Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Profilointi on keskeinen osa poliisin työtä

  • Profilointi on keskeinen osa poliisin työtä
  • Profilointi on keskeinen osa poliisin työtä
  • Profilointi on keskeinen osa poliisin työtä

Vaikka kuka poliisimies kuinka hurskastelisi, on viranomaisten tavoittelemien henkilöiden mahdollisimman tarkka, ts. yksityiskohtainen, profilointi yksi poliisin ydintehtävistä. Valitettavaa tai ei, ovat kaikki ulkonäköön liittyvät tekijät, esim. ihon väri, vaatetus, hiustyyli, pituus ja arvioitu paino, parhaita mahdollisia tuntomerkkejä. Ei ole poliisin työtehokkuuden nimissä mitään väärää, että pistokokeisiin valitut kohteet valitaan kuulo- ja näköhavaintojen perusteella. Tämä on mielekkäin toimintamalli.

Mitä enemmän paperittomia siirtolaisia (joista suurimmalle osalle yhteinen nimittäjä on sama etninen tausta) jää maassaolo-oikeudetta oleskelemaan Suomeen, sitä suuremmissa määrin samojen viiteryhmien edustajat kaikenkaikkiaan saavat varautua todistamaan henkilöllisyytensä, ja kaikki lutviutuu parhaiten tekemällä yhteistyötä.

Minä lähestyn asiaa yksinomaan suomalaisen poliisin virantoimitukselliselta kantilta ja yritän palauttaa mieliinne, mikä poliisin rooli ja funktio yhteiskunnassa on. On aika huikea utopia, jossa kellään ei saisi olla mitään ulkoisia ominaisuuksia, ihmisistä ei saisi johtaa niiden mukaisia tuntomerkkejä ja niiden mukaan ei näin ollen saisi haarukoida ihmisiä isommasta massasta.

Ja kaikki tämä miksi?

Hysterian vuoksi.

Vainoharhaisen olettamuksen, jossa omat ulkoiset tuntomerkit, kaikkein tulenarimpana asiana ihon väri, olisi jotenkin epäilyksen alaisuuteen johtava. Että poliisi pysäyttelee tummaihoisia kulkijoita ihan vain aikansa kuluksi, vailla mitään syytä. Ei ole poliisin vika, jos laittomasta maassa oleskelusta epäillyt edustavat pääsääntöisesti samoja genotyyppejä, eli omaavat yhden olennaisesti rajaavan tuntomerkin.

Osalta kansalaisista vaikuttaa olevan tykkänään unohtunut syy siihen, miksi poliisivoimat ovat olemassa ja millaisin toimintaperiaattein sen tulee operoida. Poliisin tehtäviin aivan nimenomaisesti kuuluu profilointi. Poliisin ei tule olla virantoimituksessaan mikään syrjinnänvastaisen viranomaiskulttuurin esitaistelija vaan huolehtia siitä, että virkatehtävät tulevat hoidetuiksi mahdollisimman tehokkaasti.

Terve lähtökohta olisi muistaa, ettei poliisi niinkään tarkista henkilöllisyyttäsi siksi, minkä näköinen (ihon väri, vaatteet, kampaus, pituus, paino etc.) olet vaan siksi, että syystä tai toisesta etsinnässä on henkilö, joka omaa samat tunnuspiirteet kuin sinä. Sinä et ole tehnyt mitään väärää vaan joku toinen. Jos jotain pitäisi saada syyttää niin tätä toista, joka on mokoma valinnut samat vaatteet kuin sinä.

Minäkin olen joutunut "profiloinnin" kohteeksi muutaman kerran. Kerran poliisi pysäytti minut työmatkalla, sillä parin korttelin päässä oli tapahtumahetkeä aiemmin mellastanut samoin pukeutunut mieshenkilö. Ei ollut ongelmaksi olla yhteistyöhaluinen. Aikaa meni pari minuuttia. Jostain syystä poliisi ei tuolloin pysäytellyt kukkamekkoisia naisia vaan mustashortsisia ja vaaleahupparisia miehiä – vaateparsi, joka minullakin oli yllä.

