Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Paperittomien terveyspalveluille ei julkista rahoitusta

Sosiaali- ja terveysministeriö on erinomaisen tervetulleesti ohjeistanut kuntia siihen, ettei paperittomien, l. laittomien, siirtolaisten ei-kiireellisiä terveydenhuoltokustannuksia kateta vaan ne tulee ohjata asianosaisten yksilöiden itsensä maksettaviksi. Kunnille annetaan kuitenkin yhä itsemääräämisoikeus asian suhteen ja tällöin mahdolliset lisämenot kohdistuvat kuntalaisten kukkaroihin.

Vaalit lähestyvät ja tämä kysymys on monessa kunnassa sekä kaupungissa yhä polttavampi.

    "Mikäli kunta ei syystä tai toisesta saa perittyä hoidon kustannuksia asiakkaalta, korvaa Kela ne kunnille."

Kunnilta tullaan toivottavasti edellyttämään jonkinlaisia tapauskohtaisia perusteluita, vaikka niitä olisi kuinka haastava saada asiakkaan ollessa maksukyvytön. Koko ohjeistus lepää täysin tyhjän päällä, mikäli se sisältää automaattisen takaportin.

    STM:n mukaan valtio korvaa laittomasti maassa oleskeleville palveluja järjestäville kunnille kuitenkin vain kiireellisen hoidon kustannukset.
    Jos kunta on päättänyt tarjota paperittomille vielä laajempia palveluita, joutuu se vastaamaan mahdollisesti syntyvistä kustannuksista itse."

Jos saan esittää edelleenkin sangen mainioon ohjeistukseen lisäyksen, tulisi terveydenhuoltohenkilökunnan ilmoittaa laittomasti maassa oleskeleva viranomaisille, jotta karkotusprosessi saadaan pantua täytäntöön. Tämän tulisi itse asiassa olla kunkin työntekijän lähtökohtainen velvollisuus.

Artikkeli muistuttaa:

    "Turvapaikanhakijan oleskelu Suomessa muuttuu laittomaksi, kun turvapaikkahakemukseen tehty kielteinen ratkaisu vahvistuu. Samalla henkilöt poistuvat vastaanottopalvelujen piiristä."

Mietitäänpä siis edes kerrankin ja edes pienenpieni hetki sitä, että keitä varten tämä ohjeistus on suunnattu. Ei jok'ikistä maahanmuuttajaa, turvapaikanhakijaa tai pakolaista. Vain ja ainoastaan niitä, joilla ei ole todettu asianmukaisen selvityksen jälkeen, eli viranomaiskäytänteiden sekä voimassa olevan ulkomaalaislain mukaisia perusteita saada Suomesta oleskeluoikeutta.

He ovat yhtä oikeutettuja saamaan turvapaikan Suomesta kuin Ruotsin kuningas.

Meidän täytyy pitää antavana osapuolena tiukasti mielissämme se, että jokainen oikeudetta maassa oleskelua jatkava siirtolainen vie potentiaaliset resurssit joltakulta sellaiselta, joka on aidosti ja perustellusti avun tarpeessa. Etenkin, mikäli yhteiskunta antaa tälle siunauksensa tarjoamalla laittomille siirtolaisille samoja palveluita kuin mitä se tarjoaa veroja maksaville kansalaisilleen – edellyttämättä näiltä itseltään mitään.

Tämä ei ole oikeudenmukaista. Tämä on suorastaan väärin. Tämä on epäoikeudenmukaista ja väärin paitsi kantaväestöä, myös aidosti sekä perustellusti avun tarpeessa olevia ihmisiä kohtaan. Ne, jotka ovat tästä eri mieltä, kyseenalaistavat implisiittisesti turvapaikkaviranomaisten kielteisten päätösten legitimiteetin.

Siksi Sosiaali- ja terveysministeriö on ottanut mittavan sekä ennen kaikkea tärkeän askeleen oikeaan suuntaan.

Viranomaisten päätös ei välttämättä ole henkilökohtaisesti mieluisa, jos katsoo, että kuuluu yleismaailmallisiin ihmisoikeuksiin saada pysyvä maassaolo-oikeus kansalaisuuteen verrattavine oikeuksineen missä tahansa joutumatta perustelemaan tätä millään tavalla. Tai vaikka valehtelemalla suut ja silmät täyteen. Antamalla tarkoituksen pyhittää säännöt.

