Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Itsenäisyyspäivän soihtukulkueesta menestys

Eilisenä itsenäisyyspäivänä kolmatta kertaa järjestetty 612-soihtukulkue osoittautui osanottajamääränsä perusteella menestykseksi. Sivuhuomiona tapahtuma sujui juuri niin rauhallisesti kuin oli ennustajan lahjoja omaamatta lupa odottaa. Osallistujien määrä lieni jossain kahden ja kolmen tuhannen hengen välillä lähteestä riippuen. Mikäli mennään alakanttiin heitetyllä 2 000 hengellä, osanottajien määrä yli kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna.

Tarjokkaita 2010-luvun Joseph "Joe" McCarthyksi ilmoittautui jo reilusti ennen itsenäisyyspäivää hakemalla ja/tai keksimällä yhteyksiä sekä kytköksiä, joiden myötä saada leimattua koko 612-soihtukulkue natsimarssiksi ja osallistujat natseiksi. Keskeisin peruste on se, että ensimmäisellä kerralla vuonna 2014 Suomen Vastarintaliikkeen väkeä oli mukana paitsi suunnitteluvaiheessa myös järjestyksenvalvojina itse tapahtumassa.

Mitä tähän vuoteen ja eilispäivään tulee, osallistui kulkueeseen lopulta hyvä jos satakunta aiemmin omaa mielenosoitustaan järjestäneiden Pohjoismaisen sekä Suomen Vastarintaliikkeen jäsentä. Onneton vähemmistö koko kulkueesta.

Huolimatta siitä, että natseja oli jo lähtökohtaisesti sekä absoluuttisesti että suhteellisesti vähän, uskallan väittää, että aidosti isänmaallinen enemmistö osoitti eilen lunastaneensa soihtukulkueen itselleen.

Joillekin ns. kansalaisaktivisteille vaikuttaa kuitenkin olevan syystä tai toisesta aivan valtavan tärkeää ja autuaaksi tekevää saada nimittää porukkaa natseiksi. Jos tämän yrittää vasta-argumenteilla estää, ulistaan sananvapaudesta ja uhriutumisesta. Toisaalta jotkut voivat kokea ongelmaksi sen, että kuten tässäkin tekstissä useasti todetaan, on natsien tosiasiallinen määrä niin mitättömän pieni, ettei se ansaitsisi minkään valtakunnan huomiota osakseen.

Koska muutamien esim. blogistien henkireikä on natseja, fasisteja ja rasisteja vastaan manifestointi, on luontevaa pyrkiä esittämään vastustajia tosiasiallista määrää enemmän, jotta omalle toiminnalle löytyy niin ikään enemmän pontta ja tarkoitusta. Juurikin näistä lähtökohdista Joe McCarthy operoi pyrkiessään paljastamaan suunnilleen jokaisesta vastaantulijasta kommunistin tai kommunistien hännystelijän.

Hysterisoinnin lopputulos on varsin koominen ja näyttäytyy kahtena vaiheena:

  1. Ensin hysterisoidaan oikein urakalla ja leimataan surutta sinut, minut ja Hentun Liisa natseiksi;
  2. Tämän jälkeen valitetaan ja pöyristellään sitä, kuinka natseja on marssimassa joka paikassa.

Miten muutoin selitätte sen, että pieni määrä PVL:n/SVL:n natseja osallisena nelinumeroisessa ihmisjoukossa tekee tästä loppujoukostakin natseja, natsien myötäilijöitä tai natsien hyväksyjiä? Jos pari natsia on ollut suunnittelemassa tapahtumaa nimeltä x, tämä siis tekee saman nimiseen tapahtumaan kaksi vuotta osallistuneista henkilöistä y ja z potenssiin n natseja. Niinkö?