Pari muuta kertaa poliisi on pysäyttänyt minut tien päältä puhallutusratsiaan. Tämä on johtunut siitä, että olen kuljettanut autoa ja poliisi haluaa haarukoida liikenteestä mahdollisia rattijuoppoja. Poliisi ei puhalluta rullaluistelijoita, kävelijöitä tai autojen matkustajia, koska rattijuopumukseen voi syyllistyä ainoastaan auton kuljettaja, jonka tunnistaa siitä, että hän istuu ajoneuvon hallintalaitteiden ääressä moottorin ollessa käynnissä.

Paperittomat, ts. laittomasti maassa oleskelevat, siirtolaiset siis pääsääntöisesti ovat tummaihoisia, fennougrilaisesta stereotyypistä poikkeavia tai "ulkomaalaisen oloisia" – kuka mitenkin haluaa asian muotoilla tai kiertoilmaista –, eikä tämän johdosta ole kerrassaan mitään järkeä kuluttaa aikaa ja vaivaa tiettyjen ryhmien (pohjois- ja itäafrikkalaiset sekä lähi-itäläiset) ulkopuolisiin henkilöihin. 

Jos poliisilakia lähtisi oikein pilkuntarkasti tulkitsemaan, saattaisi ajan ja resurssien tuhlaaminen epäolennaisuuksiin olla katsottavissa virkavelvollisuuden rikkomiseksi. Esim. ajaa yllä mainitsemassani ja minulle sattuneessa tapauksessa virka-ajoneuvolla Jyväskylästä n. 60 km päähän Jämsän keskustaan tsekkailemaan papereita kylän mummoilta "tasapuolisuuden nimissä".

Se, että ihon väri, joka toki kertoo olennaista henkilön etnisestä taustasta, vaikka on virantoimituksessa olevalle poliisille ainoastaan tuntomerkki muiden, kuten edelleenkin vaatteiden, kampauksen ja mittojen, joukossa, halutaan asemoida poliisille sallittujen tuntomerkkien ulkopuolelle joistain hypersensitiivisyys- ja hysteerisistä syistä, ei käy laatuun.

Ei, vaikka se jossain virallisessa toimintaohjeistuksessa lukisikin. Sitä paitsi, ja kuten heti kirjoitukseni alussa totesin, katson, ettei etniseltä profiloinnilta voi välttyä, mikäli poliisiviranomainen käyttää tervettä järkeä ja harkintakykyä hoitaessaan virkatehtäväänsä.

On edelleen varsin selvää, että ihonväriä eivät alleviivaa tämän tästä niinkään poliisi, rajavartiolaitos tai maahanmuuttokriittiset poliitikot vaan joko tummaihoiset suomalaiset tai maahanmuuttajat itse taikka heidän moniarvoiset oikeuksien puolustajat. Oikein tarkasti ottaen vinoutunut ja turhaan framille nostava suhtautuminen ihmisten omasta poikkeavaan ulkonäköön on tulkittavassa rasistiseksi positioksi.

Vastaavaa maassaoloedellytysten tutkintaa valkoihoisilta saattaisi olla esillä, mikäli esimerkiksi Putin ennen pitkää syvässä omanarvontunnossaan ajaa kantavenäläiset pakosalle. Joko tällöin taas itketään syrjinnästä, rasismista ja profiloinnista?

