Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Hallitusta väijyvät haamut

Täytyypä vielä jatkaa kahden edellisen kirjoitukseni linjalla ja pahoitella poliittisen journalismin tasoa. Tämä ei siis ole marttyyri-itkua vaan puhdasta mediakritiikkiä. Valtiotieteiden tohtori Jukka Tarkka ei toki ole toimittaja, mutta häneltä pääsi tämän aamun Ykkösaamu-radio-ohjelmassa eri mielenkiintoinen pohdinta liittyen siihen mahdollisuuteen, että Suomeen syntyisikin vähemmistöhallitus.

"Historiassahan on ollut sellaisia vaiheita, jolloin Suomessa on ollut vähemmistöhallitus. Ne ovat olleet rakenteeltaan hyvin erilaisia kuin mikä tilanne on nyt. Silloin oli vahva presidentti ja kulman takana häilyi Neuvostoliiton uhkaava haamu. Tämmöistä asiaa ei nyt tietenkään ole, mutta toisaalta siellä kulman takana häilyy nyt perussuomalaisten uhkaava haamu. Se on kaikkiin ratkaisuihin vaikuttava taustatekijä."

Keskuudessamme vallinnee yksimielisyys siitä, ettei Neuvostoliitosta ole järin miellyttäviä kokemuksia. Tarkka esittää Neuvostoliiton vaikutuksen suomalaiseen politiikkaan "kulman takana häilyvänä uhkaavana haamuna", joten hänkin lienee asiasta samaa mieltä. On kuitenkin lievästi ilmaistuna tökeröä rinnastaa kyseisen ajanjakson neuvostovaikutukset perussuomalaisiin. Veikkaan, että tämä oli nk. freudilainen lipsahdus, mutten ole silti mielissäni. Jotain tasapainoa perussuomalaiset Tarkankin alitajunnassa uhkaa.

Tarkka puhuu subjektiivisesti vanhojen puolueiden suulla - kertoen kokemuksenomaisesti tunnoista, joita kukin poliittinen tilanne on heidän poterossaan herättänyt. Subjektiivisesti ajatellen edellistä vähemmistöhallitusta (eli Paasion toista aikavälillä 23.2.-4.9.1972) sanalla sanoen uhkasi itänaapuri häilyvine haamuineen.

Nyt sitä autuutta, jonka vallitessa vanhojen puolueiden (keskusta poislukien) tulisi saada toteuttaa politiikkaansa, uhkaavatkin ilkeät perussuomalaiset. Tämä ajattelu edistää poliittista stagnaatiota.

Miettikääpä kukin tykönänne, kuinka usein ennen tätä päivää pääoppositiopuolueesta on käytetty koko maan politiikkaa arvioidessa nimitystä "kulman takana häilyvä haamu." Lisäksi jokainen voi arvuutella sitä, kuinka tällainen vertaus oltaisiin sulatettu contra siihen, kuinka moiset puheet perussuomalaisista sen sijaan hyväksytään nyökytellen.

Ei tämä nyt niin vakava asia ole, mutta sattuipa sopimaan viime päivien teemaan. En kanna Jukka Tarkalle kaunaa. Haluan vain edelleenkin herätellä ihmisiä huomaamaan sen, kuinka erilaisin sanankääntein ja erilaisella asenteella perussuomalaisiin mediassa suhtaudutaan. MOT.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Siis HUOH kuinka ala-arvoinen tuo siteeraamasi kommentti! XP Rinnastaa nyt perussuomalaiset neuvostoliiton uhkaan - mitä helkkarin yhteistä on muka perussuomalaisilla ja neuvostoliitolla? Ei tyyliin voisi vähempää yhteistä ollakaan! Jos olisi pakko repiä rinnastus neuvostoliiton haamulle, niin eikös se ennemminkin olisi EU loputtomine kriiseineen!

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Niinhän sitä typerämpi luulisi, mutta EU ei ole yhtä pelottava kuin Neukkula. Sitä paitsi EU on loputon mahdollisuus eikä uhka. Tarkkakaan ei toki verrannut varsinaisesti ideologista sisältöä vaan sitä, millaisen uhan kumpikin on omana aikakautenaan poliittiselle toiminnallemme aiheuttava. Yhtä päätöntä joka tapauksessa ja kuten sanottua, kyse saattoi olla jonkun sortin lipsahduksesta, joka taas toisaalta kumpuaa pahemman sortin persufobiasta, kuten yllä ehdotettiin.

Sen verran kuitenkin Tarkan puolustukseksi, että tätä lööperiä ja muuta pyörittelyä lukuun ottamatta miekkosella oli ihan fiksuja juttuja. Sietääkin olla tohtorismiehellä.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"EU ei ole yhtä pelottava kuin Neukkula."

Sen takia sanoinkin, että "jos on PAKKO repiä rinnastus"... Eli en sano, että rinnastus olisi osuva, mutta vähintään yhtä "osuva" kuin perussuomalaisten vertaaminen Neuvostoliittoon.

Toimituksen poiminnat