Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Haaste luetunymmärtämistaidon hiomiseksi

Kuten tuolla blogipalstani oikeassa laidassa on kaiken aikaa lukenut, en hevin poista ensimmäistäkään kommenttia kirjoituksistani edes siinä tapauksessa, että siinä herjattaisiin minua henkilönä (tätäkin on joskus sattunut), eikä puututtaisi itse asiaan ollenkaan. En myöskään ole laittanut enkä tule laittamaankaan ensimmäistäkään kommentoijaa estolistalle. En aio myöskään koskaan alkaa ennakkotarkistaa kommenttejani. Kaikki ansaitsee olla näkyvillä, sillä ilmoitus siitä, että "henkilön x kommentti on poistettu, koska y" ei anna lukijalle mitään eväitä tehdä omia päätelmiä.

Ainoan poikkeuksen tähän linjaukseen tulee tekemään se, mikäli ainakin jossain vaiheessa valmisteilla ollut lakimuutos, jolla internetpalstan ylläpitäjälle sälytetään rikosoikeudellisen sanktion uhalla vastuu siitä, mitä materiaalia hänen palstallaan on, astuu voimaan. Kaikkein jyrkimmin tulkittuna vastuulliseksi voidaan katsoa blogisti, mikäli jossain kommentissa on rikoksen tunnusmerkit täyttävää sisältöä. Tällöin itse kunkin on syytä käydä varovaiseksi. Erityisesti, mikäli asianomistajalla ei ole varaa pulittaa oikeudenkäyntikuluja.

Tämän hyvin yksinkertaisen ja yksiselitteisen linjauksen taustalla on ajatus siitä, että mielestäni lukijalle kuuluu suurin vastuu siitä, kuinka hän esiin asetetun materiaalin tulkitsee, millaiset johtopäätökset sen pohjalta tekee ja kuinka arvioi sisällöntuottajan. En kovin herkästi poista mitään kommenttia myöskään siksi, että juuri vastakkainasettelu herättää keskustelua ja mielipiteet ansaitsevat olla näkyvillä myös päinvastaisessa kontekstissa.

Tämä kuulostaa varmasti tekopyhältä, mutta kaikki eivät ilmeisesti näe asiaa samalla tavalla.

Kirjoitustensa Facebook-jakojen perusteella tämän hetken suosituimpiin kuuluvan blogisti Saku Timosen moderointipolitiikka hänen Image-lehden blogissaan on hänen omien sanojensa mukaan "tiukka". Lopputulos on kuitenkin melko hassu, koska kirjoitukset kommentteineen (ja samoine kommentoijineen) antavat ymmärtää, että kaikki lukijat olisivat kautta linjan Timosen kanssa samaa mieltä. Timosen ansioksi on heti kättelyssä mainittava erityisesti se, että hän ottaa asioista selvää. Eri mieltä olevia ja Timosen kirjoitukset haastavia voisi silti kuvitella mahtuvan joukkoon.

En usko, että kirjoitukseni tavoittaa Sakua ja vaikka tavoittaisikin, tämä tuskin häntä kiinnostaa. Koska vastakkaisten mielipiteiden esittäminen on hänen blogissaan nihkeissä kantimissa siitäkin huolimatta, että asian esittäisi rakentavasti, kuten minulla on mielestäni tapana (ei kai peräti Reija Härkönen olisi huvikseenkaan tästä joskus kiitellyt), koen aiheelliseksi laatia oman avauksen siitä, mitä pidän järkevänä moderointipolitiikkana blogistin roolissa.

Tähän Timonen erään kirjoituksensa kommenttiosiossa jossain määrin kannustikin. Kirjoituksessa verrattiin maahanmuuttokriittistä liikettä dystopiaan, jossa masinoidaan vastaava kansanliike omenoita vastaan:

    "Tiedoksi kaikille teille, jotka yritätte 'nokkelasti' jatkaa omenavertausta ja kääntää sen juttuani vastaan: Kirjoittakaa ihan oma poliittinen satiiri ikiomaan blogiinne. Tämä juttu oli tässä ja jokainen saa luvan sietää sen ihan sellaisenaan."

