Paperittomien terveyspalveluille ei julkista rahoitusta

Sosiaali- ja terveysministeriö on erinomaisen tervetulleesti ohjeistanut kuntia siihen, ettei paperittomien, l. laittomien, siirtolaisten ei-kiireellisiä terveydenhuoltokustannuksia kateta vaan ne tulee ohjata asianosaisten yksilöiden itsensä maksettaviksi. Kunnille annetaan kuitenkin yhä itsemääräämisoikeus asian suhteen ja tällöin mahdolliset lisämenot kohdistuvat kuntalaisten kukkaroihin.

Vaalit lähestyvät ja tämä kysymys on monessa kunnassa sekä kaupungissa yhä polttavampi.

    "Mikäli kunta ei syystä tai toisesta saa perittyä hoidon kustannuksia asiakkaalta, korvaa Kela ne kunnille."

Kunnilta tullaan toivottavasti edellyttämään jonkinlaisia tapauskohtaisia perusteluita, vaikka niitä olisi kuinka haastava saada asiakkaan ollessa maksukyvytön. Koko ohjeistus lepää täysin tyhjän päällä, mikäli se sisältää automaattisen takaportin.

    STM:n mukaan valtio korvaa laittomasti maassa oleskeleville palveluja järjestäville kunnille kuitenkin vain kiireellisen hoidon kustannukset.
    Jos kunta on päättänyt tarjota paperittomille vielä laajempia palveluita, joutuu se vastaamaan mahdollisesti syntyvistä kustannuksista itse."

Jos saan esittää edelleenkin sangen mainioon ohjeistukseen lisäyksen, tulisi terveydenhuoltohenkilökunnan ilmoittaa laittomasti maassa oleskeleva viranomaisille, jotta karkotusprosessi saadaan pantua täytäntöön. Tämän tulisi itse asiassa olla kunkin työntekijän lähtökohtainen velvollisuus.

Artikkeli muistuttaa:

    "Turvapaikanhakijan oleskelu Suomessa muuttuu laittomaksi, kun turvapaikkahakemukseen tehty kielteinen ratkaisu vahvistuu. Samalla henkilöt poistuvat vastaanottopalvelujen piiristä."

Mietitäänpä siis edes kerrankin ja edes pienenpieni hetki sitä, että keitä varten tämä ohjeistus on suunnattu. Ei jok'ikistä maahanmuuttajaa, turvapaikanhakijaa tai pakolaista. Vain ja ainoastaan niitä, joilla ei ole todettu asianmukaisen selvityksen jälkeen, eli viranomaiskäytänteiden sekä voimassa olevan ulkomaalaislain mukaisia perusteita saada Suomesta oleskeluoikeutta.

He ovat yhtä oikeutettuja saamaan turvapaikan Suomesta kuin Ruotsin kuningas.

Meidän täytyy pitää antavana osapuolena tiukasti mielissämme se, että jokainen oikeudetta maassa oleskelua jatkava siirtolainen vie potentiaaliset resurssit joltakulta sellaiselta, joka on aidosti ja perustellusti avun tarpeessa. Etenkin, mikäli yhteiskunta antaa tälle siunauksensa tarjoamalla laittomille siirtolaisille samoja palveluita kuin mitä se tarjoaa veroja maksaville kansalaisilleen – edellyttämättä näiltä itseltään mitään.

Tämä ei ole oikeudenmukaista. Tämä on suorastaan väärin. Tämä on epäoikeudenmukaista ja väärin paitsi kantaväestöä, myös aidosti sekä perustellusti avun tarpeessa olevia ihmisiä kohtaan. Ne, jotka ovat tästä eri mieltä, kyseenalaistavat implisiittisesti turvapaikkaviranomaisten kielteisten päätösten legitimiteetin.

Siksi Sosiaali- ja terveysministeriö on ottanut mittavan sekä ennen kaikkea tärkeän askeleen oikeaan suuntaan.

Viranomaisten päätös ei välttämättä ole henkilökohtaisesti mieluisa, jos katsoo, että kuuluu yleismaailmallisiin ihmisoikeuksiin saada pysyvä maassaolo-oikeus kansalaisuuteen verrattavine oikeuksineen missä tahansa joutumatta perustelemaan tätä millään tavalla. Tai vaikka valehtelemalla suut ja silmät täyteen. Antamalla tarkoituksen pyhittää säännöt.

Epämiellyttävyydestä huolimatta viranomaisen laatima päätös on lainvoimainen, jos ja kun se on Suomen kaltaisen maan tapauksessa laadittu puolueettomasti, lahjomattomasti ja lakia noudattaen. Mikäli viranomaispäätöstä jättää noudattamatta, tulee tästä vetää oikeat johtopäätökset.

jannemuhonen
Perussuomalaiset Jyväskylä

Tärkeimmät arvoni, joihin kirjoituksissanikin pohjaan, ovat oikeudenmukaisuus ja kansallismielisyys. Niistä minulla on omat vakiintuneet käsitykseni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu