Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Todellisen yhden asian puolueen räksytystä

Aikoinaan valheista narahtanut ja puolustusministerin tehtävistä sivuun siirtynyt, mutta silti rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi vallan mainiosti kelpaava Stefan Wallin ei suinkaan ole ensimmäinen, joka on vakuuttunut siitä, että hallitus on hajoamispisteessä. Kokeeneena poliitikkona hän tiedostanee sen, että ounastelemalla istuvan hallituksen hajoamista oppositiosta käsin saa takuuvarmasti palstatilaa.

Syyksi Wallin näkee sen, että perussuomalaiset edellyttää ruotsin kielen vapaaehtoisuuden kokeilua, eli käytännössä pakkoruotsin ikeestä luopumista. Jollain tapaa tähän spekulaatioon kytkeytyvät kuntavaalitappiomme ja kesän puoluekokouksemme sekä sen yhteydessä järjestettävät puheenjohtajavaalit.

Puhutaan leimahtaneesta riidasta ja koplauksesta, vaikka kyseessä on täysin relevantissa asianyhteydessä se, etteivät perussuomalaiset ole – oiketetusti – tyytyväisiä siihen, kuinka laadukkaasti hallitusohjelmaa myöten sovittuja vapaan kielivalinnan lainsäädännöllisiä edellytyksiä tällä hetkellä selvitetään.

    "Hallitusohjelmassa sovittiin, että hallitus selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua.
    Selvitys ei perussuomalaisten mielestä ole edennyt tyydyttävällä tavalla, ja Yle kertoi torstaina, että puolue olisi kytkenyt ammatillisen koulutuksen uudistamisen ruotsin kielen vapaaehtoisuuskokeiluun."

Eihän se nyt elitistille käy, ettei itärajan tuntumassa asuvien opiskelijoiden valinnanvapautta kielten opiskelua koskien saisi enää rajoittaa täysin mielin määrin. Wallin jos joku tässä kalastelee poliittisia irtopisteitä luumuillaan ja elefanteillaan, eikä kukaan muu. Hänen ja rkp:n intressejä sekä motiiveja on tarpeetonta lähteä sen tarkemmin käsittelemään. Yhden asian puolue ja millään muulla ei ole väliä.

Mielenkiintoisinta kuitenkin on se, että Wallin edellyttää pääministeri Juha Sipilältä jonkinlaista yksinvaltiuutta lähentelevää kurinpalautusta:

    "- Jos hallituspuolue alkaa sabotoida koko hallitustyöskentelyä oman sisäisen poliittisen ahdinkonsa takia, on vain yksi tapa pysäyttää se. Pääministeri Sipilän on osoitettava johtajuutta ja palautettava järjestys, Wallin sanoi Varsinais-Suomen RKP:n piirikokouksessa Turussa lauantaina."

En tiedä, mitä mieltä te olette, mutta itse epäilen Wallinin vihjailevan siihen suuntaan, että perussuomalaiset pitäisi potkia pois hallituksesta ja ottaa tilalle ikiluotettavaksi sylikoiraksi rkp. Suitsimaan kieltenopiskelua koskevaa valinnanvapautta vähitellen harkitsevien vanhojen puolueiden äänenpainoja takaisin totutuille urille. Eli kieltäytymään uudistamisesta. Mokomat kerettiläiset – takaisin ruotuun!

Elämme mielenkiintoisia aikoja, jos hallitusohjelmassa sovittujen asioiden noudattamisen peräänkuuluttaminen täysin relevantissa asianyhteydessä (tässä tapauksessa koulutuksen uudistaminen) on hallitustyöskentelyn sabotoimista. Vastaavasti hallitustyöskentelyn laiminlyönnin voisi kaiketi katsoa olevan oikein erinomaisen suoraselkäistä toimintaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Wallin puhuu RKP:n piirikokouksessa ruotsin asemasta. Järkyttävää!

Näkeehän sen nyt jokainen, että persujen huono vaalimenestys ja pj-valinnat vaikuttavat hallituksen toimintakykyyn. Höpötykset euroerosta ja EU-kansanäänestyksestä hallituspuolueen sisältä ovat juuri tätä.

Sen sijaan aimo annos ironiaa liittyy siihen, että äänestämällä Halla-Ahon puheenjohtajaksi persut tulevat itse tosiaankin siloittaneeksi RKP:n tien hallituspuolueeksi.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
    "Sen sijaan aimo annos ironiaa liittyy siihen, että äänestämällä Halla-Ahon puheenjohtajaksi persut tulevat itse tosiaankin siloittaneeksi RKP:n tien hallituspuolueeksi."

En keksi tämän skenaarion toteutumiseksi muuta perustelua kuin sen, että seuraavissa eduskuntavaaleissa rkp:n laariin valuu ääniä entisiltä persujen äänestäjiltä.

Tämä on seuraavasta puheenjohtajastamme riippumatta melko epätodennäköistä, mutta oliko sinulla jotain muuta mielessä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos Halla-aho voittaa on mahdollista että persut lähtevät hallituksesta ja se täydentyy demareilla tai RKP-Kristillisillä.

Uskotko että persut jatkaisivat hallituksessa jos H-a:sta tulee puheenjohtaja?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #5
    "Uskotko että persut jatkaisivat hallituksessa jos H-a:sta tulee puheenjohtaja?"

Uskon, että jatkamme hallituksessa, vaikka Halla-ahosta tulisi puheenjohtaja. Tämäkin vain siksi, etten näe sille mitään estettä. Ei ole epätavanomaista, että hallituksessa jatketaan, vaikka puolueen puheenjohtaja vaihtuisi kesken kauden.

Siihen en uskalla ottaa kantaa, että annettaisiinko ulkoministerin salkku Halla-aholle, Terholle tai kelle hyvänsä, joka puheenjohtajaksi valitaan.

Mitä hallituskokoonpanojen spekulointiin tulee niin eivätkös demarit ole selväsanaisesti ilmoittaneet, etteivät ainakaan nykytilanteessa mene kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

Luulin H-a:n ilmoittaneen pysyvänsä Brysselissä vaikka tulisikin valituksi?
Minä taas en usko hetkeäkään, että hänen johtamansa persut pysyisivät hallitusvastuussa yhä laskevien kannatuslukujen painaessa päälle. Ainoa keino on mennä oppositioon heti ja aloittaa räyhäkäs oppositiopolitiikka.

Spekulointiahan tämä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #12

Aika moni meistä kokoomuslaisista vierastaa Halla-ahoa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #17

Mielessäni peukutan Halla-ahoa puheenjohtajaksi ihan samasta syystä kuin peukutan Emma Karia vihreiden puheenjohtajaksi. Todennäköisesti molemmat vetoaisivat puolueensa hard core -änkyröihin, karkottaisivat tolkun ihmiset ja veisivät kannatuksen siihen marginaaliin, jossa niiden pitäisikin olla.

Populistipuolueille vastuunotto on myrkkyä, se on jo nähty näiden molempien kohdalla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tavallaan se on ymmärrettävää, että Rkp:n suurin huolen aihe on pakkoruotsin lopettaminen, koska he ovat yksinomaan puolue, jonka elämä pyörii vain ja yksinomaan kielipolitiikan ympärillä.

Heillä toki olisi resursseja paljon muuhunkin edistyksellisiin asiohin viedä Suomea eteenpäin. Mutta, mutta tämä kielirasismi peittää nekin tehokkaasti alleen ja herättää vain yksinomaan epätovoa kansan enemmistössä, joka haluaisi vapauden valita jo vihdoinkin tärkeämpiä kieliä koko uudelle sukupolvelle. Sen pitäisi olla jokaisen suomalaisen oikeus, sillä kaksi pientä marginaalikieltä pakolla, on kuitenkin jatkuva rasite koko Suomen yhteiskunnalle ja viennille.

Monikielisyys ei tällä rkp:n reseptillä tule koskaan olemaan osa meille kuuluvaa omaa suomalaista kielipolitiikkaa. Ruotsi vie aina siitä yhden tärkeämmän kielen paikan, joka edes osalle suomalaisia pitäisi olla oman valinnan tulos, ei pakon. Olettaen, että annamme sen jatkua edelleen kansan enemmistön vastustuksesta huolimatta?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Mietinpä tuossa sellaista - toki äärimmäisen hypoteettista - tilannetta, jossa Suomeen muuttamista harkitsevan perheen isä tai äiti tutustuu ennalta maamme koulutuspolitiikkaan omien lastensa etua ajatellen. Suomi on keskeisimpien verrokkiensa keskuudessa ainoa maa, jossa yhden marginaalikielen opiskelu on kaikilla potentiaalisilla koulutusasteilla pakollista ja syö käytettävissä olevia opetusresursseja edistyksellisen vapaavalinnaisuuden kustannuksella.

