ja Hyviä Arvoja.

Simuloin seuraavaksi esimerkin tarkoittamastani nenäkkäästä, muka-nokkelasta sekä -oivaltavasta, piikikkäästä, pilkallisesta sekä karikatyyrien kimppuun käymällä kohdettaan väheksyvästä tyylilajista, jonka uskoisin olevan helposti tunnistettavissa. Myös täältä Uudesta Suomesta, mutta par excellence esim. Voiman kaltaisista laatujulkaisuista. Noista aidon ja oikean, siis kaikkia tasapuolisesti huomioon ottavan, tasa-arvon airueista.

    "Suolensisulaiset peräkammarinpojat ne vain sitkeästi pelkäävät, että Mamut toteuttavat Eurabia-teoriaa – tulevat, näkevät ja voittavat. Vievät naisen kainalosta, paikan leipäjonossa, tekarit suusta ja ruoat jääkaapista. Hei pliis, poitsuliinit! Mitäpä jos se perimmäisin syy omaan alennustilaanne kurkistaisikin sieltä peilistä – heti karvaisen elintasomahan yläpuolelta? Ja verenkierron promillelukemista? Voisko hei olla?
    Olisi kannattanut käydä loppuun edes se keskikoulun viimeinen luokka, jottei muutaman hassun irakilaisen koneinsinöörin maahantulosta tarvitsisi massahysteriaa lietsoa. Sitä paitsi, ja toisin kuin teillä vihonviimeisillä surkimuksilla, näillä selviytyjillä on taustallaan piirun verran eri mittaluokan kokemuksia kuin teillä kuukausittaisten työmarkkinatukihakemustenne kanssa. 'Työtön, työtön, töissä, työtön.' Miltä kuulostaisi päiväkirjamerkinnät: 'Luoti, tienvarsipommi, väijytys, vesikidutus'?
    Ottakaapa sikaniskoistanne kiinni (pyytäkää naapureilta apua, jos ei omat rahkeet riitä), jotta voisitte olla hyödyksi edes itsellenne. Yhteiskunnan kannalta jokainen umpikatkera rasistireppana on hukkaan heitetty tapaus. Pahempi rasite koko kansakunnan henkiselle pääomalle kuin lobotomia puolelle väestöstä."

Hieman ns. pisteitä yhdisteltyäni oivalsin, että nämä samat ylimieliset ja edistykselliset voimat kumpuavat osittain vastaavankaltaisista lähteistä kuin 1960 ja -70-lukujen vasemmistolainen opiskelijaradikalismi, jonka edustajat marssivat yhdessä kulttuuriväen kanssa taistolaisuuden näkyvimmässä eturintamassa. Usein kirjaimellisesti. Nykypäivänä vastaava asetelma realisoituu silminnähtävimmin vihervasemmistolaisena ja monikulttuurisena hegemoniana yliopistoissa.

Ylimielisyyteen sekä pilkallisuuteen palatakseni on häkellyttävää, kuinka toisten ihmisten huolille ja murheille ei anneta mitään painoarvoa, ei aina edes valtiomiestasolla (A. Alho ja "Opetelkaa uimaan" -kehotus). Mikäli kansakunnan edistykselliset ja avarakatseiset voimat näkisivät edes puolet siitä vaivasta, jonka he näkevät oman kansansa nälvimiseen (ja suoranaiseen keskinäiseen kilvoitteluun siitä, kuka kykenee pistämään kantasuomalaisia kaikkein härskeimmin alta lipan) kaikkien maahanmuuttoa ja -muuttajia heidän mielestään koskevien virheellisten väittämien oikaisemiseen (jos tämä nyt vain on mahdollista/todistettavissa), voisi heidän aktiivisuutensa katsoa olevan valjastettu todelliseen ja lisäarvoa tuottavaan hyötykäyttöön.

Tämä tosin saattaisi vaatia yritystä. Pilkanteko ja kantasuomalaisten halveksunta sen sijaan tuntuvat lähtevän kuin selkäytimestä nokkelien sekä saivartelevien sanavalintojen kera.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kansallismielinen voi ajoittain olla kuka tahansa, ei yhtään tunkkainen eikä mitenkään intellektuellin vastakohta. Nykyansallismielisyys taas poliittisena virtauksena on ihan ulkomaisvetoinen juttu. Ihan asuvalintoja myöten matkitaan kaikki muiden maiden sverigedemokraateilta. Hommaforum on iso käännösharava johon haravoidaan agendaan sopivia tekstejä, ohjeita, puhetapoja ja vitsejä ulkomaisilta kämysivustoilta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ja perussuomalaiset eivät pilkkaa muita, eiväthän? Tähän tuskin on tarpeen linkittää sitä loputonta muiden pilkkaamista ja haukkumista jota huolestuneet toverisi ovat viimeisten vuosien aikana ympärilleen jaelleet.