Samanaikaisesti Timosta ei kuitenkaan häiritse se, että samaa analogiaa jatkettiin usean kommentin verran juuri häntä tukien ja heittämällä lisää vettä myllyyn, eli käytännössä keksimällä vielä raflaavampia sekä pilkallisempia tapoja mustamaalata sekä väheksyä kohdettaan. Ikäväksi Timonen koki sen, että käänteisillä vertauksilla mahdollisesti osoitettiin ne kohdat, joissa hänen analogiansa ontui.

Sanon "mahdollisesti" siksi, että oletettavasti käänteistä lähestymistapaa noudattaneita kommentteja oli, mutta ne on sittemmin poistettu, eikä niiden sisältöä voi näin ollen käsitellä. Ei kai hän huvikseenkaan olisi yllä olevaa kommenttia kirjoittanut.

Vaikka tulen samalla jakaneeksi vinkkejä itseeni nähden vastakkaisten mielipiteiden omaaville henkilöille, esitän silti passiivisen vastarinnan teorian, jossa omaa agendaa palvelee kenties kaikista parhaiten se, että agendan vastaisina profiloituneet tahot saadaan (= provosoidaan) esittämään mahdollisimman typeriä mielipiteitä. Näin ollen he itse tekevät itsensä ja asiansa naurunalaiseksi.

Maahanmuuttokriittisten tahojen kannalta suurinta vahinkoa yhteiselle asialle nimittäin tekevät vihamuki.tumblr.com-sivustolle kootut täydellistä idiotismia edustavat turvapaikanhakijoiden lynkkauskehotukset kannatuksineen. Edes kymmenen Tiina Rosenbergiä ei pystyisi saamaan samaa aikaiseksi – vertaus, jota olen joskus aiemminkin käyttänyt. Ei, vaikka hänen apureinaan olisi viisi Rosa Liksomia sekä Dan Koivulaaksoa ja vielä pari Atlas Saarikoskea turvaamassa selustaa.

Itse asiassa passiivisen vastarinnan teorian mukaisesti edellä mainittu katras hengenheimolaisineen tekisi ja tekee maahanmuuttokriittiselle liikkeelle valtaisan palveluksen aina, kun eetteriin paukahtaa jotain äärimmäisen pimpelipompeli-über-sinisilmäistä ja maailmoja syleilevää sanahelinää, jossa elimellisenä sivujuonteena haukutaan tunkkainen ja ummehtununut kantaväestö pystyyn.

Vastaavasti "Vihamukiin" koottu saasta antaa rosenbergeille, koivulaaksoille ja kumppaneille syyn ja oikeutuksen vetää hamaan tulevaisuuteen saakka yhtäläisyysmerkit persujen ja natsismin välille. Ja äärioikeiston ja hommaforumin ja Suomen sisun ja persujen ja äärirasististen muukalaisvastaisten ihmisvihaliikkeiden kesken – vieläpä haluamassaan järjestyksessä.

Miksi sitten kuitenkin linkkaan kyseisen sivuston? Siksi, että noudatan heti alussa mainitsemaani peruspilaria, jonka mukaan lukijalle, eli juuri sinulle siellä kotonasi, täytyy antaa vastuu tai edes mahdollisuus. Kehotan käymään tutustumassa noiden idioottien mölinöihin (toivottavasti en muuten löydä itseäni montun reunalta lähitulevaisuudessa, kun näin lausun), mutta mieluiten sillä ehdolla, että tutustutte heti perään myös järkeviin ja laadukkaisiin maahanmuuttokriittisiin puheenvuoroihin, ja – tämä on tärkeää – havaitsette näiden kahden välillä vallitsevan syvän kontrastin.

Rautalangasta väännettynä pyydän, ettette anna kenenkään harhauttaa teitä luulemaan, että maahanmuuttokriittisen liikkeen, joka pyrkii vaikuttamaan demokraattisin ja parlamentaarisin keinoin sekä osallistumalla päivänpolitiikkaan, sallitaan olla projisoitavissa kaikelle kansalle Facebookissa "kuolemaa neekereille ja ählyille" (olkaa kilttejä ja huomatkaa lainausmerkit – lihavoin ja oikein alleviivasinkin ne kaikkia tahallista väärinymmärtämistä rakastavia varten) huutelevan rasistiporukan kautta.

Puhumattakaan siitä, että huomattava osa heistä käyttää ilmiselviä valeprofiileja ja jutut noudattavat samaa kaavaa erityisesti oikeinkirjoitustaidon totaalisen puuttumisen osalta. Tämän syvemmälle metakeskustelun kuumimpaan ytimeen – josta en noin yleisesti erityisemmin perusta – en jaksa tässä kohtaa puuttua.