Vetovoimatekijä vai ei?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kieli ei varmasti ole Suomen vetovoimatekijä, opiskeltiin täällä ruotsia tai ei. Mistä tahansa indoeurooppalaisen kielen alueelta saapuvalle ruotsi on aivan varmasti suomea helpompi oppia ja omaksua.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ilman muuta ei olisi todellakaan mikään vetovoimatekijä. Paitsi tietysti jos tulija olisi itse ruotsalainen tai ahvenanmaalainen:)

Mielenkiintoista sinänsä, kun Ahvenanmaalla jätettiin pakkosuomi syrjään vapaaehtoiseksi aineeksi ja otettiin pakkoenglanti sen sijaan, niin syyksi sanottiin juuri kielten monipuolisuus nykyisessä globaalissa maailmassa. Sinänsä se oli ihan järkevä päätös, ei siinä mitään, mutta onkin ihme, ettei meiltä näitä järkipäätöksiä hyväksytä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

En tiedä miksei hyväksytä. Ahvenanmaan päätös luopua suomesta tuntuu herättävän närää yleensä juuri näiden kielisotureiden puolella.

Minustakin se on kyllä huono päätös, mutta ymmärrettävä historiallisista syistä ja siihenhän Ahvenmaalla on oikeutensa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #8

Totta kai heillä on oikeus tehdä hyviä ja järkeviä päätöksiä, jotka auttavat heidän jälkikasvuaan pärjäämään muuallakin maailmassa useammalla kielellä, kun ei ole pakko pikkuista ja vähän puhuttua suomea enää opiskella.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

En jaksa ymmärtää, miten joku löytää jotain positiivista suomen alasajosta ja suomenkielisten oikeuksien rajoittamisesta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #8

Närää vain siksi, että miksi meille ei voi sallia samaa monikielisyyteen pyrkimistä? Olemmehan mekin ihmisiä, jotka haluamme pyrkiä parempiin suorituksiin maailmalla:) Emme tietysti enää me vanhat tarvitse yhtään mitään oikeuksia, mutta meidän lapsillemme ja lastenlapsillemme se sama oikeus pitäisi myöntää, oikeus valita mieluisimmat kielet ihan itse. Eli pakkoenglanti ja yksi vapaavalintainen, mutta pakollinen vieras kieli...

Onkin hassua, että täällä edelleenkin juuri vanhat miehet puoltavat kynsin ja hampain vanhaa systeemiä jatkettavan? Kaikkinaiset uudistukset kielipolitiikassa on heille kuin myrkkyä:)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #13

"...juuri vanhat miehet..."

Aikamoinen argumentti.
Itse puolustan, kielivähemmistön edustajana ja korkeasta iästäni riippumatta, mm. omaa ja lapseni oikeuksia saada asiansa hoidettua omalla äidinkielellään. Kuvittele että meilläpäin ihan jokainen ekaluokkalainenkin opiskelee meidän kieltämme. Vastavuoroisesti omalla ekaluokkalaisellani on oikeus opiskella ruotsia.

"...oikeus valita mieluisimmat kielet ihan itse. Eli pakkoenglanti..."

Et todellakaan näe mitään ristiriitaa tuossa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #25

Janne, eikö vanhat miehet ole juuri tunnetusti niitä ajatuksiltaan kaikkein "luutuneimpia" ihmisiä? He kaihtavat kaikkea uutta, joka sekoittaa heidän ajatuksensa vanhasta turvallisesta elämästä....

Toisin on meidän vanhojen naisten laita, jotka ylipäätään ovat tottuneet joustamaan ja luovimaan parhaan tuloksen saamiseksi. Perhe ja lapset siihen tehokkaasti opettavat:)

Viittaan taas vanhaan, eli 1972-luvulla ennen peruskoulua ja perustuslain silloinkin voimassa ollessa ei ollut koko kansalle pakkoruotsia ja asiat sujuivat silloinkin ihan hyvin. Ei kukaan valittanut palvelujen puutteesta. Miten luulet, etteikö kaikki jatkuisi nykyäänkin yhtä hyvin, vaikka pakkoruotsi poistuisikin vapaaehtoisiin aineisiin, ihan niin kuin suomikin?

Jokainen ruotsinkielinen lapsi saisi rauhassa puhua äidinkieltään kaikkialla ja käydä koulunsa ja yliopistonsa ihan rauhassa ruotsiksi. Palvelua saisi ruotsiksi, kun joka virastossa olisi määrä olla ruotsinkieliset virkailijat aina paikalla. Mitä vielä pitäisi olla?

