Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Automatisointi ei ole mahdollisuus vaan uhka

  • Automatisointi ei ole mahdollisuus vaan uhka
  • Automatisointi ei ole mahdollisuus vaan uhka
  • Automatisointi ei ole mahdollisuus vaan uhka

Vaikka kuka yritysjohtaja hänen edustamansa yrityksen osakkeenomistajista puhumattakaan silmät kirkkaina mitä väittäisi, on nykyään manuaalisesti, eli vanhahtavaa termiä käyttäen miestyövoimin teetettävien töiden siirtämisessä automatiikan pariin tavoitteena yksinomaan säästöt henkilöstökustannuksissa.

Robotti ei tarvitse työsuoritteestaan korvaukseksi kuin sähkövirtaa ja joskus kenties määräaikaishuoltoa sekä varaosia – ei asianmukaista rahallista palkkiota, jota on nykypäivänä niin maan ylivoimaisen hankalaa sekä kiusallista maksaa.

Robotti ei kaipaa varaosat ja ohjelmistopäivitykset pois lukien myöskään asianmukaista työterveyshuoltoa, työeläke- tai sairausvakuutusmaksuja, lomia ja lomarahoja, eikä robotin taustajoukoissa häärää ammattiyhdistysliike esittämässä ikäviä vaatimuksia.

Tässä ei periaatteessa olisi mitään vikaa, mikäli työtehtävien automatisoinnin tuottama lisäarvo hyödyttäisi tasapuolisesti kaikkia kansalaisia. Saatu lisäarvo ja liikevoitto lipuu kuitenkin yksipuolisesti asianosaisen yrityksen tai organisaation omistavan portaan taskuihin.

Vielä joitain vuosia sitten luotin siihen, että sosiaali- ja terveysala tulee ikään kuin inhimillisen elinkeinopolitiikan viimeisenä saarekkeena säästymään kokonaan robotisaatiolta, mitä tulee asiakasrajapinnassa toimimiseen, mutta niin vain on suomalaisissakin hoitolaitoksissa jo jonkin aikaa käytetty robotteja aktivoimassa ja ilahduttamassa vanhuksia.

Asiakkailta saatu palaute ei ole pienoisena yllätyksenä ollut yksinomaan negatiivista, mutta robotin tekoäly ei tule koskaan täysin korvaamaan kanssaihmistä. Lisäksi asiakkaiden ensireaktion syynä on niin ikään inhimillisesti ajateltuna ymmärrettävä uutuudenviehätyksen tunne.

Kaikkein perimmäisenä taustalla on yhä ja edelleen se sietämätön epäkohta, jossa artikkelin tapauksessa Attendon kaltainen suuryritys – selitettiin mitä selitettiin – hakee liikevoittojen maksimointia henkilöstökulujen kustannuksella. Nykymaailmassa voiton tahkoaminen on kunkin yrityksen tai organisaation ydintehtävä.

    "Attendon mukaan robotisaatio ei korvaa, vaan täydentää ihmistä hoivatyön tekijänä. Se vapauttaa ihmistyöaikaa toistuvista, rutiininomaisista töistä."

Jotkin yksittäiset esimerkiksi muistisairaiden ihmisten aktivointiin liittyvät tehtävät voidaan antaa robotin hoidettaviksi, mutta trendi ei saa olla se, että näin pyritään korvaamaan ihmisiä ja näin ollen tavoittelemaan henkilöstökustannuksia karsimalla lisävoittoa suurpääoman edustajille.

Koska en ole yhtä tyhmä kuin miltä takuuvarmasti näytän, ymmärrän, että manuaalisten työtehtävien automatisoinnin vastustamisesta ei ole minkään valtakunnan teemaksi ilman sanktiointia. Mikäli toimialan x yritys y heittäytyisikin vallan laupiaaksi ja pidättäytyisi korvaamasta työvoimaansa saatavilla olevalla automatiikalla, heikentäisi se omaa markkina-asemaansa siksi, että heidän pääkilpailijansa takuuvarmasti moiseen ryhtyisivät.

Työntekijäosapuolen kyykyttäminen suurpääoman kartuttamiseksi täytyy yksiselitteisesti saada loppumaan, eikä valtiovallan interventiota, eli väliintuloa, tule sulkea pois keinovalikoimasta.

