Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Realiteetit alkavat iskeä vasten kasvoja

  • Realiteetit alkavat iskeä vasten kasvoja
  • Realiteetit alkavat iskeä vasten kasvoja

Enemmän tai vähemmän (sen näyttää aika) kylmä talvi on tulossa ja asiasta kiinnostunut kansa kaipaa välitilinpäätöstä humanitaaristen, eli majoitusta kaipaavien, maahanmuuttajien asutustilanteesta. Vaivaa säästää ilahduttavasti se, että yhden tilannearvion julkisti marraskuussa sisäministeri Petteri Orpo kansliapäällikköineen – loppuarvosanana "kriittinen". Matematiikkaa taitavalle henkilölle tämä ei tietenkään ole minkään valtakunnan yllätys.

Kaikki varmaankin tietävät härdellin, jota käytiin Unkarin, Itävallan ja Saksan kautta kulkevien turvapaikanhakijoiden osalta aiemmin tänä syksynä. Kun tilanne Saksassa alkoi (tietysti täysin odottamattomasti ja jopa Angela Merkelin hämmästyttäen) kääntyä huonosta huonommaksi, alettiin majoitustiloja etsiä kouluista, liikuntasaleista ja vanhoista varastotiloista.

Vaatimuksia turvapaikanhakijoiden taholta esitettiin samassa yhteydessä:

    "The migrants said they were angry they were being asked to sleep in a huge warehouse rather than in private apartments. Hamburg officials say there are no more vacant apartments in the city. 'The city lied to us. We were shocked when we arrived here,' said Syrian refugee Awad Arbaakeat."

Vaikka kyseinen uutinen puolestaan on jo lokakuulta, haluaisin tietää, millaista majoitusratkaisua tulijat odottivat ja millä tavoin on perusteltua väittää, että Hampurin kaupunki valehteli tulijoille. Oman veikkaukseni mukaan ihmissalakuljettajat olivat se valehteleva osapuoli, joka on eräänkin tunnetun ja murheellisen tapauksen syypäänä väkeä manan majoille saattaneet.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen sekä asuttaminen Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan on jollain jännällä tavalla inherentisti, lähinnä ideologisista syistä ja vastaavasti kaikista järjellisistä syistä huolimatta kaikkia muita parempi vaihtoehto. Jo tullutta porukkaa ei tietenkään voida enää alkaa siirrellä pitkien matkojen päähän esim. Lähi-Idän vähemmän konfliktisille alueille perustettuihin pakolaisleireihin, joista osa turvapaikanhakijoista on nimenomaan Suomeen saapunut.

Suotavampaa olisi lähempänä kriisialueita sijaitsevien pakolaisleirien infrastruktuurin kehittäminen ja asutuskapasiteetin laajentaminen. Perussuomalaiset ovat toki esittäneet muiden leikkuulaudalla olevien kulumomenttien ohessa kehitysapumäärärahojen pienentämistä. Tämä ei kuitenkaan ole pakolaisleirien tukemisen kanssa ristiriidassa, koska niitä varten voidaan allokoida rahaa eri kanavien kuin kehitysavun välityksellä.

Niin ikään suotavaa olisi tunnustaa tosiseikat, joille ei sepposen selälleen avarretulla sydämelläkään voi vaikuttaa piirun vertaa. Lähinnä verraten ankean miljöönsä johdosta suorilta käsin teilatun, Jussi Halla-ahon ehdottaman, parakkikylän etu olisi suhteellisen helppo ylläpito esimerkiksi lämmityksen osalta. Muona-, sosiaali- ja terveydenhuolto sujuisivat keskitetysti.

Parakit kuulostavat karulta, mutta haluaisin muistuttaa, että jo pitkän aikaa on Suomessa ollut parakkikouluja sekä -päiväkoteja esimerkiksi silloin, kun varsinainen koulurakennus on ollut homeongelman vuoksi remontissa. Näin on ollut mm. Jyväskylän Palokassa sijaitsevassa Jokelan koulussa. Tämä ei tietääkseni heikentänyt opetuksen laatua millään tavalla.

Yllättävän tilanteen edessä on laadittava kaikista kustannustehokkain ratkaisu.

Parakkikylää kohdannutta vastustusta aikanaan seuratessani mietin, että minkä mekanismin kautta pääpiirteittäin jordanialaista pakolaisleiriä vastaavasta asutusjärjestelystä muotoutuukin keskitysleiri heti, kun sellainen pystytetään Suomeen. Pidän parakkiratkaisua vähemmän ylimääräistä järjestelyä aiheuttavana kuin tilojen haeskelua rakennuksista, jotka ovat jo vakituisessa käytössä. Tai niiden rakentamisesta tiloihin, jotka eivät majoitustarkoitukseen tällä hetkellä sovi.

Parempia ehdotuksia saisi ilman muuta ja täysin vapaasti esittää, mutta valitettavasti ne ovat olleet olemattomissa, vähissä tai eivät ainakaan ole kantautuneet silmiini saati korviini. Sen sijaan eräissä piireissä vaikuttaa vallitsevan ilmapiiri, jonka mukaan asioiden uskotaan lutviutuvan omalla painollaan, ja tässä tapauksessa turvapaikanhakijoiden majoittamisen onnistuvan joko hyvällä tuurilla, valtion loputtomalla tuella tai kauniilla ajatuksilla.

Tällaisen ajatusmaailman taustalla on se, ettei nyt vallitsevan tilanteen poikkeuksellisuutta ja ennen kaikkea nopeita päätöksiä vaativaa luonnetta tunnusteta. Ihmiset ovat kunnioitettavasti lahjoittaneet vastaanottokeskuksille asusteita, kirjallisuutta sekä käyttöesineitä ja kutoneet villavaatteita, mutta perimmäistä ja ennen pitkää kasvoille iskeytyvää ongelmaa – majoitusta – ei vielä nähdä.

Turvapaikka tai toissijaisen suojelun taikka minkä tahansa muunkaan humanitaarisen mekanismin kautta saatu lupa oleskella Suomessa ei tosiasiallisesti pyri väliaikaisuuteen. Ei tilanteeseen, jossa odoteltaisiin tulijan kotimaan turvallisuustilanteen rauhoittumista parahultaiseksi sinne paluuta varten. Tämäkin lopputulos toki nauttii kannatusta – tuleehan Suomeen valtavasti korkeasti koulutettuja henkilöitä.

Toisaalta mietin, että olisiko juuri nyt kaikista otollisin hetki vaatia rajojen avaamista suvaitsevaisen ja koko maailman kattavan kansankodin unelman hengessä, jotta edes joku väestönosa olisi enemmän kuin tyytyväinen. Erinäisten syksyn kuluessa nähtyjen mielenosoitusten ydinsanoman perusteella tämä ajatus saa kannatusta.

Sen sijaan olisi mahtavaa kuulla, että turvapaikanhakijoiden määrä suhteessa Suomen kaikkiin reaalisesti käytettävissä oleviin vastaanotto- ja majoitusresursseihin on ylittänyt sietorajan pahemman kerran. Asetan sentään vielä hieman toivoa kansalaisten suhteellisuudentajun varaan.

Ongelman kohtaaminen ja tunnustaminen on omassa maailmankatsomuksessani ensimmäinen askel kohti ongelman ratkaisua. Orpon ministeriö vaikuttaa yltiöhumanistisen alkuvaiheen jälkeen ottavan askeleita siihen suuntaan ja ratkaisut jäävät nähtäväksi. Ensi viikolla saamme tietää enemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat