Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

YLE käy asemasotaa populismia vastaan

Kuluvan vuoden puolella ei ole vietetty kovinkaan montaa päivää, ettei Donald Trump hallintoineen ja/tai oikeistopopulismi olisi ollut Yleisradion ohjelmistossa, kuten YLE Puheen politiikkaradiossa toimittajien ja mittatilaustyönä kuultaviksi pyydettyjen asiantuntijoiden hampaissa. Eikä tässä muuten mitään erikoista olisi kyseisten asioiden ollessa kiistatta ajankohtaisia, mutta kun keskustelun kulku lopputuloksineen on aina tismalleen sama. Paha oikeisto, paha nationalismi, paha populismi. Eurooppa luisuu pimeyteen.

Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan saavutettiin kliimaksi ja viime aikoina kaikkinainen uhkakuvien luominen, pöyristely ja taivastelu on keskittynyt myöhemmin tänä vuonna koettavien Saksan, Hollannin ja Ranskan parlamenttivaalien mahdollisiin lopputuloksiin. Ennusteiden mukaan kansallismieliset puolueet ovat saavuttamassa vankan suosion ja ainakin jokin niistä – AfD (Saksa), FN (Ranska) ja PVV (Hollanti) – mahdollisesti jopa maansa suurimman puolueen aseman.

Tämän ei luulisi olevan kenellekään mikään yllätys, kun eurososialistien ja -federalistien edesottamuksia aletaan pikkuhiljaa korjailla palauttamalla itsenäisille kansoille niille kuuluva itsemääräämisoikeus sekä suvereniteetti monikansallisen Euroopan Unionin keskitetyn hallinnon yli.

Ja vaikkei oikeistopopulistien sekä kansallismielisten suosio siis olisikaan yllätys, on se totisesti ollut itseään kansakunnan oikeamielisimpinä ja ainoina korkeimman totuuden haltijoina pitäville elitisteille kauhistus. Taas jälleen kerran.

Toisaalta elitistien oikeamieliset mielenilmaukset ovat aiheuttamansa myötähäpeän lisäksi oiva indikaattori kertomaan siitä, milloin mennään politiikassa oikeaan suuntaan. Erityisesti monikulturistinen paatos lisääntyy samassa suhteessa kansallismielisten saavuttaman kansansuosion kanssa.

Viikko sitten mieliä kuohutti valtiovallan suunnitelmat alkaa vaikuttaa aiempaa enemmän Yleisradion tuottaman uutismateriaalin sisältöön. Perussuomalaisten leirissä visioitiin tasapainoisemmasta, objektiivisemmasta ja vähemmän vihervasemmistolaisesti orientoituneesta journalismista. Jokunen kansalaiskeskustelija otti ja kummasteli, että miten niin YLE:n toimittajakunta muka vihervasemmistolaista olisi.

Jos siis olettekin sattumoisin pitäneet televisio- sekä radiovastaanottimenne suljettuina jotakuinkin marraskuusta alkaen niin lukekaapa Yleisradion Euroopan-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallion mietteitä. Jos laiskottaa oikein erityisen ankarasti, on artikkelin ingressiin tiivistetty aika pitkälti kaikki olennainen koko kirjoituksen myöhemmästä sisällöstä:

  "Onko demokratia jo vaarassa, kun Euroopan nykypopulistit kosiskelevat kansaa keinoja kaihtamatta, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallio."

Demokratia vaarassa. Totta kai, mikäli elitistiltä kysytään, koska tyhmät kansalaiset ovat jälleen vaarassa äänestää väärin niin kuin tapahtui Brexitin suhteen.

Yhtäläisyysmerkkejä populismin ja sen epäpyhien äpärälasten välille vedetään varsin huolettomasti – taatulla ja totutulla vahvan oikeamielisyyden eetoksella:

  "Soinin aikana suomalainen populismi on liittynyt muun Euroopan populistisen politiikan jatkumoon. Puolueesta löytyy väkeä, joka ammentaa vaikutteita ja esikuvia myös Euroopan äärioikeistosta.
  Suomalainen populismi onkin viime vuosina kulkenut käsikynkässä avoimen rasismin ja muukalaisvihamielisyyden kanssa. Oikeudessa on annettu tuomioita useille perussuomalaisille poliitikoille muun muassa kiihotuksesta kansanryhmää vastaan."