Esitän yhtenä keinona "ahneussakkoa", joka langetetaan säästösyistä työntekijöitään vähentävälle yritykselle samansuuruisena kuin minkä kokoisia säästöjä kyseinen yritys henkilöstöpolitiikallaan tavoittelee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Tässä ei periaatteessa olisi mitään vikaa, mikäli työtehtävien automatisoinnin tuottama lisäarvo hyödyttäisi tasapuolisesti kaikkia kansalaisia. Saatu lisäarvo ja liikevoitto lipuu kuitenkin yksipuolisesti asianosaisen yrityksen tai organisaation omistavan portaan taskuihin."

Tuossapa juuri kapitalistisen talouden ydin. Tuotantovälineiden omistus ja työvoiman omistus on eriytetty eri tahoille, ja tuotannossa valmistettavat tuotteet syntyvät nimenomaan tuotantovälineiden omistajien omistukseen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Automatisoinnin vastustamisessa ei ole mitään järkeä ,ei edes sen takia että ihmisiä jää sen takia työttömäksi. Se potin jakaminen siinä on se vaikea tehtävä ja valtionkin tulisi toimia siihen suuntaan että niitten tuotantokoneiden omistajien kannattaisi jakaa voitot "tasaisemmin". Siinä sinulla on tekemistä että keksit kapitalistille motiivin ostaa kalliit koneet ja maksaa sitten vielä kovaa palkkaa vajavaisesti innostuneille työntekijöille.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Mielestäsi yrityksiä pitäisi sakottaa siitä, että sijoittavat omistajiensa varoja koneisiin jotka lisäävät niiden kilpailukykyä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Esim Valmetin Uudenkaupungin autotehdas, joka työllistää suoraan tuhansia ihmisiä, pitäisi sanktioida sen verran rajusti että ymmärtävät siirtää tehtaansa Puolaan. Olisi Muhonenkin tyytyväinen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Samoin Meyerin telakat, sinne vaan. Suomeen saataisiin helposti täystyöllisyys kieltämällä vain muutamia koneita, kuten kaivuukoneet, lakaisukoneet ja lehtipuhaltimet. Toimistoista voisi kieltää kopiokoneet. Sillä, että monistettava aineisto naputellaan sähkökirjoituskoneella kopio kerrallaan olisi merkittävä työllistävä vaikutus.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #8

Automobiilit ovat tietenkin kieltolistan kärjessä siinä kuin kehruu-Jennykin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #11

Suomessa on 500 000 työtöntä, näistä voitaisiin kovakuntoisimmat 400 000 palkata juoksemaan automobiilin edessä lippua kantaen ja näin varoittamaan muita tiellä liikkuvia tulevasta vaaran aiheuttajasta. Lipun väristä päättämisestä vaadin kansanäänestystä!

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #8
    "Samoin Meyerin telakat, sinne vaan. Suomeen saataisiin helposti täystyöllisyys kieltämällä vain muutamia koneita, kuten kaivuukoneet, lakaisukoneet ja lehtipuhaltimet. Toimistoista voisi kieltää kopiokoneet. Sillä, että monistettava aineisto naputellaan sähkökirjoituskoneella kopio kerrallaan olisi merkittävä työllistävä vaikutus."

Heh heh. Kaikkien näiden ja myös legendaarisen kehruu-Jennyn jatkuvaan aktiivikäyttöön tarvitaan ihmistä, joten en lue näitä robottien joukkoon. Autonomisesti toimivat yksiköt, joiden hoitoon tarvitaan ihmistä vain vähän ja jonka käyttöönotolla pyritään itsetarkoituksellisesti korvaamaan henkilötyövuosia, joutavat sanktioitaviksi.

Siinä mielessä vertauksesi tosin osui, että mainitsemistasi koneista etenkin kaivinkone korvaa lapioin varustautuneita työntekijöitä ison kasan. Kohtuullistetaan leipätekstin ehdotusta siten, että jo asemansa kullakin alalla selkeästi vakiinnuttaneet keksinnöt säästyvät tuomarin nuijalta.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Ei. Liiketaloudellisesti automaatio/digitalisaatio/robotisaatio on ainoastaan positiivinen asia. Mutta sen ei tarvitse olla ainoa näkökulma. Kansantaloudellisesti automaatio rapauttaa verokertymää. Mitä enemmän ihmisiä jää työttömäksi, sitä vähemmän kertyy työveroa. Yritysveroja on laskettu pari-kolmekymmentä vuotta. Verojen lasku euromääräisesti kattaisi leijonan osan nykyisestä kestävyysjajeesta. Ja voitoista monet useammassa maassa toimivat yritykset eivät veroja maksa ensinkään. Osingot menevät ennestään rikkaille ja enenevässä määrin ulkomaille. Eli automaatio vaikuttaa kansantaloudellisesti niin, että hyvinvointivaltion rahoitus (verot) rapautuu. Verotus pitäisi miettiä uudelleen, niin kuin tänäänkin eduskuntakeskusteluissa jotkut edustajat toivat julki. Miten muutetaan, sen saavat viisaammat sanoa. Nkyisellä kehitysuunnalla velkaantuminen vain kiihtyy ja samaan tahtiin leikataan hyvinvointipalveluja.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Inhimillisyyttä lisäävä reagointi robotisaatioon vaatisi todennäköisesti radikaaleja muutoksia työelämään, vaan eipä onnistune.
Heittoja:
a) Synnyinlahjana jokainen ihmiskunnan jäsen saisi yhden päivitettävän robotin?
b) Palkasta osa maksettaisiin aina yrityksen osakkeina.
c) Roboteille maksettaisiin alan keskipalkkaa.

Jos globalisaatio ja kapitalismi etenisi siihen pisteeseen, että yksi muutaman henkilön omistama yritys omistaisi kaiken, tuottaisi kaiken, tehostamistarve saattaisi hävitä? Kaikki ostavat asiakkaathan olisivat yrityksen työntekijöitä.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Koneet ja automatisointi nyt vaan tulee kehittymään edelleen hurjalla vauhdilla, kyllä tuolla AI tutkimuskentällä on uskoa siihen että Ihmisen veroinen tai sitä älykkäämpi kone voidaan luoda. http://www.bbc.com/capital/story/20170619-how-long...

On mielestäni aika absurdia rueta esittelemään haittaveroja tälle Suomessa jos muu maailma ei sitä tekisi, seuraukset lienee ilmiselviä.Kapitalismin luvatussa maassa jossa todennäköisesti ensimmäinen ihmisen tasoinen keinoteköäly luodaan, varmasti eivät suuryritykset tule nielemään mitään haittaveroja. Jos sellaisia tulee niin he siirtyvät muualle.

Jonkinlainen perustulo lienee on ainut todellinen keino säilyttää ihmisen hyvinvointi. Tulevaisuudessa ihmistä ei määritä hänen työ, niinkuin monet tekevät nyt vaan jokin ihan muu.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tässä on taustalla sellainen utopistinen (postmodernistinen) ajatus, että kaikki vaan rupeavat luoviksi johtajiksi, suunnittelijoiksi ja koodaajiksi kun tarve vaatii.

Se on täysi harhaluulo, ja se tulee kusemaan niin pahasti, ettei sitä pysty edes ajattelemaan saamatta välitöntä kädet kasvoissa tapahtuvaa turhautumisreaktiota.

Moisen ehdottajille suosittelen ihan testiksi suorittaa mitään edellämainituista edes siedettävällä tasolla. Jos moista ehdottaa joku ko. alojen osaaja, hän joko luulee, että kaikki ovat samanlaisia kuin hän tai sitten hän valehtelee.

Isojen lafkojen harhaluulo automatisaatiossa perustuu myös siihen, että he kuvittelevat jatkossakin pitävänsä monopolia tuotannossa. Sillekin voivat heiluttaa hyvästit, sillä automatisaatio ei tarvitse isoja tehtaita vastatakseen asiakkaiden (sikäli kun niitä enää on) tarpeisiin, vaan niitä osia ja hyödykkeitä voi tuottaa ja suunnitella vaikka nyrkkipajan nurkassa tarpeen mukaan. Ja kun olennaiset asiat ovat digitaalisia, niiden jakaminen vaikka ilmaiseksi ei ole homma eikä mikään ja sen estämiseksi ei varmastikaan jätetä miljardeja polttamatta ja byrokraatteja lobbaamatta.

Ja vaikka kaikki muu menisikin ihan putkeen olen melko varma, että kuten mikä tahansa teknologinen mullistus, automatisaatio nostaa kulutusta eksponentiaalisesti - ehkäpä jopa nopeuttaa väestönkasvua.

Mitään keinoja vastustaa sitä ei ole, voi vain näperrellä, kuten nykyään on tapana. Anekauppaa ja tulonsiirtoja, mutta itse ongelmaa ei ole, koska sitä ei haluta nähdä tai vaikka nähtäisiinkin, sille ei haluta tehdä mitään, koska ihmisapina.

