Politiikan onnistuminen ei ole uskon vaan järjen asia

Ennätyslämpimän kesän 1885 kaikista kuivimpana aikana maastopalot yltyivät niin valtaviksi, että ne uhkasivat saartaa ja tuhota erään syrjäisen kylän kokonaan aivan parin päivän sisällä. Lähestulkoon ympärivuorokautinen sammutusveden kuljettaminen kylän kaivosta ja läheisestä saartorenkaan sisällä sijaitsevasta purosta ei auttanut pysäyttämään palon etenemistä.

Vielä, toistaiseksi, kylästä koilliseen johtava väylä oli tulivapaata aluetta ja takaisi pakenemismahdollisuuden, mutta ratkaisu koko kylän selviytymismahdollisuuksien kartoittamiseksi olisi laadittava viivyttelemättä. Kylän oppineimmiksi, älykkäimmiksi ja parhaiten tilanteen tasalla oleviksi arvioidut jäsenet kokoontuivat laatimaan tilannearvion pormestarille esitettäväksi.

Lopulta ainoa saatavilla oleviin faktoihin ja laskennallisiin tosiasioihin, ts. realiteetteihin, perustuva vaihtoehto oli käynnistää viipymättä kylän asukkaiden evakuointi. Pormestari Kamma Eri kuitenkin suhtautui asiantuntijoiden esitykseen epäilevästi ja vastasi heille silmät toiveikkaasti sädehtien seuraavaa:

    "Sillon, kun on vaikeeta niin sillon ne arvot punnitaan. Mä aattelen, et me ollaan oltu kyllä vaikeessa paikassa aikasemminkin. Vaikeistakin ajoista ollaan aina selvitty. Kyllä täällä tehdään töitä, että tästä taas noustaan. Mä en jotenkin niinku missään nimessä usko et me ollaan tähän romahtamassa."

Jos tämä tarina olisi totta (jota se ei onneksi ole), koristaisi kyseisen kylän hiiltyneitä raunioita nykypäivänä muistomerkki, jossa lukisi: "Uhrattu naiivin idealismin alttarille 1885 jKr.".

Esimerkiksi maahanmuuton onnistuminen tai epäonnistuminen ei ole vuonna 2016 uskon vaan laskennalliisin tosiasioihin, käytettävissä oleviin resursseihin, tilanteiden ennakointiin, huolelliseen viranomaistyöhön, kattavaan tilanneanalyysiin ynnä muihin rationaalisiin seikkoihin tukeutuvien toimenpiteiden asia.

Vuoden 2016 Suomessa politiikkaa ei johdeta tunteella saati sokealla uskolla vaan järjellä. Osa pitää näistä lähtökohdista tehtyjä päätöksiä kylminä ja epäinhimillisinä. Tosiasia on kuitenkin se, että mahdollisimman rationaalinen politiikka on uskottavinta, puolueettominta sekä luotettavinta.

Vihreät idealistit ovat aikanaan saaneet vaikuttaa politiikkaan hallitusvastuuta myöten monta kertaa lopputulosten jäätyä joiltain osin kyseenalaisiksi. Tällä hetkellä katsotaan, mihin perusporvarihallitus kykenee. Vielä on liian aikaista arvioida hallituksen kokonaisansioita – etenkin siksi, ettei taival ole vielä edes puolessa välissä.

jannemuhonen
Perussuomalaiset Jyväskylä

Tärkeimmät arvoni, joihin kirjoituksissanikin pohjaan, ovat oikeudenmukaisuus ja kansallismielisyys. Niistä minulla on omat vakiintuneet käsitykseni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu