Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Pakkoruotsi on vertaansa vailla oleva voimavara

  • Pakkoruotsi on vertaansa vailla oleva voimavara

Edustajia puolueettomasti aakkosjärjestyksessä lueteltuna keskustan, perussuomalaisten, ruotsalaisen kansanpuolueen sekä vasemmistoliiton eduskuntaryhmistä oli keskiviikkona 26.4. YLE Puheella keskustelemassa hallituksen puoliväliriihestä ja sen yhteydessä päätetyistä poliittisista linjauksista.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson nosti ansiokkaasti esiin kansantalouden kannalta merkittävimmän asiakysymyksen: aiemmin vahvistetun kielikokeilun, jossa 2 200 toisen asteen opiskelijaa uhrataan vapaan kielivalinnan alttarille. (Olisipa määrä ollut edes 2 199.)

Näillä uhrilampailla on näin ollen täysi valinnanvapaus valita opiskeltavakseen jokin toinen kenties paremmin mieltymyksiään ja/tai tulevaisuuden suunnitelmiaan vastaava kieli normaalin mukaisessa ja kielikokeilun ulkopuolelle jäävien oppilaitosten tilanteessa pakollisen ruotsin kielen sijaan.

Kyseessä on äärimmäisen turmiollinen ja kauaskantoiset ikävät vaikutukset aiheuttava poliittinen valinta. Tämä niin sanottu kokeilu vaarantaa Suomen maineen koko ympäröivän maailman silmissä ja aivan ennen kaikkea asemamme pohjoismaisessa yhteistyössä. Mikäli ennen pitkää kenenkään ei ole ohittamaton pakko opiskella ruotsia vaan tehdä tämä vapaan valinnan seurauksena, sulkeutuvat yhdenvertaiset mahdollisuudet päästä kaksikielisyyttä vaativiin virkoihin.

Suomi ei mitenkään voi säilyttää kilpailukykyään, palvelutasoaan ja onnistuneen sekä voittoa tuottavan ulkomaankaupan toimintaedellytyksiä, saati kohentaa huoltosuhdettaan, mikäli lapset ja nuoret kautta maan saavat vapaasti valita opiskeltavikseen minkä tahansa muun oppilaitoksen valikoimasta löytyvän kielen kuin vain sekä ainoastaan ruotsin, tai sitten juuri ruotsin.

Vapaan kielivalinnan myötä suomalaisten kielitaito ei keskimääräisesti kasva vaan kutistuu lähes olemattomiin. Pakkoruotsi on rikkaus ja voimavara – vapaa kielivalinta täysin päinvastaisesti vastuutonta matalamielisyyttä ja yksisilmäisyyttä.

Vapaan kielivalinnan johdosta Suomen bilateraalisuhteet kaikkiin nykyisiin yhteistyömaihin tulevat kärsimään ankarasti ja erityisesti lämpimistä väleistä Ruotsin kanssa kaupankäynnin merkeissä voidaan jatkossa puhua menneessä aikamuodossa. Kielellinen monimuotoisuus kutistuu samassa suhteessa sen kanssa, että oppi-ikäisille mahdollistetaan laajempi kielivalikoima yhden ja ennalta päätetyn pakollisen kielen sijaan.

Oma ja sysimusta lukunsa on nuorten tulevaisuuden työnsaantimahdollisuuksien epääminen Ruotsista. Tuskin kukaan tämän nyt lanseeratun kielikokeilun piirissä oleva ammattikouluikäinen voi tietää täysin varmasti, avautuuko tulevaisuudessa mahdollisuus tai suorastaan pakottava tarve hakeutua töihin Pohjanlahden länsipuolelle. Nuorena on saattanut tehdä tulevaisuuden työnsaantia hankaloittavan valinnan.

Suomenruotsalaisen kielivähemmistön peruspalveluiden saanti heikkenee aivan olennaisesti, mikäli imatralaiset sekä rovaniemeläiset oppilaat sekä opiskelijat eivät kaikkia oppiasteita myöten opiskele vaihtoehdoitta ruotsia minkä tahansa muun vapaasti valittavissa olevan kielen asemesta.

"An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur."

