Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Millä tavoin rasismi tulee tuomita oikeaoppisesti?

Olen kysynyt tätä samaa asiaa sekä omassa että muidenkin blogien yhteydessä monen vuoden ajan saamatta kelvollista vastausta. Lähtökohta on se, että perussuomalaiset on pakottava tarve liittää jollain etäisellä aasinsillalla mihin tahansa poliittiseen väkivallantekoon. Tapahtuu mitä tapahtuu ja sanotaan mitä sanotaan, väitetään yhä, ettei rasismia, uusnatsismia, väkivaltaa tai mitä tahansa ekstremismiä olla kunnolla tuomittu, sitä ei olla paheksuttu, siitä ei olla irtisanouduttu tai jotain muuta, mitä on pakko tehdä, ei olla tehty.

SIvuhuomio on se, mitä Pekka Pylkkönenkin blogissaan kirjoitti:

  "Me emme voi kaikki koko ajan vaatia poliitikkoja kovasanaisesti tuomitsemaan jokaista yksittäistä tekoa. Se ei ole edes poliittisen järjestelmän tehtävä. Poliitikot kirjoittavat laiksi kansalaisten tahdon mukaiset yhteiset säännöt (välillä paremmin ja välillä huonommin) ja viranomaiset soveltavat sääntöjä yksittäisiin tekoihin ja tekijöihin. Jos lainsäädäntöelin lähtee tekemään yksittäisiin ihmisiin tai ryhmiin kohdistuvia sääntöjä, se hyppää pois omalta tontiltaan ja rupeaa käytännössä myös jakamaan oikeutta. Tämä rikkoo perinteistä vallan kolmijakoa ja kokoaa valtaoikeuksia yhteen."

Mutta jos lähtökohta nyt tämän vastaisesti on se, että erinäisistä asioista tai ideologiasta pitää irtisanoutua ja ne pitää tuomita niin kertokaa nyt vihdoin ja viimein minulle, rakkaat ihmiset, että kuinka se pitää tehdä. Mikään tähänastinen ei selvästikään ole riittänyt. Yksi vaihtoehto on toki se, että kansalaisille ylläpidetään vaikka väkisin sellaista mielikuvaa, että mitään tuomintaan liittyvää kannanottoa meidän taholtamme ei oltaisi tehty, vaikka totuus on täysin toinen.

Perussuomalaisten Nuorten varapuheenjohtaja Tiina Ahva Facebookissa:

  "'Väkivalta on väärin.'
  Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini plokissaan 19.9.
  'Tapaus on äärimmäisen valitettava. Haluan heti kärkeen sanoa pahoitteluni uhrin omaisille ja tuomita kaiken väkivallan. -- Perussuomalaiset sanoutuu täydellisesti ja ehdottomasti irti rasismista.'
  Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho YLE A-studiossa 19.9."

Kansan Uutiset diskvalifoi tämän, koska emme ottaneet asiaan suoraan kantaa budjettineuvotteluiden yhteydessä:

  "'Eduskuntapuolueet tuomitsivat poliittisen väkivallan – paitsi yksi'
  Kansan Uutiset 20.9."

YLE jatkaa perässä:

  "[Koskettava hetki budjettikeskustelussa] oli kuinka kaikki eduskuntaryhmät, Perussuomalaisia lukuunottamatta, irtisanoutuivat tällaisesta oikeistolaisesta, äärioikeistolaisesta väkivallasta. -- Mutta Perussuomalaiset, he eivät tähän yhtyneet.
  YLE klo 18.00 Uutiset, 20.9., politiikan toimittaja Pirjo Auvinen"

Ahvan jatkohavaintoihin on helppo yhtyä:

  "Medialla on hyvin valikoiva kuulo. Kansan Uutisilta sen vielä ymmärtää (taattua laatujournalismia ja puolueettomuutta), mutta tuo YLEn tahallinen muotoilu menee yli.
  Perussuomalaisten johtohenkilöt ovat tuominneet väkivallan. Perussuomalaiset on puolueena tuominnut rasismin ja allekirjoittanut siitä jopa virallisen eurooppalaisen asiakirjan. Se, että Perussuomalaisten budjettipuheenvuorossa puhuttiin - yllättävää kyllä - budjetista eikä esimerkiksi äärioikeiston riehumisesta, riittää ilmeisesti kumoamaan kaikki tv-haastattelut, blogit ja lausunnot.
  Kuinka kovaan ääneen irtisanoutumisia tulisi huutaa, jotta vihervasemmisto ja media ymmärtäisi yskän? Mistä on edes lähtöisin se väärä käsitys, että puolue olisi joskus puoltanut väkivaltaa?"