Mika Lehtonen

Oikeuttaako toisen väärät teot muita tekemään samoin sinun ajatusmaailmassasi?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Jos nyt Janne ja Marko molemmat myöntäisivät, että "Kyllä, oman puolueeni kannattajat ovat syyllistyneet muiden pilkkaamiseen ja haukkumiseen", niin emmekö silloin olisi lähempänä sillanrakennusta ja parempaa keskustelua? =)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Lähempänä parempaa keskustelua oltaisiin siinä vaiheessa kun perussuomalaiset vihdoinkin lopettaisivat tuon joukkouhriutumisen jota on kestänyt jo useamman vuoden.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #5

#5
Mitä tarkoitat joukkouhriutumisella?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #5

Varmasti olisi hyvä, jos perussuomalaisten "joukkouhriutuminenkin" vähenisi, mutta eikö olisi myös hyvä, jos Muhosen siteeraamat perussuomalaisia ja muita huolestuneita alaspäin painavat kommentit myös vähenisivät? Jos ihmisellä menee huonosti ja on itsetunnon kanssa ongelmia, niin ei se varmasti auta, että kettuillaan lisää. Päinvastoin, se vain repii haavoja entisestään.

Jos vihreät meinaavat olla se viisaampi osapuoli tässä, niin kannattaa pitää ne omat turhautuneisuuden tunteet hillinnässä. Mikään ei ruoki niin paljon vastavoimaa kuin oman toisen surkeuden korostaminen ja oman erinomaisuuden korostaminen. Vihreiden kannattaisi miettiä psykologisia strategioita, kuinka keskustella vaikeista asioista ihmisten kanssa, jotka ovat huolissaan nopeasta muutoksesta.

Tässä tilanteessa olisi voinut olla sydämiä hiukan sulattelevaa todeta, että "Tuo perussuomalaisia alentava kommentointi oli halpamaista. Sen olisi loputtava. Toki teidänkin puolelta on ollut myös varsin törkeää kommentointia, myönnättekö sen?" Eli tunnustetaan oman puolen virheet ensin ja sitten ilmoitetaan, mitä vastapuoli on tehnyt väärin. Ei koskaan pelkkää vastapuolen syyttelyä, silloin nousee defenssit varmasti.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #9

Tähdennetään sen verran, että kirjoituksessa ei ollut sitaatti mistään varsinaisesta kirjoituksesta vaan tapaamiani retorisia keinoja käyttävä esimerkki vihervasemmistolaisesta ylimielisyydestä.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Kylläpä yllätti tämä Kivelän ensimmäinen kommentti. En tietääkseni maininnut kirjoituksessani kertaakaan perussuomalaisia ja itsetarkoituksellista uhriutumistakin siitä on hankala löytää. Taas kerran taisi kalikka kalahtaa ja vastaavasti viestin välittäjä on olennaisempi kuin viestin sisältö.

Eero Mattila

Jokainen täysipäinen suomalainen ymmärtää, ettei yhden persujäsen erouutinen ole pääuutisaihe, mutta jostain kumman syystä se siellä YLEn uutisissa on.
- Persuista on tullut nykypäivän versio Aleksis Kivestä ja Seitsemästä veljeksestä. Ns. älymystö teilasi aidon kuvauksen suomalaisista vaikka kansa sen sitten kuitenkin otti omakseen.
- Kauhea identiteettiongelma taitaa näillä persujen vastustajilla olla en muuten ymmrärrä heidän käytöstään. Ei kansaa voi vaihtaam eikä heidän ajatuksiaan pidä yrittää muokata uutislähetyksillä. Sellainen kuuluu DDR:n ja Pohjois-Korean kaltaisiin totalitaarisiin maihin. Ilmeisesti näissä vastustajissa on myös paljon valtion viroissa olevia, jotka pelkäävät saavutettujen etujen puolesta. Pelätään että persut saa suojatyöpaikkoihin muutosta aikaan..

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"Ei kansa voi vaihtaa"

No mitä tämä paholaisten haalaus sitten on?

Matti Kolehmainen

Tavallisten suomalaisten mollaaminen ja henkinen kiduttaminen tuntuu olevan trendi-ilmiö nykyaikana Suomimediassa. Suomalaisia tarvitaan vain maksumiehiksi kaikenmaailman unelmareppanoiden maailmansyleilyyn.

Toimituksen poiminnat