Miksei asiaa voisi lähestyä vähemmän pahantahtoisesti ja puhtaan rationaalisesti siten, että tämä huikea enemmistö ei-natseja lähti 612-soihtukulkueeseen mukaan, koska koki sen itselleen sopivaksi tavaksi juhlistaa itsenäisyyspäivää? Olihan tapahtuma rauhanomainen ja (tästäkin jotkut jaksavat vääntää) poliittisesti sitoutumaton. Osallistumiskynnys oli tehty mahdollisimman matalaksi, joka varmasti osaltaan vaikutti osanottajamäärään.

Entäpä miksei asiaa voisi lähestyä Karri "Paleface" Miettisen oppeja noudattaen; siten, etteivät soihtukulkueeseen osallistuneet ei-natsit suostuneet pelkäämään natseja pakenemalla tai jäämällä kotiin, vaan näyttääkseen joukolla, että heidän, eli rauhanomaisesti itsenäistä isänmaata juhlivien kansalaisten rinnalla natsit todellakin näyttäytyvät juuri arvottomana marginaalina?

Marginaalina, jollaisena sitä tuleekin käsitellä, jollaiseksi se täytyy sulkea, jollaisena se on pysyvä ennen kuin kuolee kokonaan pois ja joka ei näin ollen ansaitse osakseen sitä huomiota, jota hysteerikot joko tiedostaen tai pikemminkin tiedostamattaan päivät pääksytysten samoja asioita pyöritellessään sekä pöyristellessään tulevat liikkeelle antaneeksi. Joka on erittäin valitettavaa.

Toistan edelleenkin sen, että hiljaisuus natsien suhteen ei ole myöntymisen merkki. Se, että minä ja lukemattomat muut kansalaiset olemme pääsääntöisesti kiinnittämättä sen suuremmin huomiota natsien olemassaoloon – puhumattakaan, että ylimitoittaisimme sitä –, tarkoittaa yksinomaan sitä, ettemme halua antaa niille huomiota, jota ne eivät ansaitse. Tämä on ainakin itselleni hyvin yksinkertainen asia.

Ymmärrän, että monen maltti joutuu tässä suhteessa kovaakin kovemmalle koetukselle, mutta asioiden hiljaiseksi vaikenemisella saavutetaan usein paljon mielekkäämpi lopputulos kuin jatkuvalla paatoksella, taivastelulla ja kauhistelulla.

Kaikki marginaaliryhmät nimittäin elävät huomiosta. Huomion antamisen lopettaminen on kuin letkujen irroitus aivokuolleelta. Kannustan kaikkia tekemään parhaansa tämän edistämiseksi.

Jotta natsiliike kuolisi pois.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Varsinainen menestys käydä sotkemassa sankarihautausmaa ja rauhanturvaajien muistomerkki itsenäisyyspäivänä:
http://yle.fi/uutiset/3-9338917

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Tämä on enemmän kuin surullinen uutinen. En tiedä, mitä ne YLE:llä touhuaa, mutta nyt koko artikkelin sisältö on vaihtunut otsikkoa myöten (ehdin lukea ensimmäisen version joskus ennen kello neljää, kun olit tämän linkin laittanut). Toivottavasti vahingontekijät saadaan edesvastuuseen, vaikkei hautausmaalla taida esimerkiksi valvontakameroita juurikaan olla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vastuu on tietenkin tilaisuuden järjestäjällä, toivottavasti lasku on jo lähtenyt yhdistykselle.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #3

Vastuu on tietenkin tekijöillä.

Yhdistyksellä vastuu olisi siinä tapauksesta, että teosta olisi päätetty yhdistyksen kokouksessa, ja asiasta olisi maininta kokouksen pöytäkirjassa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4

Tilaisuuden järjestäjä ei tietenkään pääse vastuusta sillä, että tilaisuudesta ei ole merkintää pöytäkirjassa tai hallituksen päätöstä ylipäätään. Ylen jutussahan yhdistys pahoitteli tapahtunutta. Miksi, jos eivät ole vastuussa?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Miksi itsenäisyyspäivänä pitää minkään mielenosoituksen nimissä häväistä hautoja. Omia sukulaisiani on tuon hautausmaan rauhassa, myös heitä jotka ovat kokeneet natsien kauheuksia. Eikö Jannen mielestä olisi kohteliasta jättää heidät jo rauhaan, vai tullaanko tätä näkemään jatkossa useamminkin_

