Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Suomella ei ole vastuuta Lähi-Idän konflikteista

Fundamentalistisesta rasismista Lähi-Idästä suuntautuvassa pakolaisuudessa on kyse, eikä mistään muusta. Sunni- ja shiia-muslimit eivät ole koskaan tulleet irrationaalisista syistä johtuen kovinkaan menestyksekkäästi toimeen keskenään ja sen sijaan, että nämä ryhmät jotain vuorovaikutusta yrittäisivät, räjähtelevät tienvarsipommit ja länsimaisen arvoasteikon mukaiset ihmisoikeudet jäävät ani harvoin toteutumatta.

Tämän tosiseikan muistaen nykyinen pakolaistilanne perusongelmaan puuttumatta on lopputuloksen kannalta täysin sama kuin luunmurtuman korjaaminen laastarilla. Entisen puolustusministerimme Elisabeth Rehnin mielestä "me" emme koskaan opi.

Keitä ihmeessä olemme tässä ultimaatumissa "me"? Suomalaiset? Eurooppalaiset? Yhdistyneet kansakunnat? Kansainvälisen yhteisön jäsenet? Kuinka viimeksi mainittu määritellään?

Mitä sellaista mikään kansainvälinen yhteisö voi nyt tehdä toisin kuin Bosnian sodassa, josta Rehnillä on henkilökohtaisia kokemuksia? Kaikessa munattomuudessaan vaikutuskeinot ovat lähinnä sormen heristelyä ja paheksuntaa. Mitä sellainen vaikuttaa yhtään mihinkään?

Kotimaassakin puhkutaan tarmoa. Neljän eduskuntaryhmän muodostama konklaavi vaati aiemmin tällä viikolla pakolaiskiintiön moninkertaistamista. Vähemmän yllättäen ne valtionbudjetin kulumomentit, joista leikkaamalla heidän vaatimuksensa vaativat välittömät ja välilliset kulut katettaisiin jätettiin mainitsematta.

Ehdotus on kannatettava vain ja ainoastaan siinä tapauksessa, että "moninkertaistetun" pakolaiskiintiön myötä maahantulijat valikoidaan suoraan pakolaisleireiltä. Listan kärkipäässä tulee olla kaikkein heikoimmassa asemassa olevia perheitä, lapsia sekä vanhuksia.

Ulkoministeri Timo Soini teki niin ikään kuluneella viikolla arvokasta työtä ilmoittamalla Afganistanissa vierailtuaan, ettei ole kannattavaa maksaa huikeita rahasummia ihmissalakuljettajille, koska alkukuusta voimaan astuneen palautussopimuksen johdosta turvapaikkaa on Suomesta entistä hankalampi saada.

Aiemmin mainitsemani konklaavi ei kaikessa peräänantamattomassa avarakatseisuudessaan asettanut vaatimukselleen mitään tämänkaltaisia reunaehtoja, joka ei tietenkään ole yllättävää.

Lähi-Idän kriisit eivät ole universaaleja saati kollektiivisia vaan paikallisia, jos asiaa tarkastellaan itsekkäästi suomalaisesta näkökulmasta. Ne kumpuavat uskonnollisesta fundamentalismista ja kuuluvat paikallisen kansan ratkaistaviksi.

Kaiken kaikkiaan ei ole kohtuullista vaatia Suomea kantamaan vastuuta sekä paikallisista että globaaleista ongelmista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Itsekin olen juuri samaa miettinyt.. Missä kulkee sitten vastuun rajat? Kiina ja Usa alkaa sotimaan otetaanko pakolaisia molemmista? Vai annetaanko molemmille maille miljoonia vai miten on?

Olli Kankaanpää

Hölmöläisten hommaa, kuin kaataisi vettä tyhjään kaivoon. Sunnit ja shiiat elävät itse aiheutettujen ongelmien keskellä. Yleisellä tasolla ongelmat on parempi ratkaista paikallisesti kuin tuoda niitä Suomeen. Suomen ja muiden länsimaiden resurssit eivät riitä edes paikallisella tasolla. Se siitä..

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Koko Lähi-Itä ja Afrikka vaatii pientä resettiä. Eurooppa ei pysty ottamaan edes murto-osaa vuosittaisesta väestönkasvusta.

Monessa maassa väestö on viisinkertaistunut 50 vuodessa ja loppua ei näy. Onko tuo ihme jos tulee ongelmia.

Tätä asiaa ei vaan saa millään esille, vaikka jokainen sen tajuaa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Janne J.M. Muhonen kirjoittaa: "Fundamentalistisesta rasismista Lähi-Idästä suuntautuvassa pakolaisuudessa on kyse, eikä mistään muusta."

Politiikkaan osallistuvan pitäisi kyllä ymmärtää, että Lähi-idässä syntyneen kymmenien miljoonien tavallisten ihmisten pakolaisuuden ainut syy on USA:n vuonna 2003 aloittama Irakin sota.

Irakin sota on tuomittu virallisissa selvityksissä mm. USA:ssa ja Britanniassa valheisiin perustuneeksi ja laittomaksi.

Miksi George W. Bush ja Tony Blair eivät ole Haagin kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa? Miksi Irakin sotaan osallistuneet Nato-maat on vapautettu pakolaisuuden taloudellisesta vastuusta?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ei voittajia ja "hyviksiä" haasteta oikeuteen

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lintunen, miten Venäjä on rakentanut rauhaa viimeaikoina Aleppossa ?

Pekka Heliste

Vanhoillisen islamin voimistumista tuetaan lännen aseilla

Saudi-Arabia edustaa vanhoillisinta islamin suuntausta wahhabismia, jota kannattaa Saudi-Arabian dikdatuuri

Saudeilla on myös rahaa levittää tätä vanhoillisinta suuntausta.

Saudit rahoittavat moskeijoiden rakentamista ja niissä toimivia koraanikouluja

Eikä islam ole sunnut ja shiiat, esim Syyria hallitsevat alaviitit

Suomikin osallistuu kahinoihin esim myymällä aseita saudeille ja muille osapuolille tai avustamalla taisteluissa kuin nytkin Irakissa olevat n 200 suomalaista sotilasta

Persut ovat hurskatelijoita, Jussi Niinistö lupasi sotilaita ja rahaa Syyrian taisteluihin ja päälle tukensa USA:lle ja muille läntisille valtioille

Persut ovat sotkeneet Suomen munakuita myöten lähi-Idän sotiin

Toimituksen poiminnat