Epämiellyttävyydestä huolimatta viranomaisen laatima päätös on lainvoimainen, jos ja kun se on Suomen kaltaisen maan tapauksessa laadittu puolueettomasti, lahjomattomasti ja lakia noudattaen. Mikäli viranomaispäätöstä jättää noudattamatta, tulee tästä vetää oikeat johtopäätökset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--tulisi terveydenhuoltohenkilökunnan ilmoittaa laittomasti maassa oleskeleva viranomaisille, jotta karkotusprosessi saadaan pantua täytäntöön. Tämän tulisi itse asiassa olla kunkin työntekijän lähtökohtainen velvollisuus.

Ilmoittaminen ilman potilaan lupaa on vaitiolovelvollisuuden vastaista, so. laitonta.

--Ministeriön mukaan kaikilla on Suomessa terveydenhuoltolain nojalla oikeus kiireelliseen hoitoon. STM:n mukaan paperittomien kiireellisen avun tarpeesta vastaavatkin jatkossa kunnat.

Kiireellinen hoito tarkoittaa äkillistä sairastumista, vammaa, pitkäaikaissairauden vaikeutumista tai toimintakyvyn alenemista, joka edellyttää välitöntä arviota ja hoitoa.

Käytännössä esim. lääkärin vo:lta ei voida käännyttää ketään pois sillä perusteella, ettei ole oleskelulupaa.

Juuso Hämäläinen

Nyt meni taas juridiikan piiriin asia, joka ei sinne kuulu. Kuten useimmat asiat eivät.

Maassa oleva ihminen on hoidettava. Ilman erityisiä rajoituksia. Sama onko hän täällä laillisesti tai ei. Hoitaminen päättyy, kun henkilö lähtee maasta. Tavalla tai toisella.

Ketään ei jätetä heitteille juridisten löpinöiden takia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tämähän on lääkääreiden mielipide. Sitäpaitsi potilas voi sanoa saaneensa pakolaisstatuksen, ei lääkäri voi sitä mistään tarkastaa. Poliitikot tulkoot itse portsareiksi ensiavun ovelle.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Lääkärihän ei hoida yhtään mitään potilaan taustoihin (laskutusta, maksareita, yhteystietoja ym) liittyen sairaalassa eikä yksityiselläkään. Joten tämä ongelma koskee sairaanhoitajia, osastonsihteereitä sekä vo apulaisia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #4

Totta, mutta tarkoitan lähinnä sitä, että lääkäri ei voi kieltäytyä hoitamasta ketään nk. laittoman maassa oleskelun perusteella.

Turvapaikanhakijahan voi ilmoittaa olevansa kuka hyvänsä, koska väestörekisteri ei tunne, eikä hetua ole.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #7

Tästä yhteneväiset ohjeet tarpeen. Sh hoitaa, terapeutti hoitaa, lääkäri hoitaa kyllä. Mutta kuka maksaa ja miten maksaa? Suomessa kukaan ei pääse tämän järjestelmän läpi.

Ja tottakai verissä päin tai henkihievärissä olevat potilaat ihan varmasti hoidetaan ensiavussa.

Onneksi ohjeistoa siis päivitetään ihan kaikkien kannalta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #8

Mikä on nk. kiireellinen hoito? Jos se tarkoittaa jotakin muuta, kuin välitöntä hengenvaaraa, niin käsite on täysin subjektiivinen.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Laittomasti maassaoleville ei kuulu majoitus/ sairaanhoitopalvelut. Mikäli kunnallisiin terveyspisteisiin laittomasti maassaolevia tulee, niin soitto poliisiin joka hoitaa maasta poistamisen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Yllytät vatitiolovelvollisuuden rikkomiseen, ja virkavirheen tekemiseen! Yllytys on rikos! Ilmoitin ylläpidolle.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Laittomasti maassaolevista pitää ilmoittaa sehän on kansalaisvelvollisuus.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #10

Kilpinen fantisoi ihmismetsästyksestä ja pakkaseen näännyttämisestä?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #12

Minähän sanoin että pitää ilmoittaa poliisille. Laittomasti maassaolevat kuuluu poliisin huostaan ja karkotettavaksi maasta, kun ei ole lupaa olla maassa. Pitää pysyä totuudessa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Hyvä kirjoitus Jannelta.

Näinä päivinä ratkaistaan voiko Suomessa elää laittomasti siten, että julkinen sektori maksaa palvelut ja muut viulut.

Toimituksen poiminnat