Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Jättäkää puolustuskyvyttömät lemmikit rauhaan!

Suurin piirtein ympärivuotinen mutta kesäiseen, ts. lumettomaan, aikaan lisääntyvä ilmiö on koiranomistajien lemmikkien terrorisointi kaupunkien ja kuntien suosituimmilla ulkoilureiteillä. Kerrassaan mielenterveydeltään epävakaat ihmiset ovat katsoneet asiakseen kylvää niiden varrelle joko hengenvaarallisella myrkyllä tai vastaavasti terävillä esineillä, kuten hakaneuloilla kyllästettyjä lihanpaloja.

Ymmärrän johonkin rajaan saakka kiukun, joka syntyy, jos yksittäinen, tietty ja sormella osoitettava koiranomistaja jättää keräämättä suojattinsa jätökset yleiseltä kulkuväylältä tai sen varrelta. Tätä henkilöä voisi käydä henkilökohtaisesti ojentamassa. Olen itsekin kirjoittanut asiasta omine perusteluineen, joissa sälytän vastuuta omistajalle. Koira ei itse tassuttele Hauska-pussi kädessä jätöksiään siivoamassa.

Sen lisäksi kulmien kurtistuminen on johonkin saakka ymmärrettävää, mikäli yksittäinen, tietty ja sormella osoitettava lemmikki astelee viereen, kusta lorauttaa uudenkarheille Lacosten tai Burberryn jalkineille, eikä jostain kumman syystä pahoittele tapahtunutta.

Sen sijaan minkään valtakunnan ymmärrystä ei ansaitse henkilö, joka tarkoituksellisesti toimii, kuten ensimmäisessä kappaleessa mainittiin. Hänen osansa on täydellinen halveksunta.

Jos jokin kategorinen viha koiria kohtaan realisoituu tällä tavoin, olisi viimeistään ajankohtaista käydä tarkistuttamassa ajukoppansa asiaan vihkiytyneen psykiatrian asiantuntijan pakeilla.

Jokaisen aikuisen kansalaisen tulisi ymmärtää, että niin älyttömässä ja vastuuttomassa touhussa kuin myrkyllä tai neuloilla maustettujen lihapalojen virkistysalueille nakkelussa hengenvaaraan joutuvat paitsi mihinkään täysin viattomat, osattomat ja puolustuskyvyttömät lemmikit, myös pienet lapset, jotka saattavat vanhempien silmän välttäessä tunkea suuhunsa mitä vaan mielenkiintoiselta vaikuttavaa.

Ovatko nämä mielenköyhät ihmiset oikeasti valmiita ottamaan omalletunnolleen sen, että perheen, jota he eivät edes tunne, rakas lemmikki menehtyy heidän myrkyllä marinoiman ja suositun lenkkipolun varrelle viskaaman "makupalan" seurauksena?

Jos tämä ei vielä aiheuta omantunnontuskia, miten on myrkkyyn tai verenvuotoon kuolleen ihmislapsen laita? Näiden lopputulosten mahdollisuus tulisi olla itsestäänselvää kenelle tahansa aikuiselle ja vastuuntuntoiselle ihmiselle. Näin ei valitettavasti vaikuta olevan.

Sain tässä päivänä muutamana nähtäväkseni röntgenkuvan koirasta, joka oli syönyt hakaneuloilla terästetyn lihanpalan. Harmi sadistin kannalta, että kyseinen koira selvisi tapauksesta hengissä. Koiria omistavat Facebook-kaverini ovat tässä vuosien varrella jakaneet varoituksia esim. Jyväskylästä ja lähialueilta maastosta tavatuista myrkky-yllätyksistä.

Joskus vain yksinkertaisesti käy niin, että primitiiviset vaistot ottavat ylivallan minunkin kaltaisessa luonteeltaan rauhallisessa ja rationaalisuuteen pyrkivässä henkilössä, eikä Hammurabin laki yhtäkkiä tunnukaan huonolta vaihtoehdolta tällaisen sadismin seurauksia sanktioidessa.

Ei silmää silmästä, ei hammasta hampaasta.

Neulojen repimä ruokatorvi ja ruoansulatuselimet voisi käydä järkeen.

(Saa jakaa.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Muhonen: 100% asiaa. Eläinrääkkääjiä en voi ymmärtää minäkään. Alemmas ei voi vajota.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Tällaisessahan ei ole enää kyse siitä,että mä nyt vaan en tykkää koirista,vaan kyse on vakavasta henkisestä häiriöstä..Sieltä sun ammattialasi kirjoista Pekka,joku taudin määritelmä varmaan löytyis.
Meilläkin tässä muutama vuosi sitten tuollainen herttainen mummeli näissä puuhissa löytyi..aivot niin muhjuna,että sieltä varmasti löytyi kaikki se,mitä psykiatrian tautiluokituksista voi löytyä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kaikkia kaheleita se maa päällään elättääkin. Milloinhan nuo myrkyskelijät saati muut mölliturvat liikkuvat kun tällaista koirienvihaajaa ei ole tainut kukaan vielä saanut kiinni.
Mä itse pelkään irrallaan liikkuvia koiria, joku vanha trauma, muttei tulis mieleenkään tuollainen toiminta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän niille muuta voi kuin olla valppaana ja kouluttaa koiransa niin että Ei ota! käsky menee heti perille.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Puolustuskyvyttömän lemmikin kavala myrkyttäminen on jotain sellaista, johon vastalääkkeeksi pitää rikoksen tekijän rangaistusastetta koventaa. Eläinsuojelulain mukaan rangaistus on nyt sakkoja t. Maksimissaan kaksi vuotta vankeutta.
Käytännössä lemmikin kiduttaja siis selviää lie sakoilla, tai nk. Ehdonalaisella tuomiolla.

Ei olisi ihme, jos joku ottaa oikeuden omiin käsiinsä.

Toimituksen poiminnat