Radikalisoitumisen todelliset syyt ovat löytyneet

On joitain tutkimusaiheita, joiden lopputulos on määrätty jo ennen itse työn käynnistymistä. Tutkimusprosessin kannalta suurin haaste on raapia läjään edes jonkinlaiset perustelut lopputulokselle, mutta aina sitäkään vaivaa ei tarvitse nähdä. Tarkoitus nähkääs pyhittää keinot. Nuorten muslimimiesten radikalisoituminen ei suinkaan johdu esimerkiksi länsimaissa vierailleista radikaaleista saarnamiehistä tai islamista millään muullakaan tavalla vaan kantaväestöstä vieroksuvine asenteineen.

Muslimiviha ja maailmanpolitiikka ovat melko tuoreen ja laatijoidensa omien sanojen mukaan "kunnolla tehdyn" tutkimuksen perusteella "kärkisyitä" sille, että Suomesta on lähtenyt henkilöitä sotatoimiin konfliktialueille. Näiden ihmisten todelliset tekemiset ovat osin hämärän peitossa, mutta riittäisivät paperilla esitettyinä rikostutkinnan käynnistämiseen.

Tutkimuksen kattavuudesta voi olla montaa mieltä. Kuinka paljon hyvinkin tarkasti rajatuista ihmisryhmistä yleensä laaditaan tutkimuksia, joihin ei haastatella asianosaisia vaan heidän omaisiaan? Kuinka laadukkaana ja tieteellisesti verifioitavana voitaisiin pitää esim. perheväkivallan tekijöiden motiiveja kartoittavaa tutkimusta, johon on haastateltu heidän omaisiaan, muttei itse tekijöitä?

    "Materiaalia on koottu myös Twitteristä ja Facebookista."

Kasaan on kerätty ilmeisesti todella, todella luotettavaa lähdemateriaalia tutkimukseen, joka on väittämän mukaan tehty kunnolla.

Radikalisoitumisen aiheuttavat tutkimuksen mukaan "islamofobia, terroristiksi leimaaminen, syrjinnän, epäoikeudenmukaisuuden ja ulkopuolisuuden kokemukset, sekä uskonnollistaminen". Terroristiksi leimaaminen "kärkisyynä" sille, että joku ryhtyy terroristiksi, on sen asteen paradoksi, jota on työlästä selittää parhain päin, muttei uusi juttu.

Kuten heti kärkeen totesin, on puheena olevassa kysymyksessä valmiit uhri- ja syyllispositiot, jotka menevät järjestyksessään maahanmuuttaja ja kantaväestön edustaja. Oikeamielisen tutkimuksen lopputuloksineen tulee rakentua näiden opinkappaleiden varaan, vaikkei sillä olisikaan todellisuuden kanssa mitään tekemistä.

On aina yhtä mielenkiintoista todeta, että radikalisoituneita muslimeja paitsi ymmärtävät myös uhriuttavat lähinnä tiedostavat, suvaitsevaiset ja ennakkoluulottomat kantaväestöläiset tutkijat. Huomattavasti tervetulleempi kannanotto sen sijaan tuli muslimiyhteisön suunnalta, Suomi Syyria Yhdistys ry:n Rami Adhamilta, joka pyrkii vaikuttamaan tulijoiden kotoutumishalukkuuteen yhteisön sisältä käsin. Se on kaikista paras väylä.

Adham sai huomiota, mutta havaintojeni mukaan myös paheksuntaa siksi, että hänellä on – huolimatta siitä, että on itsekin ns. muslimiyhteisön jäsen – otsaa lähteä ojentamaan porukkaa "maan tavoille" kantamalla vastuuta itsestään ja teoistaan. Vastuun ja velvollisuuksien edellyttäminen rikkoo maahanmuuttajien uhripositiota rankalla kädellä.

Hamaan tappiin saakka syytetään vastaanottavan yhteiskunnan puutteita ja syyllistetään kantaväestöä nurjista asenteista. Mielikuvitusta voisi venyttää loputtomiin saakka ja homman lyödä muutenkin läskiksi, kuten valitettavan monet keskustelijat säännönmukaisesti tekevätkin, mutten silti keksi kovin paljon lisättävää siihen, mitä olemme reaalisesti kyenneet humanitaarisille maahanmuuttajille tarjoamaan.

Vain taivas sen sijaan on rajana, kun on pakottava tarve leimata kantaväestöä surkeiksi rasisteiksi, hysterisoida ja syyllistää koko maailman pahuudesta. Tottahan mm. se, että Suomessa on neljä vuodenaikaa ja tällä hetkellä kylmää sekä pimeää, on täällä asuvien surkimusten vika.

jannemuhonen
Perussuomalaiset Jyväskylä

Tärkeimmät arvoni, joihin kirjoituksissanikin pohjaan, ovat oikeudenmukaisuus ja kansallismielisyys. Niistä minulla on omat vakiintuneet käsitykseni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu