Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Missä on hippejä ja hamppua, siellä tarvitaan kumipamppua

 • Missä on hippejä ja hamppua, siellä tarvitaan kumipamppua
 • Missä on hippejä ja hamppua, siellä tarvitaan kumipamppua
 • Missä on hippejä ja hamppua, siellä tarvitaan kumipamppua

Ympäristöaktivitsien... anteeksi, -vistien edesottamuksia seuratessa on hankala laventaa mielikuvitusta keksiäkseen absurdimpaa tapaa tavoitella esivallan kaltoinkohteleman marttyyrin, myyttisen sankarin, asemaa. Aamulehden perjantaisen artikkelin mukaan Pyhäjoella Hanhikivienniemelle majoittuneet aktivistit saivat tuta pippurisumutteesta siitä syystä, että yrittivät estää liikenteen ydinvoimalan rakennustyömaalle.

Artikkeli ei kata tapahtumien kulkua kauttaaltaan, joten ottaen huomioon sen, kuinka tapauskohtaisesti poliisi pyrkii arvioimaan kunkin tilanteen, ei ole täysin selvää, että mikä johti sumutteen käyttöön. Saatavilla on lähinnä kahden osapuolen keskenään ristiriitaista tietoa tapahtumien kulusta.

  "Protestileiriläiset syyttävät poliisia liiallisesta voimankäytöstä. Poliisi myöntää sumutteen käytön, mutta sanoo käyttäneensä sumutetta, koska koki tilanteen uhkaavaksi."

Mitä poliisin sitten olisi pitänyt tehdä? Antaa hippien jatkaa leiriytymistä keskellä laillista kulkuväylää ja antaa heidän estää rakennustyömaan jatkuminen, eli käytännössä aiheuttaa rakennustöiden seisominen? Parhaimmassa tapauksessa rakennusyhtiön tai -yhtiöiden työntekijät olisivat seisoneet tumput suorina sen aikaa, kun hipit olisivat katsoneet tarpeelliseksi jatkaa leiriytymistä, koska rakennustarvikkeet eivät olisi kulkeneet.

  "Protestileirillä voimalatyömaan läheisyydessä kalliolla istuvan [Aktivisti Anni] Mustajärven silmät ovat kiinni, poskia pitkin valuu kyyneleitä ja limaa.
  Mustajärvi kertoo, että hänen tapahtumaa seuraamaan tullut äitinsä vietiin putkaan, koska yritti puuttua poliisin toimintaan."

Nyyh nyyh ja valoja tauluun. Jos Mustajärvi äiteineen ei olisi koskaan mennyt rakennustyömaalle hillumaan muusta revohkasta puhumattakaan, eivät silmät olisi muurautuneet umpeen, äiti olisi välttynyt putkareissulta ja poliisin resurssit olisivat jääneet käytettäviksi joihinkin tärkeämmän mittaluokan työtehtäviin.

Miksi näin perinpohjaisen yksinkertaisesta asiasta pitää oikein tekemällä tehdä mahdollisimman vaikea?

  "Villeksi esittäytyvä aktivisti kertoo, että heidän aikomuksensa oli lukittautua rauhanomaista vastarintaa käyttäen.
  – Jouduimme keskeyttämään lukittautumisen poliisin väkivallan pysäyttämänä, hän kertoo."

Rauhanomaisuutta korostetaan hippien puolustelupuheenvuoroissa tavan takaa. Ongelma - jos tästä joku haluaa jonkinlaisen ongelman tehdä - on se, että hipit ja minä tarkoitamme rauhanomaisuudella kovin erilaisia asioita. Esimerkiksi itsensä junarataan kahlitseminen on suorastaan gandhilaista väkivallatonta, eli passiivista vastarintaa erona siihen, että junan ampuminen KKS:llä olisi aktiivista sellaista, muttei välttämättä rauhanomaista, koska tarkoituksena on keskeyttää junan kulku, joka saattaa aiheuttaa onnettomuuden toisen junan saapuessa.

Toimiiko sama ihmeen ja kumman logiikka myös siten, että hippi ihan rauhanomaisesti lukitaan omaan kämppäänsä? Kukaan ei riko hipin fyysistä koskemattomuutta, kuten tarjoile luuvitosta, mutta kulkua kuitenkin rajoitetaan rauhanomaisella salpalukolla, ellei hippi vaihtoehtoisesti koettele henkeään ja terveyttään loikkaamalla parvekkeelta katutasoa kohti.

  "Hänen [= sankarimme "Villen"] mielestään on hassua, että virkavalta säikähtää rauhanomaista mielenilmausta."

Olisi kai sekin oikein perinjuurin hassua, ellei jopa suorastaan hulvatonta, jos Ville säikähtäisi sitä, ettei pääsisikään poistumaan asunnostaan rauhanomaisen salpalukon vuoksi. Hippien logiikka on juridisesta näkökulmasta katsoen se, ettei siinä ole mitään logiikan siementäkään.

Hommahan menee joka tapauksessa kutakuinkin näin, mikäli hipit ovat asialla:

 1. Hippi tovereineen valtaa talon, leiriytyy ydinvoimalatyömaalle, kahlitsee itsensä metsätyökoneeseen tai toteuttaa jonkun muun provokaation, jota mainostaa rauhanomaisena, mutta joka tuottaa laskennallista haittaa.
 2. Poliisi hälytetään paikalle, koska hippi tovereineen aiheuttaa harmia rehellisen ja ennen kaikkea laillisen työn suorittamiselle, loukkaa yksityistä omistusoikeutta tai tekee jotain muuta lainvastaista.
 3. Hippi ei muka ymmärrä, että mikä on pielessä ja alkaa panna hanttiin, kuten soittaa suutaan ärhäkkäästi ja heitellä kaikkea käteen sopivaa irtaimistoa kohti viranomaisia. 
 4. Poliisi kokee uhkaavaksi tilanteen, jossa kaljapulloja ja/tai kiviä sataa niskaan, ja käyttää pippurisumutetta, etälamautinta tai kumiluoteja.
 5. Hippiin sattuu ja seuraavaksi uikutetaan räkä poskella jossain tiedotusvälineessä, kuinka poliisi on natsisika ja ylitti hulppeasti toimivaltansa.
 6. Muut hipit ovat järkyttyneitä natsipoliisin ylimitoitetusta voimankäytöstä ja tilanteen eskaloitumisesta.

Jos poliisi todella on mielivaltainen ja suorastaan edesvastuuton, herää kysymys, että miten kerrassaan voi olla mahdollista, että tunnen itseni lisäksi kosolti ihmisiä, joita ei olla talutettu niskaperseotteella hylätystä talosta maijaan tai jotka eivät ole saaneet maistaa pippurisumutetta, etälamautinta tai kumiluotia?

Jos provosoi tieten tahtoen, pitäisi olla sen verran älliä ja ymmärrystä, että kärsii itse suorastaan kerjäämänsä seuraukset. Hipeille tällaista ymmärrystä ei olla suotu.

  "Belgiasta tullut rauhanaktivisti Monique D´aooghe kertoo hämmästyneensä suomalaispoliisin kovia otteita.
  – Tämä oli väkivaltaisin kohtaamiseni poliisin kanssa ja minut on sentään pidätetty viidessä eri maassa, hän kertoo."

Lienee hippimaailmassa tai jossain muussa arkitodellisuudesta vieraantuneessa rinnakkaisulottuvuudessa mittavan luokan meriitti joutua pidätetyksi kokonaista viidessä eri maassa. Olikohan Suomi viides vai kiikkuuko D'aooghen mestaruusvyöllä nyt kokonaista kuusi suurta saavutusta?

Minusta on tuntunut jo pidemmän aikaa siltä, että tietynlaisessa aktivismissa, jonka tiimoilta järjestetyissä enemmän tai vähemmän rauhanomaisissa mielenilmauksissa riittää osanottajia ulkomaita myöten, ei ole kyse niinkään vaikuttamisesta vaan itsetarkoituksellisesta hässäkän aiheuttamisesta ikään kuin harrastuspohjalta ja itse hässäkän aiheuttamisen vuoksi.

Taustalla on aina toki jokin syy, mutta toiminnan varsinainen tarkoitus on herättää viranomaisten huomio ja saavuttaa jonkinlainen konflikti, jolla revitellä julkisuudessa. Lopputulos on aina sama: Poliisin voimankäyttö oli liiallista, ylimitoitettua ja hirveää.

Tyhmimmänkin hipin luulisi ymmärtävän, että suuren yleisön edessä tällainen marttyyrin viitan hakeminen ja riidan haastaminen näyttäytyy yksinomaan säälittävänä typeryytenä, jota on hankala arvostaa millään tapaa, ellei joku sitten satu arvostamaan itsesuojeluvaiston puuttumista.

Hipeille tällaista ymmärrystä ei olla suotu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tjaa, must hipeillä ja anarkisteillä on parempi suhde seksuaalisuuteen kuin monilla muilla.
Siis kommentti otsikkoosi.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Kiitos tästä jopa villeimmätkin ennakko-odotukseni kattaneesta ja epäilemättä kirjoitustani kokonaisvaltaisesti käsitelleestä läpivalaisusta.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Mieltään saa osoittaa, mutta kohtuuttoman haitan aiheuttaminen menee yli. Vaikka tien sivussa sitten.

Suomessa poliisi on aivan liian pehmeä, kun sallii yhtään kuvatunlaista toimintaa. Samantien pois edestä ja tarvittaessa pampulla vauhtia.

