Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Someraivoa ja huikeita aasinsiltoja

  • Someraivoa ja huikeita aasinsiltoja
  • Someraivoa ja huikeita aasinsiltoja
  • Someraivoa ja huikeita aasinsiltoja
  • Someraivoa ja huikeita aasinsiltoja
  • Someraivoa ja huikeita aasinsiltoja

Sitä jotenkin ja jostain itselleni tuntemattomasta syystä omaa kaikenmaailman ikävien tapahtumien ympärillä sinne tänne poukkoilevien keskusteluiden jälkeenkin sen verran luottoa ihmiskuntaa kohtaan, että luulisi porukan oppineen edes jotakin heppoisesta johtopäätösten teosta ja itsestään. Kuten esimerkiksi sen, että vakavien asioiden ympärillä tulisi edellyttää asiapitoista keskustelua, eikä valjastaa tapahtumia oman inhon julkituontiin.

Tällä hetkellä muutamissa paikoissa tuuletetaan täysin avoimesti, oheisten kuvankaappausten mukaisesti ja kirjoittajiensa antipatioita ilmentäen jotain niin älytöntä kuin Suomen hallituksen osasyyllisyyttä ulkoparlamentaarisen ja kaiken lisäksi poliittisia puolueita (muistini mukaan) vastustavan Suomen vastarintaliikkeen toteuttamaan raukkamaiseen ja kuolemaan johtaneeseen pahoinpitelyyn.

(Pahoitteluni kuvien huonosta laadusta. Otin kuvankaappauksia tabletilla, enkä arvannut, että resoluutio olisi noin heppoinen tietokoneella tarkasteltuna.)

Mitä väkipyörä pyörähtää esim. Jori Eskolinin päässä (kuva n:o 3), jos tämä traaginen tapaus näyttäytyy hänelle Suomen hallituksen syntinä – ei suinkaan sen tyypin, joka pahoinpitelyyn syyllistyi? Toimisikohan tällainen syy-seuraussuhteiden hakeminen laajemmaltikin erinäisissä rikostapauksissa?

Sitä niin toivoisi, että oikeusvaltiossa annettaisiin poliisin tehdä tutkinta, pidättää epäillyt (aivan kuten on jo tehtykin ainakin yhden henkilön osalta), antaa tapauksen päätyä ennen pitkää syyttäjälle ja oikeusistuimeen, sekä näin saatavan lainvoimaisen tuomion täytäntöönpanoon. Myönnetään, että poliisin, syyttäjän ja oikeuslaitoksen annetaan tehdä työnsä, mutta kun tämä vielä riittäisi kansalaisille.

Nykypäivänä maltti ei todellakaan ole valttia vaan someraivo ja kaikkinainen agitaatio kansalaistuomioistuimineen aloittaa ns. virantoimituksen ennen kuin ruumis ehtii kylmetä – puhumattakaan siitä, että poliisi saisi tutkinnan suoritettua. Valitan, että käytän nykyään joka paikassa toistuvaa vertausta, mutta ei tätä tilannetta oikein paremminkaan pysty kuvaamaan.

Joissain erityistapauksissa aletaan vieläpä nähdä kytköksiä, salaliittoja ja absurdeja aasinsiltoja, joiden perusteella aletaan vaatia suoraan valtiovallalta joitain erikoistoimenpiteitä – yleensä liittyen tuomitsimisiin, irtisanoutumisiin ja joidenkin ihmisten järjestäytymisen kieltämiseen.

Onpa tuoreeltaan vaadittu, että Suomen poliisilaitoksessa käynnistettäisin laajamittaiset puhdistukset "äärioikeiston symppareista". Tämä vaatimus kapsahtaa sisältämänsä väitteen katteettomuuteen. Poliisissa ei nimittäin erityissympatiseerata yhtään mitään.

Minusta nähden SVL:n, FDL:n, SoO:n ja mitänäitänyton toiminnan voi yhtä hyvin kieltää kuin olla kieltämättä. Toiminnan tutkiminen ja sen kieltäminen on tärkeä symbolinen tuominnan ele ja sillä lähetetään signaali, jonka mukaan yhteiskunta ei toimintaa millään muotoa hyväksy. Ongelma kuitenkin on se – ja se on pakko kohdata –, että eivät vastarintaliikeläiset ja heidän toimintansa siitä minnekään poistuisi.

Samat porukat ryhmittäytyisivät jonkun uuden nimikkeen alle tai vastaavasti jatkaisivat samaa toimintaa tunnustautumatta minkään keskusjohtoisen ryhmän jäseniksi. Kokoontuisivat häiriköimään siinä missä tähänkin saakka, mutta ilman tunnuksia. Tällä tavoin esimerkiksi vasemmistoanarkistit toimivat ja väittävät hässäköintien yhteydessä, ettei heillä edes ole mitään yhteistä agendaa.