– Axel Oxenstierna

* * *

Kun mikään muu ei tunnu tehoavan niin yritetään käänteispsykologian avulla. Pakkoruotsin puolustajat on niin totaalisesti aivopesty elitistiseen herrakieli-ajatteluun, ettei mitään kykyä kielipolitiikan objektiiviseen sekä laaja-alaiseen, siis valtakunnalliseen, tarkasteluun ole. Ja kun ei ole kykyä, ei ole halua. Ja kun ei ole halua, ei nähdä tarvetta. Tarkoitus on vain ja ainoastaan hallita sekä alistaa tyhmiä plebeijejä.

Olen vähitellen tulossa sellaiseen lopputulokseen, että suomalaisten lasten ja nuorten kykyä oppia vieraita kieliä aliarvioidaan oikein raskaimman kautta, Tämän johdosta kansakunnan kaapin päälle itsensä asettaneet kielifasistit ovat järkeilleet, että pakko on ainoa keino edes yhden muun kielen kuin suomen kalloon takomiseksi. Ja ajatella. Pelkkä suomen kielen taitokin riittää monilla alueilla ja monella alalla.

Jos missä tahansa muualla maailmassa keskuteltaisiin vapaavalinnaisuudesta, eli vapaudesta valita omaa itseään koskevia asioita yhtä ylimielisesti kuin meillä Suomessa, kyllä haukottaisiin henkeä.

Meillä eturyhmäajattelu ja sen mukaisesti politikointi on maan tapa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tämä on kyllä niin ihmeellinen kuvio, ettei sitä oikein edes sanotuksi saa:).

Ulkomaalaiset ystävämme, niin idässä kuin lännessäkin ihmettelevät suuresti tätä jo siinäkin mielessä, että jos suomalaisista yli 70 prosenttia vastustaa toisen pienen marginaalikielen pakko-opetusta, niin kuinka on mahdollista, että lähes kaikki puolueet ovat kuitenkin sen kannalla, kansan mielipiteestä huolimatta.

Ei voida edes vakuuttaa, että se olisi sinetöity vankasti perustuslakiin, jota ei voi koskaan muuttaa, vaikka maailma ympärillämme on kokonaan muuttunut. Se ei ole siis perustuslaissa määrätty, mutta päättäjiemme mielissä se on siellä ainakin kuvaannollisesti.

Sitähän sopiikin ihmetellä ulkomaalaisten ystäviemme tapaan, että missä on suomalainen demokratia, jos tästä ei edes voida järjestää vapaata kansallista äänestystä? - Kun ei vain voida! Se on totuus, joka pientä ja vähän isompaakin ihmistä ihmetyttää...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja 12-vuotias rirtää jo varmasti tulevaisuuden suunnitelmansa? En kannata pakkoruotsia, mutta ensin pitää poistaa virkamiesruotsin tutkinto korkeakouluopiskelijoilta ja valtion virkaan nimitettäessa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
    "Ja 12-vuotias rirtää jo varmasti tulevaisuuden suunnitelmansa? En kannata pakkoruotsia, mutta ensin pitää poistaa virkamiesruotsin tutkinto korkeakouluopiskelijoilta ja valtion virkaan nimitettäessa."

Virkamiesruotsin suorittamisen poistaminen korkeakouluopiskelijoilta saa minulta vahvan puollon.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

"...mutta ensin pitää poistaa virkamiesruotsin tutkinto korkeakouluopiskelijoilta ja valtion virkaan nimitettäessä."

Juuri noin sen pitää mennä. Meidän 95%:n enemmistön tulee vapauttaa itsemme velvollisuudesta osallistua ruotsinkielisten palveluiden tuottamiseen. Tosi asiassahan vain hyvin harva suomenkielinen edes kykenee virkatehtäviinsä ruotsiksi ja suomenkielisten varassa nuo palvelut ovat pelkkä tuulessa huojuva kulissi.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Luulin otsikkoa sarkastiseksi, mutta eipä ollutkaan.
Eipä ihmekään. Suomenruotsihan on maailman tärkein kieli.
Sillähän Suomen ulkomaankauppa ja tänne tulevat turistitkin hoidellaan.
Ja RKP puolueena on tietysti Suomen asialla

http://uusi.voima.fi/artikkeli/2011/muistio-kokoom...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Mä olen aikanaan valmistunut ammattiini ruotsinkielisestä oppilaitoksesta. Se oli helppoa koska olen alkujaan kaksikielinen. Siellä oli kyllä valtaosa sellaisia joiden opiskelu onnistui vain koulussa saamansa ruotsinkielen alkeiden takia. Käytännön elämässä sitten oppivat enemmän.