Ottaen huomioon kaikki nk. false flagit, joita turvapaikanhakijoita vastaan on kyhäilty, ja joiden sitkeästä oikaisusta annan juuri Saku Timoselle suurta krediittiä, luotan vielä jonkin verran ihmisten sisälukutaitoon ja kykyyn laatia omia johtopäätöksiä. En tiedä syytä tähän. Ehkä minäkin olen sinisilmäinen.

Tämän "prinsiipin" johdosta luotan myös siihen, että ns. suuri yleisö osaa tehdä oikeanlaiset johtopäätökset myös "Vihamukiin" koostetuista mielipiteistä niiden esittäjien ohella.

Toisinaan kun ylittyy raja, jossa sanoma kertoo enemmän sen esittäjästä ja hänen henkisestä tasapainostaan tai kyvystä käydä debattia kuin sanoman asiasisällöstä itsestään. Avainasemassa on se, että annetaanko lukijalle ensinkään mahdollisuutta tehdä haluamaansa tulkintaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Kiitos tästä kirjoituksesta. Erehdyin mennä katsomaan tuota vihamuki-sivustoa, kyllä on sairasta. Ja vielä ihan omalla nimellä kirjoitetaan tuollaista.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kiitos analyyttisestä ja kiihkoilemattomasta mielipiteestäsi. Mun mielestäni Saku ei ole kovin paljon sensuroinut kommenttejaan, ja jos onkin niin aivan syystä. Nykyään kun pyrkii nää tappofantasiat sun muut älämölötapaukset iskemään monilla kovasti liikkeelle.

Minä en ainakaan kaipaa mitään juutalaisvainojen tyyppistä disinformaatioaikaa kuten yksi Päin Pertsettä-niminen mediajulkaisu tekee nykyään.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Minun on valitettavasti pakko olla eri mieltä. Useammassakin tuoreessa kirjoituksessa kommenttiosio on mahdoton sillisalaatti, koska jäljellä on ainoastaan Timosen näkemyksiä myötäilevät vastaukset niiden vastaisiin kommentteihin, jotka on välistä poistettu. Tämän Timonen on väistänyt ilmoittamalla seuraavaa:

    "Missään ei ole sanottu, että tämä olisi jokin yleinen keskustelupalsta. Tämä on blogi, jossa on kommentointimahdollisuus. Moderointi on tiukkaa eikä siitä kannata inistä. Koeta sinäkin keksiä jotain järkevämpää tekemistä lauantai-illaksi kuin suoltaa tänne jatkuvasti kommentteja, jotka kuitenkin poistan."

Kummasti vain melko asiattomat ja välillä kunnianloukkausta lähentelevät kommentit kelpaavat, vaikka niiden anti keskusteluun (dialogin perinteisessä merkityksessä) on pyöreä nolla.

Tuohon linjaukseen Timosella on täysi 100-prosenttinen oikeus, mutta vähintään märkä rätti naamaan minun kaltaiselle henkilölle, joka haluaisi keskustella sekä vaihtaa ajatuksia.

Tiedän suurin piirtein, että millaista törkypalautetta ja uhkauksia Timonen on aikojen saatossa saanut ja siltä pohjalta ymmärrän. Luottamalla lukijoiden sisälukutaitoon töryn antaminen olla esillä kertoo kaiken olennaisen kommentoijasta ja siitä, kuinka häneen tulee suhtautua, eli tekee esittäjän naurun alaiseksi, ja palvelee kyseisen henkilön tarkoitusta vastaan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Muhosen Jannelle tästä isot kiitokset. Näin kirjoittaa mies jolla on selkärankaa ja terve arvomaailma. Nämä vihatehtailijat ja tuhopolttajat ovat meidän yhteinen ongelmamme.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Janne on aina ollut rakentava keskustelija. Aika ikävää, jos Timonen sensuroi sinutkin pois.

Olen viime aikoina ihmetellyt, kun ihmiset päivittelevät kauheaa rasistista nettikeskustelua, kun en ole siihen törmännyt. Mutta näköjään sitä löytyy, jos poistuu näiltä laadukkailta moderoiduilta alustoilta. Tuo saasta saa minun puolestani pysyä poissa silmistäni.

Toimituksen poiminnat