Sanon sen seitsämännen kerran, mitä tulisi ensisijaisesti tehdä. Natsihysteerikkojen väittämien vastaisesti Suomen poliisi on luotettava, korruptoitumaton ja puolueeton. Sille tulee taata sen tarvitsemat ja aina yhteiskunnan muuttuessa kulloisenkin tilanteen vaatimat toimintaedellytykset operoida kentällä ja rikostutkinnassa. Tekemässä sitä työtä, mitä varten poliisivoimat ovat olemassa.

Tämänkaltaisten tragedioiden ehkäisy ei saa jäädä kiinni ainakaan siitä, ettei säästöuhan ja jatkuvien leikkausten kohteena olevia sekä haja-asutusalueilla ylikuormitettuja poliiseja riittäisi valvomaan kansalaisten turvallisuutta kaduille, turuille ja toreille täysin poikkeuksetta aina, kun siihen on tarvetta. Yksikään rikostutkinta ei saa jäädä puutteelliseksi, pitkittyä tai peräti keskeytyä siksi, ettei resursseja riitä. 

Enkä panisi suinkaan pahakseni, jos banaalit natsisiaksi haukkumiset pidettäisiin kunkin hysteerikon oman pään sisällä puhtaasti siitä syystä, että virkavalta ansaitsee kunnioituksen ja työrauhan eikä asiatonta panettelua. Jos ei mieltä saa suoraksi sitten millään niin ajatelkaa yhteiskuntaa täysin ilman poliisia.

Sitä vastoin propsit Rikhard Blomerukselle asiallisesta, kiihkottomasta ja osuvasta tilannekatsauksesta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Muhoselta jälleen briljantti kirjoitus.

Tosiaan. Aina kannattaa odottaa ainakin muutama päivä valtamedian ja hörhöbloggaajien aiheuttaman myrskyrintaman jälkeen, ennen kuin alkaa muodostamaan omaa mielipidettä tapahtuneesta, ja erityisesti tämän kaltaisissa tapauksissa pidättäytyä mielipiteenmuodostuksesta tykkänään ennen Suomen kunnioitettavan oikeuslaitoksen päätöstä.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Juuri näin. Olipa tapaus mikä hyvänsä, antavat järkevät ihmiset pölyn laskeutua, pahimman myrskyn laantua ja faktojen selkiytyä ennen kuin aletaan muodostaa edes etäisesti mielipidettä asiaa koskien. Vanha sanonta tutkinnasta ja hutkinnasta on edelleen kovaa valuuttaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kiva, että kiellettäisiin väkivaltaiset äärijärjestöt. Mitkä kaikki sellaisia ovat?

Muistaakseni väkivaltaisten järjestäytyneiden rikkollisyhdistysten kieltäminen osoittautui vaikeaski. Mopojengit toimii edelleen.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Hieman asian vierestä Rasismi rikoslakiin -aloite nyt ainakin haluaa, että heidän asiansa johdosta muutettaisiin yhdistyslakia. Koska yhdistysrekisteristä tuskin mopo- tai natsijengejä löytyy, olisi moinen lainmuutosprosessi täysin yhdentekevää. Tärkeintä on noudattaa ja oikeintulkita nykyistä rikoslakia, koska se on kaikille yhtenevä. Toki kyseisessä aloitteessa halutaan täsmentää ensisijaisesti sitä, joka on jo kannatettavampi ajatus.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Toivon, että tämä Muhosen peräänkuuluttama maltillinen linja on kaikkien kommentoijien mielissä, kun seuraavan kerran rikoksesta epäilty ei olekaan kantasuomalainen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitenkäs Janne suhtaudut niihin MV-lehden ja hommaforumin kommentteihin, joissa pahoiteltiin sitä, että tapetuksi tuli vain toiseksi paras uhri - kantasuomalainen suvakki sen sijaan, että olisi listitty ihan oikea mamu?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Mitäs luulisit? En ole eläessäni montaa kertaa nähnyt yhtä törkeää, hävytöntä ja halveksuttavaa kuolleen ihmisen muiston ja tämän omaisten surun häpäisyä kuin tuollainen niskavillat pystyyn saava suunsoitto. En ainakaan kotimaan keskusteluissa, joka tekee asiasta vieläkin vastenmielisemmän, jos vain enää mahdollista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Pahoinpitely on ilmeinen, ja sen tekeminen mielenosoituksen yhteydessä tekee siitä poliittisen väkivallanteon, mihin on syytä suhtautua vakavuudella. Muuten meidät hukka perii.

Toimituksen poiminnat