Jokainen päivittäistä uutisvirtaa sekä blogitarjontaa seuraava lienee havainnut, että puoluettamme paitsi vastustetaan myös avoimesti vihataan sekä halveksutaan. Molemmat porukat ovat minulle ihan OK, koska Suomessa vallitsee poliittinen mielipiteenvapaus. Jälkimmäiseen kategoriaan kuuluvat ihmiset kuitenkin yrittävät pönkittää sellaista mielikuvaa, että kaikista lausunnoista huolimatta jotenkin hyväksyisimme väkivallan. Tai olisimme edes joskus hyväksyneet, kuten Tiina Ahva kirjoitti.

Pyydän vielä kerran suorastani polvillani anellen, että mikä on niin perinpohjainen ja kokonaisvaltainen tapa irtisanoutua rasismista, ettei siihen enää löydy nokan koputtamista.

Jori Eskolinilla sentään on tyystin mihinkään suuntaan vihjailematta "Perussuomalaiset, natsipuolue?" otsikoidussa blogikirjoituksessaan tätä koskevia konkreettisia ehdotuksia, joista olennaisimmassa ilmoitetaan, ettei mikään puheen tasolla tapahtuva tuominta tule koskaan eikä missään olosuhteissa olemaan riittävä toimenpide:

  "Teidän ei pidä vain puheissa tuomita rasismi, teidän täytyy heittää rasistit ulos puolueestanne."

En varauksetta niele ulkopuolista sanelupolitiikkaa, mutta pyydän silti valveutuneita ja ajan hermolla olevia kansalaisaktivisteja esittämään nimilistan henkilöistä, jotka tulee välittömästi ja ilman erillistä varoitusta erottaa perussuomalaisista, jotta rasismista ollaan lopullisesti saatu irtisanouduttua. Ehkä sitten päästään keskustelemaan jostain muustakin.

Ja tällä kertaa sitten oikein perusteluiden kera, kiitos.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eskolini vaikuttaisi sitaatissa olevan oikeilla läljillä. Toki tuo muotoilu on provosoivan kärjistävä, aivan kuten tulkintasi siitä. Mikään puhe ei auta, jos toimii niiden kanssa ristiriitaisesti. Puheiden osalta annan yhden neuvon, jättäkää pois "mutta" ja sitä seuraava varaus. Perusteluksi Tuomas Grenin erinomainen teksti.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Jos ja kun tämä on ainoa riittävä toimenpide niin saisinko putsaamista koskevan nimilistan sinulta?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kuten sanoin, ylitulkitsit Eskolinia. Eihän teillä ole rasisteja, eikä sovinisteja (edes Jyväskylässä). Kunhan puhutte niin kuin kertomanne mukaan ajattelette, kaikki menee hyvin. Ei kannata jutella tyhmiä muutaman rasistin miellyttämiseksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ja tällä kertaa sitten oikein perusteluiden kera, kiitos."

Taitavat pysyä vihjausten ja epämääräisten syytösten tiellä. Liittovaltioprojekti on vietävä loppuun vaikka väkisin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Immonen, Eerola, Kiemunki, Jani Salomaa. Aloittakaa nyt vaikka noista. Perustelut ovat aivan yleistä tietoa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä YLE-toimittaja Auvinen ei seuraa muita medioita tai hänellä on luki-häiriö tai sitten kuulossa on vikaa? Tahallinen tai valikoiva vääristelyhän ei ole mahdollista YLE:n kaltaisessa luotettavassa, ns. itsekorjautuvassa laatumediassa, joka rekrytoi vain huippujournalisteja palvelukseensa.

Toimituksen poiminnat