Rivipoliisia ja kansalaisia ei kurinpalautus haittaisi, mutta kun media ja jotkut korkeammat tahot tuntuvat suojelevan näitä anarkisteja ja muita.

Mitään sisältöähän näissä ei ole, harva edes tietää mistä on kyse, kunhan riehutaan. Ne, joilla on asiaa, osaavat ilmaista sen sivistyneesti.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Muhonen, sinulla on vakava vihanhallintaongelma ja sairaita väkivaltafantasioita toisella tavalla ajattelevia ihmisiä kohtaan.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Millaisen ajattelutavan vastaisia ihmisiä kohtaan luulet minulla olevan sairaita väkivaltafantasioita?

Niko Sillanpää

Ei Mäkinen osaa tuollaiseen vastata. Hän vain aisti mikroaggressioita ja triggeröityi.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #8

Ei tietenkään, Mäkinenhän on (piilo)feministi ja saa hipnaadin siitä että samanlaisia tampioita, jotka tieten tahtoen ajautuvat hölmöilemään vasten parempaa tietoaan (tai kenties tiedottomuuttaan?) kohdellaan kaltoin (voiko laillisen toimen vastustamisesta vastuuseen joutuminen olla kaltoinkohtelua??) joten reaktio on sen mukainen. Eli hölmö.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Itse ihmettelin miksi blogin aiheina on mainittu anarkistit vaikkei mikään Aamulehden artikkelissa anna ymmärtää ympäristöaktivistien lukeutuvan heihin. Sitten tajusin sinun vetänään yhtäläisyysmerkit ydinvoimaa vastustavien ja tuon parin vuoden takaisen mielenosoituksen osanottajien välille. Mennyt siis kaivertaa tässäkin asiassa. Tietysti Fennovoiman vastaisessa mielenosoituksessa on voinut olla anarkistejakin, mutta ydinvoiman vastustaminen ei ole mikään anarkistien yksinoikeus.

Toteamus; on olemassa muitakin porukoita jotka kerväävät tapahtumiin vahvistukseksi toispaikkakuntalaisia ja ulkomaalaisia aatetovereita.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Espanjan sisällissota 1936-39 on hyvä esimerkki Karo Kankuksen toteamuksesta aatetoverien kerääntymisestä yhteisen asian äärelle.

Kansainvälisyydestään tunnettujen vasemmistolaisten tasavaltalaisten terrorin uhrina murhattiin 6000 piispaa, pappia, munkkia ja nunnaa. Varsinaisten sotatoimien ulkopuolella murhattiin lisäksi 32000 muuta siviilihenkilöä.

Jyrki Paldán

Anarkistien vai kommunistien toimesta? Haluan lukea lisää noista teurastuksista, voitko viitata mistä siitä kannattaisi lukea?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Toivonen yrittää epätoivoisesti kirjoittaa täyttä puppua Espanjan sisällissodasta.
Hän kirjoittaa muunneltua totuutta isolla kynällä.
Kesken jalkapallo ottelun en viitsi asiasta enemmän kirjoittaa. Annan vain vinkin/linkin, joka antaa tietoa siitä mitä epätoivoisesti kirjoittaja "unohti" kertoa.
fi.m.Wikipedia.org/wiki/Espanjan_sis%c3A4
Yksinkertaisesti, hakusana jolla saa tietoa on Espanjan sisällissota

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Aika tympeä kuria ja järjestystä yksioikoisesti ihailevan kansalaispoliisin kirjoitus. Itse nimitän näitä ihmisiä kontrollifriikeiksi, joilla on aina mielestään paras näkemys kaikesta inhimillisestä toiminnasta. No nyt näillä pakkopaita- teknokraateilla on mukavat ajat, kun hallitusta myöten Suomesta ollaan tekemässä teknologian ja ison rahan ehdoilla toimivaa, aukottomasti raksuttavaa yhteiskunta-konetta, jossa pienelle inhimilliselle elämälle ei ole sijaa, eikä näiden kontrollifriikkien enää tarvitse häiriintyä 'glitcheistä'.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Orwell ei ehkä ole sitä rentouttavinta iltalukemista.

Kari Ahveninen

Ei nää Bor(g)manit ja Mäkiset edes ymmärrä tuota vihjausta Orwelliin. Hehän ovat sillä puolella jossa he kuvittelevat olevansa valvomassa ajatuspoliisin toimintaa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Että näinkin ajattelevia ihmisiä on...

Käyttäjän Lithargoel kuva
Jarno Valtonen

Ehkä säälittävintä provoa ikinä. Ei jatkoon.

Alex Sjöberg

Oot vissiin vähän yksinkertainen kaveri. Ei ihme että olet persu.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Sanoo "kaveri", jonka kirjallinen kompetenssi näyttää rajoittuvan sisällöttömään onelineriin, jolla ei ole oikein mitään tekemistä minkään kirjoituksessani mainitun kanssa.

Toimituksen poiminnat