Ikävää että osalle kansalaisistamme on nyt annettu mahdollisuus sulkeutua noista opinnoista pois.

Aikanaan ne tulevat kysymään mitä saivat tilalle. Jos sitten aikanaan huomaavat kohtaavansa eriarvoisuutta ja suljettuja portteja niin miten tämän päivän päättäjät kannattajineen kantavat konkreettisen vastuunsa?

Muhonen tietänee.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tomi: "Ikävää että osalle kansalaisistamme on nyt annettu mahdollisuus sulkeutua noista opinnoista pois."

Minulle heräsi heti kysymys sinulle tuosta kommentistasi: että onko olemassa joku ruotsinkielinen oppilaitos Suomessa, jonka opettamaa alaa ei ole ollenkaan suomeksi saatavilla?

Toisaalta Euroopassa on monilla kielillä eri yliopistoja, joiden ovet sulkeutuvat suomalaisten edessä, jos kieltä ei taida. Luin tässä taannoin suomalaisesta opiskelijasta, joka luki Berliinissä saksaa ensin vuoden, jotta pystyi vasta sitten seuraamaan yliopiston luentoja edes kohtuullisen hyvin.

Niin moni nuori meillä Suomessa haaveilee opinnoista ulkomailla, mutta nykyään se onnistuu helpoiten vain englanninkielisissä opinahjoissa. Syykin on selvä, joka pitäisi jo vihdoinkin korjata, eikä käyttää aikaa toisarvoisiin jarruihin. Te ruotsinkieliset saisitte toki edelleen pitää kaikki koulunne ruotsiksi, joten mistä tämä oikein kiikastaa??

Minua aina vain hämmästyttää, että miksi ylipainotatte ruotsia kielenä niin paljon, kun kieli on kuitenkin vain kaikille yksi väline, josta on hyötyä itselle, tai sitten ei. Vain sillä pitäisi olla oikeasti merkitystä.

Suomenkieliset yleisesti väittävät, että he ovat harvoin ruotsin puutteesta joutuneet maailmalla kärsimään, mutta muiden kielien osalta taas useinkin. Eittämättä "pelastus" johtuu kaikkien pohjoismaalaisten hyvästä englannin kielen osaamisesta, joka on se yleisin käyttökieli nykyään joka paikassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Haloo, haloo Tommi! Odotan vieläkin vastaustasi tuohon kysymykseeni, että mikä koulu toimii meillä vain ruotsiksi, eikä vastaavaa opinahjoa löydy suomeksi?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kerronpa aikani kuluksi pienen anekdootin suomenruotsista.

Ensin taustatietoa hieman. Opin aikanaan koulussa jonkin verran ruotsia, omasta mielestäni en kovin paljon enkä hyvin, mutta sain silti lukion päästötodistukseen ruotsista kympin ja yo-kirjoituksista laudaturin.

Myöhemmin muutin Norjaan ja asuin siellä 12 vuotta. Opin norjaa niin hyvin, että takaisin muuttaessani puhuin sitä paremmin kuin suomea, joka on äidinkieleni.

Tätä taustaa vasten sitten itse tarinaan.

Joitakin vuosia sitten satuin kyläillessäni tuttavaperheen olohuoneeseen juuri kun telkkarissa joku puhui jotain selvästi skandinaavista kieltä. Tunnistin heti, että kieli ei ollut ainakaan norjaa eikä tanskaa. Hetken kuunneltuani päätin, että ei se ruotsiakaan ole, joten sen on pakko olla islantia.

Jäin katsomaan ohjelmaa, ja vähän ajan kuluttua kävi asiayhteydestä ilmi, että se kielihän oli suomenruotsia. Joku suomenruotsalainen siinä puhui suomenruotsia.