Yksi asia kuitenkin on varma. Siinäkin tilanteessa poliisi pyrkii hoitamaan virkatehtävänsä niin tehokkaasti kuin mahdollista. Ei ole poliisin tehtävä miettiä sitä, järkkyykö sen virantoimituksesta johtuen yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston toimistopäällikön mieli.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Jos etsitään ulkomaalaisia niin ei saa etsiä ulkomaalaisia koska etninen profilointi.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Etnistä profilointia saa puolestani tehdä, kunhan se perustu ennakkotietoihin ja analyysiin. Poliisin ei pidä kysellä papereita musta- ja ruskeaihoisilta vain siksi että heillä on eri ihonväri kuin valkoisilla suomalaisilla. Tämä on myös perustuslakiin kirjoitetun yhdenvertaisuuden mukaista. Poliisinkin on toimittava yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan. Tajuan tietenkin, ettei tämä välttämättä ole Perussuomalaisissa vaikuttavalle SS-miehellä tärkeää. Mitä sitä turhaan edistää yhdenvertaisuutta.

Ihonväri ei kerro kenenkään etnisyydestä yhtään mitään olennaista. Se että kuvittelet sen kertovan olennaisesti jonkun taustasta kertoo sinusta paljon.

"Oikein tarkasti ottaen vinoutunut ja turhaan framille nostava suhtautuminen ihmisten omasta poikkeavaan ulkonäköön on tulkittavassa rasistiseksi positioksi."

Ei ole tulkittavissa, paitsi jos tulkitsijalla on kiero mieli. Sen esille nostaminen ei myöskän ole aina turhaa, eikä sitä tarvitsisi tehdä ellei asia nousisi esille arkielämässä.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Tuo perstuslain yhdenvertaisuus ei koske Helsingin kaupunkia, siellä etnisyys voi vaikuttaa palkkaukseen.
James Nikanderin äitihän on tansanialainen ja poliisihan vainusi potentiaalisen ihmisen. Hänen oleskelunsa Suomessa on ilmeisesti kyllä ihan luvallista vaikka ei vaikuta kovin yhteistyöhaluiselta ihmiseltä...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Etnistä profilointia saa puolestani tehdä, kunhan se perustu ennakkotietoihin ja analyysiin."

Jos poliisi etsii kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeistä palauttamista pakoilevaa arabimiestä, niin pitääkö ensin kysyä paperit esim. kymmeneltä suomalaisen näköiseltä naiselta, että yhdenvertaisuusperiaate toteutuisi? Ja vasta sitten etsiä arabin näköistä miestä. Miestä, jonka ulkonäöstä poliisilla on ennakkotietoihin ja analyysiin perustuen aika hyvä käsitys.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tässä Nikanderin tapauksessa poliisi oli paperottomia arabimiehiä etsiessään kysynyt passia tansanialaissyntyiseltä naiselta ja hänen tyttäreltään.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #5

Manu, siinä näet mihin "yhdenvertaisuusperiaate" johtaa. Tarpeettomaan ajanhaaskuuseen. :)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Vasemmistolaisenkin mielestä tuo on kyllä aika moista poliisin ammattitaidon aliarvioimista. Miltä muuten näyttää arabin näköinen mies? Kuulemani mukaan Lähi-idän pohjoisissa osissa saattaa asustella ulkonäkönsä puolesta melko vaaleaihoista porukkaa, jotka ovat etnisesti arabialaisia.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
    "Etnistä profilointia saa puolestani tehdä, kunhan se perustu ennakkotietoihin ja analyysiin. Poliisin ei pidä kysellä papereita musta- ja ruskeaihoisilta vain siksi että heillä on eri ihonväri kuin valkoisilla suomalaisilla."

Jos tämä tarkoittaa sitä, että hyväksyt ihonvärin yhdeksi poliisin työssään sallituksi tuntomerkiksi, olemme tismalleen samaa mieltä. Poliisi tarkastaa musta- ja ruskeaihoisilta papereita siksi, että heillä saattaa olla haussa musta- ja/tai ruskeaihoisia laittomia siirtolaisia. Näin tämä asia pitää tulkita, eikä jonkin syrjintää koskevan vainoharhaisuuden kautta.

    "Tämä on myös perustuslakiin kirjoitetun yhdenvertaisuuden mukaista. Poliisinkin on toimittava yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan. Tajuan tietenkin, ettei tämä välttämättä ole Perussuomalaisissa vaikuttavalle SS-miehellä tärkeää. Mitä sitä turhaan edistää yhdenvertaisuutta."

