Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Martat edustavat tärkeitä perinnearvoja

 • © Henna Muhonen
  © Henna Muhonen
 • © Henna Muhonen
  © Henna Muhonen
 • © Henna Muhonen
  © Henna Muhonen
 • © Henna Muhonen
  © Henna Muhonen

Vanha kunnon hyvämaineinen kotitalousneuvontaa antava sekä kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta edistävä Marttaliitto on kaikeksi onneksi vielä voimissaan muiden kuin perinnearvojen menettäessä jalansijaa kansalaisten harrastetoiminnassa. Järjestön kuntavaaliteeseihin kansallismielisen ehdokkaan, kuten minun, on varsin helppo yhtyä.

Sain haasteen vastata niihin niin ikään Marttoihin kuuluvalta vaimoltani, jolta sain oheismateriaaliksi heidän toimintansa parissa otettuja kuvia. Itse haasteessa teesejä on kolme kappaletta.

1. Enemmän lähiruokaa, vähemmän hävikkiä

  "Kuntien järjestämässä joukkoruokailussa lähiruoan osuutta on lisättävä ja syntyvää ruokahävikkiä on vähennettävä."

Lähiruoan ja paikallisen pientilallisuuden suosiminen ovat kunnallisen päätöksenteon takana, eli täysin poliittisesta tahtotilasta riippuva eettinen valinta. Tarvittavan raaka-aineen kuljettaminen jostain kaukaa ei välttämättä tule kuljetuskustannusten kera pienemmästä hankintahinnastaan huolimatta lähiruokaa edullisemmaksi – puhumattakaan kuljetuksen ympäristövaikutuksista.

Ruokahävikkikysymystä koskien ei kannata mennä merta edemmäs kalaan. Ollaan ylpeitä kotimaisesta ruokakulttuurista ja perinteisistä ruokalajeista, jotka maistuvat pääsääntöisesti kaikille ikään tai mihinkään muuhun taustatekijään katsomatta.

Keskikokoisen peruskoulun 200 annoksesta glaseeratulla latva-artisokkapedillä makaavasta kikhernegratiinista chipotlekastikkeella päätyy suuremmalla todennäköisyydellä hävikkiin kuin vastaava annosmäärä kotimaisia perunoita ja karjalanpaistia tai nakkikastiketta – mieluiten tietysti lähituotettuna.

2. Käytännön apua koteihin

  "Kotipalvelujen resurssit on turvattava kaikissa kunnissa."

Kotipalveluiden kaksi keskeisintä kohderyhmää ovat lapsiperheet sekä ikäihmiset ja pääasiallinen tarkoitus on vahvistaa asiakkaiden hyvinvointia tarjoamalla apua kaikkinaisessa kodin ylläpidossa, kuten siivoamisessa, ruokailun järjestämisessä ja lääkityksessä. Toimintakeinoja Jyväskylässä ovat kokonaisvaltaiset hoito- ja hoivapalvelut, joiden avulla tuetaan itsenäistä arjessa selviytymistä. Äärimmäisen tärkeää toimintaa.

Otan yhdeksi esimerkiksi vanhusten kotihoidontuen. Kaikkein optimaalisinta on lisätä tätä sekä omaishoidontukea ja mahdollisuuksia siihen, jotta palvelukodit eivät olisi ainoita vaihtoehtoja, mutta tällä hetkellä, ja kotihoidon ollessa riittämätöntä, oikeuden tuettuun palveluasumiseen tulee olla vanhusten subjektiivinen perusoikeus.

Tässä on päättäjillä peiliin katsomisen paikka ja kosolti parantamisen varaa.

3. Arjen taitoja kouluihin

  "Arjen ja kestävän kehityksen taitoja on vahvistettava kouluissa."

Peruskoulujen opetussuunnitelmiin on sisällytettävä tulevaisuudessakin kansalaistaitojen kaltainen oppiaine, joka antaa valmiuksia aina ensiavun antamisesta monipuoliseen ruoanlaittoon ja kodinhoidosta jätteiden oikeaoppiseen kierrättämiseen. Nämä ovat arkielämän kannalta ensisijaisen tärkeitä taitoja.

Vähintä, mitä koululaitos voi opetuksensa osalta tehdä kestävän kehityksen taitojen eteen, onkin juuri edellisessä kappaleessa viittaamani opastaminen kiertotalouteen.