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Ethän nyt yritä kääntää asiaa siten, että hautausmaan tihutyöt olivat suunniteltu ja tarkoitettu osa koko soihtukulkueen ohjelmaa? Tuskinpa kukaan osasi ennalta odottaa, että osa osallistujista käyttäytyisi noin hävyttömästi. Koska kulkue tullaan mitä luultavimmin järjestämään myös jatkossa, on toivottavaa, että sen järjestystä valvovat henkilöt kiinnittävät entistä enemmän huomiota siihen, kuinka siihen osallistuvat henkilöt joka vaiheessa käyttäytyvät.

Minuakin raivostuttaisi aivan suunnattomasti, jos sukulaisteni hautapaikkoja tärveltäisiin.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Ehkä et huomannut mutta jokin aika sitten olleesta "Peli poikki" mielenosoituksesta kirjoitti eräs Janne Muhonen näin:

"Tapahtuman yhteydessä heiluteltiin banderollia, jossa uhataan eksplisiittisellä väkivallalla Suomen valtiota ja Suomen poliisia. Kyllä, näitte ja luitte täsmälleen oikein. Sloganilla "ei rauhaa ilman oikeutta" uhataan käydä väkivalloin Suomen valtiota ja sen viranomaisia vastaan, ts. julistetaan anarkistista yhteiskuntamallia ja ihannoidaan institutionalisoitunutta väkivaltaa."

Miksi joissain mielenosoituksissa olevat tapahtumat ovat suunniteltu ja tarkoitettu osa ohjelmaa ja joissain mielenosoituksissa sitten tapahtumista ei kukaan ole mitenkään vastuussa?

Jos itenäisyysjuhlinta nykyisin vaatii hautojen häpäisyä, en enää juhli Itsenäisyyspäivää.

Olli Nurmi

Tahtooko perussuomalaiset tosiaankin profiloitua äärioikeistoon marssiessaan samassa kulkueessa natsien kanssa ? Turha puhua siitä, että mediassa on yritetty tahallaan vääntää, että jokainen marssille osallistuja olisi natsi. Ei tietenkään ole, mutta siellä samalla marssilla kuitenkin olitte ja se on teille okei? Tämä on se ongelma.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

612-marssin järjestäjät olisivat hyvin pystyneet estämään natsien osallistumisen ilmoittamalla että ette ole tervetulleita. Kuvien mukaan nämä käyttivät PVL:n tunnuksia marssilla (kaulaliinoissa esim. selvästi näkyvillä). Tällaisia tilanteita varten siellä ovat järjestyksenvalvojat. Vai olivatko ne tällakin kertaa PVL:n jäseniä, kuten aikaisemmin?

Kuvan mukaan myös ne jotka pitivät nuotiota YK-miesten muistomerkillä olivat natseja. Kuvassa seisovalla henkilöllä on myös ns. taktiset hansikkaat joissa rystyset on suojattu kovalla muovilla. Mihin tällaisia tarvitaan rauhanomaisessa kulkueessa?

https://jojalonen.wordpress.com/2016/12/08/soihtu-...

https://i2.wp.com/static.iltalehti.fi/uutiset/DSC0...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Jos nyt lopettaisitte kirjoitusteni linkittämisen tähän palveluun. Tämä on kolmas kerta kun asian suhteen toivomuksen esitän.

Muhoselle voisi todeta, että Tailgunner Joe oli monin tavoin väärinymmärretty henkilö.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Etkö ole otettu siitä, että kirjoituksesi on katsottu referenssikelpoiseksi vai onko - jos nyt saan tiedustella - meneillään joku boikotti tätä blogialustaa kohden?

Toimituksen poiminnat