Äläpä tee minusta paikkaansapitämättömiä olettamuksia, vaikka leimaaminen kuinka mukavaa ja itsesi paremmaksi ihmiseksi tekevää olisikin.

Se, että kannatan tosiasiallista yhdenvertaisuutta ja tuomitsen kaiken, myös positiivisen, syrjinnän, ei ole minulle missään ristiriidassa sen kanssa, etten halua myöskään hankaloittaa poliisin työskentelyä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Mutta tummaihoisuus ei tee kenestäkään paperitonta. Jos poliisi jahtaa ihmisiä pelkän ihonvärin perusteella, on se perin epäilyttävää toimintaa. Ovatko esimerkiksi turkkilaiset tai algerialaiset blogistin mielestä tummaihoisia? Onko tämä nyt sitä "valkoisen Suomen" puolustamista, jota eräät ryhmät väittävät harrastavansa?

Puhallusratsia-esimerkki olisi relevantti, jos ratsiassa jätettäisiin puhalluttamatta kaikki mustien saksalaisvalmisteisten autojen kuljettajat perusteella, että he eivät tilastojen mukaan juuri ayyllisty rattijuopumuksiin (keksitty tilastotieto). Koska puhallusratsiassa juurikin puhallutetaan kaikki, ei siinä profiloida millään tavalla.

Ihonväri on epäilemättä tuntomerkki, mutta jos se on _ainoa_ tuntomerkki, ollaan jo aika lähellä epäasiallista profilointia.

Ne, jotka puolustavat ulkomaalaisten näköisten oikeuksia Suomessa, muolustavat myös Muhosen oikeuksia niissä maissa, joissa hän on ulkomaalaisen näköinen. Tämä tuppaa joskus unohtumaan keski-ikäisiltä valkoihoisilta miehiltä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Miksi yksinkertaisesta asiasta pitää tehdä niin monimutkainen. Schengenin ulkorajoilla on passintarkastus (ja nykyisin jossakin sisärajoilla). Ne, jotka eivät saa turvapaikkaa tai oleskelulupaa, pitää toimittaa pois maasta. Ongelma tulee heti, jos heidät lasketaan vapaasti liikkumaan maassa ja toivotaan, että lähtisivät itse.

Mitä nämä poliisin suorittamat tarkastukset hyödyttävät, jos todetaan, että henkilö on laittomasti maassa, mutta häntä ei kuitenkaan poisteta maasta viranomaisten toimesta?

Pistettäisiin vaikka panta jalkaan.

Koska itse vahdimme ulkorajaa, voimme vaatia, että muutkin niin tekisivät. Näin voimme poistaa täysin hyvällä omalla tunnolla paperittomat vaikka Ruotsiin tai Saksaan (laivalla tulee halvemmaksi kuin lentäen).

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Ongelma tulee heti, jos heidät lasketaan vapaasti liikkumaan maassa ja toivotaan, että lähtisivät itse."

Aivan, ensin lasketaan vapaasti liikkumaan ja sitten yritetään saada kiinni tavoin, joihin yhdenvertaisuusvaltuutettu heti on valmis puuttumaan.

Jukka Mäkinen

Se panta kannattaisi panna jalkaan siinä vaiheessa kun henkilö jättää turvapaikkahakemuksen, ja pitää siinä jalassa kunnes oleskelulupa on myönnetty tai henkilö poistuu maasta. Hehän ovat eräänlaisessa ehdonalaisuudessa odotellessaan päätöstä. Jos ei panta kelpaa, niin hakee sitten turvapaikkaa pannattomasta maasta.
Alle kouluikäiset hakijat voitaisiin varmaan vapauttaa pannasta, vaikka minä sen ikäisen vanmhempana olisin tyytyväinen jos sellainen lapselle laitettaisiin. Olisi turvallisempi olo lapsen puolesta.

Toimituksen poiminnat