Tämän sortin kirjoituksille ja esiintuloille on tyypillistä se, että kirjoittaja ikään kuin pyrkii kaiken aikaa eri keinoin vakuuttelemaan itselleen olevansa antipatioidensa suhteen oikeassa. Esimerkiksi kertaamalla jatkuvasti sananvapausoikeudenkäyntien lopputuloksia.

Populistisista liikkeistä Vaarakalliolla on melko yksisilmäinen tulkinta:

  "Nyt suuret teemat ovat maahanmuutto, pakolaisuus ja turvallisuus. Puhe on kiertynyt populistien ja äärioikeiston maalailemien uhkien ympärille: siirtolaiset vievät työt ja laskevat palkat, pakolaiset näivettävät moraalin ja vääräuskoiset muslimit sikiävät terrorismia."

Nämä kaikki ovat suuria teemoja, kyllä, mutta populististen puolueiden vaaliohjelmista ja asialistoilta löytyy niiden rinnalle paljon muitakin arvoja, kuten huoli oman maan kansalaisten työttömyydestä ja hyvinvoinnista, jopa oman maan luonnosta. Kaikki luonnollisesti kansallisesta näkökulmasta katsottuna.

Josta puheen ollen:

  "Populistit ovat tehneet maahanmuutosta syntipukin, kun ihmiset ovat etsineet perusteluja esimerkiksi työttömyydelle tai taloudellisille huolilleen."

Tämä väite on yksi sitkeimmistä olkiukoista, joilla kansallismielisiä yritetään väheksyä ja lyödä maan rakoon. Samassa lauseessa on tavanomaista väittää jonkun väestönosan vakavissaan pelkäävän, että maahanmuuttajat vievät ensi töikseen puolison viereltä.

Eikä tässä suinkaan vielä kaikki, mikäli luodaan syvällisempi katsaus populismin pimeimpään ytimeen:

  "Ei 'kansa' tässäkään kohdin tiedä, se tuntee. Se heijastaa vajavaisia, manipuloituja, valheellisia ja harhaisiakin näkemyksiä ja tunteita, joita populistiryhmät ovat kannattajilleen syöttäneet."

Ja sitä rataa. Mokomat tyhmät kansalaiset, jotka eivät tiedä mistään mitään. Onneksi meillä on punavihreiden toimittajien kaltainen oikeamielinen, edistyksellinen ja tiedostava sekä kernaasti mokomien tyhmien kansalaisten alkukantaisia vaistoja suitsiva eliittijoukko.

Vaarakallion aika pitkälti suurella fiiliksellä laaditussa purkauksessa silmiinpistävintä on se, ettei populismista tai kansallismielisyydestä löydy yhtään ainoaa myönteistä asiaa, tai ainakin ne esitetään kielteisessä valossa.

On hämmentävää, että Yleisradion Euroopan-kirjeenvaihtaja Vaarakallio ei löydä samassa kirjoituksessa sivuamastaan kansallismielisyydestä mitään myönteistä kerrottavaa.

Se, että nähdään kauhistuksena, kun jokin poliittinen ryhmä pitää oman maan kansalaisten etua ja hyvinvointia kaikkein tärkeimpänä, kertoo aika paljon esittäjänsä journalistisesta otteesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Populistit antavat äänestäjille helppoja ratkaisuja vaikeisiin ongelmiin - tyyliin "poistamme työttömyyden puolessa vuodessa". Valitettavasti iso osa ihmisistä on tarpeeksi tyhmiä uskomaan moisiin lupauksiin, minkä vuoksi jytkyjä ja jopa peräti jatkojytkyjä pääsee tapahtumaan. Populismin mahdottomiin lupauksiin perustuva menestys on demokratian yksi haittapuoli; jokaisessa yhteiskuntajärjestyksessä on toki omat nurjat puolensa.

Mitä tulee valtaan päässeiden populistien ja ääriainesten toimiin vaalimenestyksen jälkeen, niin Persut ovat olleet siinä suhteessa poikkeus. Mm. Unkarissa ja Puolassa sekä Trump kumppaneineen ovat valtaan päästyään lähteneet välittömästi kaventamaan demokratiaa ja pyrkineet kohti autoritääristä yhteiskuntaa. Demokratia on siis ollut ookoo ainoastaan siihen saakka, kun on päästy valtaan.