Teollisessa vallankumouksessa ehdoteltiin myös universaalia perustuloa. Jäi tulematta, mutta saatiinpahan sota ja ihmisten tuhoaminen teollistettua ja sen seurauksena pari mahtavaaa selkkausta.

Nyt se saadaan automatisoitua. Ei tarvita edes ihmisiä tekemään, kun ovat psykologiansa takia niin huonoja tappamaan toisiaan.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Automaatio ja tekoäly tulee vääjäämättä joka alalle minne on tullakseen, rakentamisesta tappamiseen. Miksipä ihmeessä kenenkään ihmisen pitäisi tämä lyhyt elämänsä tehdä jotain monotonista liikuntaa saadakseen pettua pöytään ja laskut maksettua, jos voisi harrastaa jotain älykkäämpää / hauskempaa? Sitä paitsi, automaation tuotoksia ei osta kukaan eikä valmistaja tahkoa yhtään voittoja jos tulonsiirtoja ei mietitä aivan uudelta pohjalta. Siinäpä sitä onkin mukavaa pohdittavaa, nyt kun nuo kesäpäivätkin alkavat jo lyhenemään, mikä taas ei liity aiheeseen mitenkään ;D

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

" Miksipä ihmeessä kenenkään ihmisen pitäisi tämä lyhyt elämänsä tehdä jotain monotonista liikuntaa saadakseen pettua pöytään ja laskut maksettua, jos voisi harrastaa jotain älykkäämpää / hauskempaa?"

Koska ihminen tarvitsee joukon, ulkoisen päämäärän ja järkevän narratiivin tukemaan sitä. Jos rakentavaa sellaista ei tarjota, hän sairastuu niin henkisesti kuin fyysisestikin ja alkaa häiriintyä. Kun massat alkavat häiriintyä, siitä seuraa yllättäviä juttuja.

Toinen kokonaan ovat sijaistoiminnot ja niiden lieveilmiöt, jotka nykyään täyttävät jo suuren osan pienen vähemmistön elämästä. Sekä niiden tehottomuus suhteessa niiden vaatimiin resursseihin. Ihmiset tekevät lähinnä leivästä paskaa tuottamatta mitään kuluttamisensa tilalle.

Kun töitä ei tarvitse tehdä, jää aikaa taantua. Heimoutua ja leikkiä kärpästen herraa.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Vai niin, loppuuko hyvä pöhinä jos työn kuva muuttuu ;D Tarkoitin siis toki sitä että voisi ihminen tehdä hyödyllisempääkin elämällään kuin vaikka esim. lenkkareita. Totta kai kun automaatio/robotisaatio tekee tylsät duunit, on keksittävä tilalle järkevämpää tekemistä. Selvä homma. Mitä se järkevämpi lieneekään, taiteita ja tieteitä yms. Itse en häiriintyisi ollenkaan jos voisin viettää sen ison osan elämääni mielekkäämmin kuin "sorvin ääressä", kokemusta on siitäkin -90 luvulta, kun töitä oli vähemmän. Tiedä sitten miten nuoremmilla...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #21

Jos peilailee itseään, pitää ottaa huomioon ne lähtökohdat. Olet kasvanut ja todennäköisesti tehnyt sitä tylsää työtä koko elämäsi, joten sinulla "luxus" on jotain, mihin ei liity moista.

Sitten jos mietitään keskimääräistä ihmistä, jolla ei ole mitään tekemistä. Työttömyyttähän pidetään yleisesti ongelmana ja kaikkea radikaalia toimintaa "syrjäytymisen ja osattomuuden" tuotoksena. Se kyllä kuulostaa järkevältä, joskin esitetyt syyt ovat usein aika ideologisia.

Esim. Desmond Morrisin mukaan ongelmat (epäsosiaalinen käytös, häiriökäytös) alkavat siitä, kun yhteiskunnassa on ihmisiä, joilla on aikaa, muttei mitään keinoa tai kykyä käyttää sitä aikaa niin, että he pystyisivät nousemaan sen sosiaalisessa kilpailussa. No, he muodostavat sisäryhmiä omine sääntöineen, joissa sosiaalista statusta tavoitellaan "perinteisemmin" keinoin. Väkivallalla, seksillä, sekoilulla.

Suurin osa ihmisistä ei ole luovia tai älykkäitä.