Miksi kaupungeissa ja kunnissa, jossa ruotsinkielinen väestö on niin pieni, ettei sitä juuri edes koskaan kuule ruotsia, puhumattakaan että pitäisi osata? Eikö silloin olisi lapsen ja koko kansan etu, että he osaisivat myös muitakin kieliä kuin vain englantia ja vähän ruotsia?

En ymmärrä alkuunkaan tätä teidän luomaanne pakkotilannetta, kun maassa on tuskin edes kymmentätuhatta vain yksinomaan ruotsia osaavaa vanhusta? Tuleva sukupolvi osaa kuitenkin muutakin vierasta kieltä.

Minun ymmärrykseni mukaan, meidänkin olisi viisainta muiden naapurimaiden ja myöskin Ahvenanmaan tavoin tehdä pakkoenglanti pakolliseksi ensimmäiseksi kieleksi ihan kaikille! Ei siinä ole mitään ristiriitaa, koska silloin myös poistuisi tämä tarve osata meidän kahta pientä marginaalikieltämme pakolla! Ja loppuisi tämä iänikuinen jankkaus tästä samasta asiasta.

Ihmiset pärjäisivät myös yhtä lailla kaikkialla englannin avulla, oltaisiin sitten Ruotsissa, Virossa tai Sveitsissä ym. maissa. Tämän edun ovat näiden muiden maiden päättäjät hyvin ymmärtäneet - miksi ei meidän päättäjämme ja te vanhat miehet?? No, vähän hymyä tuohon lopun haasteeseen:)Terkkuja vaan...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #27

Luutunuttako ei ole perustella jotain asiaa sillä, miten tehtiin ennen vuotta 1972?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #29

Luutunutta ja myöskin hyvin itsekästä oli ajatella, että pakko on paras keino nuijia toinen pieni marginaalikieli koko kansan rasitteeksi. Vapaaehtoisena kielenä sekin olisi ja jopa kukoistasi yhtenä osana suomalaista kielipolitiikkaa - juuri niille, jotka ajattelevat pohjoismaisuuden olevan parasta koko euroopassa..

Meille muille eurooppalaisuus annettaisiin taas sisältyä täysin voimin, tai ainakin pitäisi antaa siihen mahdollisuus, niin kielen, kuin kulttuurienkin osalta opiskella sitä mitä me itse haluamme.. . Kaikkien ei tarvitse osata samoja kieliä, joten juuri tuo monikielisyys on se jota minä meille suomalaisille haluan. Kaikkea kun ei voi saada samassa paketissa, eikä kaikki voi osata kaikkea.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #9

Kyllä kansa itse tietää, mikä sille on hyväksi:)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #11

#11

Verrattuna kritiikkiin jota nykyistä tai kaikkia edellisiä hallituksia kohtaan on esitetty niin kansa ei todellakaan tiedä mitä haluaa. Parempi sivistystaso auttaisi asiaa. Jos joku tosissaan uskoi Muhosen puolueen vaalilupauksiin niin katsokoon peiliin.

Useimmiten halutaan muutosta mutta ei ymmärretä että se voi ja usein on myös muutos huonompaan. Saksalaiset saivat moottoritiensä ja työllisyytensä mutta hintana oli vähemmistöjen kuolema tai pakolaisuus. Se on kysymys arvoista.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Suomessakin virallinen yksikielisyys olisi lähinnä olemassa olevan todellisuuden tunnustamista myös laissa, sillä on puhdas väestötilastollinen tosiasia, että suurin osa Suomesta tai suomalaisista ei ole kaksikielisiä.

Lisäksi maapalloistuminen on muuttanut Suomenkin kieliolot muutamassa vuosikymmenessä aivan toisenlaiseksi.

Perinteisten kieltemme lisäksi meillä on nykyään huolehdittavana jo lähes 200 muuta kieltä, joita puhutaan täällä äidinkielinä.