Mieleen tulee, että mahtaako tuollaisesta ruotsinkielen taidosta olla suomalaisille mitään etua edes ruotsalaisten kanssa käytävässä kaupassa. Taitaisi olla parempi puhua englantia jo senkin takia, että kauppakumppanit olisivat kielen suhteen samalla viivalla kun kumpikaan ei puhuisi äidinkieltään.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tulipa itsellenikin mieleen eräs vanha tapahtuma Vaasan Strömbergiltä kun yritys oli muuttumassa ABB:ksi, kun kerran toimistoomme tuli itse Percy Barnevik kysymään opastusta määränpäähänsä. Hän kertoi asiansa ihan oikealla ruotsin kielellä mutta närpiöläinen esimieheni ei ymmärtänyt Percyn puheessa juuri mitään. No minä vanhalla keskikoulun ruotsillani ja vuoden Ruotsissa asumisen perusteellani opastin Percy Barnevikin oikeaan paikkaan tehtaallamme.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sama ongelma on kuulemma meidän Teerijärvellä asuvalla ystävällä. Viimeksi hän valitti, että Helsingissä ruotsinkieliset pyörittelevät silmiään hänen ruotsilleen ja saman tekevät Ruotsissa ruotsalaiset... Vaikeaa se on joka puolella, joten englanti on sitten se käyttökieli.

Vaikka sama juttu se on jo raumalainen puhuu omaa murretaan muualla, niin vaikeaa tulee olemaan:)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Mitä tapahtuu jos ja kun pakkoruotsista luovutaan?

Ainakin pojat lopettaisi sen opiskelun kokonaan ja syrjäytyminen työelämästä vain pahenisi.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Mikäli se ei ole liikaa vaadittu, kaipaisin esittämääsi väittämään edes joitain perusteluita.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Kielipolitiikka repii suomalaista yhteiskuntaa, ja ihmisten välisiä sosiaalisia suhteita, syyttävä sormi kohdistuu meidän päättäjiin, joka tätä kieliriitaa pitää yllä vuodesta toiseen, enemmistön vastuksesta huolimatta.
Suomen johtavista politiikoista "luulee" ja elää Suomen edelleen olevan osa Ruotsia.

Tästä "luulosta" ja kielipolitiikasta, Suomi maksaa kovan hinnan,lukuja en lähde arvioimaan.

Nykyinen tilanne on "kansallinen häpiä", ja ei voi kehua kun Suomi juhlii 100-vuotta, niin vieläkään ei olla napanuoraa saatu iroittettua Ruotsista .

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Perustuslaki itsessään on siis jonkinasteinen ongelma, koska se ei pysy vain sen omassa lestissään, mutta suurin ongelma on kuitenkin perustuslain tulkinta, kuten nyt "Sote" sotkussa on huomattu moneen kertaan.

Samoin perustuslaissa olevalla kansalliselle kaksikielisyydelle on tulkinnassa, jota perustuslakivaliokunta tekee, annetaan liikaan valtaa tahoille, joille valtaa ei pitäisi antaa perustuslakiasiantuntijoille” ja heidän ”asiantuntijalausuntoille”. Tässä RKP on onnistunut hyvin pitämään puolensa lobbareittensa avulla. Muistettakoon Paavo Lipponen

Näillä ”perustusasiantuntijoilla” ei ole mitään vastuuta ”asiantuntijalausuntojensa” kautta, mutta he osaavat lainopillisella asiantuntemuksellaan sälyttää vastuunsa muille kuin itselleen lautakunnalle ja sen poliitikoille. Nämä ”perustusasiantuntijat” ovat ikään kuin takapiruja ilman vastuuta.

Perustuslakituomioistuinmallissa tuomareilla on tuomarin (virka)vastuu ja perustuslakivaliokunnan kansanedustajajäsenillä on poliittinen vastuu eduskuntavaaleissa.

Suomen perustuslain heikkous joiltakin kohdalta onkin sen yksityiskohtaisuus, joka ei kestä nopeasti muuttuvaa maailmaa. Suomen perustuslaki ei kestä aikaa ja ajassa muuttuvia yhteiskunnan toimintatapoja. Vaikka laki alkaa lyömään koko kansallista etua ja demokratiaa vastaan.

Toimituksen poiminnat