Olisiko tässä blogistille eväitä oivaltaa miksi populistien valtaannousu arveluttaa?

Jaakko Häkkinen

On perustelematonta, miksi perussuomalaisten oletetaan toistavan kaikki Itä-Euroopan populistipuolueiden pahimmat toimet. Yhtä perustelematonta kuin olisi vastustaa vasemmistoliittoa siksi, että Euroopassa väkivaltaiset anarkistiliikkeet toimivat vasemmiston helmoissa.

Kyse on pelkästään mustamaalaamisesta ja pelottelusta.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Toistan: "Mitä tulee valtaan päässeiden populistien ja ääriainesten toimiin vaalimenestyksen jälkeen, niin Persut ovat olleet siinä suhteessa poikkeus."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Euroopan unionissa demokratia on hävinnyt lähes kokonaan, meillä suomalaisilla ei ole mitään tietoa miten hallituksemme suhtautuu liittovaltiokehitykseen eikä meillä siksi ole mitään vaikutusmahdollisuuttakaan Suomen tulevaisuuteen. Sipilä piirtelee tyhjänpäiväisiä prosessikaavioita vaikka on käytännössä pelkkä Saksan marionetti.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Populismi ja nk. nurkkakuntaisuus pidetään systemaattisesti keskustelun focuksessa suurella ylenkatseella ja pyhällä halvennuksella ryydittäen. EU n demokratian puuttumisesta, tai EU n omien sääntöjen rikkomisesta ei olla kuitenkaan lainkaan huolissaan.

Aikaansa kutakin, ja nyt taitaa alkaa nationalismin aika. Kehityssuunta Euroopassa näyttää siltä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos ajattelee yhtään pitemmälle niin eihän näiden populistien ihannemaailma tarjoaisi muuta kuin uusia kieltoja ja rajoituksia kansalaisyhteiskunnalle ja kansalaisten valinnanvapaudelle oman elämänsä suhteen.

Sen menetyksen rinnalla kaikki kuvitellut saavutuksensa ovat arvottomia, korkeintaan halveksunnan arvoisia.
Ne eivät halua kansalaisille lisää päätösvaltaa vaan päästä päättämään kansalaisten puolesta.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Niinpä, onneksi meillä on vallassa pääosin elitistisiä puolueita jotka kuten hyvin tiedämme, pyrkivät purkamaan yhteiskunnan kieltoja ja rajoituksia ja tarjoavat kansalaisille lisää vapauksia. Loistavana esimerkkinä Euroon liittyminen, joka kansanäänestyksessä sai lähes yksimielisen kannatuksen kansalta. Nämä elitistipuolueet todellakin pyrkivät kuuntelemaan kansan tuntoja ja turvaavat kansalaisten vaikutusmahdollisuudet esimerkillisellä tavalla.

Huomenta. Minä näin todella omituista unta, missä YLE:n ja suurimpien mediatalojen uutistoimitus oli ulkoistettu Pohjois-Koreaan, kustannussyistä. Tuo ylläoleva kirjoitus oli ote uuden KDYLE:n, (Kansan Demokraattinen YLE) artikkelista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niin. Ajatellaan vaan pidemmälle.

Tuskinpa yksin pärjäämään joutuu ainoakaan valtio jatkossakaan. Keskinäinen kaupankäynti ja vuorovaikutus on kaikkien yhteinen etu. Vaihtoehtoja kansojen ja valtioisen yhteistyölle on lukemattomia, eikä liitovaltio keskushallintoineen tokikaan ole ainoa sellainen. Pitkän ja monivuotisen tien joutuu nyt EU kulkemaan, jos nykyinen irtiottava suuntaus saadaan muuttumaan.

Eikä tämän nk. separatismin syitä tarvi muualta hakea, kuin EU sta itsestään.

Ts. Omat koirat purevat tyhjiä puhuvia päitä :)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Siitä lähtien kun YLE kutsui Korean keskusuutistoimistoa (KCNA) Pohjois-Korean propagandatoimistoksi, minä olen kutsunut YLE'a Suomen propagandatoimistoksi.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

EU-jäsenyys on vahvistanut Suomen demokratiaa ja Suomen ulko-ja turvallisuuspoliittinen asema on turvattu.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Äh, pistit paremmaksi kuin minä. Lyhyestä vitsi kaunis. Onnittelen!

Toimituksen poiminnat