Maamme nimittäminen kaksikieliseksi on siis tästäkin näkökulmasta käynyt vanhentuneeksi. Itse asiassa mikä tahansa muu nimitys olisi järkevämpi. Koska suurin osa suomalaisista on yksikielisiä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Suomen tätänykyä ainoa oikeistoliberaali puolue ei luonnollisestikaan ole yhden asian puolue.Saksassa vastine olisi CDU, kun se kokoomuksella on CSU.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Toivottavasti ei tule päivää jolloin meidän kaksikielielisten pitäisi valita joko suomi tai ruotsi. Valinta ei olisi blogistin kannalta mieluinen.
Toki tällä on oikeus polkea suomalaisuutta ja sen kaksikielisyyttä lokaan jatkossakin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tomi, polkiko Suomen kansa myöskin ennen peruskoulua kaksikielisyyttä lokaan? Älä nyt viitsi. Perustuslaki ei määrää koko kansaa kaksikielisyyteen. Tämä menee jo ihan hölmöksi koko kaksikielisyyden ympärillä pyörivät jutut. Tätäkö te oikeasti haluatte?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Stefan Wallin seuraa vain Tossavaisen viitoittamaa tietä. Edellisen hallituksen aikana RT:n blogitulva tuotti suunnilleen kuukausittain ennusteen hallituksen kaatumisesta ihan just. Katoavaista on mainen kunnia, nyt hänen kannatuksensa ei riitä edes kaakkoissuomalaisen pikkukunnan valtuustoon.

Minä olen kulkenut koulutieni "pakkoruotsin ikeen" - huomatkaa propagandalle tyypillinen voimakas kielikuva - alla. Sen tuotoksena voin halutessani hakea oman alani työpaikkoja laajemmin kuin pelkällä suomella voisin. Tietysti ps:n tavoitteenahan on kaikkien ruotsinkielisten palvelujen vähittäinen kitkeminen tästä maasta salamitekniikalla.

Vieläkö joku ihmettelee, miksi hallitus piti puoliväliriihensä vasta kuntavaalien jälkeen? Tätä hallitusta on väitetty ideologisesti yhtenäisemmäksi kuin edeltäjäänsä, mutta hupeneva kannatus saa aikaan kaikenlaisia reaktioita.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Asun lukiopohjan ruotsintaitajana Helsingin kaupunginosassa, jossa asuu poikkeuksellisen paljon suomenruotsalaisia. En koe ruotsin kieltä millään tavalla itselleni ongelmaksi.

Samassa talossa naapureinani asuu ruotsia äidinkielenään puhuvia ihmisiä, mutta heillä ei ole minkäänlaista ongelmaa kommunikoida kanssani toisellakin kotimaisella. Tarvittaessa voin käyttää lukiossa opittua ralliruotsia.

Ruotsin kieli ei siis ole itsessään ongelma. Siitä on kuitenkin kielipolitiikalla tehty mörkö.

Ongelman ydin on se, että 95% kansalaisista pakotetaan opiskelemaan toisena kielenä ruotsia, joka taas ei palvele kielipoliittisesti juurikaan ketään. Ruotsi on ja pysyy marginaalikielenä sekä Suomessa että maailmalla.

Suurimmalle osalle suomalaisia pohjoismainen yhteistyö tarkoittaa vuosittaista Tukholman risteilyä ja Ruotsiin pääsee töihin jopa kielitaidottomana alkuasukkaana, joten miksi opiskella ruotsia?

No siksi, kun on pakko.

Internetin maailmassa tärkein kieli on englanti. Jopa kiinalaiset ovat ymmärtäneet tämän ja maailman suurin nettikauppa Alibaba onkin myös englanninkielinen.

Jopa itsetietoiset saksalaiset nettikaupat ovat nöyrtyneet bisneksen valtakielen edessä ja sivusto toisensa jälkeen alkaa kääntymään englanniksi.

Palvelua niistä ei saa sen enempää suomeksi kuin ruotsiksikaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen itärajalla on opiskeltava myös ruotsia. Ne, jotka haluavat vapautua pakkoruotsista, voivat muuttaa Suomen itärajan toiselle puolelle. Siellä ei ole pakkoruotsia kouluissa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Älä nyt viitsi Pertti!

Ajattele, jospa me kaikki yli 70 - prosenttia suomalaisista muutettaisiin itärajan toiselle puolelle, niin kuka täällä suomessa enää viihtyisi, kun ei olisi enää ketään ketä määräillä ja pakottaa omille mieltymyksilleen? Ei, ei olisi hauskaa edes ruotsinkielisille:).

Toisaalta olisi sitten hyvää tilaa maahanmuuttajille, joten ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin siinä löytyisi. Olisivat varmaankin nöyrempiä ja sopuisimpia, kuin me ainaiset onnettomat suomenkieliset rutisijat pakkoruotsista...

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Aina ihmetyttänyt että miksi juuri RKP vastustaa ruotsin kielen muuttumista Suomen vihatuimmasta kielestä jopa rakastetuimmaksi kieleksi.

Toimituksen poiminnat