Ja jos omakohtaisista kokemuksista puhutaan, minulle vapaa-aika aiheuttaa vain ongelmia. Kun olin nuorempi, aina kun ei ollut töitä, olin kännissä koko ajan.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala Vastaus kommenttiin #23

Toi on niin totta ;) Yhteiskunta muuttuu radikaalisti ja pitäisikin miettiä täysin uudelleen. Sipilän muutokset eivät kelpaa, neuvottelee Mergelin kanssa liittovaltiosta, ties mistä. Hyvät neuvot ovat tarpeen, ihmiset menevät hukkaan ja pelkkä kuluerä :(

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

"Automatisaation ja robotisaation on julkisessa keskustelussa yhtäältä pelätty tuhoavan työpaikkoja ja toisaalta luovan niitä. Soininvaara korostaa, että se on uhka ainoastaan siinä tapauksessa, että politiikka epäonnistuu.

–Onko kukaan valittanut, että meille on tullut pyykkikoneet ja astianpesukoneet, jotka ovat ryövänneet kotiäitien työt? Soininvaara naurahtaa.

–Jos se työ, mitä pitää tehdä, jotta saisimme välttämättömät tuotteet, voidaan automatisoida, niin senhän pitäisi olla kiva asia. Huono ja epäonnistunut yhteiskuntapolitiikka johtaa siihen, että se merkitsee joidenkin väestöryhmien aseman heikkenemiseen. Tämä vaatisi toisenlaista otetta ja ensimmäinen ote olisi, että hahmotettaisiin ongelma."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/223497-osmo-soini...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Lisäideoita voi keksiä myös perehtymällä Luddiitteihin:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luddiitit

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Se on mielenkiintoinen mahdollisuus. Tuottavuuden merkittävä nousu vain pitää poliittisin päätöksin kyetä ohjaamaan ihmisten hyvinvointiin.

Minä olen jokseenkin varma, että jo minun vanhuuteni turvana ja arkeni apuna sekä uskollisena seuralaisenani toimii sosiaalisesti fiksu ja monitaitoinen hoivarobotti.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ratkaisu ongelmaan on luoda kysyntää kansalaisille kohdistettujen palvelusetelien ja/tai helikopterirahan avulla.

Näin varallisuus pyrkii kertymään tuotantovälineiden omistajille, mutta se inflatoidaan pois kansalaisten hyväksi.

Nykymuodossaan inflaatio toimii kansalaisia vastaan kruunun hyväksi, tämä prosessi pitäisi kääntää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Perustulo...

Siihen tarvittava rahoitus on vain kaivettava jollain konstilla. Se on yhteiskunnallisen päätöksenteon tehtävä.

Hoivarobotin osalta haluan itse sanoa viimeisen sanan. Se tulee vain, jos minä sen hyväksyn.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minusta oma hoivarobotti 24/7 on parempi vaihtoehto kuin alati vaihtuvat hoitsut kolmesti päivässä 5-10 min.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #20

Hoivarobottia on aika perverssiä ahdistella seksuaalisesti tai muutenkaan yleensä kiusata. Siltä on vaikea varmaan edes karata ja aiheuttaa siten säpinää.

Viimeinenkin edes 10 minuutin ilo elämästä...

Joo, no aika näyttää.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

#20: "Minä olen jokseenkin varma, että jo minun vanhuuteni turvana ja arkeni apuna sekä uskollisena seuralaisenani toimii sosiaalisesti fiksu ja monitaitoinen hoivarobotti."
Ja olet itse kiinnitettynä johonkin palettiin, jotta robotti kykenee vaihtamaan vaippasi ja syöttämään sinua. Nykyiset hoivarobotit ovat vain leluja, jotka kykenevät yksinkertaiseen kommunikaatioon niihin syötettyjen avainsanojen perusteella. Älystä ei tässä ole häivääkään.

Automaatiosta, robotiikasta, tekoälystä jne. näyttävät eniten puhuvan ihmiset, joilla ei ole näistä tekniikoista minkäänlaista käsitystä. Tekniikathan ovat olleet valmiina ja käytössä vuosikymmeniä, mutta suurimmat syyt niiden leviämisen hitauteen ovat toisaalta teoreettiset ja tekniset mahdottomuudet, toisaalta investointien ja käyttökustannusten korkea hinta. Hyviä esimerkkejä olivat aikoinaan pitkälle robotisoidut Valcon kuvaputkitehdas ja Salcompin laturitehdas, jotka kuitenkin hävisivät halpatyömaiden käsityötuotannolle.

Jos tässä hypetyksessä todella otettaisiin huomioon kaikki kustannukset yrityksille ja yhteiskunnalle, niin monet tällä hetkellä hehkutetuista sovelluksista jäisivät vain hupikäyttöön.

Toimituksen poiminnat