Mahdollisimman vähän kotitalousjätteitä on päästettävä muualle kuin kierrätykseen, ts. uusiokäyttöön, tai toissijaisena vaihtoehtona energiajakeena lämmöntuotantoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Munkin vaimo on martta ja siitä lafkasta ei todellakaan ole, kuin hyvää sanottavaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jaaha. Että tämmöinen persueinarin kyseenalainen yritys ratsastaa kunnianarvoisalla järjestöllä.
Kansallismielinen bullshitti on kyllä kaukana marttojen arvoista. Kasvisruokaa halveksiva olkiukkoilusi on pelkästään säälittävän naurettava. Kotikyläni martat, tai siis marthor, jos tarkkoja ollaan, ovat järkänneet kaikenlaista hyvää toimintaa kylään muuttaneiden afgaanilasten kanssa. Sama juttu kuulemma monella muullakin paikkakunnalla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei kai sinällään ole väliä, kehuuko marttojen toimintaa persueinari vai viherviljami. Kyllähän he monella paikkakunnalla tosiaan osallistuvat myös maahanmuuttajien kotoutukseen, käytännönläheistä porukkaa kun ovat.

Tuo latva-artisokka briljeeraus nyt oli tietenkin aika tarpeeton. Ensinnäkin kyse on erittäin herkullisesta ruoka-aineksesta ja toisaalta se on niin arvokasta, että valitettavasti ei monella koululla taida olla varaa sitä lasten lautaselle järjestää. Pitäisi varmaan joskus yrittää sen kasvattamista. Tältä vuodelta se on jo myöhäistä, sillä Suomen oloissa esikasvatus olisi pitänyt aloittaa jo pari kuukautta sitten.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Näköjään linkki tuonne Marttojen kuntavaalisivulle ei enää toimi, mutta siellä todellakin pyydettiin porukkaa haastamaan vaaleissa ehdokkaana olevia ottamaan kantaa heidän teeseiksi nimeämiinsä aihealueisiin. Missään kohtaa ei rajoitettu "persueinareiden" tai kenenkään muunkaan osallistumista haasteeseen, vaan sana oli vapaa ja Marttojen arvot annettiin vapaasti kommentoitaviksi.

Koska lähtökohta oli tämä ja vain sekä ainoastaan tämä, on tuo toisten maineella ratsastaminen täysin perusteeton syytös ja taas jälleen kerran puhdas mustamaalausyritys.

Vaalikonevastauksistani paljastuisi, että kannatan jokaviikkoisen kasvisruokapäivän sijaan kasvisruokavaihtoehtoa tarjolle jokaisena viikonpäivänä. Tällä kannanotolla sain viimeviikkoisessa vaalipaneelissa vihervasemmiston osallistujat jokseenkin hämmentyneiksi.

Eikä Marttojen afgaanilapsille järjestämä toiminta ole suinkaan millään lailla paha asia ja päin vastoin on hienoa kuulla, jos tällaista harrastetaan useammallakin paikkakunnalla. Kiitos siis asian tuomisesta tietooni.

Sinulla on jokin tarkoituksellisen ahdasmielinen näkemys perussuomalaisten isänmaallisuudesta ja projisoidessasi asioita tämän sapluunan läpi, kuvitellet minun pitävän afgaanilapsille aktiviteettien järjestämistä huonona toimintana.

En keksi muutakaan syytä, miksi olisit ottanut asian esille, koska kirjoitukseni ei sitä millään tapaa käsitellyt.

Suosittelisin lukemaan eteen tulevaa materiaalia edes joskus vähemmän "kuin piru Raamattua" -mentaliteetilla. Noin kyynisen ja vihamielisen asennoitumisen vähän kaikkeen täytyy olla henkisesti kuormittavaa.

Edit: Tässä on toimiva linkki tuohon Marttojen kuntavaalihaasteeseen. Korjaan sen leipätekstiin illalla kotona, jos suinkin muistan.

Kuntavaalit 2017 | Martat

Käyttäjän fuzz kuva
Jukka Mattila

Puhut asiaa. Upea järjestö. Lotta Svärdin lakkauttamisen jälkeen moni lotta siirtyi toimimaan Marttoihin.

Toimituksen poiminnat